Made in brazil



Η κυβέρνηση της Βραζιλίας νομοθέτησε πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας με μια φιλοσοφία εντελώς διαφορετική από εκείνη της Ευρώπης.


 Αντί για λιτότητα προκρίνει την ανάπτυξη. Αντί για περιορισμό της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, διοχετεύει χρήματα στην πραγματική οικονομία. Αντί για μειώσεις μισθών και απολύσεις, βοηθάει τη διατήρηση και την επέκταση των θέσεων εργασίας. Και αντί για αυξήσεις φόρων νομοθετεί σημαντικές μειώσεις.


 Τα μέτρα ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ. «Δεν θα διστάσουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας, την βιομηχανία μας και την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει και όλες τις ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Βραζιλία, γιατί η οικονομία μας είναι ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

 Η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους κατά 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, θα δώσει πιστώσεις στις επιχειρήσεις ύψους 25 δις και θα αυξήσει τη φορολογία μόνο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 Η Βραζιλία έχει πετύχει το 2010 ρυθμό ανάπτυξης 7,5%, ενώ για το 2012 έχει στόχο να ξεπεράσει το 4,5%, την ώρα που η κρίση μαστίζει την Ευρώπη που βρίσκεται σε ύφεση.

Μήπως η Βραζιλία έχει βρει μια πιο ελπιδοφόρα λύση;
Μήπως το ''κόλπο'' δεν κρύβεται στις περικοπές αλλά στην ανάπτυξη;
Μήπως θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί λίγο πιο σοβαρά και αυτή την ιδέα;

      


Σχόλια

  1. Θεωρώ πως η μάχη ανάπτυξης-λιτότητας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος του νεωτερικού κράτους!!θεωρώ λοιπόν πως όλα πρέπει να γίνονται με βάση τις ανάγκες μιας κοινωνίας και ΄χοι θεωρίες και οικνομικές ορθοδοξίες κάθε είδους!!Διότι τόσο οι κενσιανικές απόψεις που εφαρμόζονται στη Βραζιλια όπως λες έχουν φτάσει στο τέλμα ενώ η λιτότητα δεν ωφελεί σε τίποτα!!Επομένως δρόμος για το μετανεωτερικό κράτος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι!
    Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη επικρατεί ο φόβος για το αύριο και μέσω λιτότητας προσπαθούμε απλά να καλύψουμε τα ελλείμματα εκεί βλέπουν πως με την ανάπτυξη και με την βοήθεια της οικονομία θα έχουν περισσότερο κέρδος

    Η διαφορά ξέρει ποια είναι....Πως ο τρόπος και η λύση της Βραζιλίας δεν είναι σίγουρη....Είναι μια ορθή και λογική σκέψη που αν δουλέψει θα δώσει δύναμη στην χώρα
    Αντίθετα η λιτότητα είναι πιο σίγουρη...αργά και σταθερά θα σε βγάλει από την κρίση...Αλλά η λιτότητα δεν προσφέρει ανάπτυξη....Προσφέρει μείωση των χρεών...η ανάπτυξη έρχεται μετά...Οπότε χάνεις χρόνο, και όχι μόνο, για να πετύχεις κάτι που θα είχες πετύχει πολύ πιο πριν!
    Και ένα τελευταίο....Αν δεν πετύχει η ανάπτυξη μετά η μόνη λύση που έχεις είναι να εφαρμόσεις λιτότητα...Αν όμως δεν πετύχει η λιτότητα δεν μπορείς μετά να δοκιμάσεις την ανάπτυξη....πας σε μεγαλύτερη λιτότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η ανάπτυξη όμως έχει όρια!!Και όταν λέμε λιτότητα δεν εννούμε περικοπή μισθών συντάξεων για αοριστους σκοπούς φαντάζομαι!!Ας πούμε ο Ρούζβελτ το 30 είχε κόψει οριζοντια όλους τους μισθους των υπαλληλων με σκοπό την κατασκευη μεγαλων δημοσιων εργων και τη μειωση της ανεργίας!!Λιτότητα για την λιτότητα όπως και ανάπτυξη για την ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει θεωρώ!!

      Και δεν θεωρώ τη λιτότητα πιο σίγουρη αλλά πιο εύκολη αλλά και πιο καταστροφική!!ΆΛλο να μην υπάρχουν σπατάλες και άλλο να κόβεις δημόσιες δαπάνες για τις δημόσιες δαπάνες!!Αλλά συμφωνώ πως η Βραζιλία ακολουθεί καλύτερη πολιτική από την Ευρώπη,θυμήσου όμως πως είναι μια τεράστια χώρα με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ισχυρή βιομηχανία και κυρίως με δικό της νομισμα και ενιαια διοικηση γεγονός που της επιτρέπει την άσκηση ανεξάρτητης πολιτικής!!!Η Ευρώπη δεν τα έχει και δεν θα τα έχει διότι η ΕΕ θα διαλυθεί και προσωπικά είμαι υπερ της διάλυσης της!!Αρκετά μας βασάνισε και δεν λέω τώρα αλλά από τότε που μπήκαμε άσε που θεωρώ αδιανοητη την ένταξη σε μια ένωση που ως κεντρικό γεωπολιτικό χώρο έχει τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και τη Βόρεια Θάλασσα και όχι τη Μεσόγειο!!Είναι παραφροσύνη!!!

      Διαγραφή
  3. God bless Brazil...γιατι αλλωστε το εχουν το ''αγαλματακι'' στο Ριο?
    Προσεξα κατι...προφανως η προεδρος Ρουσεφ δεν ειναι Βραζιλιανα...οποτε σαν λαος εχουν διαφορετικη αντιληψη - νοοτροπια και επιτρεπουν να εχει την εξουσια καποιος αλλοεθνης...νομιζεις εδω στην Ελλαδα με τα μυαλα που κουβαλαμε θα επιτρεπαμε κατι τετοιο? Δν φανταζεσαι τι θα ακουγοταν...και τι χουντες παλι ειμαστε υπο κατοχη των ξενων και ποτε η ελλαδα θα αποκτησει τν αυτοκυριαρχια της και θα γινει ενα δυνατο κρατος στην ευρωπαικη ελιτ και μπλα μπλα...ποτε δεν θα ειναι ευχαριστημενος αυτος ο λαος..υπομονη λιγες μερες μειναν και μετα ο θεος βοηθος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Βραζιλία είναι πρώην αποικία και ο λαός της αποτελείται από μετανάστες για αυτό υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση!!Στην Ευρώπη είναι διαφορετικά τα ζητήματα γιατί ανάγωνται πίσω στους αιώνες!!

      Διαγραφή
    2. Αν περιμένουμε από τον θεό να μας σώσει δεν θα σωθούμε ποτέ....!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις