ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ...                                                                                                                                                                                                      ΤΟ  ΧΤΕΣ


3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Πολλές προσωπικότητες έχουν συνδεθεί με τη μαύρη τρίτη της 29ης Μαΐου 1453, όπου οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την Πόλη. Ωστόσο από την πλευρά των κατακτητών μια είναι η απόλυτη ηγετική μορφή., ο Μωάμεθ Β’,του οποίου μάλιστα το κατόρθωμα του έδωσε τον τίτλο πορθητής. Σαν σήμερα λοιπόν το 1451 θα κληρονομήσει τον θρόνο(για δεύτερη φορά) και μαζί τον τίτλο του σουλτάνου. Η 30χρονη βασιλεία του αποτελεί μια από τις πλέον λαμπρές σελίδες την ιστορίας των Τούρκων.



4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Μια από τις μεγαλύτερες και πλέον αδικημένες μορφές της επαναστάσεως του ΄21, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα αφήσει την τελευταία του πνοή το 1843. Ο γέρος του Μοριά όπως τον αποκαλούσαν, συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της πατρίδας και ο ηγετικός του ρόλος σε μια σειρά μαχών όπως  των Δερβενακίων, του Bαλτετσίου,αλλά και στην άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε καθοριστικός. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η επανάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς αυτόν. Ωστόσο, όπως μια σειρά μεγάλων αγωνιστών, βρέθηκε και εκείνος ανάμεσα στις εμφύλιες διαμάχες και οδηγήθηκε στην φυλακή τόσο κατά την διάρκεια της επαναστάσεως, όσο και μετά την λήξη της. Μάλιστα είχε καταδικαστεί το 1834 σε θάνατο, μια απόφαση που άρθηκε με την ενηλικίωση του Όθωνα. Η άδικη μεταχείρισή του θα αποτελεί για πάντα ένα από τα μελανότερα σημεία της σύγχρονης ιστορίας μας αλλά και...επιβεβαίωση της φράσης ‘ Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της’.


5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Γεννιέται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Αντρέ- Γκυστάβ Σιτροέν, το 1878. Ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας και ένας από τους σπουδαιότερους μηχανικούς της εποχής του κατάφερε να μετατρέψει το 1932 την εταιρία του στην τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αυτοκινήτων παγκοσμίως. Το σημείο εκκίνησης αυτής της ανοδικής πορείας υπήρξε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος κατά τον οποίο είχε την ευθύνη για μαζική παραγωγή όπλων. Εντούτοις το πάθος για χαρτοπαιξία θα τον οδηγήσει γρήγορα στην χρεοκοπία και η εταιρία του θα εξαγορασθεί από την εταιρία ελαστικών Michelen. Το 1935 θα φύγει από τη ζωή.



6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ενάμιση χρόνο μετά την 4η Ιουλίου και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Αμερικάνους, οι τελευταίοι υπογράφουν στο Παρίσι την Συνθήκη Συμμαχίας και τη Συνθήκη Φιλίας και Εμπορίου με τους Γάλλους, το 1778. Η μέρα αυτή είναι ιστορικής σημασίας για την αμερικάνικη επανάσταση όχι μόνο για την επικύρωση μιας συμμαχίας αλλά και την αναγνώρισή του ίδιου του κράτους.


7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ:  Η ιστορία των κινουμένων σχεδίων δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την συμβολή του μεγάλου αρτίστα του είδους Ουώλτ Ντίσνεϊ , του πλέον αναγνωρισμένου δημιουργού ανά τον κόσμο. Ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς ήρωες του υπήρξε ο Πινόκιο, το παιδί που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγή ή σύμβολο του ψέματος. Η κινηματογραφική πρώτη εμφάνιση του ήρωα θα γίνει πριν 80 ακριβώς χρόνια, το 1940, και η επιτυχία του υπήρξε τεράστια!




8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Γεννιέται ο Θρύλος της Γαλλικής μυθιστοριογραφίας Ιούλιος Βερν, το 1828. Τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του, με τις συχνές αναφορές σε τεχνολογικά εφευρήματα πολύ μεταγενέστερα της εποχής του, όπως τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, οι διαστημικοί πύραυλοι του χαρίζουν πολλές φορές τον τίτλο του πατέρα της επιστημονικής φαντασίας. Η μοναδικότητα του αντικατοπτρίζεται στην αγάπη του κόσμου και το πάθος των αναγνωστών ανά την υφήλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος δημιουργός όλων των εποχών μετά την Αγκάθα Κρίστι. Σημαντικότερα έργα του είναι τα βιβλία: Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα, ταξίδι στο κέντρο της γης, από την γη στην σελήνη, τα παιδιά του πλοίαρχου Γκραντ κλπ. Τέλος κάτι που αξίζει να αναφερθεί και το οποίο δεν είναι αρκετά γνωστό είναι η μεγάλη επιρροή που ασκούσε πάνω του ο εκδότης Ετζέλ. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που τον ώθησε να γράφει για επιστημονικά επιτεύγματα μιας και ο ίδιος ο Βερν, όσο και αν φαίνεται οξύμωρο  δεν ήταν λάτρης της τεχνολογίας.


9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ολοκληρώνεται η ναυμαχία του Πορτ Άρθουρ(1904), της πρώτης σύγκρουσης του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου (1904-1905), που ολοκληρώθηκε με καθοριστική νίκη των Ιαπώνων και ταπεινωτική ήττα των Ρώσων. Ενώ ο ρωσικός στόλος ήταν αγκυροβολημένος στο Πορτ Άρθουρ, οι Ιάπωνες εξαπέλυσαν επίθεση, η οποία είχε ιδιαίτερη επιτυχία και υπήρξε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τον έλεγχο των θαλασσών κατά την διάρκεια του πολέμου. Για την ιστορία η νίκη των Ιαπώνων στον πόλεμο επισφραγίστηκε με την ολική καταστροφή του Βαλτικού στόλου στην Ναυμαχία της Τσουσίμα, η οποία και συμπεριέλαβε την Ιαπωνία στις υπερδυνάμεις του κόσμου.



                      ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ

                                           Ιωάννης Νικολάου Μπράζιος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις