Πρόταση δημιουργίας ομάδας συζήτησης

Γεια σας και από εμένα.
Είναι η πρώτη μου ανάρτηση στο ιστολόγιο του σχολείου οπότε με 'γεια μου.

Πριν ένα μήνα είχα συλλάβει την ιδέα δημιουργίας μίας ομάδας στο σχολείο με κύρια δραστηριότητα της τη συζήτηση και διαβάζοντας το σχόλιο του κυρίου Μάνεση (<Ωραία θα ήταν να μπορούσαμε να δούμε, να σκεφτούμε, να κουβεντιάσουμε πώς θα μπορούσε.... >)
μου ήρθε η έμπνευση να γράψω αυτήν την ανάρτηση.


Ήδη έχουμε πολλές ομάδες στο σχολείο αλλά νομίζω πως μία ομάδα συζήτησης θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντική και δημιουργική από τις άλλες.Από μία ομάδα συζήτησης μπορούμε να κατανοήσουμε και να μάθουμε πολλά για τον πραγματικό κόσμο.Δηλαδή είναι ένα μάθημα πολύ ανώτερο των σχολικών.


Η προσωπική μου άποψη είναι πως η συζήτηση είναι από τις πιο οφέλιμες δραστηριότητες στη ζωή.Χρειάζεται να φιλοσοφούμε και ¨λίγο¨ είτε με άλλα άτομα είτε με τον εαυτό μας.


Στην ομάδα συζήτησης θα μπορούσαμε να ανταλάσσουμε απόψεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά το οποίο θα έχει προεπιλεγεί από την προηγούμενη συνάντηση ώστε ο καθένας να έχει το χρονικο περιθώριο να σκεφτεί και να ψάξει για αυτό το θέμα.
Θα μπορούσαμε να εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας για οτιδήποτε και άμα γίνεται να δίνουμε και λύσεις.
Ακόμα θα μπορούσαμε να οργανώναμε και κάποιες δράσεις σε ζητήματα που μας αφορούν.Δηλαδή να ακτιβιστούμε και λίγο, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.


Όσοι καθηγητές σκέφτεστε το βάρος των ευθυνών και πώς θα βρείτε χρόνο για να οργανώνετε την ομάδα μην ανησυχείτε.Θα μπορούσαμε και μόνοι μας να ασχοληθούμε.Όποιος έχει θέληση συμμετάσχει.Δε χρειάζεται να τα περιμένουμε όλα από αλλούς.
Η ομάδα θα είναι ελεύθερη για όλους (μαθητές-καθηγητές) αλλά χωρίς την εποπτεία και την οργάνωση υποχρεωτικά από καθηγητές όπως συμβαίνει στις άλλες ομάδες.


Σκεφτόμουν να υπάρχει μια καθορισμένη ώρα μια μέρα κάθε βδομάδα.Όποιος μπορεί και θέλει έρχεται.


Αυτές ήταν οι σκέψεις μου.
Ελπίζω κάποια στιγμή να δημιουργηθεί μία τέτοια ομάδα γιατί μας έχει λείψει υπερβολικά η σοβαρή συζήτηση σε σημαντικά θέματα.Και σε κάποια θέματα ελπίζω να μην μείνουμε μόνο στη συζήτηση....

Ας σχολιάσουμε λίγο την ιδέα για να καταλήξουμε κάπου.

Σχόλια

  1. Κύριε μου έχετε το πρώτο σας μέλος.Άρε Στελιο μερικές μερούλες λείπω και βρισκω ένα μπλογκ αλλαγμένο.Άτιμες διακοπές.(Αστειεύομαι φυσικά).Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα.Αυξανόμαστε και πληθαίνουμε.

    Επιπλέον μέσω του ιστολογίου (blog) η συζήτηση είναι υπερβολικά περιορισμένη.
    Ωραία είναι αυτά που γράφονται στην επικεφαλίδα ¨Βήμα (δια)λόγου, χώρος ζεστής συζήτησης και νηφάλιας ανταλλαγής αποψεων,εκκολαπτηριο δημιουργικων ιδεων...", αλλά δεν είναι τόσο εφικτά μέσω του ιστολογίου.Άρα χρειαζόμαστε αυτήν την ομάδα χωρίς ,εννοείται, να αντικατασταθεί το ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοφοπλάστες,

    Συγχαρητήρια για τη δημιουργική, εμπνευσμένη, δυναμική, ενεργητική πρώτη σου ανπαρτηση. 1, 2, 3...πολλές αναρτήσεις.

    Μην ανησυχείς: ΔΕ θα σπεύσω να δηλώσω συμμετοχή. Θα ήταν κορυφαία να ξεκινούσατε και να συνεχίζατε κάτι μόνοι σας.
    Η σκέψη κι η πρωτοβουλία σου πολύ ωραίες. Υπάρχουν παιδιά στο σχολείο που επιζητούν πολύ συζητήσεις και αντιπαραθέσεις απόψεων.

    Ίσως να χρειαστεί να επιμείνετε λίγο στην αρχή και από κοντά. Έχω την εντύπωση ότι η πρόσκληση μόνο από το ιστολόγιο δε θα είναι επαρκής. Παιδιά και μεγάλοι βλέπω να έχουμε χάσει λίγο τα αντανακλαστικά μας και τη συμμετοχική διάθεση. Κι αυτό χρειάζεται να ξεπεραστεί.

    Η ιδέα, επίσης, της "προετοιμασίας" ενός θέματος μ'αρέσει πολύ.

    Να βάλω και ένα προβληματισμό, συμπληρώνοντας το σχόλιό σου, με τις διαπιστώσεις του οποίου συμφωνώ: Γιατί η συζήτηση στο μπλογκ είναι "υπερβολικά περιορισμένη"; Αυτό έχει να κάνει με τις πιθανές δυσκολίες του εγχειρήματος που προτείνεις ή υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που ορίζουν την κάθε δραστηριότητα;

    Τι λες;

    Και πάλι εύγε για την πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα χρειαζόμαστε επαφή και μέσω του σχολείου αλλά πρωτοεξέφρασα την ιδέα μέσω του ιστολογίου για να δω τις πρώτες αντιδράσεις κυρίως από μέλη που είναι δραστήρια στο σχολείο και για να δω μήπως αλλάζαμε κάπως την ιδέα ώστε να αρχίσουμε τις προετοιμασίες γρήγορα μόλις ανοίξουν τα σχολεία.

    Κατ'αρχάς μέσω του ιστολογίου η συζήτηση γίνεται γράπτως.Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εκφράσουμε κάτι σε αντίθεση με τον προφορικό λόγο.Επιπλέον, λίγα άτομα είναι συνηθισμένα να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να συζητούν σοβαρά.Επιπροσθέτως,η ελληνική νεολαία είναι υπαρβολικά καταπιεσμένη απο την καθημερινότητα οπότε δεν έχει και αρκετο ελεύθερο χρόνο και όταν βρίσκει ελεύθερο , τον χρησιμοποιεί για διασκέδαση(να ξεφύγει λίγο,να ξεχάσει).Οπότε γράφοντας, σκέφτοντας, στο σχολικό ιστολόγιο είναι κάπως αντιφατικό με τον τρόπο ζωής.Η νεολαία κατά μεγάλο ποσοστό δεν έχει ικανοποιητικό ελεύθερο χρόνο αλλά το χειρότερο δεν έχει αναπτύξει κριτική σκέψη.
    Ακόμα,δε συμπέφτουν οι ώρες που εισέρχονται στο ιστολόγιο για να γραψουν όσοι γράφουν οπότε υπάρχουν τεράστια χρονικά χάσματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αναλυτική συζήτηση καθώς αναρτούνται και νέες αναρτήσεις και ξεχνιούνται οι προηγούμενες.

    Αυτά.Καληνύχτα σας.(αλλά δεν ξέρω πότε θα διαβάσετε το σχόλιο οπότε δεν μπορώ να ευχηθώ καληνύχτα):P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νice...ότι πρέπει για τους φλύαρους...(Όχι δεν είναι σπόντα για κανέναν!)

    Αν όμως είναι έτσι το πρόγραμμα των παιδιών σήμερα(που είναι),θα βρίσκουν χρόνο για να έρχονται ή να προετοιμάζουν το θέμα? Άσε που νομίζω ότι αν δημιουργηθεί καλή ομάδα, η συζήτηση θα γίνει εθιστική και ένα τρίωρο δε θα φτάνει!Βέβαια μπορεί να λέμε ότι μας λείπει ο διάλογος,αλλά ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι θέμα χρόνου ή συνθηκών...νομίζω ότι κάτι άλλο(απροσδιόριστο ακόμα σε μένα)
    μας μπλοκάρει...

    Πάντως η ιδέα μ'αρέσει,αλλά δε με βλέπω να έρχομαι.(Το ξέρω θα σας λείψω!)


    (Η καθόλου μετριόφρων θεωρητικη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαχαχα.Ο χρόνος είναι στις συνθήκες αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.:p

    Αχχ,δε χρειάζονται συμμετοχές (έτσι είναι στο μυαλό μου).Τι να τις κάνουμε;Να κυνηγάμε για να έρχονται;:P Εφόσον ξέρει την ώρα της συνάντησης έρχεται όποιος θέλει.Και 2 άτομα να είναι μπορούν να συζητήσουν.
    Άμα αποφασίσει η ομάδα να πούμε αστεία, θα πούμε αστεία.Ό,τι αποφασιστεί.
    Άμα θέλουμε χορό,θα χορέψουμε.
    Καλύτερα να την ονομάζαμε ελεύθερη ομάδα.:p

    Εφόσον λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά ότι προτείνει κάποιος και "ψηφισθεί" από την πλειοψηφία γίνεται.Δηλαδή χωρίς να έχουμε ως πλαίσιο τη συζήτηση και τίποτα πέρα από αυτή.Αλλά θα μαζευόμαστε κατά κύριο λόγο για συζήτηση.Αφού μαζευτούμε από εκει και πέρα αποφασίζουμε τι θα κάνουμε.

    Γλυκιά μου θεωρητική, δε χρειάζεται να μένεις για πολύ ώρα στη συνάντηση.Πέρνα ένα τέταρτο,πες την άποψη σου ή οτιδήποτε άλλο και συνεχίζεις το πρόγραμμά σου.

    Σας φαίνονται παράξενοι οι τρόποι οργάνωσης που προτείνω;
    Θέλω να λειτουργούμε όσο πιο ελεύθερα,ομαδικά,απελευθερωτικά γίνεται.

    ΧαλαρααααααααααααΆ.:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνεις λάθος.Αντίθετα η συζήτηση εδώ μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα μιας και ακριβώς αυτό η σκέψη δηλαδά και ο περισσότερος χρόνος εγγυάται καλύτερο αποτέλεσμα.Αγαπητή Θεωρητική πρέπει να ακούσεις το Σοφοπλάστη από εδώ.Πέρνα για ένα τέταρτο,να μαλώνουμε λίγο και μετά φεύγεις.Για όσους δεν το κατάλαβαν επέστρεψα και θα μείνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ Νίκο πως ο γραπτός λόγος είναι πιο ολοκληρωμενος σκεπτικά και εκφρασμένα αλλά δε γίνεται μεγάλη συζήτηση από εδώ.

    Νίκο το πολύ πολύ να κανουμε την ομάδα και να μαζευόμαστε εμείς οι 2.:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα!

    Όσο εγωιστικό και αν ακούγεται, αν τα πράγματα γίνουν όπως τα λες,το ένα τεταρτάκι δε θα μου είναι αρκετό!Πάνω δηλαδή που θα μπαίνω στο κλίμα να φεύγω?Δε λέει...!Πάντως θα ήθελα να βοηθήσω να κάνεις την ιδέα πράξη και αν τα καταφέρω(που δεν το νομίζω)να συμμετέχω πιο ενεργά...

    Νίκο,αυτό το τελευταίο είναι υπόσχεση ή απειλή?:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ότι επιθυμείς,σου αρεσει και προτιμάς!!Στέλιο η πρόταση γίνεται δεκτή.Και για να μην μαλώνουμε για το ποιος θα είναι πρόεδρος προτείνω την εναλλακτική προεδρία.Τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κληρωση: η καλυτερη λυση!
    ρε παιδια και σας θεωρω παιδι κυριε μανεση γιατι παιδι ειναι οποιος νοιωθει παιδι! (και εσεις ειμαι σιγουρη πως νοιωθετε ''λιγο'' απο αυτο) πως γινονται οι αναρτησεις οεο??? ειμαι λιγακι ασχετη...xD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κληρωση: η καλυτερη λυση!
    ρε παιδια και σας θεωρω παιδι κυριε μανεση γιατι παιδι ειναι οποιος νοιωθει παιδι! (και εσεις ειμαι σιγουρη πως νοιωθετε ''λιγο'' απο αυτο) πως γινονται οι αναρτησεις οεο??? ειμαι λιγακι ασχετη...xD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ioanna, οεο,

    Τη Δευτέρα στο σχολείο θα λάμψει η αλήθεια! Θα τα μάθεις όλα σε ένα διάλειμμα!
    Αν θέλεις να κάνεις κάποια ανάρτηση, ετοίμασε εσύ το κείμενο και από τη Δευτέρα που θα μάθεις τα μυστικά και φοβερά κόλπα θα μπορείς όποτε θέλεις να κάνεις αναρτήσεις κι εμείς να χαιρόμαστε.

    Καλή χρονιάααααααα και χαιρετισμούς στο αδελφάκι σου:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θεωρητική,
    Την παρένθεση για τους φλύαρους δεν την πήρα προσωπικά! ( Τη Δευτέρα θα υπάρξουν κυρώσεις - απλά)

    Σοφοπλάστες,
    Μας φτάνει να μένουμε στη διαπίστωση "δε γίνεται συζήτηση" ή να προσπαθούμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γίνεται; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Με απασχολεί στ' αλήθεια. Τι γνώμη έχεις;
    ( Και, βέβαια, θα προτιμούσα να λέγαμε "δεν κάνουμε συζήτηση" κι όχι "δε γίνεται", ώστε να παίρνουμε την ευθύνη, ώστε να μη μαθαίνουμε να αποποιούμαστε τη δική μας συμμετοχή σε κάτι).
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και νέο μέλος στη σύνταξη?Αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε.Μετά από τα πέτρινα χρόνια έρχονται πάντα οι καλές εποχές.Είθε να συμβει και σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο.Να θέμα για συζήτηση που παραπονιέστε.Το μέλλον της Ελλάδας μετά την πτώχευση του 2011.Τι λέτε το συζητάμε λίγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριε Μάνεση,μία βασική προϋπόθεση για να κάνουμε συζήτηση είναι να είμαστε πολλοί οι δραστήριοι αναγνώστες και σχολιαστές.Αυτό είναι που προσπαθούμε να επιτύχουμε από την αρχή της χρονιάς.
    Με τα σημερινά δεδομένα είναι σχετικά αδύνατο να κάνουν συζήτηση 5-6 άτομα που είναι οι δραστήριοι σχολιαστές με τον ελάχιστον χρόνο που διαθέτουν και επενδύουν στο διαδίκτυο.

    Χαχα.Νίκο δεν παραπονιόμαστε πως δεν έχουμε θέματα για συζήτηση αλλά πως δεν κάνουμε συζήτηση.

    Έχω μία ιδέα για το ιστολόγιο ώστε οι προηγούμενες αναρτήσεις να μη λησμονούνται γρήγορα και σταματά η συζήτηση που αναπτύχθηκε λίγο..Αυτη την ιδέα την είχα εκφράσει και σε μια συνάντησή μας αλλά ο κύριος Νίκος ήταν αντίθετος.:P
    Θα μιλήσουμε για αυτο τη Δευτέρα.

    Σε ευχαριστώ πολύ Θεωρητική για την υπόσχεση αλληλεγγύης.

    Νίκο ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΣ.Τι πρόεδρος;;
    Εναλλακτική προεδρία δεν ξέρω τι είναι.

    Πάντως δεν θα ήθελα να υπάρχουν πρόεδροι,αντιπρόεδροι,αφέντες σε μία ομαδούλα συζήτησης εκτός και αν το θέλει η ομάδα.Δεν νομίζω πως ένας πρόεδρος εχει να προσφέρει κάτι παραπάνω.Ούτε θα ήθελα να υπάρχει κάποιος για να συντονίζει τη συζήτηση εκτός και αν το αποφασίσει η ομάδα βεβαίως,βεβαίως.

    Μπράβο Ιωάννα που θες να συμμετάσχεις και εσύ στις αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και εξακολουθώ να είμαι,και θα είμαι εις τους αιώνες των αιώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις