Νάρκισσος, το λουλούδι της πρώιμης άνοιξης


αφιερώνεται εξαιρετικά σε αυτούς που θα ανακαλύψουν
το "΄Νάρκισσο" που έχουν μέσα τους


Οι κάτοικοι της πόλης το βλέπουν να κάνει την εμφάνιση του στα ανθοπωλεία, στις λαϊκές αγορές, στους πλανόδιους πωλητές. οι τυχεροί που εξορμούν στην ύπαιθρο το απολαμβάνουν στη φυσική του θέση, σε μέρη υγρά , σε αγρούς και δάση να στέλνει μηνύματα για τον ερχομό της Άνοιξης.


Ο Νάρκισσος - λουλούδι , Ο Νάρκισσος - Θεός....


από τον πίνακα "Νάρκισσος και Ηχώ" του John William Waterhouse, 1903


μια φορά κι έναν καιρό…..

H Ηχώ, μια νύμφη, ερωτεύτηκε έναν πανέμορφο νεαρό με το όνομα Νάρκισσος, ο οποίος ήταν ο γιος της Νύμφης Ληριόπης και του Θεού Κηφισσού.
Μια προφητεία του Τειρεσία τον βάραινε: ο Νάρκισσος "θα ζούσε μέχρι μια πολύ ώριμη ηλικία, αρκεί να μην γνώριζε ποτέ τον εαυτό του".
Μια μέρα, ενώ ο Νάρκισσος κηνυγούσε στην πεδιάδα, η Ηχώ ακολουθούσε με μυστικότητα τον νεαρό μέσα στο δάσος, με σκοπό να τον προσεγγίσει, χωρίς να έχει την δυνατότητα να μιλήσει πρώτη. Όταν ο Νάρκισσος άκουσε τελικά βήματα και φώναξε "Ποιος είναι εκεί;", η Ηχώ απάντησε αντιλαλώντας τα λόγια του.
Και έτσι συνέχισε, μέχρι που η Ηχώ εμφανίστηκε μπροστά του και έσπευσε να αγκαλιάσει τον νεαρό. Αυτός απομακρύνθηκε αμέσως από την νύμφη και της ζήτησε να τον αφήσει μόνο. Ο Νάρκισσος ράγισε την καρδιά της Ηχούς, και αυτή πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της μόνη, απογοητευμένη από την αγάπη που ποτέ δεν γνώρισε, μέχρι που το μόνο που έμεινε στον κόσμο ήταν η φωνή της.
Ο Νάρκισσος δίψασε και έσκυψε στο ποτάμι για να πιει, αλλά δεν άγγιζε το νερό από φόβο μήπως χαλάσει την υπέροχη αντανάκλασή του.

Έτσι πέθανε από δίψα, κοιτάζοντας την δική του αντανάκλαση. ...

Ο Νάρκισσος στην ψυχανάλυση

Γοητευτικός και απόμακρος, προορισμένος να ταλαιπωρήσει (!!!;;;;)

Ο Freud εισάγει τον όρο στην ψυχανάλυση και δίνει τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας προσωπικότητας.

Τα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας


Ο Νάρκισσος του Caravaggio, 1598

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε στοιχεία ναρκισσισμού από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας - στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Ωστόσο η αυτοεκτίμηση και η δημόσια εικόνα μας, είναι η γέφυρα του ναρκισσισμού με την κοινωνία. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τα μηνύματα που δίνουμε στους άλλους για μας είναι συνυφασμένα με τα βιώματα και τα μηνύματα που πήραμε από την οικογένειά μας στην παιδική ηλικία. Όταν βέβαια αυτό συναντάται στην υπερβολή του, τότε αναφερόμαστε σε διαταραγμένη προσωπικότητα.

Η ψυχολογία, ο τρόπος σκέψης & οι συμπεριφορές του νάρκισσου


Συνήθως οι νάρκισσοι είναι γοητευτικά, διασκεδαστικά και επιτυχημένα άτομα, ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι και διάσημοι. Στην παρέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστοι, συμμετέχουν σε κάθε είδους συζήτηση, με στόχο να γίνουν το επίκεντρο. Όταν νιώσουν ότι αυτό το έχουν εξασφαλίσει, συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά. Χρειάζονται όλα όσα μπορείς να τους δώσεις και κυρίως το θαυμασμό σου για την εικόνα τους.
Μπορεί να τους δούμε επαγγελματικά επιτυχημένους αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν επαγγελματικά εξαιτίας του φόβου τους να ριψοκινδυνέψουν σε συναγωνιστικές καταστάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος και να αποτύχουν.
Μοιάζουν να είναι ηθοποιοί στο θέατρο της ζωής τους. Ψεύδονται ακόμη και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, εφόσον έχουν την ικανότητα να αναπροσαρμόσουν ακόμη και βιώματα από το παρελθόν τους, προκειμένου να ωραιοποιήσουν την εικόνα τους. Δε θα παραδεχτούν ποτέ το λάθος τους και δε θα ζητήσουν συγνώμη. Αν κάτι δεν πάει καλά θα παίξουν το ρόλο του θύματος, μεταβιβάζοντας πολύ εύκολα την ευθύνη σε άλλους.
Δεν μπορούν να έρθουν πολύ κοντά συναισθηματικά με κάποιον γιατί στην ουσία δεν μπορούν να αγαπήσουν ούτε τον εαυτό τους. Αγαπούν την εικόνα τους (ένα εξιδανικευμένο άτομο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει). Τα άτομα αυτά έχουν εύθραυστη αυτοεκτίμηση και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κριτική των άλλων.

Εύκολα πληγώνονται, νιώθουν ταπεινωμένα και άδεια και ενδεχομένως μπορεί να αντιδρούν με έντονη οργή και αντεπίθεση...

Θέλετε να μάθετε κι άλλα; Μπορείτε να επισκεφτείτε κάποια από τα site:
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/science/cognitive/narcissism.htm
http://theworldisminegr.blogspot.com/2008_05_01_archive.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%25

Σχόλια

  1. Ορίστε, Στέλλα, δες τι κατάφερες:
    30 ώρες βρίσκεται εδώ η ανάρτησή σου κι όπου φύγει φύγει όλοι! Μάλλον έχουν πάει να κοιταχτούν σε κάποιον καθρέφτη, δεν εξηγείται αλλιώς.
    Εγώ, πάντως, να σ' ευχαριστήσω και δημοσίως για την αφιέρωση, για τη βοήθεια του αυτοπροσδιορισμού που μου πρόσφερες τόσο γαλαντόμα και απλόχερα! :-)

    Ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, πολύ χρήσιμη για όλους μας, με δι-επιστημονικότητα δε!
    Συμπληρώνω:Λέει κάπου η Δημουλά:" [Το εγώ] δεν είναι έπαρση. Καθόλου εγωπάθεια. Είναι επείγον κάλεσμα κάποιου ρήματος δίπλα του όπως:εγώ βρέχομαι. Δηλαδή, κοίταξέ με."

    Καληνύχτα, λέω...εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδιαιτέρωψς ενδιαφέρουσα η ανάρτηση. τρέχω γρήγορα στον καθρέφτη μου ...να τον σπάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους,
    iδιαίτερα στη Λάρισα
    - τι ευχάριστη έκπληξη!-
    Μια μικρή δόση ναρκισσισμού στον χαρακτήρα κάποιου, νομίζω ότι επενεργεί ωφέλιμα, το πιο σημαντικό όμως είναι πραγματικά, να αποφασίσουμε να κοιτάξουμε με θάρρος κατάματα τον καθρέφτη, το δικό μας και των άλλων.
    Αυτό χρειάζεται κουράγιο!!!
    Πάντως, ο μύθος του Νάρκισσου, δεν είναι απίθανα γοητευτικός;;;;
    Προσοχή γιατί η κατάληξη ήταν η απόλυτη μοναξιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις