Η δημοκρατία με τα μάτια ενός εφήβου


Η δημοκρατία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο έχει αρχίσει να καταπατείται. Οι ελευθερίες που προσφέρει όπως η ελεύθερη έκφραση απόψεων και η διακίνηση ιδεών σιγά σιγά χάνονται.
Οι άνθρωποι λόγω της οικονομικής κρίσης χάνουν την αξιοπρέπεια τους, καθώς υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρού. Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες για τη χώρα μας , η οποία βρίσκεται στα ''χέρια'' των πιο ισχυρών χωρών . Η Ελλάδα λόγω της κακής πολιτικής διαχείρισης έχει χάσει την ελεύθερη βούληση της, κάτι που αποτελεί χτύπημα στη καρδιά της δημοκρατίας.Οι καταστάσεις έχουν οδηγήσει στην έκτακτη επιβολή πρωθυπουργού, στου οποίου το πρόσωπο συγκεντρώνονται απόψεις τριών πολιτικών κομμάτων. Η εκλογή αυτού του πρωθυπουργού έγινε κατόπιν ισχυρής πίεσης των ισχυρών, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του ελληνικού λαού, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις αμέτοχος.
Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε αρμονική συνεργασία μεταξύ των κρατών και αλληλοσεβασμός στα πανανθρώπινα δικαιώματα.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η είσοδος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) η οποία έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στα όρια της φτώχειας. Οι Έλληνες πληρώνουν υπέρογκα ποσά στο κράτος τα οποία τους έχουν εξαντλήσει οικονομικά .Έτσι νιώθουν πως έχουν χάσει κάθε δυνατότητα αντίδρασης, καθώς αυτή που κατευθύνει τα νήματα στη χώρα μας είναι η Ευρώπη και οι ξένοι αντιπρόσωποι.
Έτσι η Ελλάδα έχει χάσει την ουσιαστική δημοκρατία της και έχει γίνει υποχείριο στα χέρια των ισχυρών δυνάμεων. Η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη στα χέρια των ισχυρών δυνάμεων και οι ελπίδες σιγά σιγά στερεύουν. Η δημοκρατία θα μπορέσει να ανθίσει στο τόπο μας αν στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και δε μείνουμε μόνο στα λόγια αλλά περνώντας στη δράση να γράψουμε σαν λαός τη δικιά μας ιστορία, έχοντας σαν παράδειγμα τους ιστορικούς αγώνες όχι μόνο του δικού μας λαού αλλά και άλλων λαών που αντιστάθηκαν.


Βαγγέλης Πρασσάς, Α4

Σχόλια

  1. Λέω να ξεκινήσω μια φλογερή συζήτηση!!Έχουμε και λέμε λοιποοον!!

    Η δημοκρατία ΔΕΝ είναι ανθρώπινο δικαίωμα είναι ανθρώπινο δημιούργημα το οποίο έχει ελλατώματα και πλεονεκτήματα!!Τα πλεονέκτηματα είναι αυτά που αναφέρονται στο κείμενο ομως αποτελούν και ταυτόχρονα αδυναμίες τους.Η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα,αλλά το καλύτερο από όσα έχει επινοήσει ο άνθρωπος!!Μην την αγιοποιείτε!!Κάθε κοινωνία υιοθετέι το πολίτευμα που καλύπτει τις ανάγκες της!!Οι κοινωνίες είναι δυναμικές και όχι στατικές!!Η δημοκρατία ιστορικά σε περιόδους γενικής ηρεμίας λειτουργούσε σχετικά όμαλα,σε περιόδους κρίσης καταρρεε,για αυτό είναι ένα πολίτευμα αποτυχημένο!!Η Αθηναική Δημοκρατία άντεξε 180 χρόνια περίπου(κάτι μου θυμίζει το νούμερο!!) και οι σύχγρονες δημοκρατίες αν θεωρήσουμε ως γενικό σημείο εκκίνησης το 1900 έναν αίωνα και τώρα βλέπουμε την κατάρρευση τους!!Συμπέρασμα:Δεν είναι αποτελεσματικό πολίτευμα!!Δεν μιλάω κατά τόσο όσο την κρίνω διότι οδηγεί σε καταστροφές!!

    Επίσης στην ΕΛλάδα δημοκρατία με μια συμβατική έννοια έχουμε να δούμε από την 21 Απριλίου 1967!!Με το ατύχημα της Χούντας τότε(διότι περί ατυχήματος πρόκειται μιας και οι Αμερικανική Αποστολή που δόμεισαι την Ελλάδα μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο είχε ως σκοπό την μη εμπλοκη του στρατού στα πολιτικά)καταργήθηκε η Δημοκρατία!!Στις 21 Ιουλίου 1974 που "έπεσε" η Χούντα,η χούντα δεν έπεσε απλά,υπήρξε ΔΙΑΔΟΧΗ!!Για την καταρρευση απαιτείται ο λαικος παράγοντας που δεν υπηρξε παρά το μύθο του Πολυτεχνειου ο οποίος είναι απλά ένας μύθος!!Στην πραγματικότητα το Πολυτεχνείο υπήρξε μαζί με τη Νομική περιορισμένα περιστατικά με την Χούντα να μην γνωρίζει απειλες και πιέση από το εσωτερικό!!Το Πολυτεχνείο απλά μυθοποιηθηκε από την γενιά του Πολυτεχνιου ώστε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στις πολιτικές αντιπαραθέσεις της μεταπολίτευσης!!Η διαδοχή λοιπόν οδήγησε στη συγκρότηση ενός Συντάγματος το οποίο ήταν πρόχειρο,κακοφτιαγμένο με σκοπό την σταθεροποιηση και μόνο,ενώ με τις ρυθμίσεις του επιβεβαιωνε την απόλυτη κυριαρχία ΟΛΩΝ των κομμάτων χωρίς ΚΑΜΙΑ εξαίρεση,καθώς στο Πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Κομματοκρατίας τα κόμματα άρχουν,λύνουν και δένουν χωρίς κανέναν περιορισμό!!Είναι λοιπόν ΧΟΥΝΤΑ με τις εκλογές απλά να επικυρώνουν τις κομματικές αποφάσεις!!

    Τέλος η έλευση του ΔΝΤ δεν είναι η πρώτη!!Αν θυμάμαι καλά(δεν είμαι και πολύ σίγουρος για αυτό αλλά σας υπόσχομαι θα το ψάξω) το 1989 επί Οικουμενικής Ζολώτα είχε ξαναέρθει αποστολή του ΔΝΤ εδώ!!Επιπλέον το ΔΝΤ για μένα ήταν λογικό να έρθει ήδη από το 1981 με την έλευση στην εξουσία του Τρισκατάρατου ο οποίος κυριολεκτικώς εξολόθρευσε τη χώρα με σκοπό τον πλουτισμό των δικών του(ανάμεσα του είναι και ο σημερινός Κάρολος Παπούλιας στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου)!!!Και θα κλείσω με τα λόγια-προφητεία του Χάρρυ Κλυν το 1983!!Διαβάστε τα και πείτε τις σας θυμίζει η κατάσταση!!

    "Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά σιγά του Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων κα συνδικαλισταράδων. Σε είκοσι- τριάντα χρόνια από σήμερα, Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης".
    1983, Χάρρυ Κλυνν, "Αλλαγή και πάσης Ελλάδος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν θεωρώ την δημοκρατία ως την μεγαλύτερη απάτη στο πολιτικό χώρο!
    Τώρα θα μου πεις τι λες ρε άσχετε!Η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα!!!
    Θεωρητικά ναι,είναι το καλύτερο!Στην πράξη όμως τι γίνεται;;;
    Και εννοώ στο πως μπορεί να υπάρξει σαν πολίτευμα αυτή;!
    Αρχικά πάμε στην ουσία της!Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία και ισότητα!
    Είμαστε όλοι ίσοι!Αλλά κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις!Δεν αρκεί η ελευθερία για να έχεις δικαιώματα!Βλέπεις αυτό το νόμισμα από την μία λέει δικαίωμα και από την άλλη λέει υποχρέωση!
    Οπότε το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι πως από την στιγμή που δεν έχεις τις ίδιες υποχρεώσεις με τον άλλο ζητάς τα ίδια δικαιώματα!
    Πάμε στο άλλο!Στην δημοκρατία ,αν μου τα μάθανε σωστά,αποφασίζει η πλειοψηφία...!Και όμως,όποιον και να ρωτήσω τον τελευταίο καιρό μου λέει το κλασσικό ''εγώ δεν ψήφησα αυτούς οπότε μην μου τα λες!''
    Και εδώ,το ίδιο άτομο που μάχεται δήθεν για την δημοκρατία,δεν δέχεται την πλειοψηφία!!!Που είναι λοιπόν η δημοκρατία!;

    Και τώρα θα μου πεις ΄΄Δηλαδή μου λες να γίνουμε φασίστες΄΄
    ΟΧΙ!!!
    Μην τα ισοπεδώνουμε όλα γιατί έτσι μας βολεύει!!!
    Ο φασισμός είναι ΄΄καμένος΄΄ από την θεωρία του!!!Η δημοκρατία δεν είναι έτσι!!!Η δημοκρατία είναι σαν την αναρχία!Ιδεατά πολιτεύματα στην θεωρία, καταδικασμένα όμως στην πράξη...!!!

    Και επειδή τώρα έχουν αλλάξει πολλά θα σου φέρω παράδειγμα από την αρχή τους!Η δημοκρατία ξεκίνησε στην αρχαία Ελλάδα!Υπάρχει ένα στοίχος που λέει υπέροχα όλα αυτά που θέλω να πω
    ΄΄Ελλάδα της χρυσής εποχής,του 5ου αιώνα όπου σκλάβοι δημοκρατικά έκτισαν τον Παρθενώνα!΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά μην τον πιάνεται από τη μύτη τον άνθρωπο και πείτε και κανα καλό λόγω. Βαγγέλη, πολύ ωραίο το κείμενο ΜΠΡΑΒΟ!!! Βέβαια μπορώ να πω ότι συμφωνώ με Dias-Doyras για τη δημοκρατία. Έχει χάσει πλέον την ισχύ του το πολίτευμα. Για αυτό θα δημιουργήσουμε εμείς ένα καλύτερο…..ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΤΥΧΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δημοκρατία; είμαστε απο τους τυχερους που την ξέρουμε ως θεωρία. Οι επομενες γενιες ουτε σαν θεωρια θα την ξέρουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μας Ελεάννα δεν τον κράζουμε τον άνθρωπο!!Δεν έχεις δει κράξιμο σε αυτό το ιστολόγιο!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!
    Απλά κάνουμε κουβέντα ώστε να φτάσουμε στην Αλήθεια!!ΧΑΧΑ!!
    Καλύτερο;;ΧΜμμμ1!Έχω κάποιες ιδέες!!ΧΑΧΑΧΑ!!Αλλά καλή μας τύχη!!

    Ειρήνη θα την ξέρουν νομίζω και ως θεωρία,απλά λίιιιιιγο διαστρεβλωμένη,γιατί μη νομίζεις και εμείς κομματάκι διαστρεβλωμένη την ξέρουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Ε.Σ.
    Μόνο και μόνο το γεγονός ότι το πιάσαμε από την μύτη όπως λες δείχνει το πόσο καλή είναι η ανάρτηση του ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βαγγέλη, συγχαρητήρια. Τα γράφεις πολύ ωραία. Μακάρι να έγραφα κι εγώ έτσι στην ηλικία σου - δε θα είχα καταντήσει όπως κατάντησα!

    Και συγχαρητήρια που δίνεις το κείμενό σου στο blog, που το εκθέτεις, που έχεις το θάρρος της γνώμης σου.

    Τώρα, και για τη συζήτηση, θα μπορούσαμε ίσως να δούμε πιο συγκεκριμένα την τελευταία σου παράγραφο; Τι ακριβώς να κάνουμε για να μη μένουμε στα λόγια; Υπάρχουν προτάσεις, είτε σε γενικό επίπεδο είτε σε ειδικότερο ( π.χ στο σχολείο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δον Δία πάντα στο μυαλό μου!!ΧΑΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ. Μάνεση δηλαδή δεν σας αρέσει όπως καταντήσατε;;;;;Θα το σημειώσω εγώ αυτό!!ΧΑΧΑ!!

    Ο καλύτερος τρόπος για τη "περισσότερη" δημοκρατία στο σχολείο είναι η συμμετοχή στη σχολική ζωή από την οποία προέρχεται η αγάπη και το δέσιμο με το σχολικό περιβάλλον που μόνο καλά και ευεργετικά αποτελέσμτα δημιουργεί καθώς δημιουργεί σεβασμό και προς το σχολείο και προς τους άλλους που συμμετέχουν στη σχολική κοινότητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρασκόλνικοφ,

    Ωραία, ωραία. πάμε και παρακάτω: Και πώς επιτυγχάνεται η συμμετοχή που λες; Τι κάνουν τα μέλη της σχολικής κοινότητας γι' αυτήν, αν δεν την έχουν συνηθίσει; Οι μαθητές; Οι καθηγητές; Άλλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω κάτι θεωρητικό!!Θα σας πω πως περίπου εγώ ανέπτυξα την σχέση μου με το σχολείο!!Καταρχάς χρειάζεται να υπάρξει το κατάλληλο ερέθισμα από κάποιον καθηγητή!!Για μένα ας πούμε ήταν η Λέσχη Αναγνωσης!!Εκεί να και αρχίκα δεν ηξερα κανέναν μέσα από τη συζητηση,τις συγκρούσεις,τις πλάκες κτλ αναπτυχθηκε μια γερή φιλία με διάφορα άτομα με τα οποία μας άρεσε πολύ η φάση του να είμαστε στο σχολείο και να κάνουμε διάφορα πραγματα τα οποία μας έκαναν να διασκεδάζουμε και να χαιρόμαστε!!Μετά ήταν η Σχεδία μας η οποία είναι απόδειξη ότι το σχολείο δεν τελειωνει στις 2 και 10,αλλά είναι ιδέα,άποψη,τρόπος ζωής και έκφρασης!!Μαζί με όλα τα προγράμματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία(θυμάστε πως ήταν το Γ2 πέρσι!!Εγώ και η Μαργαρίτα είχαμε κάνει ενδιαφέροντα πράγματα!!)!!Και αυτό που σας λέω έρχεται τελειωτικα όταν νοιώθεις το σχολείο δεύτερο σπίτι σου,όταν μπορείς να κινεισαι στον κάθε χώρο με κλειστά μάτια,όταν γνωρίζεις και το παραμικρό τοίχο και παράθυρο του σχολείου!!Αλλά πάνω από όλα είναι ανάγκη να θέλουν τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο και όχι να έχουν διάφορες προκαταλήψεις γνωστές και άσχημες για το σχολικό περιβαλλον!!Και από πέρσι σας έχω πει το μυστικό του ιδιαίτερου σχολείου!!Αν θέλετε το ξαναθυμίζω,αλλά αν ζητηθεί και μόνο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το μυστικό του ιδιαίτερου σχολείου;! Ξέρεις τέτοια μυστικά και μας έχεις ακόμα στο σκοτάδι, Νίκο;

    ΟΚ, περιμένουμε να μας το πεις ( Ή μάλλον θα το διαβάσουμε αύριο που θα ξανανοίξουμε τον υπολογιστή..)

    Για τις ομάδες που δημιουργούνται από τις δραστηριότητες, συμφωνώ και επαυξάνω. Είμαστε ακόμα στην αρχή, όμως, που λέει και η αοιδός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντα στην αρχή είμαστε κ. Μάνεση!Ο κύκλος ποτέ δεν σταμάτα και ποτέ δεν αρχινίζει!!(Κάπου στο βιβλίο της λογοτεχνίας δεν είναι;;;Μου είχε κάνει εντύπωση αυτή η φράση!!)

    Εγώ το είχα πει από πέρσι όταν ανέλυα τον ελεύθερο χρόνο μας,αλλά πουυυ με ακούει κανένας!!ΧΑΧΑ!!

    Εξάλλου ίσως είναι και τακτική για να σας έχω και στο χέρι!!ΧΑΧΑ!!

    Θα το πω σε καινούργιο σχόλιο για να βλέπω τον αριθμό να μεγαλώνει και ας με κατηγορεί η Ιωάννα ότ κλέβουμε έτσι!!ΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εμπρός λοιπόν για την αναρχία!
    (Όσο ουτοπική κι ας φαίνεται...γιατί δεν είναι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι λέει αυτό τον καταγεγραμμένο πτώμα;;ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!

    Δεν γίνεται να μιλάς για δημοκρατία και αναρχία!!Είναι πράγματα ασύμβατα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ας γίνουμε παλιάτσοι
    όλους μας να λευτερώσομε,
    ποιους κάτω και ποιους πάνω;
    Όλους θα τους ξεσηκώσομε.


    (Το θυμικό της νύχτας φταίει...χμμμ μάλλον της χτεσινής νύχτας...έτσι παλιάτσοι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παλιάτσε το νου σου,εγώ δεν χαμπαριάζω!!Είπαμε ωραία παράσταση,αλλά ο Μπακούνιν ήταν....άστο καλύτερα!!ΧΑΧΑ!!Αλλά έτσι είναι!!Σε έχουν πιάσει επαναστατικά σύνδρομα!!ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!ΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλώς τα τα πρωτάκια με τα ωραία τους!!!Είχα κάτι μέρες να δω τι γίνεται εδώ μέσα κ'...το μετάνιωσα.Με διασκέδασαν οι αναρτήσεις της Ελεάννας,με έκανε να προβληματιστώ το κείμενο του Βαγγέλη για τη δημοκρατία.[γεια σου ανήσυχο,ζωηρό,δημιουργικό Α4!]
    Είναι τόση η χαρά μου για το ευφρόσυνο στίγμα της συνάντησής μας στο μπλογκ, που δεν μπορώ-προς το παρόν-να συμμετάσχω στη συζήτηση που έχει ανοίξει.
    Απλώς να μοιραστώ μαζί σας την πρώτη μου εντύπωση απ'το μάθημα της Λογοτεχνίας,όταν- αμήχανη-έγραψα στον πίνακα "πάρε τη λέξη μου,δος μου το χέρι σου" κι είδα καμιά 15νταριά δειλά κι ωστόσο περήφανα υψωμένα χεράκια...
    Κι ύστερα τους ξανασυνάντησα πολλές φορές, με τα υψωμένα τους χεράκια-στο μάθημα,στη λέσχη ανάγνωσης,στο σινεμά στο σχολείο, στις αστρονομικές τους αποδράσεις,στην αντιρατσιστικη-αντιφασιστική πρωτοβουλία,στις διαδηλώσεις.Είναι παντού-τα υπέροχα δραστήρια [γεια σου Λίλα] πρωτάκια!
    Άννα Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πω πω ... τι γίνεται εδώ μέσα βρε παιδιάααααα;;;;
    Γεια σου Βαγγέλη του Α4 με τις σκέψεις σου...
    Αχ, Άννα... σε ζηλεύω.
    Το κείμενό σου φανερώνει μία πολύ δυνατή Α΄ Λυκείου στο σχολείο σας!!!!
    (Εντάξει κι η δική μας ωραία είναι - μην τα αδικώ)
    Καλή συνέχεια σε ΟΛΕΣ σας τις δράσεις!!!!

    Αχ... να έμπαινα για λιγουλάκι σ' αυτό το Α4...
    Έχω μία περιέργεια...
    Καταλαβαίνω...
    Και γω είχα για δύο συνεχόμενα χρόνια
    ένα υπέροχο Β4 και Γ4...
    και να ομολογήσω
    τώρα μου λείπει αφάνταστα...

    Φιλιά πολλά
    Αιγαλιώτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βαγγέληη! τόσα χρόνια που σε ξέρω και είμαστε συμμαθητές και φίλοι δεν το 'ξερα ότι γράφεις τόσο ωραία! Εξεπλάγην!:Ρ
    Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο!:)


    (Μαρία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λοιπόν το μυστικό είναι τα δέντρα,οι θάμνοι,ο κήπος,που δημιουργούν ένα προστατευτικό φράκτη και οι πραγματικές νεανικές καρδιές μαθητών και καθηγητών που είναι όλοι μια παρέα με όρεξη για γέλιο και προσφορά!!Το κατέχω το μυστικό;ΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βαγγέλη το κείμενο σου με εξέπληξε! Ήξερα ότι έχεις προβληματισμούς τέτοιου είδους αλλά δεν ήξερα ότι γράφεις και τόσο ωραία!!! Το κείμενό σου είναι αυθεντικό, καταγράφονται οι σκέψεις και οι ιδέες ενός εφήβου που δεν επηρεάζεται από τους γύρω του, δεν είναι φερέφωνο κανενός...Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι γύρω μου που έχουν τη δύναμη και το κουράγιο να αγωνιστούν γιατί αυτό μου δίνει και εμένα κουράγιο...

    (Η διπλανή σου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις