Σχολείο σε δράση (ΙΙ)


 Η σχολική μας βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας λειτουργεί από το 2003. Είναι προϊόν της προσφοράς όλων μας, μαθητών και καθηγητών. Δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται με τα βιβλία και το υλικό που εμείς οι ίδιοι προσφέρουμε.



τι μπορείτε να κάνετε στη     βιβλιοθήκη

   Εκτός από το δανεισμό βιβλίων, CD/ DVD, μπορείτε να περνάτε τα διαλείμματά σας ή τις ώρες που έχετε κενό, διαβάζοντας βιβλία και περιοδικά, μελετώντας, παίζοντας σκάκι και άλλα επιταπέζια, σερφάροντας στο ίντερνετ, κουβεντιάζοντας στο σαλονάκι, ακούγοντας μουσική, ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας, συζητώντας και παίρνοντας συμβουλές για βιβλία και άλλα από τους υπεύθυνους, έχοντας ενημέρωση από τους πίνακες ανακοινώσεων και μικρά δωράκια ( καρτούλες, αφισούλες, σελιδοδείκτες..) από αυτά που έχουμε συγκεντρώσει.




τι μπορείτε να κάνετε για τη βιβλιοθήκη

Θυμηθείτε πως μπορείτε κι εσείς να συνεισφέρετε στη βιβλιοθήκη, εκτός από την καλή σας διάθεση και το σεβασμό στο χώρο της, βιβλία, σχολικά βοηθήματα ή άλλο σχετικό υλικό που δε χρειάζεστε. 



Διονύσης Μάνεσης, ΄Ψυχή"της βιβλιοθήκης, ο ιδρυτής της, τον ευχαριστούμε πάντα...




Ακαδημία Πλάτωνος: ΔΡΑΣΗ  ΔΙΑΛΟΓΟΙ 
σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

στους δρόμους της φιλοσοφίας....
     Η δράση «Διάλογοι» απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και αποσκοπεί στην σύνδεση των Iδεών του Πλάτωνα με πλήθος μαθημάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος.Tο πρόγραμμα «Διάλογοι» απoτελείται από σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων, σκοπός των οποίων είναι η εξοικείωση των μαθητών με το αξιακό απόθεμα που σχετίζεται με την Ακαδημία της Αρχαίας Αθήνας. 


   Αυτό  αφορά τις έννοιες του διαλόγου, της επιχειρηματολογίας, της κριτικής σκέψης, της δόμησης ταυτότητας μέσω της συμμετοχής και της πολιτισμικής μνήμης .




"Εικονικές δίκες: Πρωταγόρας"

  Το σχολείο μας  από το τρέχον σχολικό έτος συμμετέχει στο Πρόγραμμα "Εικονικές δίκες: Πρωταγόρας" με επίβλεψη των καθηγητών Α. Βαγιατίδου, Γ. Καραντζή και Δ. Κρυωνίδη. Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Λυκείου· οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, δύο Παρέδρους και τον Εισαγγελέα, καθώς και μια τετραμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 



Ποια είναι τα θέματα που συζητούν; Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία.  Οι εικονικές δίκες στοχεύουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών, στην καταπολέμηση της αγοραφοβίας και στην ανάπτυξη των ρητορικών τους ικανοτήτων.
Η ομάδα μαθητών που συμμετέχει στο πρόγραμμα μετά από εντατική προετοιμασία σε Κυριακάτικες συναντήσεις της, καλείται να αντιμετωπίσει αντίστοιχες ομάδες άλλων Λυκείων στα πλαίσια Διαγωνισμού Εικονικών Δικών.


Σχόλια

  1. «Πολλούς μπελάδες βρήκαν εξαιτίας μου οι δάσκαλοι. Θυμάμαι στη Λάρισα –άλλος εξαίρετος δάσκαλος– ο Μιχάλης Αργυρίδης πόσα τράβηξε όταν τόλμησε να ονομάσει τη βιβλιοθήκη του σχολείου –που μόνος του μάζεψε βιβλία και την έφτιαξε– Άλκη Ζέη-Ζωρζ Σαρή. Όπως κι ένας άλλος δάσκαλος, ο Θοδωρής Αζούδης, έφτιαξε στο λύκειο στα κάτω Πορόια μια πανέμορφη βιβλιοθήκη που της έδωσε το όνομά μου. Μόλις και οι δύο φύγανε από τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες έκλεισαν, γίνανε νομίζω αποθήκες, κι αναρωτιέμαι πού πετάχτηκαν οι πινακίδες με τα ονόματά μας»

    Το διάβασα σήμερα ( www.tovima.gr/culture/article/?aid=644069 )και ο συνειρμός ήταν μάλλον αναπόφευκτος..

    Βλέπω (και) καινούρια πράγματα.

    "Πρέπει" να χαίρομαι περισσότερο απ' ό,τι ζηλεύω,ε; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και χαίρεσαι καλή μας Ισμήνη, γιατί όλοι ξέρουμε πόσο αγάπησες αυτό το χώρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις