Σκέψεις

Παρακολουθώ όλες αυτές τις ημέρες τις κινητοποιήσεις των μαθητών,με αφορμή την άνανδρη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη.Ως εκπαιδευτικός αλλά κατά πρώτο λόγο ως άνθρωπος στενοχωρήθηκα αλλά και οργίστηκα από το τραγικό αυτό γεγονός.Αντιλαμβάνομαι και την αγανάκτηση των παιδιών,όπως και ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος.Επίσης αντιλαμβάνομαι και τα αδιέξοδα που κληρονομεί η νέα γενιά από εμάς,οι οποίοι αφού ξεφύγαμε από τη φτώχεια που μας κληροδότησε η Κατοχή, και ο Εμφύλιος, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια πράγματι,κοιτάξαμε τη κοινωνική μας ανέλιξη και αγνοήσαμε τι θα γίνει με τους νέους.Άνθρωποι της αντιπαροχής είμαστε,που σημαίνει γρήγορο πλουτισμό αρκεί να έχουμε ένα οικόπεδο και ένα πρόθυμο κατασκευαστή που θα μας κάνει «νοικοκυραίους», και επιτύχαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταστρέψουμε ότι ωραίο υπήρχε στην Ελλάδα,ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,τον πολιτισμό ,τις πόλεις μετατρέποντας τες σε τσιμεντένια τέρατα,με τα περίφημα πανωσηκώματα των σπιτιών που σημαίνει αυθαιρεσία και κακοήθεια.Κοιτάξαμε την καριέρα μας και σε πολλές περιπτώσεις αγνοήσαμε τα παιδιά και τις ψυχικές τους ανάγκες,νομίζοντας οι αφελείς σε πολλές περιπτώσεις ότι με να τους παρέχουμε υλικά αγαθά μόνο και αγνοώντας τη ψυχή τους εκπληρώναμε το καθήκον μας.ΤΡΑΓΙΚΟ λάθος.Βέβαια είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι σημερινοί νέοι ζουν με πολύ λιγότερες στερήσεις απ΄ό,τι εμείς,αλλά η αμφιβολία για το μέλλον τους είναι πια κανόνας εφιαλτικός.Κάνω την εξής απλή ερώτηση ,εάν εμείς είχαμε τέτοιου είδους διλήμματα και αβεβαιότητες θα είμαστε επιμελείς;την απάντηση ας τη δώσει ο καθένας για τον εαυτό του.Εφοδιάσαμε τους νέους με σαθρά πρότυπα της αρπαχτής ,του χαμηλού πνευματικού επιπέδου,της ψευτομαγκιάς ,της επίδειξης, του σκυλάδικου,με τη «βοήθεια»της τηλεόρασης των εφημερίδων κλπ,που στο βωμό της κερδοφορίας διαφημίζουν ασύστολα ο,τιδήποτε πληρώνει διαφημιστικό χρόνο,δημιουργώντας ανάγκες πολλές φορές περιττές.Είναι γεγονός ότι δεν ευθυνόμαστε ως αυτουργοί όλοι μας προς Θεού,ευθυνόμαστε όμως γιατί ανεχθήκαμε αυτούς που ασχημονούν.Τι να πει κανείς για την κινητή τηλεφωνία,ο καταιγισμός των διαφημίσεων είναι προκλητικός,τι να σου κάνει ο έρμος ο γονιός που πέφτει και αυτός θύμα του μιμητισμού;άσε να λέει ο κ.Τσιτομενέας ότι το κινητό έχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας,τον είχαμε φέρει να μιλήσει στους γονείς πέρυσι και ήλθαν ...40 γονείς!!!

Αγαπητά μου παιδιά, δεν είμαστε αναίσθητοι, αντίθετα,σας συμπονούμε και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας.Όμως σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει η οποιαδήποτε κινητοποίησή σας να έχει στόχο το κλείσιμο του σχολείου.Μην απαξιώνετε τους αγώνες σας δίνοντας αφορμές σε πολλούς να σας κακολογούν, να εξαθλιώνετε τη δημόσια εκπαίδευση περισσότερο από ό,τι είναι.Είμαι της άποψης ότι δεν γκρεμίζεις την καλύβα σου πριν εξασφαλίσεις κάτι καλύτερο να στεγασθείς, γιατί στο τέλος θα μείνεις άστεγος.Γυρίστε στα μαθήματα και μην είσαστε εύπιστοι στα κελεύσματα κάποιων που όταν δουν τα σκούρα κρύβονται σφυρίζοντας αδιάφορα αφήνοντας εσάς να έχετε την τύχη του Αλέξη.Αγαπητά μου παιδιά, σας γράφει σε αυτό το βήμα ένας δάσκαλος εραστής της δημόσιας δωρεάν ,στη κυριoλεξία ,εκπαίδευσης,που με τρόπο νηφάλιο σας κάνει έκκληση να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διδασκαλία και υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να διεκδικήσετε,πάντα κόσμια και όχι ρημάζοντας και σπάζοντας,όπως κάποιοι ανεγκέφαλοι κάνουν.Σας συγχαίρω, διότι μέχρι τώρα δεν δώσατε κανένα δικαίωμα κακής συμπεριφοράς και τούτο είναι τιμητικό για τους γονείς σας ,τους δασκάλους σας,και τελικά για το σχολείο σας.Εμείς οι καθηγητές σας θα δείξουμε την δέουσα κατανόηση και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο.Σας περιμένουμε και σας αγαπάμε ,πιστέψτε με

Σχόλια

  1. Να είστε καλά κε Βάγια , να έχετε την υπομονή να τα λέτε αυτά πιο συχνά γιατί είναι λόγια ψυχής , λόγια αγωνίας , λόγια πηγαίου ενδιαφέροντος για το καλό των παιδιών . Μια πρόταση : διαφημείστε το blog σας περισσότερο στους μαθητές του σχολείου σας , για να τους δούμε να μπαίνουν , να διαβάζουν , να συζητούν , να διαφωνούν . Ετσι προωθείται η σκέψη τους , προωθείται η δημοκρατία και τελικά η κοινή προκοπή .

    ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε, επίτρεψέ μου να προσυπογράψω την έκκλησή σου για ανοιχτά δημόσια σχολειά και να προσθέσω "ανοιχτά στη διακίνηση ιδεών, στο διάλογο και στη μόρφωση και κλειστά στη φροντιστηριοποίηση και στη στείρα γνώση". Ας φροντίσουμε εμείς στο μέλλον να μην είναι τα σχολειά μας απωθητικά και ψυχρά για τους μαθητές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία μόνο λέξη .

    Ε Υ Γ Ε. κ.Βάγια.

    Μακάρι να σας ακούσουν οι μαθητές σας.Σιγουρα θα βγουν κερδισμένοι και μαζι με αυτούς ίσως και ο κόσμος που θα δημιουργήσουν ΑΥΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες,ΕΑΝ ΔΕ ΛΗΞΕΙ ΕΔΩ ΤΙ? Η ΓΚΕΣΤΑΠΟ Ή Η ΓΑΔΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητό Γιασεμί
    αυτή η σκέψη διαβάστηκε σήμερα στο σχολείο στην πρωϊνή συγκέντωση στο σχολείο.Το μπλογκ είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε παιδιού.Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Αγαπητέ συνάδελφε Θερσίτη
    Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών είναι ήδη γεγονός στο σχολείο μας,ο διάλογος καθημερινός αρκεί να γίνεται με κόσμια συμπεριφορά και πάντα οι μαθητές έχουν διαθέσιμο το «μικρόφωνο» να πουν τις απόψεις τους.Ευχαριστώ για την προσυπογραφή σου.
    Αγαπητέ Ανώνυμε(μία μόνο λέξη)
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ελπίζω σε αυτά που επισημαίνεις.
    Αγαπητέ Ανώνυμε(Νο 2)
    ΟΥΤΕ ΓΑΔΑ ΟΥΤΕ ΓΚΕΣΤΑΠΟ σε λάθος άνθρωπο έπεσες,το παιδί για μένα είναι θείο δώρο και το εννοώ.Εάν δεν γυρίσουν έγκαιρα θα έχουν ζημιά στη μάθησή τους,και αυτό είναιπου τους επισημαίνω.Γιατί καλέ μου φίλε πας στα άκρα;να είσαι σίγουρος ότι οι μαθητές μας είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ και δεν θα αφήσουμε να κινδυνεύσουν.Σε ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τη θέση μου,γιατί όπως έλεγε και κάποιος καθηγητής μου στο Λύκειο«τα γραμμένα πιάνονται»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την Κυριακή το βράδυ, καθηγητές μαθητές μαζί, στο (κρυφό...)σχολείο, στη λέσχη ανάγνωσης, συζητάνε.
    Στο βιβλίο "Συγχώρεση", της Σώτης Τριανταφύλλου, υπάρχει μία μάνα που στο τέλος θα συγχωρέσει το στυγερό δολοφόνο της κόρης της. Μετά τη δίκη και ενώ αυτός είναι στη φυλακή περιμένοντας να εκτελεστεί η εις θάνατον καταδίκη του, η μητέρα, μόνη αυτή, τον επισκέπτεται.
    Ο κρατούμενος της στέλνει, στην πορεία του χρόνου, κάποια γράμματα. Της γράφει σε κάποιο:

    "Μακάρι να ξανάρθεις. Αν σε ήξερα, δεν θα είχα κάνει κακό στη Στέλλα. Μακάρι να ξανάρθεις και για έναν ακόμα λόγο. Εδώ δεν έχουμε καθρέφτες, δεν μπορούμε να δούμε τη μούρη μας παρά μόνο στις γυαλιστερές επιφάνειες. Κυρία Κούπερ, είσαι ο καθρέφτης μου."

    Σημειώνουμε: Η κυρία Κούπερ ήταν η μόνη που δεν του έδειξε κακία στη ζωή του, που δεν τον απέρριψε.

    Πρέπει, νομίζω, να το καταλάβουμε πολύ καλά αυτό και κυρίως πρέπει να μπορέσουμε να το εφαρμόζουμε: Είμαστε οι καθρέφτες τους. Είμαστε για να δείχνουμε το καλό στα παιδιά μας. Μόνο.

    Και τα γράφω όλα αυτά, Δημήτρη, γιατί δε διαφωνώ με κάτι σ' αυτά που γράφεις. Ξέρεις, όμως, πως πάντα εκείνο που με τρώει είναι το πράττειν..Γιατί, δυστυχώς, κομμάτι της εμπειρίας μας στη ζωή, μερικών "μεγάλων", είναι και η κατάκτηση μιας άνεσης λόγου. Και παρατηρώ πως πολλοί "βολεμένοι μεγάλοι", αυτές τις μέρες ( εννοείται πως πρώτο και καλύτερο τοποθετώ τον εαυτό μου..) μπορεί να λέμε πολλά ωραία. Κι αυτό ανέξοδο είναι..

    ΥΓ. Προς άρσιν παρεξηγήσεων. Δεν υπαινίσσομαι τίποτα. Στη δική μου συνέπεια αναφέρομαι, γι'αυτήν, αρχικά, νοιάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επ!
    Συγγνώμη, εκ παραδρομής η υπογραφή "εκπαιδευτικοί 6ου λυκείου Καλλιθέας" στο παραπάνω σχόλιο. Δικό μου είναι!
    (...καθρέφτης μου :-)) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και τα λεχθέντα?
    Α:3.29μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμπληρώνω το σχόλιο μου
    ΜΟΝΟ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ τα λεχθέντα έπεα πτερόεντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νιόνιο συμφωνώ με το σχόλιό σου μόνο που ,τουλάχιστον στο δικό μας σχολείο ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ,προσπαθούμε να είμαστε ο καθρέφτης των παιδιών.Η κουλτούρα που τους προσφέρουμε αποτελείται από μια εκπαιδευτική διαδικασία κατά το μάλλον ή ήττον υποδειγματική,μια ανοικτή επικοινωνία πρωτόγνωρη,μια βιβλιοθήκη που καθρεφτίζει την αγάπη των συναδέλφων,ειδικά εσένα χωρίς να με μαλώσεις,προς τα παιδιά.Ως κοινωνία απ΄ότι και εγώ γράφω είμαστε ....άσε καλύτερα,τα έχουμε γράψει χωρίς περιστροφές.Φίλε Νιόνιο η όαση μέσα στην έρημο έχει μεγαλύτερη σημασία από ότι ένα δάσος σε μια κατάφυτη περιοχή,κάνει τη διαφορά.Πιστεύω ότι κάνουμε τη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ μαζί σας κύριε Βάγια!
    Πολύ καλό κείμενο! Μακάρι να μπορέσουν να το (και να μας)καταλάβουν τα παιδιά.
    Εμείς οι μεγάλοι φταίμε για πολλά.
    Ας μην κάνουν αυτά τα ίδια λάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ κε Βάγια ,
    ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας που εισακούστηκε η πρότασή μου , και είχατε την έξυπνη ιδέα να διαβάσετε την ανάρτησή σας στους μαθητές του Σχολείου (όπως είπατε).Τα παιδιά θέλουν διάλογο , θέλουν κατανόηση , θέλουν αγάπη ,θέλουν και συνετή καθοδήγηση .
    Μπορεί να μην άκουσαν όλα τα παιδιά όσα τους είπατε , μπορεί όμως κάποια άλλα να προβληματίστηκαν , να άρχισαν να σκέφτονται , να κρίνουν και να συγκρίνουν τα λόγια σας (ενός δασκάλου), με όσα τους πλασάρουν κάποιοι άλλοι που συχνά έμμεσα και δόλια τα καθοδηγούν , βάζοντας τα μπροστά ...για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα που δεν μπόρεσαν οι ίδιοι να βγάλουν .

    ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. είτε έπεα πτερόεντα είτε scripta manent xαράζουν ευαίσθητες παιδικές ψυχές που ήδη είναι φορτισμένες ,για το λόγο αυτό χρειάζεται φειδώ και προσοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. as akoustei k i alli pleura...

    simasia exei na einai anoixto to sxoleio i na eimaste enwmenoi k na antidrasoume mazi san koinwnia?

    eimai paralogi pou pisteuw k.Bagia oti eprepe na eiste mazi mas na mas stirizete k na mas deiksete gia mia fora ton swsto dromo?
    afton pou kamia sxesi den exei me diafthora, 10000000 omoia muala k tropous skepsis k fasismo...

    thewrw atopo na zitas apo neous na perioristoun se mia taksi tin wra pou to aima brazei k pou i adikia ksexilizei mesa tous...

    oiktirw episis k osous katigoroun ta paidia gia bandalismous...

    DEITE K KANENA VIDEO POU DEIXNEI ASTUNOMIKOUS ME KOUKOULOFOROUS NA SUZHTANE K NA KANONIZOUN TO EPOMENO SXEDIO... ELEOS PIA S'AFTH TH XWRA
    TWN STENOMUALWN K TWN KSEROKEFALWN POU OTI AKOUN TO ANAPARAGOUN...

    LUPAMAI POU DEN MAS SUMPARASTEKETAI KANEIS K MAS THEWREITE XASOMERIDES...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Ανώνυμε(η)(τελευταίος 10.52) δράττομαι της ευκαιρίας να σου απαντήσω και είναι η τελευταία φορά διότι:
    1) Καλυπτόμενος(η) πίσω από την «κουκούλα» της ανωνυμίας προσπαθείς να με εγκλωβίσεις σε μια «αντιπαράθεση» ιδεών προσάπτοντας ως ένα σημείο και ψιλοκακοήθειες όπως «Γκεστάπο» κλπ.Σε ενημερώνω αν δεν το ξέρεις τη κουκούλα ως αξεσουάρ την πρωτολάνσαρε η Γκεστάπο και όσον αφορά εμένα είμαι χωρίς κουκούλα με την υπογραφή μου φαρδιά πλατιά.Αν θέλεις αποκαλύψου διότι αλλιώς θα υποθέσω ότι είσαι θιασώτης των μεθόδων της Γκεστάπο ή ότι κατελάχιστο επικροτείς την ύπουλη συμπεριφορά.
    2)Η φειδώ και προσοχή είναι πράγματι μια σοφή άποψη,αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι και τα δύο είναι μέσα στη φαρέτρα των πρακτικών μου και σε πληροφορώ ότι τα παιδιά με ξέρουν πολύ καλά και σε διαβεβαιώνω ότι μου έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη,και μου εκμυστηρεύονται πολλά προβλήματά τους.Δεν γνωρίζω αν εσύ έχεις τη πληροφόρηση αυτή,αλλά σε ενημερώνω και πάλι ότι έχω επιφορτήσει και συναδέλφους και παιδιά και κύρια γονείς να με ενημερώνουν άν κάποιο παιδί πάθει το παραμικρό ,να παρέμβουμε να το υπερασπισθούμε.Κάποιος είπε ότι είναι πράγματα που γίνοται αλλά δεν λέγονταικαι πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται.Σε διβεβαιώνω ότι στην περίπτωση που αναφέρεσαι ισχύει αποκλειστικά το δεύτερο.Δεν ξέρω αν ήλθες καθόλου βράδυ όταν είχαν κατάληψη να δεις εάν έπαθε κανένα παιδί τίποτα,σε ενημερώνω ότι περνούσα δύο και τρεις φορές την ημέρα με την αγωνία έκδηλη,και χωρίς «όψιμες»ευαισθησίες.
    Αυτά και χωρίς «κουκούλα» θα σου ξανα απαντήσω μόνο αν την βγάλεις τη δική σου
    Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες,και χωρίς «Λατινικά» παρά μονο Ελληνικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή Αγγελική είναι τόσο προφανές πια ότι υπάρχει άμεση σχέση πολλές φορές των πραγματικών ταραξιών με κάποιους επίορκους αστυνομικούς,όσο και τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια.
    Πλησιάζουν οι κουκουλοφόροι τους αστυνομικούς σπάνε τα πάντα και οι αστυνομικοί πιάνουν τους άσχετους με αυτά διαδηλωτές και μη.Σου υπενθυμίζω ότι στη Θεσσαλονίκη πριν λίγους μήνες στραπατσάρησαν έναν Κύπριο φοιτητή άσχετο με τα επεισόδια.Προχθές που ήμουνα στην Κύπρο οι Παφίτες ,συμπολίτες του φοιτητή ,είναι εξοργισμένοι.Σήμερα άκουσα στο ραδιόφωνο ότι κάποιοι από τους «παλληκαράδες»έφαγαν 4 χρόνια φυλακή.Το παιδί αυτό είναι υπό ιατρική παρακολούθηση στην Πάφο. Όπως καταλαβαίνεις καλό μου παιδί κάποιοι από τους αστυνομικούς είναι «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι»
    Καταλαβαίνουμε πλήρως ότι βράζει
    το αίμα και αυτό μας φοβίζει περισσότερο,μήπως μπλέξετε σε τίποτα περιπέτειες.Αγγελική ο νέος είναι ενθουσιώδης και πολλές φορές εκτίθεται σε κίνδυνο χωρίς να το διαισθάνεται,ο μεγάλος και δη ο δάσκαλος είναι υποχρεωμένος να τον συγκρατεί,έτσι έκαναν και για μας οι δάσκαλοι και οι γονείς μας΄.ΟΧΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ δεν σας θεωρούμε χασομέρηδες,είναι μέγα λάθος.Το τί αισθάνόμαστε για σας το γράφω σαφώς στην ανάρτησή μου.
    Καλό μου παιδί καλό σχολείο είναι το ανοικτό σχολείο,άλλωστε τη γνώση υπηρετούμε και όχι οικονομικά συμφέροντα.
    Αυτά Αγγελική και όταν μεγαλώσετε λίγο και το αίμα βράζει λιγώτερο θα μας δικαιώσετε,όπως και εμείς τους γονείς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aγαπητέ μου εσύ,εγώ και κάποιοι ακόμα ξέρουμε τι εννοώ !δε μίλησα εγώ για έππεα πτερόεντα γιατι αν δεν ξέρεις (μη μου δώσεις αφορμή να σου το γράψω με άλλα λόγια )ο λόγος ειναι πάντα ιερός
    Υ.Γ:Στον θαυμαστό κόσμο των blog's οχι μόνο επιτρέπεται η ανωνυμία αλλά σε πολές περιπτώσεις επιβάλλεται!!!
    ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. LUPAMAI POU DEN MAS SUMPARASTEKETAI KANEIS

    Αγγελική!

    Έχεις τόσο δίκιο!

    Δεν αρκεί που δάκρυσα με αφορμή τα λόγια σου..ο γιος μου 17 χρονών μου λέει θέλω να φύγω να πάω στ΄αδέλφια μου=μένουμε Στοκχόλμη.Εγώ όμως δεν ένιωσα τη δύναμη να αφήσω τη αναπαυτική γωνιά μου και να ρθω να σας βρω. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μας..
    Δεν υπάρχει καμία μα καμία απολύτως δικαιολογία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. K. Bάγια ασφαλώς κ σεβάστη η γνώμη σας...ΟΜΩΣ: Μου λετε οτι οταν μεγαλωσω κ το αιμα μου βραζει λιγοτερο θα σας δικαιώσουμε οπως εσεις τους γονεις σας.. Μα αυτο ειναι που δεν καταλαβαινετε.. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ.. Παρολο που εχουμε διασταση αποψεων ειναι πολυ ωραιο να γινεται συζητηση κ να ακουγονται ολες οι αποψεις! Ευχαριστω για την ευκαιρια να εκφραστω.. Κ το λεω αυτο, οχι ειρωνικα βεβαιως, αλλα επειδη σε αυτη τη χωρα πλεον επικροτουμε κ τα δεδομενα, τα αυτονοητα..

    Μareld..Για μένα έχει τόση αξία το ότι απλά κ αληθινά λόγια που τόσοι συνομήλικοι μου εκφράζουν ο καθείς με τον δικό του τρόπο σας αγγιξαν!

    Το οτι ειστε μεγαλυτεροι ηλικιακα κ στο νου δεν σημαινει οτι δεν αισθανεστε πονο, οργη κ αβεβαιοτητα κ αυτο ο Κ.Βαγιας μου το εξηγησε σημερα πολυ ωραια..
    Το ηξερα βεβαια, μα εχετε εναν περιεργο τροπο να το δειχνετε..Ή μαλλον να μην το δειχνετε κ να μας ζητατε να ηρεμισουμε κ να γυρισουμε στις ταξεις...

    Αλλα εν κατακλειδει η γνωμη μου ειναι η εξης: Αν επιστρεψουμε στις ταξεις το θεμα θα θαφτει, θα ξεχαστει οπως το Βατοπεδιο, τα ομολογα, η Siemens.

    Δεν πρεπει να γινει αυτο.. Τα λαθη ας μην επαναλαμβανονται..

    Ας μου επιτραπει να θεσω ενα ερωτημα: Γιατι μαζι με μας ολη η Ευρωπη αντιδρα κ μας συμπαραστεκεται;;

    Μας συμπαραστεκεται ενας ευρωπαιος κ μας κατακρινουν 1000 Ελληνες αδερφια μας.. Για ποια ενοτητα να μιλησουμε;; Για ποια...;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγγελική,
    ( Μεταξύ αστείου και σοβαρού): Αν περιμένεις να σου συμπαρασταθούν οι ενήλικες, ευρωπαίοι ή βαλκάνιοι, τότε..απέναντι σε ποιον θα ξεσηκωνόσουνα; Μήπως περιμένεις και να προβάλει τον αγώνα σου και η τηλεόραση, που αποτελεί και έναν από τους στόχους σου;

    Κι αν υπάρχουν κάποιοι που καταλαβαίνουν βαθιά τη θέση σας, που εξεγείρονται απέναντι στην ίδια ασχήμια που κι εσύ πολεμάς, άσε να είναι αυτοί η εξαίρεση.
    "Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά" είχε πει κι ο ποιητής μας, "όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερήν ερημία του πλήθους" ο άλλος καλός μας, πώς αλλιώς να γίνει; Μη ζητάς κατανόηση απ'τους πολλούς, εμείς για πολλούς λόγους οι περισσότεροι είμαστε με το πόδι στην παντόφλα ή στο φρένο.
    Λέω, δηλαδή, πως, αν είχες την κατανόησή μας, θα έπρεπε να ανησυχούσες σοβαρά :-)
    Λοιπόν, ραντεβού στο θέατρο, ε;
    ( Ε,να! Εκεί συμφωνήσαμε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συμφωνώ με την ANGELique και μια και μίλησε για τους Ευρωπαίους, μπορώ να σας πω ότι αν το σχολείο μείνει κλειστό,όλοι θα γράψουν στις πανελλήνιες ότι θα έγραφαν και με ανοιχτό το σχολείο...μην πω και καλύτερα...

    Στυρίζω αυτή μου την άποψη στο φαινόμενο της παραπαιδείας...η παιδεία είναι δωρεάν,άμα θέλεις όμως να περάσεις σε μια καλή σχολή και να έχεις το μέλλον που ονειρεύεσαι πρέπει να πληρώνεις(ή ο ίδιος ή οι γονείς σου) τουλάχιστον 400 ευρό το μήνα...αυτή είναι η δωρεάν παιδεία?

    Γιατί τα λέω ολ'αυτά?Μίλαγα χτες με έναν παιδικό μου φίλο,ο οποίος ζεί στην Αγγλία,του είπα για το φροντηστήριο,ξέρετε τι απάντηση πήρα?"Φίλε μου,δεν ήξερα ότι είσαι χαζός...έχεις μεγάλο πρόβλημα?",του είπα επίσης για τα φακελάκια που παίρνουν οι γιατροί,ξέρετε τι απάντηση πήρα?"Καλά πλάκα μου κάνεις?και γιατί δεν τον καταγκέλετε?"(νόμιζε οτι ήταν μόνο ένας...)και τέλος,του είπα και ότι οι υπουργοί τρώνε χρήματα από το Κράτος...Δέν με πίστευε...νόμιζε ότι τον κορόιδευα...

    Αγωνιζώμαστε για ένα καλύτερο μέλλον,το μέλλον που η δική σας γενιά στάθηκε ανίκανη να μας παραδώσει,το μέλλον που δεν 8α δούμε ποτέ γιατί τα δικά σας μυαλά έχουν γεμίσει φασισμό...γιατί τόσα χρόνια συνιθήσατε να ακούτε πόσο ωραία δοιηκείται η χώρα μας και δεν μπορείτε να δείτε την αποσάθρωση του συστήματος παρ'ολο που βρίσκεται μπροστά στα ίδια σας τα μάτια...

    Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη αν το σχόλιο μου είναι δισανάγνωστο λόγο της ορθογραφίας μου,είμαι μαθητής της τεχνολογικής κατεύθυνσης και ο πρωταρχικός μου στόχος είναι πρώτα να μάθω τις μηχανές και μετά την ορ8ογραφία.
    Α,και επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από ανωνυμίες,είμαι ο Τσιμπλιαρίδης Άγγελος,μαθητης της 3ης τάξης στο λύκειό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΕΣΗΗΗΗΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

    ΠΑΝΤΑ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ Κ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ..


    ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ Κ ΜΕΝΑ.. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ..!

    Αλλά αυτό που είπατε για το στόχο μου να δείξει η τηλεόραση τον αγώνα μας ήταν άτοπο κατά την ταπείνη μου πάντα άποψη..
    Εκτός κ αν δεν κατάλαβα καλά αυτό που θέλατε να πείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Διονύση μου, Χρόνια σου Πολλά και Ευτυχισμένα!
    Υγεία, Χαρά, Ευτυχία!
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγγελική!

    Από τις 10 Δεκεμβρίου 1948, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΠΔΑΔ), ένα ηθικό πλαίσιο, που αποσκοπεί στην προστασία των ανθρώπων όλου του κόσμου.
    Στο άρθρο 25 της ΠΔΑΔ σημειώνεται: «Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε βιοτικό επίπεδο επαρκές για την υγεία και την ευημερία του ίδιου και της οικογένειάς του...».
    Στις 10 Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Εθνη γιόρτασαν την 60ή επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΠΔΑΔ). Το παράδοξο είναι πως ποτέ άλλοτε η ρητορική για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν τόσο έντονη και παράλληλα η διεθνής πραγματικότητα τόσο «σκοτεινή».

    «η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, αποτελεί την πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου».

    "Αυτός ο κόσμος με τις φοβερές ανισότητες, είναι ένας κόσμος, που αποδεικνύεται συνώνυμος της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας, του πολεμικού ολέθρου. Πρόκειται για το παγκόσμιο κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Σ΄ αυτόν τον "ελεύθερο" κόσμο των λίγων και εκλεκτών, μια ελευθερία απομένει στα δισεκατομμύρια των πολλών. Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ!!!!"

    Κάθε 3 δευτερόλεπτα καπου στη Γη ενα παιδι πεθαίνει εξ αιτίας της φτώχειας...

    Αυτά τα αναφέρω γιατί το αίμαι το αδικοχαμένο του Αλέξη με πήγε στην γενική αδικία και την ανισότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Άγγελε :
    σε συγχαίρω για το θάρρος και τη ειλικρίνεια να πεις την άποψή σου ΕΠΩΝΥΜΑ.Αυτό αγαπητό μου παιδί δεν είναι μία κατάκτηση;το βήμα διαλόγου του σχολείου μας στο οποίο και εσύ γράφεις κόσμια και με τρόπο ευπρεπή και εμείς σε διαβάζουμε και απαντούμε δεν είναι μια προωθημένη κατάσταση;
    Φίλε μου μπορεί να είσαι ανορθόγραφος σε κάποια σημεία αυτό για μένα δε λέει τίποτα,μου αρκεί αυτά που γράφεις ότι είναι σημαντικά και σαφή και είναι δικά σου και όχι κάποιου άλλου.Σε ένα μόνο διαφωνώ κάθετα στο« όλοι θα γράψουν στις πανελλήνιες ότι θα έγραφαν και με ανοιχτό το σχολείο...μην πω και καλύτερα...»
    Εδώ Άγγελε κάνεις ,ας μου επιτρέψεις ,ένα λογικό λάθος.Αφού η όλη προσπάθεια και οι αγώνες γίνονται για μια καλύτερη δημόσια παιδεία πως θα τη διορθώσουμε αν την καταργήσουμε;Επίσης είναι πολύ απόλυτο αυτό που λες,και στο λέω μετά λόγου γνώσεως γιατί 11 χρόνια ήμουν εργαζόμενος σε φροντιστήρια της Αθήνας και του Πειραιά,πριν διορισθώ ,ότι στο φροντιστήριο τα μαθαίνετε όλα,τότε γιατί δεν γράφουν στις εξετάσεις όλοι πολύ καλά και παρατηρείται το φαινόμενο 70-80% να είναι οι βαθμοί κάτω από τη βάση στα κύρια μαθήματα;Άγγελε το φροντιστήριο βοηθάει μόνο όταν συγχρόνως είναι και καλό το σχολείο,αλλιώς είναι μία τρυπα στο νερό.Η αμφισβήτηση φίλε μου πρέπει να έχει όρια και όχι να είναι ισοπεδωτική.Το σχολείο φίλε μου προσφέρει και ένα σωρό άλλα πράγματα εκτός από τις ασκήσεις και τη θεωρία ,προσφέρει το εργαστήριο ,τον πολιτισμό και άλλα που συνθέτουν την σωστή παιδεία.
    Αγγελική:
    τα είπαμε διεξοδικά σήμερα στο σχολείο και νομίζω ότι ξακαθάρισαν πολλά πράγματα.
    Πάντα είμαι ανοικτός στο διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άγγελε,

    Τι ωραία και θαρραλέα που γράφεις τη γνώμη σου. Το εκτιμώ πολύ αυτό.

    Διαβάζοντας τη σκέψη σου νιώθω την ανάγκη μόνο μια παρατήρηση να σου κάνω: Μην απλουστεύεις και μη γενικεύεις: 1) Νομίζεις πως υπάρχει γενιά που παρέδωσε στην επόμενη κανένα παράδεισο; Είδες ποτέ σε όλη την ιστορική διαδρομή τους νέους να προσφέρουν γαρύφαλλα στους παλιότερους για τον κόσμο που τους παρέδωσαν; Και 2) Μη μας τσουβαλιάζεις όλους γράφοντας πως τα μυαλά μας γέμισαν φασισμό. Πάει άραγε με τις ηλικίες ο φασισμός; Οι νέοι διακρίνονται όλοι για τα δημοκρατικά τους φρονήματα και οι μεγαλύτεροι για τα φασιστικά;
    Τέτοιες γενικευτικές κρίσεις δε βοηθάνε τη σκέψη μας, νομίζω, δε συνθέτουν και πολλές φορές αδικούν.

    Πάντως, έμπρακτα αποδεικνύουμε και οι δύο πως πιστεύουμε στο διάλογο ( αυτό κάνουμε τώρα!..) κι αυτό το βλέπω καλό.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγγελική,
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!

    Ναι, ναι, δε στο μετέφερα καλά αυτό το περί τηλεόρασης. Είναι από τα συνηθισμένα μου χαριτωμένα αστειάκια... Ήθελα να σου πω πως, επειδή μιλάς για ανάγκη συμπαράστασης, πως η γνώμη μου είναι ότι ένας αγώνας δεν επαιτεί. Απαιτεί. Πως πιο προσανατολισμένη και αποφασιστική θα είσαι, όταν δεν περιμένεις απ' την τηλεόραση, π.χ, να προβάλει τον αγώνα σου, όταν, όπως σου είπα, "περπατάς στα σκοτεινά". Γιατί, αν περιμένεις απ' την τηλεόραση, είναι σα να έχεις ήδη αρχίσει να κάνεις τους συμβιβασμούς σου..
    Αθώος; Ελπίζω, γιατί ποιος με γλιτώνει μετά απ'τους σκληροπυρηνικούς του Γ2 θεωρητικού;!; :-))
    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βρε, ελπιδοφόρο κυκλάμινο του βουνού,
    Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ!
    Ό,τι ποθείς κι εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νιόνιοοοοοο χρόνια πολλά και γραπτά γιατί προφορικά στα είπα το πρωΐ, με υγεία χαρά προσωπική και οικογενειακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νιόνιο εγώ είμαι ο προηγούμενος,λάθος κουμπί πάτησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμεεεεεεεεεεεεεεε,

    Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ.
    ΥΓ. Το πρωί επώνυμα ή ανώνυμα μου τα είπες;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Άσχετο με το θέμα σου, αλλά βρήκα αυτόν τον τρόπο να σου το στείλω:

    Διαβάζοντας το εκπληκτικό βιβλίο της Sue Palmer “Τοξική” παιδική ηλικία (εκδόσεις Κριτική), συνειδητοποίησα με ποιόν τρόπο δηλητηριάζουν τα παιδιά μας κάποιες εταιρίες τροφίμων και αναψυκτικών.
    Μεταφέρω επιγραμματικά κάποια μικρά αποσπάσματα:
    “…Αυτού του είδους η διατροφή έχει καταστροφικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, κάτι που δεν συζητείται επαρκώς…’Ισως στο μέλλον βρεθούμε αντιμέτωποι με εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου…”
    “…τα παιδιά έχουν εθιστεί στο γρήγορο φαγητό…”
    “…οι τεχνικές του μάρκετινγκ έχουν πλέον εξελιχτεί σε τέτοιο βαθμό, που οι γονείς συχνά δεν συνειδητοποιούν πόσο καταλυτικά επηρεάζονται τα παιδιά τους…”
    “…Η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών δεν απειλεί μόνο τη σωματική τους υγεία, αλλά και τη χημέια του εγκεφάλου τους και επομένως την ικανότητά τους για μάθηση…”
    “…(η ζάχαρη από αναψυκτικά μπισκότα, σοκολάτες κλπ)δίνει ένα άμεσο αίσθημα τόνωσης το οποίο μπορεί να κάνει πολλά παιδιά υπερκινητικά και παρορμητικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ησυχάσουν στο σχολείο και να παρακολουθήσουν το μάθημα…”
    “…Σε μια αξιολόγηση 283 δημοφιλών σνακ για παιδιά που πραγματοποιήθηκε το 2004, διαπιστώθηκε ότι περιέχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από πέντε πρόσθετα. Το 70% περιέχει βελτιωτικά γεύσης και το ένα τρίτο χρωστικές ουσίες…”
    “…οι έρευνες για τις επιδράσεις των διατροφικών παραγόντων στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι ελάχιστες (σε έναν κόσμο που χρηματοδοτείται κυρίως από τις μεγάλες εταιρίες είανι δύσκολο για τους επιστήμονες να διασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια)…”
    “…αυτά τα είδη τροφών -λίπη και ζάχαρη- ευθύνονται για τις διαταραχές στη συμπεριφορά, την παχυσαρκία, ενώ η επίδραση τους στον εγκέφαλο φαίνεται να είναι εθιστική…”

    Επειδή εμείς οι γονείς είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα που πετυχαίνουν εις βάρος των παιδιών μας οι μεγάλες επιχειρήσεις ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και να εθίσουν σε αυτά τα παιδιά μας (από την ηλικία των 2 ετών!), ο μόνος τρόπος που καταλήγω ότι μπορεί να αντιδράσουμε, είναι να ζητήσουμε την απαγόρευση της διαφήμισης.
    Μου είναι αδύνατον να καταλάβω γιατί απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων και επιτρέπονται οι διαφημίσεις προϊόντων που καταστρέφουν την υγεία των παιδιών.
    Πήρα την πρωτοβουλία μέσα από το facebook, αλλά και διαδίδοντας το μήνυμα στη blogοσφαιρα, ώστε να συγκεντρώσουμε υπογραφές γι’ αυτό το ζήτημα και να πιέσουμε τους αρμόδιους που ασχολούνται με την προστασία των καταναλωτών.
    Αν συμφωνείτε, διαδώστε κι εσείς το μήνυμα αυτό, όπως μπορείτε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητέ kostasst δυστυχώς έχεις δίκιο,και στο λέω διότι η σύζυγός μου είναι Γεωπόνος και έχει ασχοληθεί με το θέμα.Τι να πω, έτσι όπως καταντήσαμε εμείς οι μεγάλοι ηλικιακά παγκόσμια ωθούμε τα παιδιά στη καταστροφή!!!τρομάρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις