Οι "καταληψίες" της χώρας των Μάγια


Στο φύλλο της Καθημερινής της 27 Ιουλίου 2010 αναδημοσιεύτηκε ένα άρθρο των New York Times με θέμα την αποψίλωση των δασών και την καταστροφή των μνημείων των Μάγια στην Γουατεμάλα την κοιτίδα ενός πολύ σημαντικού λαού της παγκόσμιας ιστορίας. Έτσι λαθροκυνηγοί πωλούν ανεξέλεγκτα τα προϊόντα τους,ενώ την περίοδο του εμφυλίου δεν μπορούσαν να κινηθούν. Άκληροι αγρότες αποψιλώνουν και καταστρέφουν το τροπικό δάσος καταλαμβάνοντας τα εδάφη αυθαίρετα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που από εικοσιπέντε χιλιάδες αυξήθηκαν σε πεντακόσιες προσπαθώντας να επιβιώσουν μπαίνουν στην υπηρεσία των εμπόρων ναρκωτικών. Αυτοί δρουν συνήθως ως εμπροσθοφυλακή για τους διακινητές ναρκωτικών εμποδίζοντας τις αρχές να πλησιάζουν ή καθαρίζουν εκτάσεις που στη συνέχεια περιέρχονται στους Βαρόνους των ναρκωτικών. Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας φιλοδοξεί να κάνει την περιοχή οικοτουριστικό προορισμό. Για να το πετύχει αυτό πρέπει πρώτα να επιβάλει το νόμο σε μια περιοχή ίση με το Νιου Τζέρσεϊ,που καταλαμβάνει τα δύο τρίτα της παροχής Πετέν και περιλαμβάνει τέσσερις εθνικούς δρυμούς και πολλά καταφύγια για ιαγουάρους,πιθήκους,αράχνες και κόκκινες πεταλούδες,ενώ μέσα υψώνονται οι ναοί των Μάγια ηλικίας 2.600 χρόνων.Η αποψίλωση του δάσους προκάλεσε τη διάβρωση των εδαφών της Γιατσιλάν,που είναι πόλη των Μάγια,με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι ποταμοί και τα νερά να καταστρέψουν τους ναούς που ήταν χτισμένοι σε ευαίσθητα πετρώματα,ενώ η τέφρα από το κάψιμο των δασών δημιουργεί όξινη βροχή που καταστρέφει τα πανάρχαια αυτά μνημεία. Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι όλη αυτή την περιοχή την φυλάνε 600 στρατιώτες,αστυνομικοί και δασοφύλακες,κακοπληρωμένοι, απομονωμένοι και επιρρεπείς στα κελεύσματα των ναρκεμπόρων.Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κυβερνήτης της περιοχής κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος,ενώ κάθε δασοφύλακας καλείται να προστατέψει ολομόναχος 48 χιλιάδες στρέμματα ζούγκλας ολομόναχος και μετά γκρινιάζουμε εμείς για τα δικά μας δάση!


Αυτά γίνονται στην άλλη πλευρά του πλανήτη και όμως μας επηρεάζουν. Εσείς όμως τι λέτε?
Ανάρτηση:Νίκος Κατσιαούνης

Σχόλια

  1. Αυτά που συμβαίνουν σε κάθε άκρη του κόσμου, μας επηρεάζουν και ηθικά και ως φυσικοχημικές διεργασίες, μια που η διαμόρφωση του κλίματος καθορίζεται από πλήθος παραγόντων που διαπλέκονται.
    Εφιαλτικά αυτά που περιγράφονται, Νίκο, και για τα εκεί οικοσυστήματα και για τον Πλανήτη συνολικά. Εσύ όμως, που μάλλον δεν πιστεύεις στην κλιματική αλλαγή, με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι θα αγγίξουν και εμάς, όπως νομίζω πως υπονοεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ. Χριστοπούλου άλλο κλιματική αλλαγή και άλλο καταστροφή οικοσυστημάτων,πράγματα τα οποία δεν πρέπει να συχγέονται.Επιπλέον η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το φυσιολογικό μιας και γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης και κάτι τέτοιο δηλαδή η διατήρηση των κλιματικών συνθηκών αμετάβλητες είναι αδύνατο.Το κλίμα πάντα θα αλλάζει,οι οργανισοί απλώς πρέπει να επιβιώνουν.Να σας θυμίσω επιπλέον πως πριν 65.000.000 χρόνια δεν υπήρχε ο άνθρωπος και όνως εξαφανίστηκε ως και το 90% της ζωής πάνω στη γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νικο? μαθημα επιλογης? βιολογια?:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιστορία φυσικά,ιστορία.Σου φαίνομαι για θεωρητικός που θα έδινε βιολογία.Ας σοβαρευτούμε.Αυτά για μένα είναι όπως τα Λατινικά για σένα ανυπόφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις