Χρόνια πολλά σε όλους – και στη Σχεδία μας!


Τα τελευταία πέντε χρόνια οι ευχές για τον καινούριο χρόνο συνοδεύονται και με ευχές για το ιστολόγιό μας που έχει τα γενέθλιά του στις 3 Ιανουαρίου.

Και βέβαια «πώς πέρασεν η ώρα, πώς πέρασαν τα χρόνια»! Πέντε ολόκληρα χρόνια το σχολικό μας μπλογκ κρατάει – κι αυτό είναι το πρώτο θετικό σημείο του απολογισμού μας.

Γιατί ξεκίνησε; Όπως το ίδιο τα ορίζει και στην αρχική του σελίδα, για να αποτελεί ένα βήμα (δια)λόγου, ένα χώρο ζεστής και νηφάλιας ανταλλαγής απόψεων, ένα πεδίο συνάντησης μαθητών, καθηγητών και αποφοίτων, ένα εκκολαπτήριο δημιουργικών ιδεών, για να ενθαρρύνει τη συμμετοχικότητα, την ομαδικότητα, την υπευθυνότητα.

Είναι δύσκολο να κάνει κανείς αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του, μια και αυτή είναι συνάρτηση των προσδοκιών που τη συνοδεύουν.

Στα θετικά μπορεί κανείς να βάλει την απρόσκοπτη λειτουργία του πέντε χρόνια τώρα. Προσφέρει βήμα ελεύθερα, σε οποιονδήποτε της σχολικής μας κοινότητας θελήσει. Έχουν αναρτηθεί κείμενα μαθητών, έχουν προβληθεί πολλές δημιουργίες μαθητών και ομάδων του σχολείου, έχουν περάσει και «απαθανατιστεί» πολλές εκδηλώσεις, αποτελεί πια ένα πεδίο όπου συναντιέται κανείς με ένα κομμάτι της ιστορίας του σχολείου, κάνει προτάσεις πολιτιστικές, ανοίγει παράθυρα στην κοινωνία και τον κόσμο, δημιουργούνται δεσμοί με άλλα σχολεία, με άλλους ανήσυχους εκπαιδευτικούς φορείς, εκφράζονται ποικίλες απόψεις με μόνη λογοκρισία την αυτολογοκρισία, όπως αυτή υπαγορεύεται από το σεβασμό στον εαυτό μας και τους άλλους, από την ουσιαστική ευγένεια και αξιοπρέπεια που απαιτούμε από τους εαυτούς μας.

Και άλλα, ίσως, όπως η συμβολή του στο καλό κλίμα που υπάρχει στο σχολείο μας, η ανάδειξη σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής μας κοινότητας, η διαρκής πρόταση που αποτελεί η ίδια η ύπαρξή του, για ζωντάνεμα των δημόσιων σχολείων, για βελτίωση των συνθηκών που ορίζουν τελικά αυτό που αποκομίζει ένα παιδί από το σημερινό σχολείο.

Τα αρνητικά μπορεί και να ξεκινάνε από κάτι που καμαρώνουμε: Από τον απολύτως μη καθοδηγούμενο χαρακτήρα του. Αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί και … ανοργανωσιά: Δεν υπάρχει «συντακτική ομάδα», συναντήσεις ή συζητήσεις των συνεργατών, κατευθύνσεις. Κι αυτό μπορεί να μας δίνει ένα άρωμα ελευθερίας, αλλά ταυτόχρονα έτσι δεν προκύπτει εύκολα ούτε κάποια ανανεωτική κίνηση ούτε ένα «άπλωμα» του ιστολόγιου στη συνείδηση των περισσότερων παιδιών του σχολείου. Δε δίνονται ερεθίσματα για συμμετοχή, δε ξεδιπλώνονται ιδέες που θα μπορούσαν να οδηγούν σε ρεπορτάζ, π.χ, σε συνεντεύξεις, σε παρεμβάσεις στον κοινωνικό χώρο, έρευνες, προτάσεις κοκ. Και όσο κι αν είναι το μόνο σχολικό μπλογκ, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, όπου στο χώρο των σχολίων γίνεται κατάθεση απόψεων, πολλές φορές και συζήτηση, από καθηγητές-απόφοιτους-μαθητές, ωστόσο τη συμμετοχή των μαθητών θα θέλαμε να τη φανταζόμασταν πολύ μεγαλύτερη.

Εσείς, τι θα λέγατε για τα καλά του και τις αδυναμίες του; Τι προτάσεις θα κάνατε; Τι ευχές θα δίνατε;



Μέρα γενεθλίων πάντως σήμερα, κατάλληλη για θύμησες, ευχές και, ίσως, σχέδια.

Ας περιοριστούμε να ευχαριστήσουμε όλους – κι είναι πάρα πολλοί – όσοι έκαναν λίγο κουπάκι για να προχωρήσει η «Σχεδία» μας ένα κύμα μπροστά, ας κοινοποιήσουμε τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να πλέουμε ναυαγοί και ελπιδοφόροι στο πέλαγος της δημόσιας εκπαίδευσης, ας καλέσουμε όλους τους υπόλοιπους …ναυαγούς, συναδέλφους, πρώην και νυν μαθητές, να απλώσουν το χεράκι τους στη Σχεδία, να συνταξιδεύουμε, ώσπου τα όνειρά μας να βρούνε στεριά.

Ευχές σε όλους. Καλή χρονιά!

Σχόλια

  1. Καλή μας χρονιά και καλή συνέχεια στη Σχεδία μας,που μόνο σχεδία δεν είναι με τόσα χτυπήματα που έχει φάει αλλά κανονικό θωρηκτό!:Ρ
    Θα ευχηθώ να υπάρξει αυτό το χρόνο μια τεράστια συμμετοχή στο μπλογκ από τους μαθητές σε σημείο που εμείς οι παλιοί να αναπολούμε τις ήσυχες μέρες του!!

    Χαιρετώ τους πάντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εμείς οι παλιοί"!! Ήρθε η ώρα να το ακούσω κι αυτό από σένα!
      Αχ, ο άτιμος ο χρόνος..Να, δες, το ΄13 έχει κλέψει στην εκκίνηση κιόλας!

      Και, βέβαια, το μπλογκ σε ευχαριστεί για όλα, Ρας - και τι δεν έχεις δώσει, καημένε μου!

      Διαγραφή
    2. Παλαιός και αρκετά κουρασμένος Διονύση οφείλω να ομολογήσω!Έχω δώσει τη ψυχή μου εδώ και στεναχωριέμαι να βλέπω το μπλογκ σε παρακμή όσο και να κρύβουμε!Είναι εδώ μπροστά στα μάτια μας και οφείλουμε να το συζητήσουμε!Ίσως θα έπρεπε να αλλάξει ακόμα και ο τρόπος οργάνωσης με την επιλογή αρχισυντακτών με ενισχυμένες αρμοδιότητες,αλλά ας είναι αυτά θέμα συζήτησης από κοντά!:)

      Διαγραφή
    3. Σιγά, βρε Νίκο, υπάρχουν τόσα τόσο σοβαρότερα θέματα να κουραζόμαστε:-)
      Καταλαβαίνω πάντως το πώς αισθάνεσαι.
      Τώρα, την "παρακμή" που γράφεις, θα πρέπει, ίσως, να την εξετάσουμε. Σου υπενθυμίζω πως το μόνιμο μέτρο που βάζεις ( αριθμός σχολίων), κατά τη δική μου γνώμη τουλάχιστον, δεν αποτελεί ούτε το μόνο ούτε και από τα σημαντικότερα κριτήρια της ακμής ή της παρακμής του ιστολογίου μας.
      Για τον τρόπο οργάνωσης, πάντως, ευχαρίστως να συζητήσουμε όπου, όπως και όποτε θέλετε - είναι κάτι που απ' ό,τι βλέπεις και σε επόμενο σχόλιο θίγει και η κ. Χριστοπούλου.

      Διαγραφή
    4. Χεχε!Πράγματι!:Ρ:Ρ

      Είναι πολύ σημαντική παράμετρος όμως τα σχολια και οι συνακόλουθες επισκέψεις!Όταν πια μετά βίας έχουμε 150 επισκέψεις τη μέρα,όταν παλιά χτυπουσαμε 500αρια την ημέρα,ε κάπου υπάρχει πρόβλημα!

      Ελπίζω να συναντηθούμε και να τα πούμε!:)

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και καλή συνέχεια στη Σχεδία σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά, να ξεφυτρώνουν πάντα νέα όνειρα και στόχοι στη σχεδία σας!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάλασσα εσύ, σχεδία εμείς, ας συνεργαστούμε, ε;
      Καλή χρονιά, Ειρήνη, που νομίζω πως είσαι και πιο παλιά στο μπλογκ απ' το Νίκο - ή όχι;
      Με το καλό το πτυχίο και η συνέχεια ( Έχει κάτι καλά μεταπτυχιακά στην Αθήνα...χμ...)

      Διαγραφή
    2. αχαχαχαχαχα χμμμ (έτσι θα το πάμε τώρα;)... ναι Διονύση τα έχω στα υπόψη :P

      Φυσικά και είμαι πιο παλιά οπαδός και από τον ΝΙΚΟ (μπας και προσέξει ότι τον αναφέρω).
      Δεκτή η συνεργάσια!!

      Καλή χρονιά και πάλι!

      Διαγραφή
    3. Ναι το ξέρουμε ότι είσαι από την εποχή του Τουταγχαμών αλλά δε χρειάζεται να το κάνεις θέμα δημόσια!:Ρ

      Διαγραφή
    4. δε σχολιάζω που παραπάνω ευλογάς τα γένια σου... Έδωσες την ψυχη σουυυυ...ψωνάκι!!

      Διαγραφή
    5. Αλς, οφείλω να συνηγορήσω: ζώντας το τόσον καιρό από κοντά, ναι, ο Νίκος έχει δώσει από την ψυχή του. ( Και σου έχω πει, βρε παιδάκι μου κι εσένα, μην του μπαίνεις!!!) :-)

      Διαγραφή
    6. Τουλάχιστον εμείς είμαστε ψώνια επιπέδου!!:Ρ:Ρ

      Το ότι θα με υπερασπιζόταν ο Διονύσης εναντίον της Ειρήνης τι να πω,o tempora o mores!!:Ρ:Ρ

      Διαγραφή
    7. έτσι είσαι Διονύση; Μα παίρνεις το μέρος του δημοσίως;;;;

      το θέμα δεν είναι ότι έδωσε την ψυχή του, εγώ μιλάω για τη μετριοφροσύνη του.. μουαχαχα..
      αστειάκι! εξάλλου είναι γνωστό πόσο πάλεψες και συ παρά το νεαρό της ηλικίας σου (χοχο) γιαυτο το μπλογκ!

      Διαγραφή
    8. Αλς, η αλήθεια ας πηγαίνει μπροστά. Όσο για το "δημόσια", μην ανησυχείς. Ο καλός μας ο Ρας έχει είναι πασίγνωστος στο δήμόσιό μας σχολικό χώρο, το πορτρέτο του είναι γνωστό σε όλους:-)

      Διαγραφή
    9. ΑΜεεεε!Εσύ όμως το χεις ξεφτιλίσει!Μα να μου πηγαίνεις κοντραααααα;;;

      ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΤΡΙΌΦΡΩΝ;;;:Ρ

      Γνωστός σε όλους;;Να κατέβω για τις εκλογές του δεκαπενταμελούς δηλαδή;;:Ρ:Ρ

      Διαγραφή
  4. ✿✿.¸¸.•´
    BOM░░░º°✿░░░FIM DE✿º°░░░SEMANA!░░░
    ·.¸.•♪♪

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε και του χρόνου , με συντακτική ομάδα! Να το δοκιμάσουμε κι αυτό, μια που η συνεργασία είναι πάντα πιο γόνιμη από την πιο γοητευτική ελευθερία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία, ωραία. Μας προέκυψε και η πρώτη πρόταση: συντακτική ομάδα ( αν ερμηνεύω σωστά το "συνεργασία"). Λέτε να το συζητήσουμε περαιτέρω; Άμεσα; Του χρόνου; Να το σχεδιάσουμε και να επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις;

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. ( Α, έχουμε πολύ παλιούς επισκέπτες, Αλς, από τους πρώτους διαδικτυακούς - και όχι μόνο - φίλους..)

      Καλή χρονιά, Κική! Ευχές σε σένα, στο νησί σου, στη μικρή και θαυματουργή κουζίνα σου, στο μπλογκ σου. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  7. Καλή Χρονιά!!!
    Και καλή συνέχεια στη Σχεδία σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά, Εύα, να είστε καλά, να μας ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΕ αυτά που οι ευαίσθητες κεραίες σας συλλαμβάνουν. Καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή χρονιά σε όλους. Φανατική της Σχεδίας για τρίτη χρονιά, Ανώνυμη και άγνωστη, χώνομαι και εγώ, συνταξιδεύω μαζί σας και, πού και πού, πετάγομαι και λέω την γνώμη μου.Γουστάρω πολύ, απολαμβάνω προορισμούς με ...συνταξιδιώτες που δεν τους έχω δει, μα ξέρω μόνο τα ψευδώνυμα τους και κάποιες από τις σκέψεις τους.
    Όμως, πραγματικά, θεωρώ "κρίμα και άδικο" να υπάρχει τέτοιο μέσο επικοινωνίας και οι μαθητές του σχολείου να μην συνειδητοποιούν την ευκαιρία έκφρασης που τους παρέχεται. Δεν είναι αυτονόητη, βρε παιδιά,μια τέτοια σχεδία στην αυλή των ελληνικών σχολείων. Να τη χαίρεστε,να την αγαπάτε και να την "εκμεταλλεύεστε" . Άλλοι μαθητές την ...ζηλεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Φανατική της Σχεδίας";;;Αυτό κι αν είναι δώρο για το 2013!
      Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε!
      Αλλά, αγαπητή μας ανώνυμη, όσο κι αν παλεύει με τα κύματα η κάθε σχεδία δεν είναι εύκολο να πείσει ότι είναι και καλοτάξιδη. Για τα παιδιά υπάρχουν ευκαιρίες έκφρασης στην εποχή μας που τις νιώθουν πιο "δικές τους". Κάτι που προέρχεται από το χώρο του σχολείου ( πόσω μάλλον όταν ανακατεύονται και καθηγητές) έχει να ξεπεράσει πολλά, πάρα πολλά εμπόδια μέχρι να γίνει οικείο και άμεσο.
      Δυστυχώς, στη δημόσια εκπαίδευση τίποτα δε βλέπω να θεωρείται εύκολο, εύκολα γόνιμο και άμεσα αποτελεσματικό. Γι' αυτό και μια φράση που μου έρχεται συχνά στο μυαλό είναι από ένα ποίημα του Αναγνωστάκη ( "Κριτική") που λέει :"Σαν τους γύφτους/σφυροκοπάμε/αδιάκοπα/στο ίδιο αμόνι".
      Κανένα παράπονο. Η ζωή είναι πολύ ωραία έτσι:-) Καλή χρονιά και σε σένα και ευχαριστούμε.

      Διαγραφή
  10. Ένα καλό ιστολόγιο αξίζει να είναι συχνά μετ-εξεταστέο! Καλές χρονιές να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε, συνταξιδιώτη, καλή χρονιά και σε σένα.

      Καλά το τοποθετείς αγγίζοντας το καυτό θέμα της ... αξιολόγησης:-)
      Όμως, αλήθεια, πόσο χρήσιμο να εξετάζουμε συχνά τα δεδομένα μας και να τα τροποποιούμε αναλόγως..

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις