Η σκιά του ανέμου


Τον λένε Carlos Ruiz Zafòn, γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και έγραψε το πρώτο του εφηβικό μυθιστόρημα είκοσι χρόνια πριν. Το 2001 έγραψε το  πρώτο του μυθιστόρημα για μεγάλους, Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, κι από τότε το έργο του απογειώνεται. Βραβεία, μεταφράσεις, αλλεπάλληλες εκδόσεις, αναγνώριση από κοινό και κριτικούς. 

Η Σκιά του ανέμου είναι ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα 615 σελίδων. Ένα βιβλίο με πρωταγωνιστές τη βιβλιοφιλία, την ίδια τη Βαρκελώνη, τις ανθρώπινες σχέσεις, το μυστήριο και την πλοκή,
τη δράση, γραμμένο με ρυθμό και πολλές εναλλαγές στην αφήγηση. Έρωτας, ζωή, λογοτεχνία, ανθρώπινοι χαρακτήρες διασταυρώνονται, όσο ξεδιπλώνεται το πολύπλοκο κουβάρι του μυστηρίου.
Μερικοί αφορισμοί - με τη γνώση ότι έτσι δεν αποδίδεται το χρώμα και ο χαρακτήρας του βιβλίου:

"Η παιδική αφοσίωση είναι δύστροπη και άπιστη ερωμένη" (σελ. 48)
[μέσα σε μια βιβιοθήκη] "Ένιωσα περικυκλωμένος από εκατομμύρια εγκαταλειμμένες σελίδες, από σύμπαντα και ψυχές χωρίς αφέντη, που βυθίζονταν σ' έναν ωκεανό σκότους, ενώ ο κόσμος έξω από εκείνα τα τείχη έχανε τη μνήμη του δίχως να συνειδητοποιεί καν, μέρα με τη μέρα, νιώθοντας ολοένα και πιο σοφός όσο περισσότερο ξεχνούσε." ( σελ. 100-101)

"σ'ετούτη τη ζωή η μόνη επιστήμη με σταθερή έδρα είναι η προκατάληψη"( σελ. 126)
"Ο κύριος Αγκλάρ ανήκε σ'αυτή τη ράτσα ανθρώπων με προνομιούχο νου που έχουν πάντα δίκιο"(126)
"διαπίστωνα πόσο εύκολο ήταν να πάψει κανείς να αντιπαθεί κάποιον που θεωρεί εχθρό του απ' τη στιγμή που εκείνος έπαυε να φέρεται ως εχθρός" (141)

"Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Σ' αυτά βλέπει κανείς μόνο ό,τι κουβαλάει μέσα του"( 269)
"Αρχίσαμε να προχωράμε προς την πλατεία, όπου μια ορδή από παππούδες;ασχολιόταν με τα περιστέρια της περιοχής - όλη τους η ζωή ψίχουλα κι αναμονή"( 283)

"Οι άνθρωποι που δεν έχουν δική τους ζωή ανακατεύονται πάντα στις ζωές των άλλων"( 289)
"Μην εμπιστεύεσαι αυτόν που εμπιστεύεται τους πάντες"( 379)

Κι άλλα πολλά.
Εσείς; Τι καλό διαβάζετε τελευταία;

Σχόλια

  1. εμείς διαβάζουμε για τις πανελλήνιες!
    κι άντε, αν μπορέσουμε, κλέβουμε καμιά ωρίτσα να διαβάσουμε κανένα ποίημα, να δουλέψουμε λιγάκι το μυαλό μας που κινδυνεύει να πιάσει αράχνες.

    πολύ όμορφη η παρουσίασή σας, τυχαία έπεσα πάνω της και είπα να τη διαβάσω. είπα και να σχολιάσω όταν είδα αυτό το "δεν υπάρχουν σχόλια", να σας απαντήσω στην ερώτηση, να εκφράσω και τα παράπονά μου! κάποιες φράσεις από αυτές που επιλέξατε με "κέρδισαν" από την αρχή και ανυπομονώ να 'ρθει ο ιούνιος-ιούλιος να δω και περισσότερες.

    (ε, Ισπανός ο συγγραφέας, τι άλλο; :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε, Μαρία, πάντα έχεις λίγα ψίχουλα για τα περιστεράκια!..
    Λέω για το ότι φιλοτιμήθηκες να σχολιάσεις επειδή δεν υπήρχαν σχόλια!
    Σ' ευχαριστώ, λοιπόν, για την παρέα. Η ανάρτηση κόντευε να πεθάνει από μοναξιά:-)

    Α, δίνετε πανελλήνιες;!
    Δεν πειράζει που μένουν πολλά βιβλία στην άκρη. Θα αυξηθούν τα απωθημένα σου μέχρι τις εξετάσεις τόσο όσο να απολαύσεις μετά ηδονικά την ελευθερία σου και την προσωπική διαχείριση του χρόνου σου. Και τότε δε θα προλαβαίνουμε εμείς τα βιβλία που θα διαβάζετε και τα καινούρια που θα μας φέρνετε..

    ( Ε, ναι, ισπανός,δεν είναι σπάνιο, ε; - κάποιο παιδάκι μου φαίνεται πως ξέρει πολλά μυστικά..Και οι φωτογραφίες από τη Βαρκελώνη. Βάλε στην αναζήτηση τον Gaudì, να δεις και να μάθεις ένα σωρό ωραία πράγματα.)

    Καλό σαββατοκύριακο, Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, Διονύση!Με καταστρέφεις με τις ανρτήσεις σου!Θέλω εδώ και πολύ καιρό να διαβάσω κα΄ποιο βιβλίο του, αλλά προς το παρόν ασχολούμαι με άλλα!Διάβασα λοιπόν το Χάρτινο σπίτι του Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες (ένα βιβλίο για βιβλιόφιλους και βιβλιολάτρες!) και το Βίος Παράλληλος του Δοξιάδη (πολύ ενδιαφέρον!)ενώ παράλληλα διαβάζουμε για τη λέσχη του σχολείου το Καιρός για ήρωες του Πολυχρόνη Κουτσάκη,που είναι καλεσμένος μας για το Φεβρουάριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει, εντάξει, δεν είναι και τόσο επείγον. Ούτε και σίγουρο πως θα σε γοητεύσει. Κάνει και τις κοιλιές του, έχει και τα περίεργά του. και, τέλος πάντων, κυρίως ας μην αγχωνόμαστε. Πώς σου φαίνονται ο Ντομίνγκεζ και ο παράλληλος βίος; ( Για το χάρτινο σπίτι είχα περισσότερες προσδοκίες που δε μου επαληθεύτηκαν. Το μικρό του Δοξιάδη μου είχε φανεί καλό, αλλά ... έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν το θυμάμαι καλά.)
    Το "καιρός για ήρωες", θα το ψάξουμε, εκτ΄πος των άλλων για να ... είμαστε και κοντά σας:-)
    Καλές σας αναγνώσεις, καλές συναντήσεις, καλή χρονιά, βεβαίως, βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις