Ευεργέτες και νεόπλουτοι


Νεόπλουτοι και ευεργέτες,δύο τύποι ανθρώπων φαινομενικά ίδιοι. Είναι και οι δύο πλούσιοι,αλλά μόνο αυτό έχουν κοινό. Όλα τα άλλα είναι εντελώς διαφορετικά. Έτσι οι μεν ευεργέτες αγαπάνε πραγματικά την Ελλάδα,δίνουν χρήματα για ένα κοινωφελή σκοπό χωρίς τυμπανοκρουσίες.Είναι συνήθως άνθρωποι με παιδεία,παιδεία πραγματική και ουσιαστική. Όλη η Ελλάδα είναι εξάλλου γεμάτη με τα ευεργετήματα τους. Το Ζάππειο στην Αθήνα και τα Ζάππεια στην Κωνσταντινούπολη,στην Αδριανούπολη και στην Θεσσαλονίκη. Ακόμα η συμμετοχή του ομογενούς εξ Αιγύπτου Γεωργίου Αβέρωφ στην αγορά του θρυλικού θωρηκτού Γ. Αβέρωφ που νίκησε επανειλημμένως τον Τουρκικό στόλο και απελευθέρωσε τα νησιά του Αιγαίου,τα εκατοντάδες σχολεία και σχολές που κτίστηκαν από δωρητές σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων,τα δεκάδες κτίρια που έδωσαν στο ελληνικό κράτος,το οποίο βέβαια τα εκμεταλλεύεται δεόντως μισθώνοντας τα στους αρουραίους. Ακόμα πολλά πράγματα έγιναν με βοήθεια των ευεργετλων.Προστάτευσαν τις τέχνες και τα γράμματα όπως για παράδειγμα ο Γ. Ζαρίφης που βοήθησε τον Γ. Βιζυηνό.
Αντίθετα οι νεόπλουτοι που φαίνεται να κυριαρχούν σήμερα δίνουν κάτι και το μαθαίνει και το τελευταίο μυρμήγκι της χώρας,αγοράζουν ότι πιο ακριβό πουλιέται και το επιδεικνύουν όλη την ώρα,ασχολούνται μόνο με τα έτοιμα έργα της τέχνης και των γραμμάτων πληρώνοντας τεράστια ποσά,χωρίς να έχουν την μόρφωση και την κριτική ικανότητα να ξεχωρίσουν κάτι που μπορεί να είναι φθηνό και απλό αλλά που είναι πραγματικά όμορφο. Συνήθως αποτελούν με την συμπεριφορά τους τροφή για κιτρινοφυλλάδες και κιτρινοκάναλα και αντί να ντρέπονται για αυτό φωνάζουν περισσότερο για να τους προσέξουν. Οι νεόπλουτοι φαίνονται από χιλιόμετρα μακριά,είναι ματαιόδοξοι,αλαζόνες και τείνουν να επιδεικνύουν τον πλούτο και τα αγαθά τους σε όλους. Και τους ευεργέτες όμως τους ξεχωρίζει κάποιος εύκολα. Είναι άνθρωποι απλοί,φιλοπάτριδες,που αγαπούν το ών που λέγετε άνθρωπος,άσχετα αν σαν άνθρωποι και αυτοί κάνουν πράγματα ανεπίτρεπα.Ποιός δεν κάνει άλλωστε?Δεν επιδεικνύουν τίποτα και τα σπίτια τους είναι συνηθισμένα,χωρίς περιττές πολυτέλειες που είναι άχρηστες,διότι τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν την ευτυχία,αλλά οι άνθρωποι. Όπως ανέφερα οι οι νεόπλουτοι φαίνεται ότι κυριαρχούν σήμερα,αλλά όπως μας διδάσκει ο Ευριπίδης άλλο το είναι και άλλο το φαίνεσθαι. Ας ελπίσουμε ότι το είναι θα ευθυγραμμιστεί με το φαίνεσθαι,ώστε να τελειώνουμε μια και καλή με αυτούς τους ανθρώπους,διότι είναι επικίνδυνοι επειδή αποτελούν πρότυπα για αρκετούς.


Τι λέτε για αυτά?Νομίζω ότι έχω δίκιο. Αν όχι παρακαλώ διορθώστε με.


Ανάρτηση:Νίκος Κατσιαούνης

Σχόλια

  1. Πέρασαν 2 μέρες δίχως σχόλιο!Περίεργο...ίσως να φταίνε οι εκλογές.
    Πάντα υπερτερούσαν οι νεόπλουτοι των ευεργετών και αυτό γιατί δύσκολα κάποιος πλούσιος αποχωρίζεται ένα μέρος του πλούτου χωρίς κανένα όφελος ή αντάλλαγμα αφού θέλει μόνο να κερδίζει σαν τον γερό-Σκρουτζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά, όπως παρατήρησαν οι Σοφοπλάστες, οι εκλογές μας απορρόφησαν ή η απομάκρυνση από το σχολείο μας πήγε σε άλλες συχνότητες.
    Πάντως η ανάρτηση του Νίκου είχε σχέση με την πολιτική επικαιρότητα, μια που θίγει τη διάσταση μεταξύ των γνήσιων συναισθημάτων και προθέσεων και επιφανειακών, "γυαλιστερών" εικόνων που δεν αφήνουν κανένα χνάρι στον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [Όχι, παιδιά, λάθος. Η ανάρτηση του Νίκου έγινε σήμερα το απόγεμα (Δευτέρα, 8/11). Φαίνεται πως την είχε ετοιμάσει και ξέχασε να αλλάξει την ημερομηνία.]

    Ωραία το θέτεις το θέμα, Νίκο. Και αν δούμε τις ευεργεσίες και πέρα από την καθαρά υλική τους υπόσταση, θα μπορούσαμε ακόμα κι εμείς να γινόμαστε "ευεργέτες", προσφέροντας από τον όποιο πλούτο μας. ( Γνώσεις, συναισθήματα, σκέψεις, στιγμές - υπάρχουν πολλών ειδών περιουσίες..)

    Τώρα, πώς με τόσους νεόπλουτους καταντήσαμε έθνος νεόπτωχο, αυτό είναι κεφάλαιο μεγάλο, που ίσως η διάσταση που αναφέρει η Στέλλα το απαντάει.

    Καλό, δημιουργικό ... τριήμερο (εργασίας: Τρίτη-Πέμπτη) σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Σοφοπλάστη μου,ΕΧΕΙς ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΡΟΥΤΖ?.(υπόψιν μιλάω για τον Μακ ντακ και όχι για τον άλλο).Αν σοβαρευτώ δεν νομίζω ότι φταίει αυτό.Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στην καλλιέργεια του ανθρώπου,την παιδεία του και τα κοινωνικά πρότυπα που ακολουθεί.Κ. Χριστοπούλου αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσουμε σε συνάρτηση με τα άλλα ΠΟΛΛΑ.Κ. Μάνεση αυτό πως το καταφέραμε όυτε και εγώ μπορώ να το καταλάβω.Λάθος οργάνωση και λάθος προτεραιότητες μιας και γράφαμε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραιο θεμα θηγεις φιλε νικο.
    Εχεις δικιο βεβαιως! Μακαρι ολοι να αγαπουσαν τη χωρα και να την ευεργετουσαν.
    Οσο για τους αλλους, τι να πει κανεις;
    Ετυχε σημερα να "πεσω" πανω σε μια διαφημιση στην τηλ που ελεγε πως ολοι πρεπει να βοηθαμε γτ τα ποσοστα φτωχειας ειναι ανεβασμενα και λεω τι ειρωνεια;;; Οταν ολοι οι κυριοι εκει μεσα εμφανιζονται με το ταδε συνολακι και το συγκεκριμενο κοσμημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στη βόρεια Ελλάδα-πατρίδα σου,Νίκο,παρεμπιπτόντως-χρησιμοποιούν πολύ μια πολύ όμορφη λέξη, "αρχοντάνθρωπος" λένε και φέρνουν φιλέματα,στρωμένα τραπέζια για "της γης τους θλιμμένους",φτωχικά-πλην όμως μερακλίδικα μεζεκλίκια,μιαν αγκαλιά για τον ξένο που νυχτώθηκε στα μέρη τους,πόρτα ανοιχτή στους ανέστιους.Πλούσια τα ελέη της ψυχής των αφανών,ευεργετούν από καρδιάς ανωνύμως,αρχοντάνθρωποι.Με της ψυχής το περίσσευμα να ξεχειλίζει.Κανένα μέγαρο δε θα μνημονεύσει την...ευεργεσία τους,κανένας Βιζυηνός δε θα υπομνηματίσει την...προστασία τους.Δε χρειάζεται.Αυτό θα πει "αρχοντάνθρωποι",η γλώσσα μας το ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις