Με οδηγό ένα βιβλίο...

 



Από  το  οπισθόφυλλο  του  βιβλίου

 

Μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και για την παρηγορητική δύναµη της φαντασίας, της συµπόνιας και της ανθρωπιάς, εµπνευσµένη από το πραγµατικό συµβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δηµοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922.

………………………………………………………………………….

«Θα µας οδηγήσει πίσω το άρωµα από τις τριανταφυλλιές µας. Δε θα χαθούµε» είπε ο Δρόσος στην Αρετή, παρόλο που ήξερε πως ήταν ψέµα: οι τριανταφυλλιές τους είχαν καεί µαζί µε την πρώτη τους ζωή. Στη νέα τους ζωή µένουν σ’ ένα θεωρείο θεάτρου, µε µια άγνωστή τους γυναίκα που λέει πως είναι παιδιά της. Τα όνειρα κι οι εφιάλτες τους µπερδεύονται µε των υπόλοιπων ενοίκων και µε άγνωστες σκιές. Ίσως γι’ αυτό η Αρετή αποφασίζει να ζει κρυµµένη µέσα σ’ ένα µπαούλο· µέχρι που κάποια στιγµή εξαφανίζεται µυστηριωδώς.
Ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, µια κοπέλα που καθηµερινά ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της µέσα σ’ ένα διάφανο δάσος από ανθισµένες κερασιές, ένας ηλικιωµένος µε το κανονάκι του, ένα βουβό κορίτσι που όµως τραγουδάει θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον Δρόσο στην ανεύρεση της αδερφής του και της αλήθειας.
Και ίσως περισσότερο απ’ όλους θα βοηθήσει ο Άριελ, το αιθέριο πνεύµα από την Τρικυµία, του Σαίξπηρ·αφού όταν ζεις σ’ ένα θέατρο, η ζωή, τελικά, µπορεί να παίρνει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα.

Μέσα  στο  πλαίσιο του προγράμματος «η  τάξη ως  λέσχη ανάγνωσης »  η καθηγήτρια  Φωτεινή  Κανελλοπούλου με τη  συνδρομή των καθηγητριών Φουρτούνη  Αφροδίτης και Γιατρά Ευγενίας και  με τους  μαθητές και  μαθήτριες του  τμήματος  Α2  διάβασαν το  βιβλίο  της  Δαρλάση Αγγελικής .

Στη  συνέχεια...



Ζωγράφισαν σκηνές της  ιστορίας… 

Δραματοποίησαν σκηνές…

Έγραψαν ποιήματα ,κείμενα, εφημερίδα  με τα  γεγονότα  της  εποχής…


 Πραγματοποίησαν επίσκεψη στους  χώρους που εκτυλίσσεται η  ιστορία.

 Στην πλατεία  Κοτζιά ,στο  σημείο  που  ήταν το παλιό  Δημοτικό  θέατρο

 Στο εργαστήριο  Μιράν ,όπου πήραν  συνέντευξη από  τον  εγγονό  του  πρόσφυγα  - ιδιοκτήτη                                                                                                        

Στο  ζαχαροπλαστείο  Κρίνος,όπου διαβάστηκαν  αποσπάσματα από το βιβλίο  τα  οποία  σχετίζονται  με  τον χώρο







Η  δράση  ολοκληρώθηκε με τη  διαδικτυακή  συνάντηση με  τη  συγγραφέα ,η  οποία  με  την αμεσότητα ,  τον  αυθορμητισμό   και την  ευαισθησία  της κατόρθωσε να μας προσεγγίσει και  να μας βοηθήσει  να  κατανοήσουμε πόσο  κοινή είναι η μοίρα  των  λαών…






 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις