Όταν μια δίκη γίνεται μια ...δραστηριότητα με νόημα!

Προσομοιώσεις δικαστικών υποθέσεων (Mock trials)

Λίγες μέρες πριν, στο σχολείο μας, συγκεντρώθηκαν οι καθηγητές και καθηγήτριες των Αγγλικών της Νότιας Αθήνας για να παρακολουθήσουν μια εναλλακτική διδασκαλία στο μάθημα των Αγγλικών.Και μια δίκη με πάθος εκτυλίχθηκε μπροστά τους, στα Αγγλικά! Ένα μάθημα όχι μόνο στην ξένη γλώσσα, αλλά και επιχειρήματα και τον πολιτισμένο διάλογο!

Η υπεύθυνη καθηγήτρια. Αργυρώ Βαγιατίδου μας παρουσιάζει αυτές τις δίκες:

Έτοιμη για την παρουσίαση...

...έτοιμο και το team με ανάλογη ένδυση!




"Οι προσομοιώσεις δικαστικών υποθέσεων είναι ένας διαδεδομένος θεσμός στα σχολεία της Αμερικής, του Καναδά και χωρών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, "δίκες" τέτοιου είδους πραγματοποιούνται στις Νομικές Σχολές μας και μάλιστα φέτος η Νομική Σχολή Αθήνας κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Εμείς στο σχολείο μας σκεφτήκαμε εδώ και 3 χρόνια περίπου ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και ανανεωτικό για το μάθημα των Αγγλικών να πραγματοποιούμε mock trials και από τότε έγινε η νέα μας...τρέλα!   Οι  mock trials είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μιμούνται τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε ένα αληθινό Αγγλοσαξωνικό  δικαστήριο.

Χρειάζεται και προετοιμασία , φυσικά, όπως σε μια αληθινή δίκη!
Διαβουλεύσεις στο προεδρείο
Στους μαθητές ανατίθενται ρόλοι δικηγόρων και μαρτύρων και στη συνέχεια καλούνται να αναμετρηθούν ενώπιον του "δικαστηρίου" σε συνθήκες ρεαλιστικού δικαστικού περιβάλλοντος. Οι προσομοιώσεις δικαστικών υποθέσεων στηρίζονται πάνω σε αληθινά γεγονότα ή αληθοφανή σενάρια. Περιττό βέβαια να πούμε ότι οι αγαπημένες υποθέσεις των παιδιών είναι οι φόνοι όλων των...βαθμών. 
Οι δίκες είναι μια όμορφη εμπειρία γιατί αναπτύσσει την κριτική σκέψη των παιδιών καθώς και τον αγγλικό προφορικό τους λόγο. Επιπλέον, φέρνει τους μαθητές μας κοντά στο κόσμο των δικαστικών υποθέσεων και διευρύνει τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα νόμου.

Όταν έχεις στυλ!
Πάνω από όλα είναι μια δραστηριότητα συνεργατική, με νόημα και στόχο, ενδιαφέρουσα, διαφορετική! Και πού ξέρουμε ίσως.....να γεννήσει την αγάπη για δικηγορία στις καρδιές κάποιων παιδιών! Κι όταν θα είναι πια επιφανείς δικηγόροι να θυμούνται με τρυφερότητα τις πρώτες τους αυτές "δίκες"...

 I swear to tell the truth and nothing but the truth so help me God!"

Σχόλια

  1. Μπράβο, μπράβο. Μόνο προσέξτε να μην το παρακάνετε και σας θεωρήσουν πρότυπο, γιατί πάτε για κατάργηση! :-)

    Χαιρετισμούς. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι πάντα ευγενής, Διονύση και έχεις χιούμορ, επίσης! Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια που τα έχουμε ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαι πάντα ευγενής, Διονύση και έχεις χιούμορ, επίσης! Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια που τα έχουμε ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις