συναντήσεις....

Παρίσι, γύρω στο 1880.
Περπατάνε στους δρόμους της πόλης κι όμως δεν συναντιούνται ποτέ.
Σύγχρονοι ζωγράφοι, δημιούργησαν την ίδια περίοδο,
αποτυπώνοντας για πάντα
τους δαίμονες τους στον καμβά.

Edvard  Munch και Vincent Willem van Gogh
http://tvxs.gr/news/politismos/mazi-se-ekthesi-erga-toy-ban-gkogk-kai-moynk

Vincent Willem van Gogh (Βίνσεντ βαν Γκογκ, 1853-1890), Ολλανδός, μοναχικός και σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος ζωγράφος. Δεν πούλησε σε ολόκληρη τη βασανισμένη ζωή του, ούτε ένα πίνακα. Το  τεράστιο έργο του όμως σημάδεψε την πορεία της σύγχρονης ζωγραφικής.

Σε επιστολή του της 19ης Νοεμβρίου 1883, έγραφε:

Και μοναδικός μου στόχος στη ζωή είναι να ζωγραφίζω και να σχεδιάζω, όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορώ. Έπειτα, στο τέλος της ζωής μου, ελπίζω να φύγω κοιτάζοντας πίσω μου με αγάπη και τύψεις γεμάτες στοργή, σκεπτόμενος: «Ω, τι θα μπορούσα να είχα ζωγραφίσει ακόμη!»


Αριστερά: "έναστρη νύχτα στο Ροδανό" Vincent Willem van Gogh (1888), δεξιά:"έναστρη νύχτα"Edvard  Munch (1922) από την ιστοσελίδα http://www.archaiologia.gr/blog/

Edvard  Munch (Έντβαρντ Μουνκ, 1863-1944). Γεννήθηκε στη Νορβηγία, Οι "αλλόκοτοι " πίνακές του έχουν θέμα την απόγνωση, τον πόνο, την αρρώστια, τον θάνατο, την αγάπη.Οι νευρικές , αγχωτικές πινελιές του, η επιλογή των χρωμάτων, οι φόρμες που χρησιμοποιεί, βγάζουν προς τα έξω έναν εσωτερικό κόσμο που μοιάζει να καταρρέει.



Αριστερά: "Η κραυγή" Edvard  Munch, (1893),  δεξιά:" η γέφυρα της Τρινκετάιγ", Vincent Willem van Gogh , 1888) από την ιστοσελίδα http://www.archaiologia.gr/blog/

Τα έργα τους , που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την τέχνη του 19ου αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη ζωγραφική, θα βρεθούν για πρώτη φορά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια έκθεση που γίνεται τις ημέρες αυτές  στο Μουσείο Βαν Γκογκ της Ολλανδίας. Έξι χρόνια χρειάστηκαν για να οργανωθεί  αυτή η "συνάντηση"  δυο "ιερών Τεράτων" της Τέχνης, που δεν έγινε ποτέ σε πραγματικό χρόνο.

"Μεταξύ άλλων, η έκθεση θα παρουσιάσει την επιρροή του Ολλανδού στον Νορβηγό, φέρνοντας κοντά την «Έναστρη Νύχτα» του Μουνκ, που ζωγραφίστηκε το 1922 και την «Έναστρη Νύχτα στον Ροδανό» που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ το 1888. Καταδεικνύει επίσης πώς και οι δύο επικεντρώνονταν σε βασικά θέματα και πώς ανακάλυψαν τη θρησκεία στη φύση. Αποσπάσματα από επιστολές και ημερολόγια δείχνουν τις ομοιότητες στις ταραχώδεις προσωπικές ζωές τους: και οι δύο υπέφεραν από κατάθλιψη και οργή, συναισθήματα που αποτύπωσαν στους πίνακές τους.
"http://www.matrix24.gr/2015/09/entvarnt-mounk-ke-vinsent-van-gkogk-sto-mousio-van-gkogk-tou-amsterntam/

"Ο Βαν Γκογκ, που παρέμεινε σχετικά άγνωστος μέχρι τον θάνατό του, επηρέασε τον Μουνχ ο οποίος αναφερόταν στον Ολλανδό μεταϊμπρεσιονιστή στα ημερολόγιά του, που θα εκτεθούν επίσης στο Μουσείο. "Σκεφτόμουν και επιθυμούσα, όπως και εκείνος, να μην επιτρέψω στη φλόγα μου να σβήσει και με το φλεγόμενο πινέλο μου να ζωγραφίζω μέχρι το τέλος" έγραφε ο Μουνχ για τον Βαν Γκογκ το 1933."

http://www.vangoghmuseum.nl/
http://www.naftemporiki.gr/story/1006577/erga-ban-gkogk-kai-mounk-gia-proti-fora-mazi-se-ekthesi
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/237607/oi-vasanismenes-psyhes-moynh-kai-van-gkogk-synanton.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις