Παζλ στην Ακρόπολη !





Περιμένοντας να ανοίξει τις πόρτες του το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, οι αρχαιολόγοι συγκέντρωσαν διάσπαρτα κομμάτια λίθων από μνημεία και έργα τέχνης του ιερού Βράχου που βρέθηκαν απορριμμένα εκεί ή εντοιχισμένα σε κτίρια της Αθήνας, και τα συνενώνουν με τα αρχιτεκτονήματα ή τα γλυπτά σύνολα από τα οποία αποκόπηκαν στη διάρκεια των αιώνων.

Παραδειγματικά αναφέρεται ότι περισσότεροι από 700 λίθοι από τους διάσπαρτους έχουν αποδοθεί στον Παρθενώνα, 265 στα Προπύλαια, 106 στο Ερέχθειο.

Αλλά και γλυπτά συμπληρώνονται:


1. Ο Πέρσης ιππέας: Αποκαταστάθηκε τμήμα της ράχης του αλόγου.






2. Ανάγλυφο της Γιγαντομαχίας με τη θεά Αθηνά που αρπάζει τον γίγαντα από την περικεφαλαία: Αποκαταστάθηκε το πρόσωπο της θεάς και τμήμα της περικεφαλαίας.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 12-10-2008






Υ.Γ. 1: Μήπως και στη ζωή μικρές στιγμές
δεν συμπληρώνουν πολύτιμες μεγάλες;


Υ.Γ. 2: Μην ξεχνιόμαστε! Στο Λονδίνο περιμένουν α κ ό μ α τα βίαια ξενιτεμένα μάρμαρα να ενωθούν με τα αδέλφια τους στο νέο Μουσείο, όπως ονειρεύτηκε η Μελίνα!



Σχόλια

  1. Μπράβο Γιώργο η ανάρτησή σου αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.Ως θιασώτης της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Ιστορίας συγκινούμαι από τις προσπάθειες των Αρχαιλόγων για να συνθέσουν αυτό το περίφημο παζλ.Επίσης αναδεικνύεις ως πολύ καλός Φιλόλογος ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο η ποίηση και η λογοτεχνία .....αλλά είναι πολυδιάστατος και περιλαμβάνει πολλές πτυχές των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο,
    Είχα δει κι εγώ την είδηση. Συγκινητική - παρόλο που θεωρητικά ξέρουμε πως από τα ίδια μάρμαρα
    ( που "κακιά σκουριά δεν πιάνουν") εδώ και αιώνες χτίζονται και ξαναχτίζονται τα πέριξ του Παρθενώνα. Αυτή η ανασύνθεση, που λέει κι ο κ.Βάγιας, που ζωντανεύει τα άψυχα κομμάτια και μαζί μ'αυτά το απώτατο παρελθόν εμπεριέχει πολλή συγκίνηση..
    Το δε μουσείο κάτι μου λέει πως θα μας χαροποιήσει πολύ - κι ας μας προβλημάτισε τόσο η ιστορία της κατασκευής του, οι απαιτήσεις της...καφετέριάς του κλπ. Οπότε, ας κρατήσουμε και όρεξη για τα εγκαίνιά του και για ό,τι δούμε εκεί..
    ΥΓ. Για τις μικρές στιγμές, ναι, πολύτιμες. Είτε ως τμήματα μεγαλύτερων είτε ανεξαρτήτως.
    ΥΓ2. Μην τα λέμε συνέχεια: Τη χάρηκα βαθέως την ανάρτηση, κύριε αρχάριε, που βιάζεσαι "μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά"!! :-)


    ( δημήτριε βάγια, ελήφθη! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ Ευχάριστο ,να βλέπεις, να χτίζεται το παρελθόν μας!
    ...
    Το μεγάλο όνειρο της Μελίνας ήταν η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
    Τα λόγια Της "...ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ..."
    Το μουσείο έγινε, τα μάρμαρα όμως πότε θα έρθουν ?
    Πέρνοντας κομμάτια του παρελθόντος χτίζουμε τις(ευχάριστες)αναμνήσεις του μέλλοντος μας
    Κ. Γίωργο πολύ ωράια ανάρτηση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κομάτι κομάτι πρέπει να μαζέψουμε την ιστορία μας, έτσι όπως την κατάντησαν μερικοί. άντε να ανοίξει και το μουσείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, Γιώργο!
    Οι φωτογραφίες, καταπληκτικές!
    Ας ευχηθούμε πάντως, το καινούργιο Μουσείο να κάνει τους Έλληνες να αποφασίσουν να έρθουν πιο κοντά σε αυτό που λέμε αρχαία κληρονομιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις