σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα........



Με  μεγάλη χαρά και ειλικρινή ενθουσιασμό,  
φιλοξενούμε εδώ, στη Σχεδία μας, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο 
που μας έστειλε, ο αγαπημένος, μέχρι πέρσι διευθυντής μας  και ελπίζουμε και περιμένουμε να μας πάρει από το χέρι για να μας ταξιδέψει στους ουρανούς, πολλές φορές ακόμη.

Φεγγάρι και Άρης, Ουγγαρία 4-10-2014
http://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

Δημήτρης Βάγιας 
Μαθηματικός Ερασιτέχνης Αστρονόμος

Επιστροφή στο Μέλλον[1]
     
       Παρόλη την αβεβαιότητα ,οι Αστρονόμοι μπορούν να μιλούν με σιγουριά για μερικά γεγονότα που θα συμβούν σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα. Μετά από αυτό μπορεί να επικρατήσει «Νέα Φυσική», δηλαδή αλληλεπιδράσεις εφοδιαζόμενες από σωματίδια και διαδικασίες που σήμερα μόνο οι επιστήμονες μπορούν να υποθέσουν. 

    Πρώτα από όλα,η Γη θα θερμανθεί. Προς το παρόν ,η ηλιακή μέση λαμπρότητα αυξάνεται 1%κάθε 110 εκατ .χρόνια. περίπου. Σε 1 δις χρόνια η αυξανόμενη ενέργεια θα ωθήσει προς τα έξω την κατοικήσιμη ζώνη του Ηλιακού Συστήματος, είναι η περιοχή που το νερό σε υγρή κατάσταση θα είναι σε ισορροπία στην επιφάνεια ενός πλανήτη σε αυτή τη ζώνη, και η Γη θα ψηθεί στο εσώτερο σύνορο της θερμής ζώνης. Σε περίπου 5 δις έτη καθώς ο Ήλιος θα διέλθει στη δική του φάση του Ερυθρού Γίγαντα, ο Άρης θα πλησιάσει στο μέσο της κατοικήσιμης ζώνης. Κατά την διάρκεια των επόμενων 2 δις ετών ο Ήλιος θα μετασχηματισθεί σε αυτοδύναμο ερυθρό γίγαντα διαστελλόμενος 200 φορές περίπου από το παρόν μέγεθος του.
      Ο Πλούτων και η ζώνη του Kuiper μαζί τότε θα φιλοξενηθούν στο εσωτερικό όριο της κατοικήσιμης ζώνης. Την Γη θα την καταβροχθίσει η εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου και διαγράφοντας σπειροειδή τροχιά μέσα σε αυτή, υφιστάμενη την ίδια θυσία που κατέστρεψε τον Ερμή και την Αφροδίτη κατά την διάρκεια των προηγούμενων εκατομ. ετών. Σε μεγαλύτερη κλίμακα οι τρεις μεγάλοι γαλαξίες της Τοπικής Ομάδας δηλ ο δικός μας, η Ανδρομέδα και ο Μ33(pinwheel) θα αρχίσουν να συγκρούονται, και να συγχωνεύονται, περίπου αυτή η χρονική στιγμή είναι που ο Άρης θα αρχίσει να θερμαίνεται στην κατοικήσιμη ζώνη και η Γη να γίνεται ένα ζεστό κάρβουνο. 


Ο ουρανός όπως θα είναι κατά τη σύγκρουση των δυο γαλαξιών
           Σύμφωνα με πρόσφατες προσομοιώσεις ,ο Μ31 θα κάνει την πρώτη του κοντινή προσέγγιση στον δικό μας Γαλαξία σε περίπου 3,9 δις έτη από σήμερα. Οι μαζικοί γαλαξίες θα περάσουν ο ένας διαμέσου του άλλου, και τότε δυνατές παλιρροϊκές δυνάμεις θα παραμορφώσουν και τους δύο, μεταμορφώνοντας τους συνήθεις δίσκους τους και τους όμορφους σπειροειδείς βραχίονες σε χαοτικούς παφλασμούς από αστέρια και αέρια. Αυτοί τελικά θα συγχωνευτούν σε έναν απλό Γαλαξία που οι αστρονόμοι αποκαλούν «Μιλκομέδα», περίπου 5,9 δις έτη από τώρα που πιθανόν να κινούνται για ένα διάστημα από τον Μ33(υπό την επίδραση του), ο οποίος πριν είχε εμπλακεί στην σύγκρουση.
      Όλοι οι γαλαξίες δεσμεύονται βαρυτικά μέσα στην Τοπική Ομάδα και περιστασιακά θα συγχωνευτούν, αν και η διαδικασία θα μπορούσε να πάρει δεκάδες δις χρόνια.
            Και κάθε άλλος Γαλαξίας απλά θα αργοσβήσει. Ένα επιταχυνόμενο Σύμπαν είναι το ίδιο με ένα «Ορίζοντα Γεγονότων» ανάλογο με την διαχωριστική γραμμή της Μαύρης Τρύπας.



The Bubble Nebula  2-10-2014
http://apod.nasa.gov/apod/ap141002.html

     Κάποτε η διαστολή του χώρου ώθησε τους Γαλαξίες να ξεχωρίζουν με ταχύτητες μεγαλύτερες αυτής του φωτός(φαινόμενο του Πληθωρισμού),το οποίο δεν παραβιάζει τον Φυσικό Νόμο, εμείς όμως χάνουμε την αιτιώδη επικοινωνία με αυτούς. Ακόμα και αν μπορούσαμε να στείλουμε ένα διαστημόπλοιο ή ραδιοσήμα με γρηγοράδα προς την κατεύθυνση ενός από αυτούς τους γαλαξίες με την ταχύτητα του φωτός, κανείς ποτέ δεν θα το έπιανε.
Τώρα πλέον, όλοι  οι γαλαξίες με ερυθρομετατόπιση μεγαλύτερη από 1,8 που το φως τους έχει κάνει σχεδόν 10 δις έτη να φθάσει σε εμάς ,είναι απλησίαστοι.
Ό,τι εμείς βλέπουμε τώρα είναι «παγωμένες » που στο τέλος θα ερυθρωθούν και θα ξεθωριάσουν. Οι Αστρονόμοι ποτέ δεν θα μπορέσουν να μελετήσουν την εξέλιξη ενός γαλαξία πέρα από κάποια πεπερασμένη ηλικία που το δικό του πλαίσιο έχει αναφερθεί.


Milky Way over Yellowstone , 27-09-2014
http://apod.nasa.gov/apod/ap140827.html
     Όσο πιο μακριά είναι ένας Γαλαξίας τόσο πιο γρήγορα η εικόνα του θα «παγώσει » και τόσο λιγότερη πληροφορία θα είναι διαθέσιμη σε εμάς σχετικά με τον τρόπο που «γερνάει». Εάν η σκοτεινή ενέργεια παραμείνει σταθερή ,το αχανές σμήνος των γαλαξιών της Παρθένου που βρίσκεται τώρα μερικές 50 άδες εκατ. έτη φωτός μακριά θα κινηθεί πέραν του ορίζοντά μας μέσα σε 100 δις χρόνια και σταδιακά θα εξαφανισθεί από το οπτικό μας πεδίο.
Απ’όσο γνωρίζουμε σήμερα ο κόσμος του μακρινού μέλλοντος θα είναι ένας κρύος και απομονωμένος χώρος. Όλες οι ιστορίες έχουν αρχή-μέση-τέλος.και σε αυτή τη φάση του παιχνιδιού ,είναι εντελώς πιθανό ότι η ιστορία του Σύμπαντος θα τελειώσει με τροπή αναπάντεχη.


A Luminous Night  9-09-2014http://apod.nasa.gov/apod/ap140809.html


[1] Από το περιοδικό Astronomy Σεπτεμβρίου 2014.

Ευχαριστούμε , Δημήτρη!

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ομολογώ ότι με έκανες πάλι κυριολεκτικά να δακρύσω. Όσο και να προσπαθώ είναι πολύ δύσκολο να ξεκόψω από το 6ο Λύκειο Καλλιθέας. Σας σκέπτομαι πάντα και φροντίζω διακριτικά να μαθαίνω για την εξαιρετική πορεία σας. Ελπίζω να δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να συνταξιδεύσουμε στο Σύμπαν όπως παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το τελευταίο το παίρνουμε ως υπόσχεση για μια ημερίδα συνδυασμένη με παρατήρηση!
      Και εμείς σε σκεπτόμαστε πολύ, οπότε πρέπει να συναντιόμαστε πιο συχνά!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις