4/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά Ρεθύμνου,«σχολείο της φύσης και των χρωµάτων"



Γράφει η Αργυρώ Βαγιατίδου, καθηγήτρια των Αγγλικών στο σχολείο μας:

         Έχουμε ξαναπεί από αυτό εδώ το blog πράγματα πολλά για την εκπαίδευση των ονείρων μας. Εκπαίδευση κομμένη στα μέτρα των παιδιών, στις ανάγκες και στην ηλικία τους. Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου μας, η Παιδεία πάσχει. Πάσχει από έλλειψη αγάπης για τον νέο άνθρωπο, πάσχει από έλλειψη φαντασίας...




           Ο  Άγγελος Πατσιάς είναι δάσκαλος από τη Δράµα. Πριν μερικά  χρόνια του ήρθε µετάθεση σε ένα τετραθέσιο δηµοτικό σχολείο κάπου στο ορεινό Ρέθυµνο, τον Φουρφουρά. Άρχισε να το ψάχνει στους χάρτες. Αντί όµως να γκρινιάζει για τη «δυσµενή» μετάθεση, πήγε και δηµιούργησε εκεί το «σχολείο της φύσης και των χρωµάτων» Ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγµατα «του θάρρους για δηµιουργία».

          “Θέλαμε να φτιάξουμε το περιβάλλον μας. Ένα όνειρο και μία τρέλα μαζί. Το επάγγελμα του δασκάλου άλλωστε, θέλει και τρέλα”, συμπληρώνει ο Άγγελος.
Ο ίδιος έβαλε ένα στοίχημα: Να κατέβει από το θρόνο του εκπαιδευτικού, που όλοι γνωρίζαμε. Του εργαζόμενου εκείνου, ο οποίος ήταν συνήθως αυστηρός και απρόσιτος στα περισσότερα παιδιά. Έτσι, μαζί με τους δύο συναδέλφους του, δημιούργησε ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα.
          “Θέλαμε το σχολείο να είναι ανοικτό στην κοινωνία. Να της διδάσκει και να διδάσκεται από αυτήν. Όλες οι δράσεις έπρεπε να είναι προσανατολισμένες προς τη φύση, κάτι που είχε εκλείψει από την εκπαίδευση. Ψάχναμε τρόπους, ώστε το κάθε παιδί να μπορέσει να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του και να αποκτήσουμε ένα σχολείο, όπου το παιχνίδι θα είναι θεμιτό και επιτρεπτό”.




          Τι διαφορετικά πράγματα κάνουν τα παιδιά εκτός αναλυτικού προγράμματος στο δημοτικό σχολείο του Φουρφουρά;
 Ένα είναι η εκπαιδευτική τηλεόραση, ο Φουρφουράς TV. Τα παιδιά παίρνουν το ρόλο του ρεπόρτερ, κάνουν τις δικές τους εκποµπές και µέσα από αυτές διδάσκονται και διδάσκουν δύσκολες έννοιες (π.χ. φυσικής).  Είναι ένα µέσο για να επικοινωνούν µε τα υπόλοιπα παιδιά του Ρεθύµνου, της Ελλάδας, της Ευρώπης. Είναι ένας τρόπος να ακουστεί η φωνή τους, να φύγει από τα αποµονωµένα σύνορα του χωριού.



         Στο δημοτικό του Φουρφουρά, υπάρχει χώρος για πολύ θέατρο, πολλή μουσική, ενταγμένα στην καθημερινότητα των μαθητών και των δασκάλων. Τα παιδιά διδάσκονται θέατρο, φωτογραφία, ροµποτική.  Επιπλέον, έχει αλλάξει η µορφή των τάξεων. "Θέλαµε να διαµορφώσουµε τις τάξεις σαν παιδικό δωµάτιο µε καναπέδες, χαλιά και πολύχρωµους τοίχους." Τα παιδιά συχνά  κατασκηνώνουν έξω, κάνουν το µάθηµα βιωµατικά στη φύση.



          Σηµαντικοί είναι και οι βοτανόκηποι, τα περιβόλια για κάθε τάξη, τα θερµοκήπια.  “Έχουμε τον μπαξέ μας, τις κότες μας, το μετεωρολογικό μας σταθμό. Μάλιστα, ορισμένα κομμάτια μαθημάτων έχουν μεταφερθεί στην πράξη, μαθαίνοντας να παρατηρούμε τα καιρικά φαινόμενα”.  Στόχος των δασκάλων  να πετύχουν μαζί με τα παιδιά  µια σχετική αυτοδιαχείριση µε τα προϊόντα που παράγουν. Ίσως να πουλήσουν και κάποια προϊόντα για να βγάλουν τα έξοδα του σχολείου, να µην έχουν ανάγκη κάποια κονδύλια. “Το γυρίσαμε στην κοινοτική επιχειρηματικότητα, ψάχνοντας τρόπους να αρωματίσουμε το λάδι και να του δώσουμε ξεχωριστή αξία. Το αρωματίσαμε, το συσκευάσαμε και το χαρίσαμε στους χωριανούς" " Τι θέλουµε να φτιάξουµε;", αναρωτιέται ο Αγγελος. "Παιδιά –πρότυπα  για µια βιοµηχανοποιηµένη κοινωνία, που να µην γνωρίζουν τίποτα άλλο από το να λύνουν πράξεις, που να είναι άδεια από  συναίσθηµα;  Πρέπει οι µαθητές να είναι και έξω από τις τάξεις, να χορεύουν, να τραγουδούν, να λένε στους γονείς τους ότι χαίρονται που πάνε σχολείο. Γιατί στο σχολείο απελευθερώνονται, περνάνε καλά."




https://fourfourasweb.wordpress.com/
Και στο fb: Φουρφουράς.tv


Λίγα λόγια για το τέλος:

Αγαπημένοι μας μαθητές,
          Για κάποιους από εμάς (τους περισσότερους ευτυχώς), η δουλειά μας είναι μεγάλο δώρο. Γιατί έχουμε τη χαρά να περνάμε μέρος τη ζωής μας μαζί σας. Και μερικοί από εμάς, πρέπει να ξέρετε, δεν ησυχάζουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πρέπει να εργαστούμε. Οραματιζόμαστε ένα άλλο σχολείο που θα σας κάνει χαρούμενους, συμβατούς με την ηλικία σας. Φέρνουμε μέσα στο σχολείο τις μικρές ιδέες μας, ο καθένας χωριστά ελπίζοντας να σας εξάψουμε τη φαντασία και τη διάθεση.   Πιθανό εσείς να μην βιώσετε  το σχολείο που δικαιούστε. Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, είναι καλό να φύγετε από εδώ γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει  κάτι πολύ καλύτερο από αυτό.




Καλό Καλοκαίρι!


οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν υπάρχουν στις ιστοσελίδες:

http://www.badiera.gr/?p=15529

http://flashnews.gr/post/202135/antio-karekles-sto-dimotiko-sxolio-fourfoura

http://www.enallaktikos.gr/ar12991el_oi-6-yperoxes-didaktikes-methodoi-toy-dimotikoy-sxoleioy-foyrfoyra.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις