Παγκόσμιες μέρες

15 Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα "Λευκού μπαστουνιού"

16 Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα για την τροφή

Χτες, 15 Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα "Λευκού μπαστουνιού", με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους τυφλούς συνανθρώπους.
Σήμερα, 16 Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα για την τροφή, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα του υποσιτισμού που υπάρχει παγκοσμίως.

Όταν ακούω για παγκόσμιες μέρες, τρέμω ξέροντας καλά πως πίσω απ'αυτές υπάρχουν άλλες 364 μέρες το χρόνο γεμάτες δυσεπίλυτα, τεράστια προβλήματα.
Έχουν το προνόμιο να γιορτάζουν την παγκόσμια μέρα τους μια φορά το χρόνο αυτοί που υποφέρουν τις προηγούμενες 364 του χρόνου, τις επόμενες 364 του επόμενου κοκ, χωρίς σταματημό.


Έστω, όμως, αυτή τη μοναδική το χρόνο, ας σκεφτόμαστε. Ας ενημερωνόμαστε. Ας συζητάμε. Ας αποφασίζουμε. Ας ενεργούμε. Ας πλησιάζουμε την ψευδαίσθηση πως βοηθάμε ένα τραύμα να επουλωθεί.


Σ' αυτή την ανάρτηση δε θα πούμε πολλά. Μια υπόμνηση μόνο για τις δύο αυτές μέρες.


Τυφλοί. Ας μην κλείνουμε τα μάτια…
Μια υπόμνηση μιας εχθρικής για τους τυφλούς πόλης, της πόλης μας. Υπηρεσίες, υπεύθυνοι, κάτοικοι, λες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μπορούν να κυκλοφορούν.


Πάρτε παράδειγμα μοναδικό τα πεζοδρόμια. Που παρά τα ειδικά πλακάκια που έχουν τοποθετηθεί ( ας είναι καλά η Ε.Ε γι'αυτό..) κάθε είδους εμπόδια, εμπόδια που τοποθετεί η ασυνειδησία μας, τους απαγορεύουν σχεδόν την απρόσκοπτη βάδιση. Κάδοι σκουπιδιών, τραπεζοκαθίσματα, παρκαρισμένα οχήματα, ανεξέλεγκτες κατασκευές των επιχειρηματιών, καταστροφές του πεζοδρομίου από ποικίλες αιτίες.

Τι να κάνουμε; Ας αντιδρούμε. Να ένα παράδειγμα από τον ημερήσιο τύπο:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το δικαίωμά τους να περπατούν ανεμπόδιστα πάνω στα πεζοδρόμια, διαδήλωσαν χθες πεζοί και πολίτες με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώθηκαν στις 3 μετά το μεσημέρι, στην οδό Αγίου Δημητρίου, έξω από το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, όπου το φαρδύ πεζοδρόμιο είναι μονίμως κατειλημμένο από αυτοκίνητα, που είναι κάθετα παρκαρισμένα πάνω σ' αυτό. Τα μέλη των δύο οργανώσεων για τα δικαιώματα πεζών και αναπήρων επέλεξαν συμβολικά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού για να καταγγείλουν το «αίσχος της οδού Αγίου Δημητρίου, από την Ευαγγελίστρια μέχρι το Καυταντζόγλειο». Μέλη της Ενωσης Για τα Δικαιώματα των Πεζών και της οργάνωσης «Αναπηρία Σήμερα», κόλλησαν εικονικές κλήσεις πάνω στα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/10/2008

Πείνα. Οι αριθμοί κρύβουν ανθρώπους


" Ζούμε στην εποχή του παραλόγου: 850 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, 40 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ 300 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο πάσχουν από παχυσαρκία , η οποία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι μια από τις σημαντικότερες και πλέον αυξανόμενες απειλές για την υγεία σε όλο τον πλανήτη. Ταυτόχρονα, ο πλανήτης βιώνει τη μεγαλύτερη υπερεπάρκεια τροφίμων, αφού τα παραγόμενα τρόφιμα ξεπερνούν περίπου κατά 50% τις διατροφικές ανάγκες μας! Είναι σαφές ότι ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα είναι εντελώς παράλογος, ενώ επιπλέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές στον πλανήτη. Η σημερινή μέρα είναι μια καλή αφορμή για να ξαναδούμε τις συνέπειες των επιλογών μας(…) "
Έλενα Δαλάνη
Τα στοιχεία επαναλαμβάνονται συχνά πυκνά από τα ΜΜΕ. Οι αριθμοί δεν ξέρω πόσο βοηθάνε. Αναλογιστείτε μόνο τον πόνο, όταν χάνουμε ένα οικείο πρόσωπο. Και πολλαπλασιάστε αυτόν τον πόνο με τους αριθμούς που διαβάζετε. Πόσος απίστευτος πόνος κρύβεται πίσω από 40.000.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο από υποσιτισμό;

Τι κάνουμε; Τι θα λέγατε αν ως σχολείο ή ως τάξεις ή…ή… "υιοθετούσαμε" ένα παιδάκι μέσω μιας ανθρωπιστικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης; Ξέρω. Υπάρχουν και δισταγμοί και αντιρρήσεις. Το θέμα θέτω, απλώς, και θα ήθελα να ακούσω τις γνώμες σας.

ΣΗΜ. Οι φωτογραφίες είναι από το ίντερνετ

Σχόλια

  1. Διονύση κατόρθωσες με μεγάλη επιτυχία να μου ξυπνύσεις όλες τισ ενοχές που συνέχεια με βασανίζουν,έστω και αν δεν έχω άμεση συμετοχή.Το παιδάκι το αποστοεμένο μου δημιούργησε ένα πόνο ψυχής τέτοιο που αναλογιζόμενος ότι ανήκω σε μια υπερκατανολωτική κοινωνία ,υπάρχουν χρονικά διαστήματα που δεν τα φέρνω στη σκέψη μου,και η ανάρτησή σου μου έδωσε το «χαστούκι»που έπρεπε.Οσον αφορά τους τυφλούς και τα εμπόδια που τους προβάλλουμε τι να πω,ΝΤΡΟΠΗ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειααααααααααααααα σας αχ συγκινηθηκα παρα πολυ....
    τοσο και με τους τυφλους (οπου δεν ηξερα αυτο με τα πλακακια,πολυ καλο μπραβο)
    αλλα και με την παγκοσμια ημερα τροφης,υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που δεν εχουν να φανε και αλλοι που πετουν την τροφη τους?
    ειναι κριμα και ασεβεια για αυτους...



    **η φωτογραφια με το νινακι που εχει το δαχτυλακι του στο στομα...ειναι πολυ γλυκουλα...αλλα ταυτοχρονα παθαινεις κατι μολις την βλεπεις....ειναι πολυ αδυνατο το μωρακι ε και στεναχωριεσαι... :(

    (Xριστινα Μαντοπουλου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι άνθρωποι αυτοι είναι "τυφλοι" ΣΩΜΑΤΙΚΑ είναι όμως ανθρωποι!!
    Μπορεί να ξέρω άτομα 'τυφλά' ,αλλά κάθε φορά που μιλάω μαζι τους νίωθω ντροπή για μένα που μπορώ να δω ,νιωθω άδικα , ντρέπομαι τον ευατό μου γίατι ξέρω οτι μόλις φύγω θα το ΄χω ξεχάσει ,ξέρω οτι δεν μπορώ να καταλάβω πως νίωθουν ,τουλάχιστον προσπαθώ να τους κάνω να το ξεχάσουν τη λίγη ώρα που είμαι μαζί τους , αλλά νομίζω οτι δεν γίνεται ...
    Εδώ και ένα χρόνο είμαι και γω ανάδοχος παιδίου. Είναι εκπληκτική η αίσθηση του να βοήθας ένα παιδί , να του γράφεις. Άραγε θα μπορέσουμε ποτέ να κάνουμε κάτι για όλα αυτά τα παιδιά που υποφέρουν;
    Σκέφτομαι οτι ενώ εμείς ζούμε χωρίς να μας λείπει τίποτα ,κάποιοι άλλοι ανθρωποι βλέπουν τα παιδιά τους άρρωστα,πονάνε , έχουν έλλειψη πόσιμου νερόυ κι εμείς σπαταλάμε το νερό πάντου!

    Αν σκεφτώ τα λεφτά που χαλάω επι καθημερινή βάση για ασήμαντα πράγματα ,τα χρήματα που δίνω για να είμαι ανάδοχος είναι ασήμαντα.

    Μακάρι να βοηθάγαμε όλοι μας έστω και λίγο.. μακάρι!!!
    K.Μάνεση πράγματίκα τέτοιου είδους αναρτήσης προκαλούν προβλήματισμους..Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν ξέρω αν τελικά οι παγκόσμιες μέρες είναι γιορτές, θύμησες, ή ντροπή για την ανθρωπότητα που θέλει να κρύψει την ενοχή της χαρίζοντας μια μέρα σε άτομα ή γεγονότα, που για τις υπόλοιπες μέρες τα προσπερνά και ίσως τα καταπατά αδιάφορα. Εξαιρετική ανάρτηση Διονύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διονύση,ό,τι και να πω είναι φτωχό... Kαι τα δύο θέματα είναι πληγές της όποιας ανθρωπιάς μας και γροθιά στον αναίσθητο εφησυχασμό μας.
    Nα μην ξεχνάμε και να μην αδιαφορούμε πρωτίστως οι πολίτες για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε αυτές και σε άλλες δεινές καταστάσεις.Οι μεγάλοι του κόσμου πάντα έπαιζαν τον Πόντιο Πιλάτο. Όχι κι εμείς!
    Η Θεσσαλονίκη δείχνει έναν τρόπο αντίδρασης στην ασυνειδησία.
    Θοδωρή ... είναι μικρά τα λόγια μπροστά στη δική σου πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απεχθάνομαι τις παγκόσμιες μέρες...

    Ούτως ή άλλως, εφόσον θα έχουμε σκότος εσώτατη, η Παγκόσμια Νύχτα θα διαρκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη,
    νομίζω η αντίδραση είναι αυτή που θα έπρεπε περισσότερο να μας απασχολεί, αφού αυτά είναι θέματα που λίγο ως πολύ τα ξέρουμε.

    Χριστίνα, Θοδωρή,
    Πάντα χαίρομαι τα σχόλιά σας. Όπως έγραφα και παραπάνω, εκείνο που χρειάζεται να δούμε είναι, μετά την εκδήλωση της συγκίνησής μας, το τι κάνουμε. Ο Θοδωρής ήδη το έχει κάνει - και είναι προς τιμή του, για μένα παράδειγμα προς μίμηση. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, πρότεινα κι εγώ: Δε νομίζω πως είναι τίποτα για ένα τμήμα ή μια τάξη να μοιραστεί το ετήσιο ποσό των 250, περίπου, ευρώ, ως ελάχιστη συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου προβλήματος. Τι λέτε;Την προχωράμε την ιδέα; Χριστίνα; Θοδωρή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου, Βαγγέλη,
    Έτσι το έθεσα κι εγώ, αρχικά: ως προσπάθεια απόκρυψης της ενοχής, το θέμα των "παγκόσμιων ημερών..". Ας το εκμεταλλευτούμε, όμως. Ας συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Κι ας είναι ελάχιστο. Το ελάχιστο δεν είναι τίποτα.
    Να 'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο,
    Μ'αρέσει που κι εσύ στέκεσαι περισσότερο στο "δια ταύτα". Ε, κάπου θα βγἀλει. Τουλάχιστον ας το σπρώχνουμε προς το "κάπου".
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυριε Μανεση ειναι πολυ καλη η ιδεα σας....οχι βεβαια δεν υπαρχει προβλημα!πιστευω μετα χαρας θα βοηθησουν πολλα παιδια.....


    θα δειτε!
    (Χριστινα Μαντοπουλου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι σημαίνει άραγε ευημερία;Τι είναι η "ποιότητα ζωής";Υλικά αγαθά, σχέσεις, επαγγελματική επιτυχία, μόρφωση, ελευθερία, ασφάλεια....
    Ο κατάλογος δεν τελειώνει, όπως και να μετρηθεί όμως η ποιότητα ζωής, παρατηρείται πάντα μια τάση διεύρυνσης των ανισοτήτων.
    Διάβαζα ότι το 2007 η περιουσία των δυο πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ήταν μεγαλύτερη από το άθροισμα του ΑΕΠ(Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν) των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου!!!
    Έτσι η έλλειψη τροφής και νερού, παραμένει το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος κυρίως πολιτικά, κατά τη γνώμη μου.
    Η ευαισθησία που φανερώνεται τόσο από την ανάρτηση, όσο και τα σχόλια, μας γεμίζει ελπίδες και την υπέροχη αίσθηση ότι μοιραζόμαστε συναισθήματα και ιδέες με τους άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Π.Κ,
    Επιτέλους, να διαφωνήσουμε και κάπου!
    Η δική μου ανάγκη για όποιο φως δε μ'αφήνει να φτάσω στα συμπεράσματά σου, Π.Κ. Αδυναμίες... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χριστίνα, έτσι σε θέλω! Αισιόδοξη και αποφασιστική! Θα το δούμε το θέμα. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στέλλα, καλησπέρα,
    " Έτσι η έλλειψη τροφής και νερού, παραμένει το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος κυρίως πολιτικά, κατά τη γνώμη μου."

    Όπως το λες: "Πρέπει". "Κυρίως πολιτικά." Και, επίσης,
    "παραμένει το βασικό πρόβλημα".
    Παραμένει. Οι εκάστοτε πολιτικές των ισχυρών δεν τα κατάφεραν - ή δεν ήθελαν να τα καταφέρουν.
    Οι άλλες προτάσεις φλερτάρουν με την απελπισία και την απόγνωση..
    Ανάπηρες, όμως, έστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Α ρε Διονύση με τις ευαισθησίες σου... Να είσαι καλά... Ούτε εμένα μου αρέσουν πολύ οι "παγκόσμιες μέρες" αλλά είναι μια ευκαρία να θυμηθούμε μερικά πράγματα μπας και ξεκουνηθούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κ. Μάνεση ευχαρίστως να κάνουμε οτι το δυνατόν μπορούμε !.. και πιστεύω οτι θα υπάρξει ανταπόκριση.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχεις πρόσκληση! Αν θες, περνάς από το μπλογκόσπιτό μου!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώνονται για αυτούς ακριβώς τους συνανθρώπους μας, όχι για εμάς τους τυχερούς. Αυτό είναι πολιτισμός, η προστασία των δικαιωμάτων τους. Γι' αυτό η χώρα που μας φιλοξενεί είναι απολίτιστη.
    Έχω υιοθετήσει με ένα τμήμα μου παιδί από τη Βραζιλία, την Τζόις, και παίρνουμε τακτικά νέα της. Κι αν χρειαστεί να πληρώσουμε εμείς τα 22 ευρώ, χάθηκε ο κόσμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου, Θερσίτη,
    Όχι, δε χάθηκε ο κόσμος! Ούτε είναι τόσο οικονομικό το θέμα -τα 22 ευρώ/μήνα. Το θέμα είναι μέσα από τέτοιες ενέργειες να έρχονται οι μαθητές μας κοντά στη γνώση τέτοιων προβλημάτων, αλλά και να τους δίνεται μία διέξοδος συμμετοχής ( με ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη..), αντίδρασης. Δεν είναι λίγο στο τίποτα, περίπου που είμαστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Π.Κ, ευχαριστώ, ευχαριστώ,
    Νομίζω τα είπαμε ήδη από το ιστολόγιό σου . Εγκάρδιους χαιρετισμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπεροχη αναρτηση φιλε Διονυση... και εδώ κολλαει το "καλλιο αργά παρά ποτέ" .. Τελικά παρόμοιες σκέψεις ψιλοκάναμε με διαφορά κάποιων ημερών ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. roadartist,
    ..."ψιλοκάναμε";;;Δε λες καλύτερα πως κάπου κάπου δουλεύουμε με καρμπόν! ( ...Μεγάλα πνεύματα, γαρ! :-)) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις