4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα



Σε όλο τον κόσμο η στάση των ανθρώπων απέναντι στα ζώα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Ο ανθρωποκεντρισμός και οι προκαταλήψεις μας έχουν αποξενώσει από τη φύση,το νιώθουμε πια αυτό!
Μας έχουν διδάξει ότι τα ζώα είναι διαφορετικά από εμάς και δεν έχουν αξία παρά μόνο για να ικανοποιούν ανθρώπινες ανάγκες, με συνέπεια την αποδοχή ενός τρόπου ζωής που απαιτεί τη θυσία αμέτρητων όντων.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη ζωή του πλανήτη αλλά μία μορφή του.Τα ζώα μπορούν, ίσως, να μας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση ...

Στις σκέψεις αυτές, ας προστεθούν κάποια αρθρα από τη διακήρυξη για τα διακιώματα των ζώων και

..... Χρονια Πολλά και Καλά στα Ζώα του πλανήτη Γη


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ


'Αρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.


'Αρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.




'Αρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.



'Αρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
'Αρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.



Ακολουθούν 10 ακόμα άρθρα. ....

Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων Παρίσι 1978

Σχόλια

  1. ( Αυτή η πάπια με τα παπάκια στην ποταμιά, καταπληκτική, Στέλλα! )

    Καλά τα λες και λίγα λες..Όταν όμως ( μονότονα ξαναγράφω..) τα αυτονόητα γίνονται άνωθεν επιταγές και παγκόσμιες μέρες κλπκλπ, σημαίνει πως η ευαισθητοποίηση του κόσμου έχει πολλή διαδρομή να διανύσει ακόμα. Ούτε στο νηπιαγωγείο δεν έχει πάει ακόμα το ζωάκι "άνθρωπος"..

    ΥΓ. Ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά!! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γεγονός ότι αυτές οι "παγκόσμιες μέρες" γεννούν καχυποψία. Κάνουμε ό,τι κάνουμε και μετά, με μια τέτοια μέρα προσπαθούμε να εξιλεωθούμε.Όμως ένα σχόλιο, μια σκέψη πάνω σε κάποιο θέμα, ίσως είναι σημντική, αρκεί να μην ξεχαστεί την επομένη...
    Υ.Γ. Γιατί με ευχαριστείς, Διονύση μου; Δεν καταλαβαίνω καθόλου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σεβασμός στα ζώα και στην φύση δείχνει τον πολιτισμό μας...... ''Χρονια Πολλά και Καλά στα Ζώα του πλανήτη Γη''.Διονύση καλό σου μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφώνησω με τον κ. Μάνεση, πολύ καλή η ανάρτηση και μπράβο
    Όταν όμως κάποία πράγματα τα θίγουμε και τα σκεφτόμαστε μόνο της ''παγκόσμιες ημέρες'' τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας σαν κοινώνια για να ευαισθητοποιήθουμε , πάντως οι προσπάθειες που γίνονται δείχνουν οτι υπάρχουν άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων που νοίαζονται και βοήθανε και αυτοί με τον τρόπο τους για την καλύτερη συμβίωση των ανθρώπων και ζώων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένοι μου Φίλοι!

    Τα λέτε πολύ ωραία!

    Η ανάρτησή σου Στέλλα με έκανε να σκεφτώ και να νιώσω άσχημα που ήρθα σε γεννέθλια χωρίς δώρο..

    Να ζήσουν τα ζωάκια και όλοι οι καλοί..αν και όλοι καλοί είμαστε.. απλά δεν κατέχουμε σημαντικές αλήθειες η τις αποφεύγουμε..

    Από τα ελαφάκια που πριν λίγο μπήκαν στο κήπο μου πολλά φιλάκια!

    Καλή Σας βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παναγιώτη, γεια!
    Θα κάνω μια βόλτα και απ'τον κήπο σου, να μαζέψω καμιά λεξούλα :-)

    Θοδωρή,
    Έχεις δίκιο που με συμπληρώνεις: ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχουν όσοι παλεύουν. Σπίθες ή λάμψεις, πάντως φως..
    Χαίρομαι που είσαι παρόν στις κουβέντες. Μακάρι να ήταν περισσότερα παιδιά, να γινόταν ουσιαστικότερος διάλογος.

    mareld,
    αφού μπαίνουν ελαφάκια στον κήπο σου, μήπως εκεί στη Σουηδία τα θέματα αυτά στη συνείδηση του κόσμου έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο; Βλέπεις διαφορές;

    Στέλλα, οικοδέσποινα της παρούσας ανάρτησης,
    Δεν ήθελα να φερθώ αγενώς παίρνοντάς σου το λόγο..Αλλά και λίγη κουβεντούλα με τους φίλους καλή είναι..Ελπίζω να μου το ...επέτρεπες, αν ρωτούσα(!!)
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διονύση!

    Στη Σουηδία τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν και να αγαπούν το περιβάλλον από το νηπιαγωγείο..

    Η Σουηδία με τις μεγάλες εκτάσεις της από άγρια δάση και περιοχές μη μολυσμένες, με τα κρυστάλλινα νερά και τον καθαρό ουρανό, η Σουηδία είναι μια "απείραχτη" χώρα..

    Λίγα λόγια για τη παραγωγή κρέατος..που έχει άμεση σχέση με τη ζωή των ζώων αλλά και τη δική μας..

    Στη Σουηδία υπάρχουν κάτι περισσότερο από 26.000 αγροκτήματα..
    τα ζώα ζουν ελεύθερα..κατά το πλείστον..

    Το Σουηδικό μοντέλο

    Ήδη από τις αρχές του 1980 η βιομηχανία τροφίμων όπου ιδιοκτήτες είναι οι ίδιοι οι αγρότες, αποφάσισε να δώσουν στους καταναλωτές φαγητό το οποίο θα μπορούσαν να εμπιστευτούν. Αυστηροί νόμοι για την χρησιμοποίηση αντιβιοτικών θεσπίσθηκαν με συνέπεια να χρησιμοποιούνται μόνο για την θεραπεία ζώων και μόνο με συνταγή γιατρού. Απαγορεύονται να δοθούν αντιβιοτικά στα ζώα για λόγους ανάπτυξης, όπως και οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Απαγορεύεται τα κρεατάλευρα στις ζωοτροφές.

    Καλή υγιεινή στα ζώα επιτυγχάνεται με καλό περιβάλλον στους στάβλους καλές ρουτίνες προφύλαξης από μολύνσεις και υγιεινή εκτροφή. Ο Σουηδικός νόμος προστασίας ζώων εγγυάται ότι τα ζώα εκτρέφονται σε ένα κοντινό περιβάλλον όπου μπορούν να ασκούν τη φυσική τους συμπεριφορά.

    Σε συντομία το Σουηδικό μοντέλο προσφέρει:

    ·Υγιή και γερά ζώα

    ·Όχι κρεατάλευρα στις εκτροφές των ζώων

    ·Φιλική για το περιβάλλον παραγωγή

    ·Καθαρό κρέας χωρίς ορμόνες, χωρίς αντιβιοτικά, χωρίς υπολείμματα φαρμάκων.

    Φιλιά και καλή σας μέρα, από μένα και τα ελαφάκια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παναγιώτη,
    συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ!
    Θοδωρή μου, ναι , υπάρχουν άνθρωποι και παλεύουν, έτσι, ώστε και αυτοί που είναι αδιάφοροι - από άγνοια, πολλές φορές- να αρχίζουν σιγά σιγά να στοχάζονται πάνω σε τέτοια ζητήματα....
    Mareld,
    Πολύ χρήσιμες οι παρεμβάσεις σου πάντα. Μακάρι να ζηλέψουμε το Σουηδικό μοντέλο και εμείς. Εγώ πάντως ζηΛεύω εσένα για τη παρέα των ελαφιών που απολαμβάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. mareld,
    Τι χρήσιμα αυτά που μας γράφεις, να διαβαστούν, να προβληματίσουν.
    Δεν ξέρω αν στην πράξη είναι τόσο ιδανικά όσο ακούγονται, αλλά, ΥΠΑΡΧΕΙ ένα ολόκληρο σύστημα ΚΑΙ σ' αυτό το θέμα, εκεί, στη Σουηδία, που δείχνει μια πολιτεία να αντιμετωπίζει προβλήματα και καταστάσεις. Έχουν θεσπιστεί νόμοι, έχουν προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες κλπ. Όλα αυτά, εκτός των πολλών άλλων, εκπαιδεύουν και τον κόσμο, τον οδηγούν σε μιαν άλλη, ουσιαστικότερη αντίληψη ζωής.

    Γι'αυτό και σ'ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Μεταφέροντας τέτοιες πληροφορίες στο σχολικό μας ιστολόγιο, νομίζω πως βοηθάς να αποκτήσουμε ένα μέτρο, να κάνουμε τις συγκρίσεις μας, να προβληματιστούμε ανάλογα.

    Καλό σου απόγεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά όλα αυτά για τα δικαιώματα των ζώων , αλλά για το χειρότερο από όλα τα ζώα (τον άνθρωπο), δεν βλέπω να λέτε τίποτα. Μήπως και αυτός δεν πρέπει να προστατευτεί από κάποιους υποτίθεται ζωόφιλους ;Ποιούς κανόνες ή ποινές άραγε αξίζουν αυτοί που αφήνουν τα σκυλιά τους όχι μόνο να στολίζουν τα πεζοδρόμια με τα ... τους ή ακόμα χειρότερα να κατασπαράζουν παιδάκια και γριούλες ;;
    Για ποιά ζώα τελικά μιλάμε ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η αληθεια ειναι πως η συμπεριφορα μας απεναντι στα ζωα,δειχνει τον πολιτισμο μας..και ειναι ντροπη που στις μερες μας υπαρχει αυτη η εικονα..οχι μονο στους δρομους της αθηνας,αλλα παντου..θα συμφωνησω με τον ανωνυμο ομως...οταν καποιοι ασυνειδητοι αφηνουν για παραδειγμα τα σκυλια τους στο δρομο,τοτε τι πρεπει να γινει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις