Κάποιος να πει STOP!


Καιρό τώρα κανονίζαμε να πάμε στα "Ελεύθερα ύδατα", τη θεατρική παράσταση του έργου του Γιάννη Τσίρου που παίζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Καιρό το κανονίζαμε και όλο κάτι τύχαινε.
Μένει μια βδομάδα παραστάσεων ακόμα κι έτσι, ως σχολείο, δεν προλαβαίνουμε. Προλαβαίνετε όμως να πάτε με τις παρέες σας και αξίζει τον κόπο!

Στα «Ελεύθερα ύδατα», του Γιάννη Τσίρου, κάποιοι νέοι αποφασίζουν να  αντιδράσουν έμπρακτα ενάντια στην Εταιρεία που επιβουλεύεται την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού. Οργανώνουν και εκτελούν την απαγωγή του γιου του προέδρου της εταιρείας εκβιάζοντας έτσι την εταιρεία να σταματήσει τα σχέδιά της. Θα πετύχουν;
Η απάντηση δεν είναι απλή. Δοσμένο έτσι το έργο μένει ανοιχτό σε ερμηνείες και απόψεις.


Στα «Ελεύθερα ύδατα», λοιπόν, νέοι που δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Νέοι, κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι, που θέλουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να την αλλάξουν. Που οραματίζονται και που κάνουν λάθη. Που ονειρεύονται και που εξουδετερώνονται. Που ερωτεύονται και που συναντιούνται με τη σκληρότητα. Που απορούν. Που ρωτάνε και απαντούν. Που έχουν προτάσεις. Που αναζητώντας τη θέση τους στον κόσμο ανακαλύπτουν τον εαυτό τους. Που τα βάζουν με το αμείλικτο σύστημα.

Ένα έργο για τη στάση μας απέναντι στα διαδοχικά τρένα των σαρωτικών καιρών που μας απειλούν. Για τη νιότη που φλέγεται και την επαναστατικότητα που προοδευτικά συμβιβάζεται. Ένα έργο που μας καλεί να πάρουμε θέση.
Και που είναι δοσμένο με ζωντάνια, απλότητα, λιτά και λειτουργικά σκηνικά μέσα, ποιοτικές και πειστικές υποκριτικές ερμηνείες, έργο σύγχρονου και ουσιαστικού προβληματισμού με μια γλώσσα απροσποίητη και πειστική επίσης. Ένα έργο που αποφεύγει τις κάθετες διαχωριστικές γραμμές και προβάλλει τις αποχρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, και κριτικές του κοινού και εδώ 

Αν το έχετε ήδη δει, γράψτε μας κάτι στα σχόλια.

Σχόλια

  1. Ενδιαφέρον η περιγραφή της υπόθεσης και γενικότερα το ζωντανό πνεύμα που κυριαρχεί ...αλλά μια ερώτηση Προς τι αυτός ο τίτλος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xα! Δίκιο έχεις. Είναι αρκετά απρόσεκτα επιλεγμένος ο τίτλος.

    Κοίτα: Στο έργο οι νέοι οργανώνουν την απαγωγή, για να κάνουν κάτι, να αντιδράσουν, να μη μένουν αδρανείς, για να φωνάξουν ένα STOP σ΄ αυτά που βίαια πολλές φορές τους επιβάλλονται.

    Μάλλον κάτι τέτοιο θα είχα στο μυαλό μου όταν έβαζα τον τίτλο, την ίδια ανάγκη εκφράζει τόσο μέσα όσο και έξω από το έργο. Την ανάγκη κάποιοι να αντιδρούμε και να υπερασπιζόμαστε τον Άνθρωπο και τα όνειρά του.

    ( Πάντως εσύ, λόγω εξετάσεων, μάλλον δε θα δεις την παράσταση, ε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το πούμε όμως; :)
      θα θελα...αλλά δε νομίζω να προλάβω...

      Διαγραφή
    2. Δεν πειράζει που δε θα προλάβεις. Αρκεί που "θα το πούμε"! :-)

      Διαγραφή
  3. Καμιά επανάσταση δεν θα προχωρήσει σήμερα, αν δεν βάλει ζητήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι το πρόβλημα του νερού.
    Ελπίζω να καταφέρω να δω το έργο, γιατί ακούγεται πολύ καλό! Ευχαριστούμε, Διονύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλούμε, Στέλλα:-)

      Η αλήθεια είναι πως έχουν αρχίσει και εισβάλλουν ιδέες περί ανεβάσματος του έργου στο σχολείο. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο αρκετά "βολικό", από άποψη απαιτήσεων, για σχολικό ανέβασμα και ταυτόχρονα πολύ πλούσιου προβληματισμού.

      Και ξέρεις ότι αυτές οι άτιμες οι ιδέες, όταν μαζεύονται πολλές, είναι ... μικρές ( και γοητευτικές) τυραννίες..

      Καλό βράδυ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις