Εντροπία #9

Σε  άλλη μια εντροπία θα βαδίσω στο χώρο της πολιτικής...
Οι ερωτήσεις μου αυτή την φορά έχουν να κάνουν με την δημοκρατία....
Το αν και κατά πόσο εφαρμόζεται στην πράξη αυτή δεν είναι ένα θέμα που θα αναλύσουμε τώρα....
Η απορία μου είναι σε ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι....
Και είναι η παρακάτω:
Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο ηλικίας για τα άτομα που ψηφίζουν...;
Άτομα μεγάλης ηλικίας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν για όσα γίνονται...
Δεν θα κατέβει ο συνταξιούχος σε μία πορεία,
δεν μπορεί ο συνταξιούχος να κάνει μια απεργία.....
Οπότε, δεν είναι και λίγο  άδικο, αν όχι να αποφασίζει,να συμβάλλει στη λήψη απόφασης για το μέλλον ενός 20χρονου;
Ακόμα, δεν είναι εξίσου άδικο η απόφαση ενός λογικού ατόμου να μετράει το ίδιο με ενός ατόμου με διαταραγμένη λογική;
          Μήπως θα έπρεπε να βάλουμε και κάποιες προϋποθέσεις  στην όλη διαδικασία;
     

Σχόλια

  1. Αγαπώ πολύ εντροπίες!!!Τις διαβάζω, τις ξαναδιαβάζω, σκέφτομαι, λέω "γεια στο στόμα του", μερικές φορές δεν κρατιέμαι και σχολιάζω.'Ομως με την #9 διαφωνώ και ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω αυθόρμητα.Και ξέρεις γιατί; Γιατί θεωρώ τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων μόνο ποινή, την βαρύτερη ποινή και την πιο προσβλητική. Μη με ρωτήσεις ποιοι πολίτες τιμωρούνται με αυτήν την ποινή, σύμφωνα με το ελληνική νομοθεσία, γιατί δεν είμαι γνώστης. Πάντως από την εποχή της Αρχαίας Αθήνας, ούτε οι ηλικιωμένοι, ούτε οι διαταραγμένοι.
    Τρομάζω στην ιδέα και στην ...εφαρμογή μιας τέτοιας δημοκρατίας με επιλογή ψηφοφόρων.
    ΘΑ μπορούσα να βρω αφορμή να γράψω πολλά που προβληματίζουν και εμένα στη δημοκρατία- γενικά ως πολίτευμα αλλά και στην πληγωμένη ελληνική δημοκρατία. 'Ομως προς Θεού, μη φορτώσουμε αυτή τη δημοκρατία και με προυποθέσεις.
    Αν δεν κατάλαβα καλά το σχόλιο σου, συγχώρα με. Αν η #9 είναι ερώτημα ρητορικό, την πάτησα και ...σοκαρίστηκα. Αν είναι δική σου άποψη, ξαναψάξτο. Πάντως, μεταξύ μας.΄Εχω στο μυαλό μου κάποιους Έλληνες πολιτικούς που θα ήθελα να τιμωρηθούν με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, και αρκετούς άλλους που μια ..διαθεσιμότητα θα τους άξιζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και προτιμάς να ψηφίζει ο 20χρονος ανώριμος;;Όχι ισορροπία και αυτό που λες δεν είναι μόνο ακραίο αλλά και επικίνδυνο.Με διάφορα προσχήματα και νομοθετικά τερτίπια σταδιακά θα περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου,στην αρχή γιατί είναι πολύ μεγάλοι,μετά γιατί δεν έχουν αρκετή περιουσία,οπότε απλά ζηλεύουν τους πλούσιους και θέλουν να τους καταστρέψουν,μετά άλλες όμαδες που διαφωνούν και το τέλος θα ψηφίζουν μερικά άτομα σε μια υπέροχη δικτατορία.Ο περιορισμός του δικαιώματος ψήφου είναι το άνοιγμα του δρόμου για τη πλήρη κατάργηση του.Εντέλει γιατί αυτή η νεολαγνεία;;ΤΙ σημαίνει ότι κάποιος είναι 20αρης;Το κάνει πιο σοφό;;Όχι.Πιο σοφό θεωρώ έναν 60χρονο διαβασμένο παρά έναν διαβασμένο 20αρη.Έχουν άλλες εμπειρίες.Ο ηλικιωμένος μπορεί να συμβάλει με την κατασταλαγμένη του εμπειρία και το συλλογικό ιστορικό του φορτίο ενώ ο νεωτερος με το δυναμισμό και τη καινοτομία.
    Γιατί το νέο δεν είναι πάντα καλύτερο από το παλιό.Πολλές φορές είναι χειρότερο.Εδώ κολλάει και το απόφθεγμα του Κλαουσβιτς που λέει "όποιος βλέπει κάθε τι νεώτερο σα καλύτερο είναι καταδικασμένος να μην κάνει τίποτα σπουδαίο"!Ας μη πέσουμε στη παγίδα που τόσο σοφά μας υποδεικνύει ο Κλάουσβιτς νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι γίνεται, Νίκο;; Συμφωνήσαμε;;
      Είμαι καλά; Να ανησυχώ; :-)

      Αντί να σκεφτόμαστε περιορισμούς, θα μπορούσαμε να σκεφτόμαστε τρόπους με τους οποίους θα καλλιεργείται πολιτική/κοινωνική συνείδηση στους πολίτες, ώστε αυτοί ώριμα να αποφασίζουν για τους εκπροσώπους τους και τα κοινωνικά ζητήματα.
      Και το "ώριμα" δεν το βλέπω να συμβαδίζει αυστηρά και αποκλειστικά με την ηλικία..

      Χαιρετισμούς

      Διαγραφή
    2. εγώ θέλω ο 20 άρης να διαφυλάττει το δικαίωμα του ηλικιωμένου και του διαταραγμένου και του ανώριμου να μιλάει,να ψηφίζει, να ονειρευεται . Όχι να το αμφισβητει.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνήσαμε;;;ΧεχεχΕ!Πράγματι!!Χρόνια τώρα πρέπει να ανησυχείτε,δε καταλαβαίνω την ένσταση σας!:Ρ

      Η ωριμότητα δεν είναι θέμα ηλικίας,αλλά στατιστικά αν το δούμε ένας ηλικιωμένος έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ώριμος από έναν 20αρη!!Δεν είναι κανόνας αυτό βέβαια,αλλά τα πράγματα έχουν την τάση να είναι κάπως έτσι!

      Διαγραφή
  3. Ο συνταξιούχος δεν μπορεί να κατέβει σε πορείες. Για αυτό η ψήφος του εκδηλώνει τις επιθυμίες του και την ανάγκη του για "αλλαγή".
    Αν φτάσουμε να αναρωτιόμαστε ποιος δικαιούται να ψηφίζει και ποιος όχι, τότε ζήτω που καήκαμε. Γιατί, δεν είναι μία μορφή ρατσισμού κι αυτό;

    - Θετική
    Υ.Γ. Πότε γυρίζεις Αθήνα; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι εντυπωσιακό! Με το που γύρισες στην Αθήνα, θετική, γύρισες και στο μπλογκ! Κάτι σαν τις χαμένες αγάπες που πάνε στον παράδεισο;;

      Διαγραφή
    2. Πολυαγαπημένε κ. Μάνεση,

      Έμπαινα στο μπλογκ που και που κι από την Σπάρτη αλλά δε σχολίαζα.
      Τα γκρίζα κτίρια της Αθήνας μου 'δωσαν την ώθηση να σχολιάσω. Ε, με βοήθησε και η Εντροπία και ιδού τα αποτελέσματα! :Ρ

      - Θετική

      Διαγραφή
    3. Όπως και να 'χει, τα αποτελέσματα τα χαιρόμαστε ιδιαιτέρως!

      Να είσαστε καλά και να χαιρόσαστε τις διακοπές σας στις παλιές σας γειτονιές

      Διαγραφή
    4. Βρε, παιδιά. Πολλή εξαφάνιση πέφτει του κυρίου κειμενογράφου της ανάρτησης. Εκείνος δεν κρατιέται να μην απαντάει και να μην σχολιάζει. Μήπως εγραψε αυτό το κείμενο για να μας ξεσηκώσει, να τεστάρει τις ευαισθησίες μας, να προκαλέσει και άλλους να απαντησουν;;; Περιμένω πώς και πώς δικό του σχόλιο του σε όσα σχολιάστηκαν. Νιώθω την ιδια απορία όπως και με τους γρίφους που είχατε αναρτήσει παλιότερα.

      Διαγραφή
  4. Από την μία δεν έχω τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για να απαντήσω στα σχόλια την στιγμή που πρέπει, με αποτέλεσμα την ώρα που πάω να το κάνω να υπάρχουν άλλες 2-3 αναρτήσεις
    Από την άλλη στόχος μου είναι να δώσω απλά ένα ερέθισμα και όχι να κατευθύνω κάποιον ή να πείσω για κάτι
    Στο θέμα μας τώρα...
    Είναι αλήθεια πως αν αρχίσουμε να στερούμε τα δικαιώματα κάποιου,αργά ή γρήγορα το πράγμα μπορεί να ξεφύγει και να έχουμε αρνητικά αποτελέσματα...
    Την ανάρτηση την έκανα γιατί τα άτομα γύρω στα 60 ,σχεδόν όλα , έχουν ζήσει ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
    Και μια συνήθεια δύσκολα αλλάζει....
    Ακόμα έπεσε μια έρευνα στα χέρια μου που έλεγε ότι στις εκλογές του 2012 τα άτομα 18-50 είχαν επιλέξει για πρώτο κόμμα και με διαφορά το ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα άτομα που ήταν 50 και άνω είχαν πρώτο κόμμα και με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά(!) την ΝΔ
    Τέλος και σε ότι έχει να κάνει με το αν είναι μορφή ρατσισμού κάτι τέτοιο, ίσως και να είναι!
    Αλλά ο ορισμός του ρατσισμού είναι όταν 2 άτομα έχουν ζήσει σχεδόν την ίδια ζωή(έχουν γεννηθεί στο ίδιο μέρος,έχουν μεγαλώσει στο ίδιο μέρος,έχουν πάει στο ίδιο σχολείο,στην ίδια δουλειά κ.α.π.) και δικαίωμα ψήφου έχει μόνο ο ένας γιατί είναι από Έλληνες γονείς...!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υ.Γ. Πραγματικά χαίρομαι που διαφωνούμε!
    Πιστεύω πως κάθε μορφή διαφωνίας έχει κάτι θετικό να δώσει,αλλά το τι πιστεύω εγώ δεν έχει και πολύ σημασία.
    Υ.Γ. 2
    ΘΕΤΙΚΗ!
    Είμαι Αθήνα από 26/4...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις