Ζει!


Αφορμή για την ανάρτηση; Η ταινία "Ζ" την οποία είδαμε σήμερα με το σχολείο. Η ταινία έχει θέμα τα πραγματικά γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της ΕΔΑ και φιλειρηνιστή, από το παρακράτος σε συνεργασία με το κράτος. Η ταινία είναι στα γαλλικά. Στην πρώτη σκηνή λοιπόν δε νομίζω ότι κατάλαβε κανένας μας τίποτα. Μιλούσαν κάποιοι Γάλλοι με στολές και παράσημα για έναν σπόρο που πρέπει να ψεκάζουν; Ακαταλαβίστικα! Κάπου στην πορεία ωστόσο, καταλάβαινες μέσα σ' άκρες πως κάτι βρωμάει στην όλη υπόθεση. Μόλις τελείωσε λοιπόν η σκηνή αυτή, στην οποία έβγαλαν λόγο δύο από τους μεσήλικες ένστολους, όλα τα παιδιά άρχισαν να χειροκροτούν! Εντάξει αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε εκδρομές να χειροκροτούν σε ΤΑΙΝΙΕΣ -λες και οι ηθοποιοί θα τους ακούσουν, αν είναι δυνατόν!- αλλά να χειροκροτούν χωρίς να έχουν καταλάβει καν ποιοι είναι αυτοί και τι λένε; (Γιατί σίγουρα δεν είχαν καταλάβει-ούτε εγώ είχα καταλάβει μέχρι που είδα αυτή τη σκηνή και δεύτερη φορά) 


Στη συνέχεια της ταινίας ακούστηκαν διάφορα επιφωνήματα. Για παράδειγμα στη σκηνή της δολοφονίας του Λαμπράκη, όταν χτυπήθηκε, όταν η κάμερα εστίαζε στο αίμα και στα θύματα, άκουγες διασκορπισμένα επιφωνήματα "πόνου" και "αηδίας". Δεν έλειψαν φυσικά και τα γέλια στη σκηνή όπου η γυναίκα του Λαμπράκη πληροφορείται το θάνατό του -εκεί ομολογουμένως η ερμηνεία της Παππά προκαλούσε λίγο γέλιο αλλά όχι αν σκεφτείς τα γεγονότα-. 



Κάποια παιδιά δεν παρακολουθούσαν καν την ταινία. Κάποια άλλα δεν την κατάλαβαν. Κάποια ήταν απασχολημένα κάνοντας "χαβαλέ" με την ταινία, ώστε να την προσέξουν πραγματικά. Και απορώ: άραγε τους άγγιξε καθόλου; Άγγιξε έστω κάποιους; Έψαξαν; Αναρωτήθηκαν; Ή απλά λυπήθηκαν για τον άνθρωπο που δολοφονήθηκε και αυτούς που τραυματίστηκαν -και γι' αυτό θα τολμήσω να πω όχι όλοι- και μόλις βγήκαν από τον κινηματογράφο ξέχασαν ό,τι είδαν; Άραγε κάποιοι τόλμησαν να κάνουν τη σύνδεση με τη σήμερον ημέρα; Άραγε συνειδητοποιούν ότι τα γεγονότα της ταινίας δεν απέχουν και πολύ από αυτά που συμβαίνουν και θα συμβούν στο μέλλον; 



Τα κύρια χαρακτηριστικά της γενιάς μας είναι η αμάθεια και η ημιμάθεια, ο φανατισμός, η αδιαφορία. Χαρακτηριστικά τα οποία αδιαμφισβήτητα θα υπάρξουν καθοριστικά για την επανάληψη της ιστορίας. Δε γνωρίζουμε, δε μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε. Μας "πασάρει" ο οποιοσδήποτε μια ιδέα και φανατιζόμαστε. Δεχόμαστε τα όσα μας λέει, τα υιοθετούμε και τα υπερασπιζόμαστε με ανούσιο πάθος, χωρίς να κρίνουμε. Χωρίς να ψάξουμε από μόνοι μας να βρούμε την αλήθεια. Και φυσικά, πλέον είναι εύκολο: Μας φταίει το σχολείο, η κοινωνία, το σύστημα γι' αυτή την αμάθεια και την αδιαφορία μας -και φυσικά φταίνε-. Όμως να που το σχολείο μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε αυτήν την ταινία. Και τα αποτελέσματα; Τα ίδια... μήπως λοιπόν είναι ώρα να πάρουμε κι εμείς, ο καθένας ατομικά, την ευθύνη των πράξεων μας -ή στην προκειμένη περίπτωση- της απάθειάς μας; Ναι το σύστημα είναι αυτό που είναι, η κοινωνία είναι έτσι όπως είναι. Εσύ όμως, ως άτομο, τι κάνεις για να αλλάξει αυτό; Για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει πρώτα να αλλάξουμε οι άνθρωποι συνειδήσεις,να ψάξουμε, να μάθουμε. 



Εμείς είμαστε το μέλλον. Η δική μας γενιά. Και αν δεν αλλάξουμε μυαλά, θα υπάρξουν κι άλλοι, πολλοί Λαμπράκηδες...


Υ.Γ. Και φυσικά, το καθιερωμένο σχετικό με την ανάρτηση τραγούδι!


Σχόλια

  1. Βρε Μαρία και εσύ δε βρήκες πιο κατάλληλη εποχή να μιλήσεις για την αμάθεια!!Δε μπορώ περίεργη σύμπτωση που σήμερα μειοψηφίες και μπαχαλάκηδες ακυρώσαν εκλογές!
    Αμάθεια και ημιμάθεια παντού!Και το κακό βρε Μαρία ξέρεις ποιο είναι;Ότι όταν τους λες το λάθος τους αντί να φιλοτιμηθούν και να ελέγξουν αυτά που είπαν σε βρίζουν και σε απειλούν!Αυτή είναι η τακτική παντού,αριστερά,δεξια,διαγώνια και όπου θες!
    Όσο για την ιστορία,ποτέ δεν επαναλαμβάνεται!Είναι μεθοδολογικό το ζήτημα!!Δε μπορείς να περάσεις το ίδιο ποτάμι δυό φορές που θα έλεγε και ο Ηράκλειτος!:)

    Μια ωραία παρουσίαση!:)

    ΥΓ:Μια παράκληση για την καλή συνεργασία στο μπλογκ!Καλό είναι να απαντάμε στα σχόλια των αναρτήσεων μας και να σχολιάζουμε και τις αναρτήσεις των συναδέλφων.Είμαστε ομάδα και όχι ένα σύνολο διαφορετικών ατόμων που κάνουν αναρτήσεις ατομικά σε μια συλλογική προσπάθεια!Δεν είναι καλό και όμορφο!Ευχαριστώ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχω ψιλοκαταλάβει πώς λειτουργεί το μπλογκ αλλά προσωπικά δεν τα πάω καλά με τις απαντήσεις! Και ούτε μπαίνω και τόσο συχνά. Η αλήθεια είναι ότι και για να κάνω μια ανάρτηση χρειάζομαι 2-3 ώρες να το πάρω απόφαση! Θέμα χαρακτήρα βλέπεις! Ωστόσο, θα προσπαθήσω να διορθωθώ, όσο ζω μαθαίνω!

      Απ' την άλλη δε ξέρω και τι να σου απαντήσω! Καταρχάς, ευχαριστώ!

      Φυσικά οφείλουμε να ψάξουμε αν κάποιος μας υποδείξει ένα λάθος μας, αυτό είναι άλλο θέμα. Μάλλον κανένας μας δε θα έπρεπε να βγάζει τον εαυτό του απ' έξω σχετικά με την αμάθεια!"Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα" όπως θα έλεγε και ο Σωκράτης! Τώρα όσο για τον Ηράκλειτο, μιας και πιάσαμε τους αρχαίους, η ιστορία για μένα επαναλαμβάνεται με μια ευρύτερη έννοια. Φυσικά δε θα υπάρξουν τα ίδια πρόσωπα και ίσως να μην είναι ακριβώς ίδια τα συμβάντα (το ίδιο ποτάμι!) αλλά συχνά παρατηρούμε και σήμερα μια ομοιότητα σε γεγονότα με αυτά του παρελθόντος!

      Διαγραφή
  2. Ε το δουλεύουμε αυτό!:):)::)
    Γιατί με ευχαριστείς;;;;;;;;;;;;;;

    Δε διαφωνώ καθόλου με το σωκρατικό,πρώτο είμαι που το αναφέρω,αλλά όταν η πραγματικότητα σου δείχνει ένα δρόμο μαζί με τη λογική δε πρέπει να την ακολουθήσεις;

    Χμμμ!!Δε νομίζω!Παράδειγμα που είναι λίγο καυτό και των ημερών.Ο ναζισμός ηττήθηκε και εξαφανίστηκε το 1945 κάτω από την ήττα των γερμανών στον πόλεμο.Σήμερα δεν έχουμε ναζιστικά μορφώματα στην ευρώπη,αλλά νεοναζιστικά!Παρόμοια,αλλά όχι ίδια,επομένως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται!:)

    Σε χαιρετώ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το "Ωραία παρουσίαση"!

      Ο νεοναζί δηλαδή δεν είναι ναζί;
      Ξεκαθάρισα νομίζω στο προηγούμενο σχόλιο ότι χρησιμοποιώ τη λέξη "επαναλαμβάνεται" με μια ευρύτερη έννοια ακριβώς επειδή τα γεγονότα μπορεί να είναι παρόμοια και όχι ακριβώς ίδια. Το οποίο άλλωστε είναι και λογικό!:)

      Διαγραφή
    2. Λεπτομερειες!!!:Ρ

      Όχι είναι διαφορετικά πράγματα!Ο ναζισμός πέθανε στο Ραιχσταγκ που κατελήφθη από τους σοβιετικούς,και ειδικότερα στις 9 Μαίου του 1945 με την γερμανική συνθηκολόγηση και ήττα!Ο νεοναζισμός έιναι άλλο φαινόμενο διαφορετικο που αν και συγγενεύει με το ναζισμό δεν είναι ναζισμός!Ο ναζισμός δεν είχε πρόβλημα με τους μετανάστες πχ!Οι μουσουλμάνοι ήταν σύμμαχοι του Ναζισμού τώρα εχθροί!Παράδειγμα σου φέρνω!

      Είναι η λέξη λάνθασμένη!Λάθος ορολογία!!Αυτό προσπαθώ να σου πω!:)
      Δε θα πεις επαναλαμβάνεται ποτέ,θα πεις εμφανίζεται ένα συγγενές φαινόμενο με κάποιο άλλο!Σιδηρόδρομος(γιατί δε θυμάμαι αν υπάρχει και μία λέξη),αλλά επαναλαμβάνεται είναι λάθος ορισμός!:):):):):)

      Διαγραφή
    3. Εφόσον το πας στους μετανάστες, οι νεοναζί σήμερα επικαλούνται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν τις ρατσιστικές τους πεποιθήσεις. Αν δεν κάνω λάθος, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ρατσισμός αποτελεί ιδεολογική βάση του ναζισμού και του νεοναζισμού.
      Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, ο ναζισμός και ο νεοναζισμός είναι το ίδιο και το αυτό ως προς την "ιδεολογία" τους και δημιουργούν παρεμφερή γεγονότα στη ροή της ιστορίας.
      Οι μουσουλμάνοι όντας μουσουλμάνοι και τόσο φανατικοί με τη θρησκεία τους σ υ μ μ ά χ η σ α ν με τους ναζιστές, οι οποίοι ήταν -κατά κύριο λόγο- χριστιανοί και καθολικοί; Εγώ προσωπικά (πιθανώς και να είμαι ανιστόρητη!) δε γνωρίζω κάτι τέτοιο..σε ποιο ιστορικό βιβλίο υπάρχει;
      Και οι ναζί και οι ισλαμιστές είχαν-έχουν ιδεολογική βάση τον αντισημιτισμό επομένως μπορούν να βρεθούν εκεί κάποια κοινά σημεία ώστε να υπάρξει μια ουδετερότητα στη σχέση τους. Δεν έχω δει πάντως αναφορές ότι συμμάχησαν! Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με!:)

      Διαγραφή
  3. Ζει, Μαρία, και με τις δύο έννοιες. Και μ' αυτή της θύμησης του χρέους και μ' αυτή, δυστυχώς, των ίδιων αιτημάτων που ελάχιστα έχουν ικανοποιηθεί με το πέρασμα του καιρού.

    Να πω πρώτα για τις παρατηρήσεις σου για τα παιδιά. Πιστεύω δεν έγιναν τα χειρότερα στην αίθουσα. Ένα σχολείο με μεγάλο αριθμό μαθητών, σε μια σκοτεινή αίθουσα όπου προβάλλεται μια παλιά ταινία θα μπορούσε, δυστυχώς, να ακυρώσει την προβολή - αυτό είναι το επίπεδό μας. Εσείς περιοριστήκατε σε κάποια χειροκροτήματα, λίγη μουρμούρα και στιγμιαίες αντιδράσεις. Σε γενικές γραμμές παρακολουθήσαμε ήσυχα την ταινία. Φαντάσου ότι η υπεύθυνη του δήμου, κατά την έξοδο, επαίνεσε το σχολείο μας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που παρακολούθησαν την προβολή τις προηγούμενες μέρες..

    Κι εγώ ο ίδιος συζητώντας, χάρηκα που είδα πολλά παιδιά να την έχουν παρακολουθήσει με ενδιαφέρον και να αναπτύσσουν προβληματισμό.

    Για την ουσία της ανάρτησής σου, δε θα κάνω σχόλιο. Είχα ετοιμάσει κι εγώ πριν λίγο μιαν ανάρτηση και με πρόλαβες! Οπότε, θα τη βάλω μετά τη δική σου ( Ελπίζω το αφεντικό, ο Ρασκόλνικωφ, να μου το επιτρέψει:-) )

    Να σε συγχαρώ, όμως, για τα αντανακλαστικά σου, την ευαισθησία σου και τη διάθεσή σου να μας κοινοποιήσεις τις εντυπώσεις σου.

    ( Περήφανος για τη μαθήτριά μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΓ:Δεν είμαι αφεντικό!Συντονιστής είμαι μπας και βγούμε από το τέλμα!!!:/

      Διαγραφή
    2. Πάντα υπάρχουν και χειρότερα Κύριε Μάνεση!

      Εγώ είναι η αλήθεια δε συζήτησα και με πολλά παιδιά για τις εντυπώσεις τους αλλά με όσους συζήτησα τους είδα απαθέστατους! Δεν κατηγορώ, φυσικά και υπήρχαν παιδιά που παρακολούθησαν την ταινία και προβληματίστηκαν, απλά με διάφορα σχόλια που άκουσα κατά τη διάρκεια της προβολής, αναρωτιέμαι αν αυτά τα παιδιά ήταν η πλειοψηφία!

      Αυτό για την ουσία της ανάρτησής μου να το πάρω ως κακό;

      Διαγραφή
    3. Καθόλου κακό, Μαρία!
      Απλώς, είχα ήδη γράψει μεγάλο σχόλιο και θα περάσω τις σκέψεις μου και στην επόμενη ανάρτηση, όπως σου έλεγα. Άλλωστε, επειδή συμφωνούμε επί της ουσίας, δε θα είχε ενδιαφέρον ένα δικό μου σχόλιο.
      Καλό βράδυ:-)

      Διαγραφή
  4. Αα! Εντάξει ησύχασα!
    Καλό σας βράδυ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταλαβαίνω,Μαρία,- πολύ καλά όμως-αυτό που γράφεις.Καθόμουν στις τελευταίες θέσεις,δίπλα σε "κάποια" παιδιά,τσογλανάκια κανονικά.Δεν τα ήξερα,δεν ήταν μαθητές μου κι ωστόσο τα... ήξερα ως συνομωταξία- ανθρώπων να τους πεις;Δεν ήταν παρά ελάχιστοι συγκριτικά,κάναν όμως τη γνωστή χλαπαταγή των τενεκέδων,ανέξοδα τσαμπουκαλίκια των ούγκανων-τούμπανων,με προφανή στόχο να εμποδίσουν συμμαθητές τους να δουν την ταινία.Δεν τους πέρασε,ξενερώσανε,κάνανε ζαβομάρες,εντέλει "αράξανε στα κυβικά τους" κι εισπράξανε το ηχηρό χειροκρότημα-χαστούκι των συμμαθητών τους εκείνη τη στιγμή που "ξηλώνονταν τα γαλόνια" των υπο-κειμένων... ινδαλγών τους.
    Μια χαρά τα πήγε το σχολειό μας.Μην τους δίνουμε ούτε εκατοστό χώρου ούτε χιλιοστογραμμάριο ψυχής. Εμείς με τις ιδέες μας, εμείς με την ψυχή μας,εμείς με το μυαλό μας,εμείς με τις δράσεις μας-να τους πούμε "καληνύχτα",τελειωμένοι.Έχουμε ζωή μπροστά μας...


    με τις πράξεις μας-σιγά μην τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε γνωρίζω ποια παιδιά ήταν αυτά που αντέδρασαν κατ'αυτόν τον τρόπο ούτε πού καθόντουσαν και δε με ενδιαφέρει και να μάθω να σας πω την αλήθεια! Δεν έκανα την ανάρτηση για να κατηγορήσω συγκεκριμένα άτομα, την έκανα γιατί με προβλημάτισε το γεγονός ότι ακούστηκαν αυτά τα σχόλια γενικότερα από άτομα-και μάλιστα στο κοντινό μου περιβάλλον!

      Από τη μία, η περιθωριοποίηση αυτών των ατόμων ίσως και να οδηγήσει στο να καταλάβουν ότι "δεν τους παίρνει" σήμερα να κάνουν αυτά τα "ανέξοδα τσαμπουκαλίκια" και να γυρίσουν στις τρύπες τους και από την άλλη, ποιοι είμαστε "εμείς" και ποιοι είμαστε για να κρίνουμε;
      "Εμείς" οι διανοούμενοι; Οι φωτεινοί παντογνώστες; Και όλοι όσοι συμπεριλαμβάνονται στο "εμείς" που χρησιμοποιείτε άραγε γνωρίζουν πραγματικά για τα πράγματα που μιλάνε; Ή έχει γεμίσει ο τόπος από "δήθεν";
      Μιλώντας πάντα για τον εαυτό μου, ναι κρίνω πολύ συχνά άτομα και ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα-δυσκολεύομαι να το ελέγξω- αλλά συνειδητοποιώ ότι έχω ακόμα πάρα πολλά να μάθω και πάρα πολλά να διορθώσω ώστε να φτάσω σε σημείο να μπορώ να κρίνω τους άλλους.

      Εν πάση περιπτώσει, ξέφυγα λιγάκι από το θέμα! -το γεγονός ότι απαντάω στα σχόλια μάλλον οδηγεί σε άσκοπους μονολόγους μου!- Επί της ουσίας συμφωνούμε, δεν υπάρχει χώρος για το φασισμό στις ψυχές μας και στη ζωή μας, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να του δώσουν χώρο στην κοινωνία και στην καθημερινότητά μας!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις