.....να μεγαλώνουμε με μηνύματα ενότητας και ισότητας.....

Τα παιδιά του Β1 γράφουν
    
 Face Forward ...into my home


       Την Παρασκευή 10 Γενάρη το τμήμα μας, Β1, με την συνοδεία της κ. Βαγιατίδου και της κ. Χριστοπούλου, επισκέφτηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)  στο Φιξ. Εκεί παρακολουθήσαμε μια έκθεση σχετικά με τους πρόσφυγες.



     Μπαίνοντας στην αίθουσα καθίσαμε όλο το τμήμα σε έναν κύκλο όπου έγινε η εισαγωγή για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και αντικρίσαμε είκοσι διαφορετικά πορτρέτα- φωτογραφίες προσφύγων. Η ξεναγός η οποία ήταν φιλική και πρόθυμη μας χώρισε σε δυο ομάδες. Μας εξήγησε ότι 20 πρόσφυγες από διάφορες χώρες συμμετείχαν σε εργαστήρια αφήγησης, όπου με αφορμή έργα τέχνης του ΕΜΣΤ, αφηγήθηκαν τις αυτοβιογραφικές ιστορίες τους. 


        Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με την ανάλυση των έργων τέχνης που επεξεργάστηκαν οι πρόσφυγες προτού φωτογραφηθούν ενώ τα παιδιά της δεύτερης ομάδας άκουσαν τις ιστορίες των προσφύγων από μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις . Στη συνέχεια το κάθε παιδί ανέλυσε την άποψή του και τα συναισθήματα που του προκάλεσαν  όσα είδε και τέλος έμεινε λίγος ελεύθερος χρόνος να μελετήσουμε καλύτερα τα πορτρέτα και αν ακούσουμε περισσότερες ιστορίες.



       Η κάθε ιστορία  ήταν  μοναδική και συγκλονιστική ενώ αντιληφθήκαμε ότι πίσω από τα νούμερα που μας πληροφορούν τα μέσα  για τους πρόσφυγες κρύβονται αξιόλογοι άνθρωποι, ο καθένας με τις δικές του αντιλήψεις και φιλοδοξίες.


    Την επόμενη μέρα, Σάββατο 13 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΜΣΤ ανοιχτή στο κοινό συνέντευξη με τους πρόσφυγες που απεικονίζονταν στα πορτρέτα του  φωτογράφου Γιάννη Βασταρδή. Ο ίδιος μαζί  με τη Μαρίνα Τσέκου και τους υπόλοιπους συντελεστές της έκθεσης έδωσαν την ευκαιρία  σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να βιώσουν από κοντά την ένταση, τη νοσταλγία των προσφύγων οι οποίοι με μεγάλη προσπάθεια βρήκαν το κουράγιο να διηγηθούν την ιστορία τους στο κοινό που επισκέφθηκε το χώρο το Σάββατο.

      Μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας ήρθε σε επαφή με τα νέα παιδιά από το πρόγραμμα με τα οποία αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και ιστορίες. Είναι σημαντικό οι μαθητές ως μελλοντικοί πολίτες να μεγαλώνουν με μηνύματα ενότητας και ισότητας μέσα από τέτοιες δραστηριότητες.


Σχόλια

  1. Πόσο ενδιαφέρουσες, χρήσιμες, αποτελεσματικές, πιστεύω, αυτές οι συναντήσεις των παιδιών, όπου χωρίς φίλτρα, έρχονται σε επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, με την αλήθεια και κρίνουν και νιώθουν και διαμορφώνουν στάσεις.
    Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι στην εκπαίδευση που έχουν επίγνωση του ρόλου τους και βουτάνε ευτυχείς στη διαδικασία, τέτοιες ευκαιρίες θα έρχονται και θα ξανάρχονται για τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί, συχνά, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και μας τον αποκαλύπτουν συχνά με τρόπο θαυμαστό.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις