Γιορτάζουν και τα πειραματόζωα;;;;

από τα "ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ" του Αρκά

4 Οκτωβρίου, η παγκόσμια ημέρα για τα ζώα
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
http://www.sansimera.gr/worldays/58




Πειραματόζωα. Μέχρι πού φτάνουν τα δικαιώματα του ανθρώπου πάνω στη φύση;
Μήπως σκεφτόμαστε πάντα ανθρωποκεντρικά;
Στο site της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ( www.bioethics.gr/document.php?..)
Διαβάζουμε:

Γενικές αρχές δεοντολογίας: η χρήση πειραματόζωων στην επιστημονική έρευνα
Η αρχή της Αντικατάστασης (Replacement) ορίζει ότι η έρευνα πρέπει να αποφεύγεται, αν υπάρχουν εναλλακτικές, ως προς την χρήση ζώων, μέθοδοι, για να ληφθούν οι αναμενόμενες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή της Ελάττωσης (Reduction) ορίζει ότι αν η έρευνα δεν μπορεί να αποφευχθεί, πρέπει να διενεργείται με τον μεγαλύτερο δυνατό, για την επιστημονική εγκυρότητα, περιορισμό του αριθμού των πειραματόζωων. Τέλος, η αρχή της Βελτίωσης (Refinement) ορίζει ότι η έρευνα θα πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο που να ανακουφίζει ή να μειώνει τον πόνο και την ταλαιπωρία των ζώων που συμμετέχουν.



από τα "ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ" του Αρκά

Όροι πειραματισμού με σπονδυλωτά ζώα
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι όσο υψηλότερη είναι η νοητική κατάταξη ενός είδους, τόσο πιο αυστηροί όροι πειραματισμού πρέπει να ισχύουν. Κατά συνέπεια, ειδική μεταχείριση πρέπει να επιφυλάσσεται στα σπονδυλωτά και μάλιστα σε εκείνα - όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά - τα οποία είναι γνωστό ότι κατέχουν δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων. Εξ άλλου, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση των ανθρωποειδών πίθηκων, καθώς γι αυτούς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως διαθέτουν ένα βαθμό αυτοσυνειδησίας, όπως και ο άνθρωπος.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το όφελος που αναμένεται από κάθε ερευνητική
δραστηριότητα, θα πρέπει αφενός μεν να εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αφετέρου να σταθμίζεται ως σημαντικότερο από την "εργαλειοποίηση" των ζώων που θα χρησιμοποιηθούν, ως όντων με ορισμένη ηθική αξία.






09/09/2010
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα πειραματόζωα, ενισχύοντας έτσι την προστασία των ζώων που εξακολουθούν να χρειάζονται για την έρευνα και τη διεξαγωγή δοκιμών ασφάλειας.

Η νέα οδηγία, την οποία είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2008, θα συμβάλει επίσης ουσιαστικά στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των πειραματόζωων και θα απαιτεί την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων, στο μέτρο του δυνατού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ίσους όρους ανταγωνισμού στη βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και βελτιώνοντας την ποιότητα της έρευνας που διεξάγεται στην ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Janez Potočnik, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Με τη σημερινή ψηφοφορία τερματίζεται μια μακρόχρονη διαπραγματευτική διαδικασία που έδειξε πόσο ευαίσθητα και σημαντικά ζητήματα διακυβεύονταν. Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν ότι έχει ζωτική σημασία η βελτίωση της κατάστασης των ζώων που εξακολουθούν να χρειάζονται για την επιστημονική έρευνα και τη διεξαγωγή δοκιμών ασφάλειας, με ταυτόχρονη διατήρηση της έρευνας υψηλού επιπέδου και ακριβέστερη εστίαση στην εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων αντί των πειραμάτων σε ζώα. Σύντομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει τα πλέον προηγμένα παγκοσμίως πρότυπα καλής διαβίωσης των πειραματόζωων.»

.......


Η Επιτροπή υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων αντί της διεξαγωγής δοκιμών σε ζώα. Όταν αυτό είναι αδύνατο, πρέπει να μειώνεται ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων ζώων ή να βελτιώνονται οι μέθοδοι δοκιμών, ώστε να προκαλούνται οι ελάχιστες δυνατές βλάβες στα ζώα. Για να τονωθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων, η νέα οδηγία απαιτεί την ίδρυση εργαστηρίου αναφοράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δικτυακός τόπος της Επιτροπής για τα πειραματόζωα (στα αγγλικά):
http://ec.europa.eu/environment/chemicals/lab_animals/home_en.htm





τις εικόνες βρήκαμε στα site:
http://www.greenpage.gr/eglimata_omorfias.htm
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_3_14/05/2005_1284039
http://www.arkas.gr/index.php/gr/11/20years/martinidis.htm

Σχόλια

  1. οοο μωρεεε γιορταζει το κουνελακι μουυυυυυ!!!! <3 :)))))
    η ομορφια μου!!!!!!!!!!

    Χμμ.. ας σοβαρευτω! Πειραματοζωα! Θεωρω οτι ειναι ο πιο φρικτος τροπο πειραματος...
    Θα μου πειτε και πώς θα γινει; δεν μπορω να πιστεψω πως σε μια κοινωνια με τετοια αναπτυξη δεν εχουν βρει αλλον τροπο... Αλλα σιγα! εδω κανουν πειραματα και εις βαρος μας, στα ζωακια θα κολλησουν;

    Να και κατι που προσφατα διαβασα και μου αρεσε:
    "Ορισμός Φαρμάκου : Φάρμακο είναι οποιαδήποτε ουσία η οποία όταν δοκιμάζεται σε ένα ποντίκι παράγει επιστημονικό πόρισμα. (Νόμος του Μερφυ)"

    Αυτα!
    καλη βδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στέλλα, ευχαριστούμε.
    Πόσα θέματα μπαίνουν, πόσο πια - ανθρωποκεντρικά πάντα κρίνοντας και πράττοντας - εύκολα τα αφήνουμε στο περιθώριο, για να ασχοληθούμε με αυτά που θεωρούμε "πιο άμεσα", πιο "επείγοντα", "ζωτικά", άξια λόγου και ενδιαφέροντος.

    Ακόμα και η Επιτροπή που κατατάσσει το ζωικό βασίλειο σε "κολάσιμες κατηγορίες" πειραμάτων σε ζώα, το μέτρο της εκεί το έχει: όσο περισσότερο μας μοιάζει ένα είδος, τόσο πιο πολύ..απαγορεύεται να το εκμεταλλευόμαστε και να πειραματιζόμαστε πάνω του.

    Είχα διαβάσει σε ένα τοίχο:"είμαι μια άρρωστη γάτα στην πόλη σας" Δεν ξέρω αν αυτός που το έγραψε εννοούσε αυτό που διάβασα, αλλά το θεώρησα συγκλονιστικό.

    Και, επίσης, μια και η αναφορά στον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, προς ανάγνωση: "Ο φτωχούλης του θεού". Εκεί η αγάπη δεν είναι για τα ζώα. Είναι μία.

    Και πάλι ευχαριστούμε, Στέλλα, για την ποιοτική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρον.Όμως αυτά τα ζώα αποτρέπουν σε ένα βαθμό τα πειράματα σε ανρώπους όπως για παράδειγμα αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Γουατεμάλα.Βέβαια ο σωστος άνθρωπος δεν βασανίζει τα ζώα γιατί θα βασανίζει και ανθρώπους αλλά!!Είναι δείγμα κακής μόρφωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχουν πολλά "υποκατάστατα" των πειραμάτων σε ζώα. Εξάλλου ο οργανισμός των ζώων απλά μοιάζει, δεν είναι ίδιος με αυτόν του ανθρώπου, έτσι δεν βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα.
    Μένει μόνο ο πόνος και η ταλαιπωρία των αθώων πειραματόζωων, που δεν μπορούν καν να αντισταθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις