Τι είν' η πατρίδα μας;

Στις 28 Δεκεμβρίου 2008 δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής μια επιστολή με τίτλο: " Αποχαιρετισμός στην Ελλάδα" από το Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα, καθώς τέλειωνε η υπηρεσία του εδώ και έφευγε. Τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα και την παραθέτουμε στο μεγαλύτερο μέρος της. Μπορείτε να τη διαβάσετε και, αν θέλετε, να τη σχολιάσετε.
Γράψε αν μπορείς στο τελευταίο σου όστρακο
τη μέρα τ' όνομα τον τόπο
και ρίξε το στη θάλασσα για να βουλιάξει.
Γιώργος Σεφέρης Γυμνοπαιδία – Σαντορίνη
" Σε λίγες μέρες η γυναίκα μου κι εγώ αφήνουμε την Αθήνα ύστερα από οκτώ ευτυχισμένα χρόνια στη χώρα σας – πρώτα στη δεκαετία του '80 και για δεύτερη φορά αυτά τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα ήταν καλή μαζί μας. Μας χάρισε τον πρώτο μας γιο, που γεννήθηκε εδώ πριν από 23 χρόνια. Μας χάρισε πολλούς φίλους. Μας χάρισε πολλές στιγμές ευτυχίας. Και ποτέ, μα ποτέ δεν μας άφησε να πλήξουμε.


Η Ελλάδα και οι Ελληνες ασκούν έντονη επίδραση στους ξένους. Ο Βρετανός συγγραφέας Lawrence Durrell έγραψε: «Αλλες χώρες μπορούν να σε κάνουν να ανακαλύψεις έθιμα ή παραδόσεις ή τοπία. Η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο σκληρό: την ανακάλυψη του εαυτού σου». Στην Ελλάδα εμείς οι Βορειοευρωπαίοι αφήνουμε πίσω μας λίγη απ' την ψυχραιμία και την επιφυλακτικότητά μας και γινόμαστε πιο εξωστρεφείς, αναζητάμε πιο πολύ τη συντροφιά των άλλων ανθρώπων. Δεν εκπλήσσομαι που η λέξη privacy δεν μεταφράζεται ακριβώς στα Ελληνικά. Αλλά, πάλι, ούτε η λέξη παρέα μεταφράζεται στα Αγγλικά.

Η Ελλάδα άναψε τον πόθο του ταξιδιού σε γενιές και γενιές Βρετανών, και η Μαριάν κι εγώ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματά τους. Η μυρωδιά του καπνού του ξύλου που καίγεται ένα φθινοπωρινό απόγευμα στην Ηπειρο, τα λιβάδια με τ' αγριολούλουδα στην Πελοπόννησο την άνοιξη, τα κρυστάλλινα γαλανά νερά του Ιονίου το καλοκαίρι είναι μερικές από τις αναμνήσεις που θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας.


Οι Ζουλού λένε ότι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι μέσα από άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα δεν θα σήμαινε τόσα πολλά για μας αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που γνωρίσαμε εδώ. Η γιαγιά που μας φίλεψε ροδάκινα απ' το καλάθι της όταν χάλασε το αυτοκίνητο της παρέας μας, στη Θεσσαλία το 1975. Το ζευγάρι που μας παραχώρησε το διαμέρισμά του, παρόλο που μόλις μας είχε συναντήσει, στο Ρέθυμνο το 1984. Ο ταξιτζής στη Χίο, το 1992, που όταν ο γιος μου ο Κρίστοφερ ζαλισμένος από το ταξίδι έκανε εμετό κι έκανε χάλια και το ταξί και τον ίδιο, αυτός ανησυχούσε μόνο αν ήταν εντάξει το παιδί. Θα μας λείψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που μας έδωσαν τη φιλία τους και τη συντροφιά τους.

(...)

Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι θα επιστρέψουμε. Δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα μας έχει δώσει ακόμη την άδεια να την εγκαταλείψουμε οριστικά. Και όταν επιστρέψουμε δεν θα το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους ή για το τοπίο, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που θαυμάζουμε για πάρα πολλά πράγματα.

Αλλά αυτό που ιδιαίτερα θαυμάζουμε εδώ είναι η σημασία που δίνουν οι Ελληνες στους οικογενειακούς δεσμούς και τη φιλία, την επιμονή σας να χαίρεστε τη ζωή, την ανοιχτόκαρδη διάθεσή σας, τη γενναιοδωρία σας και την αίσθηση αξιοπρέπειας και ευπρέπειας. Το ταλέντο των Ελλήνων ξεχειλίζει σε κάθε τομέα, από τις καλές τέχνες ώς τον κάθε χώρο δουλειάς και δημιουργίας. Ενα από τα προνόμια που είχα ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν η ευκαιρία που μου έδωσε να συναντήσω τόσους προικισμένους, ζωντανούς ανθρώπους από φοιτητές μέχρι δισεκατομμυριούχους.



Ομολογώ ότι ακόμη και τώρα, μετά οκτώ χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω την ελληνική μανία να βουτάνε όλοι στη θάλασσα κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους δέκα βαθμούς. Εγώ μεγάλωσα σε μια χώρα που η θάλασσα ήταν κρύα και γκρίζα και, γενικώς, έπρεπε να αποφεύγεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα κινητά είναι τόσο δημοφιλή, ενώ τόσες και τόσες Ελληνίδες σε διακοπές έχουν τη συνήθεια να φωνάζουν τόσο δυνατά και σε τόσο ψηλές νότες ώστε οι φωνές τους να σκίζουν τον αιθέρα και λόγγοι και ραχούλες να αντηχούν «έλα Τούλααα…». Θαυμάζουμε το πάθος των Ελλήνων για προσωπική ελευθερία και ελευθερία του λόγου. Ακόμη δεν έχω καταλάβει τα παραθυράκια στην τηλεόραση. Πώς καταλαβαίνει ο ένας τι λέει ο άλλος όταν όλοι μιλούν ταυτόχρονα; Ο στρατηγός Ντε Γκολ αναρωτήθηκε κάποτε πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που παράγει 246 διαφορετικά είδη τυριών. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που έχει σχεδόν τόσους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς όσα τυριά έχει η Γαλλία. Αυτό που καταλαβαίνω και ξέρω καλά είναι ότι η Μαριάν και εγώ αισθανόμαστε τεράστια τρυφερότητα, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για μια χώρα που μας φέρθηκε τόσο καλά.
Σ' ευχαριστώ, Ελλάδα. "
SIMON GASS

ΣΗΜ. Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Μπαλάφα

Σχόλια

  1. Το διάβασα και εγώ και συγκινήθηκα. Να σου πω ότι σκέφτηκα να το αναρτήσω?? :))
    Διονύση αυτή τη φορά επικοινωνήσαμε.. Επιτέλους..κάτι θετικό για τη πατρίδα μας.. :) .. καλό βράδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίες οι παρατηρήσεις του πρέσβη,Διονύση,και μπάβο που ξετρυπώνεις τόσα όμορφα πράγματα και τα κερνάς στους θαμώνες της μπλογκογειτονιάς μας... Ας τα τα δουν και ας τ'ακούσουν αυτά κάποιοι γκρινιάρηδες συντοπίτες μας που θαυμάζουν "τα μάλλα" την Εσπερία και τους κατοίκους της,ενώ την ίδια στιγμή σε κάθε ευκαιρία κατακεραυνώνουν την Ελλάδα με απαξιωτικές κριτικές και σχόλια του τύπου "είναι τριτοκοσμική χώρα",είναι"ψωροκώσταινα",Είναι ανεπρόκοφτη...και μύρια άλλα........ Όντως η χώρα μας είναι πανέμορφη,έχει πολύ φως,υλικό και πνευματικό,έχει ανθρώπους ελεύθερους, εργατικούς,φιλότιμους,φιλόξενους,περήφανους,ατίθασους,ανθρώπους που τους αρέσει να ζουν Διονυσιακά καινα ξεφαντώνουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για γλέντι. Άλλωστε έτσι έκανε πάντα ως τώρα στην ιστορία του και εύγε που συνεχίζει να το κάνει... Αλλά και οι αντιθέσεις που μας χαρακτηρίζουν σαν λαό ,τις οποίες δεν μπορούν να κατανοήσουν οι ξένοι,είναι αυτές που χρωματίζουν το πολιτισμό μας και τον κάνουν πολυποίκιλο,πολύμορφο,πολύπλοκο,και μοναδικό εν τέλει.Ας αφήσουμε,λοιπόν, τους ξένους να μας κατατάξουν κάπου και κάπως ....αν μπορούν... Γιάννα κουτρομάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Roadartist,

    Δεν επικοινωνήσαμε (μόνο) αυτή τη φορά, Ροδούλα, πάντα επικοινωνούμε!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς τη Γιάννα!

    Ναι, προφανώς δεν είναι μονοδιάστατη η πατρίδα μας - όπως και καμιά άλλη, φαντάζομαι. Και πονεμένοι καθώς είμαστε από τα σχόλια των ξένων για τον τόπο μας ακουμπάμε κάπου κάπου στα μαλακά, ευχάριστα μαξιλαράκια που μας προσφέρουν κείμενα σαν του GASS.

    Ας τα βλέπουμε ψύχραιμα, θα έλεγα και αυτά και τα άλλα, τα αντίθετα, ας κάνουμε θαρραλέα την αυτοκριτική μας κι ας προσπαθούμε για το καλύτερο.

    Άλλωστε, ούτε και στο κείμενό του ο πρέσβης είναι μονοδιάστατος. Απλώς, την τελευταία παράγραφο τη γράφει γλαφυρά και χαριτωμένα...
    Ούτε ξέρουμε ανάμεσα στη γιαγιά του 1975, το ζευγάρι του 1984 και τον ταξιτζή του 1992 πόσους άλλους Έλληνες συνάντησε και τι συναισθήματα κι εντυπώσεις του προκαλέσανε..( Δες το κι ανάποδα, ας πούμε: Σκέψου να σου έλεγα πως το 1995 συνάντησα έναν εξαιρετικό ταξιτζή... Συμπεράσματα;)

    Εγώ, Γιάννα, νομίζω πως "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή".
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου είχε κάνει κι εμένα εντυπωση ο λόγος του... Τείκά είναι πολύ εντυπωσιακό και συγκινητικό να ακούς τέτοια καλά λόγια από ξένους. Ακόμα πιο σιγκινητικό, να μιλούν ελληνικά, που δεν είναι μια εύκολη γλώσσα... Και παρόλη την τρελαμάρα που επικρατεί σ αυτή τη χώρα, να φεύγουν ευτυχισμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική,

    Το είπες: Η τρελαμάρα θα φταίει που φεύγουν τόσο ευτυχείς!
    Ή μήπως είναι ευτυχείς επειδή...φεύγουν;! :-)

    Όπως και να'ναι, γλυκός ακούγεται ο λόγος του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις