Η ψεύτικη κεραία εξωγήινου πιάνει σήμα: ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!!!!!


ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ!!!!!! Οι αποκριές είναι (επισήμως) την Κυριακή. ΝΑΙ,ΝΑΙ αυτή την Κυριακή που τυχαίνει να είναι και η μέρα που θα κάνουμε άλλη μια απόπειρα να παρακολουθήσουμε τους γνωστούς σε όλους πλέον τσιριτσάντζουλες. ΤΥΧΑΙΟ…… ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!. Οι γριές μοίρες έπλεξαν ύπουλα τα νήματα του μέλλοντος προγραμματίζοντας μια από τις πιο δημοφιλείς γιορτές τη μέρα όπου θα τραφούμε με την πνευματική τροφή που το θέατρο έχει να μας προσφέρει. Γιατί οι αποκριές είναι ίσως η πιο διαδεδομένη γιορτή (μαζί με τα Χριστούγεννα) στην καλή μας Ελλαδίτσα.
Απόδειξη είναι τα καταστήματα εποχιακών ειδών που κάνουν party αυτές τις μέρες πουλώντας ρόπαλα, στολές και πολλά άλλα μπιχλιμπίδια σε τιμές που βγάζουν μέχρι και το μάτι του φίλου μας του Τζάμπα. ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Είναι λες και δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους. Πληρώνεις 9,99 ένα καπέλο και για να συμπληρώσεις τη στολή θες άλλα 99€. Αλλά φταίμε και εμείς που τα αγοράζουμε .ΑΧΧΧΧ ΣΥΓΧΥΣΤΗΚΑ ΠΑΛΙ!!!. Και να φανταστείτε ότι οι αποκριές είναι η αγαπημένη μου εποχή!!!. Είναι να τραβά ο καράφλας τα μαλλιά που δεν έχει(αν και είναι αποκριές οπότε μπορεί να έχει περούκα ΧΑΧΑ).Όπως καταλάβατε φαντάζομαι, οτι περιεχόμενο αυτού του μάλλον άσκοπου κειμένου είναι οι αποκριές. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια ποιο διεξοδική έρευνα πάνω στη αγαπημένη εορτή και να τη ξετρύπωσα για εσάς:

Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί(άλλο που εμείς κάνουμε το ακριβός αντίθετοΧΙΧΙΧΙ), δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής.
Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές "εθνικές" γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Κρόνου από τον Ήλιο και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου. Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα. Μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήταν, όπως και σήμερα, η Πάτρα με το περιβόητο Πατρινό Καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ξάνθη με το ξακουστό πλέον Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που γίνεται πόλος έλξης αφού έχει το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία, η Πλάκα των Αθηνών, και η Θήβα με τον περίφημο «βλάχικο γάμο» της. Στη Θήβα γίνεται και σήμερα ο «βλάχικος γάμος» που αρχίζει από την Τσικνοπέμπτη και αποτελείται από το προξενιό, το γάμο δυο νέων και τελειώνει με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Στην Πάτρα γίνεται το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας με διάρκεια δύο μηνών και τη τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται παρέλαση αρμάτων με επικεφαλής το ομοίωμα του θεού της αποκριάς του «Καρνάβαλου» και ακολουθία διάφορων άλλων έξυπνων μασκαρεμάτων, με τη συμμετοχή 40.000 καρναβαλιστών, και πλήθους επισκεπτών ενώ το κέφι δίνει και παίρνει. Στην Κοζάνη γίνεται το έθιμο του φανού, κατά το οποίο φωτιές και υπαίθρια γλέντια στήνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Στην Πλάκα, καθώς και σ' όλα γενικά μέρη, γυρνούν στους δρόμους οι άνθρωποι μεταμφιεσμένοι, μικροί και μεγάλοι, μπαίνουν στα κέντρα, πίνουν, χορεύουν, πειράζονται και γλεντούν.
Λέω και εγώ λοιπόν φέτος να βάζω για την επόμενη βδομάδα κάθε μέρα από ένα διαφορετικό αποκριάτικο καπέλο. Εσείς τι λέτε??? Σας προκαλώ ανοιχτά σε μια μάχη περούκα με περούκα. ΈΤΟΙΜΟΙ???


Σχόλια

  1. Δεν θα συμμετάσχω στο διαγωνισμό μιας και δεν είναι για μας τους ευγενείς αυτά!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!Το προλεταριάτο(βλέπε Στέλιο)θα μπορούσε αλλά ε μουα ΝΟ!!ΧΑΧΑΧΑ!!Ενδιαφέρουσα έρευνα πάντως και παρουσιάση!!ΧΑΧΑ!!Πάντα τέτοια!!

    ΥΓ:Όταν βρεις ευκαιρία να ζητήσεις από κάποιον να σου πει λίγο για τα τεχνικά ζητήματα!!Πχ,κόκκκινο χρώμα δεν φαίνεται!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!Περισσότερα είτε στο κ. Μάνεση ή στο προλετάριο από πάντω είτε στην αφεντιά μου!!ΧΑΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα

    Εμένα ποτέ δε με ενθουσίαζαν οι απόκριες αλλά έχω να κάνω μία πρόταση.....
    Αφού την Κυριακή είναι επισήμως οι απόκριες γιατί δεν βάζουμε από κάτι και να πάμε στις Τσιριτσάντσουλες...άλλωστε και αυτοί είναι ντυμένοι μάσκες...:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άστα αυτά προλετάριε που δεν σε ενθουσίαζουν αυτά!!ΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε.Σ,

    Ψεύτικη ξεψεύτικη, μια χαρά λειτουργεί η κεραία σου. Απόκριες. Και φέτος ίσως μπορεί να έχει και περισσότερη ανάγκη να ξεδώσει ο κόσμος ( αν του περισσεύουν αντοχές, βεβαίως βεβαίως..)

    Η διονυσιακή καταγωγή τους και η σύνδεσή τους με το Διόνυσο του έρωτα, παλιότερα και την καρποφορία, μας έχει χαρίσει άπειρα ... ακατάλληλα τραγούδια, αθυρόστομα, χωρατατζίδικα και ξεκαρδιστικά. Δύσκολα θα αντέγραφα εδώ ένα και δε θα μ' έδιωχναν απ' το σχολείο αύριο! Γι' αυτό περιορίζομαι σε ένα "ανώδυνο", απ' τις Κυκλάδες, που απλώς, παροτρύνει σε χορό και σε ξέφρενο γλέντι, αφού "τούτη η γη που την πατούμε/όλοι μέσα θε να μπούμε" Μπρ!!

    "Τούτες οι μέρες το' χουνε
    τούτες οι εβδομάδες
    για να χορεύουν τα παιδιά
    να χαίροντ' οι μανάδες

    Δώστε του χορού να πάει
    τούτ' η γη θα μας εφάει
    τούτ' η γη που την πατούμε
    όλοι μέσα θε να μπούμε

    Χορέψετε, χορέψετε
    τα νιάτα να χαρείτε
    γιατί σε τούτο τον ντουνιά
    δεν θα τα ξαναβρείτε

    Τούτ' η γη με τα χορτάρια
    τρώει νιές και παλικάρια
    τούτ' η γη με τα λουλούδια
    τρώει νιές και κοπελούδια

    Χαρείτε νιοί, χαρείτε νιές
    χαρείτε παλικάρια
    κι εγώ του Χάρου του' βαλα
    σίδερα στα ποδάρια

    Δώστε του χορού να πάει
    τούτ' η γη θα μας εφάει
    τούτ' η γη που την πατούμε
    όλοι μέσα θε να μπούμε

    Χορέψετε, χορέψετε
    παπούτσια μη λυπάστε
    μα κείνα ξεκουράζονται
    τη νύχτα που κοιμάστε

    Βάρ'τε την με το ποδάρι
    τούτ' η γη θα μας εφάει"

    Πάνω τους, λοιπόν!_

    ( Τελικά, μία με τα σουβλάκια, μία με τις απόκριες, καλά γλεντάμε με τις αναρτήσεις σου!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δώστε το σε μένα να το βάλω που δεν έχω θεσμικές συνέπειες!!ΧΑΧΑ!!

    Να το γιορτάσουμε και έξω όμως και όχι μόνο εδώ!!ΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΟΥΠΙ...!!!
    ... Αποκριες ε???
    ....μμμ.
    α κι εγω θα κανω...

    ..και ξερετε που??? ΠΑΤΡΑ...(οι πρωτες μου στην πολη)

    αντε φτιαξτε ολοι τη δικια σας στολη ..και διασκεδαστε σε αποκριατικα παρτυ... σε οποια πολη θελετε.. (στην πατρα ΔΗΛΑΔΗ) ....


    ευχομαι να περασετε ολοι υπεροχα..οτι και να κανετε..!!!

    ΑΠΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!


    Υ.Γ. νικο...ντυσου κατι !!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά δεν χρειάζεται να μας το χτυπάς....!!ΧΑΧΑ!!Πάτρα σιγαααααααα μωρέ!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!

    ΥΓ:Θα ντυθώ ή Νίκος ή Ρασκόλνικοφ!!Αν ντυθώ το δεύτερο κάποια δύστυχη(Ισμήνη)θα πρέπει να ντυθεί γριά τοκογλύφα!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!Θα έχω μέσα στο παλτό έναν μπαλτά!!ΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις