Το δωράκι της Ειρήνης


Περιφερόμουνα ασκόπως στην αυλή, όταν με πλησίασε η Ειρήνη και δείχνοντάς μου ψηλά, στον εξωτερικό υπαίθριο σκεπαστό χώρο του κτιρίου ανάμεσα  στις αίθουσες, με ρώτησε: «Γιατί δεν κάνουμε κάτι εκεί, κύριε;»

Χρόνια τώρα υπάρχει η έγνοια να κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν το χώρο του σχολείου ως ένα χώρο δικό τους, κοινό μας, οικείο. Στάθηκε αδύνατο να εξηγήσω εκείνη την ώρα στην Ειρήνη τη χαρά μου γιατί στην ερώτησή της αντιλήφθηκα ακριβώς αυτό: Πως έστω, σε κάποια παιδιά, ο χώρος του σχολείου είναι χώρος δικός μας όπου «μπορούμε να κάνουμε κάτι». Της είπα μόνο πως ήδη κάνουμε, όταν ο καιρός είναι καλός, το θερινό μας κινηματογράφο και μάλιστα, μερικές φορές μετά συμπληρώματος ζωντανής μουσικής.


Κι ήταν το οξυγόνο που μας έλειπε η ερώτηση της Ειρήνης. Το κουράγιο για να αρχίσουμε κι αυτή τη δύσκολη χρονιά τις δραστηριότητές μας, αυτές που θα θέλαμε να γίνονται σε όλα τα σχολεία, αυτές που θα θέλαμε να κάναμε κι εμείς πιο συχνά, με περισσότερη συμμετοχή συναδέλφων και μαθητών, αυτές που θα μπορούσαν να ήταν στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που αξιοποιούν δημιουργικά τις κλίσεις των παιδιών, που προσφέρουν το κατάλληλο έδαφος για να φυτρώσουν και  ν’ αναπτυχτούν δεξιότητες και ταλέντα, που προσφέρουν παιδεία και διαμορφώνουν ελεύθερες συνειδήσεις και κοινωνικούς ανθρώπους.

Θυμήθηκα πως αύριο Κυριακή αρχίζει κι η φετινή περιβαλλοντική, δειλά  δειλά θα μπει μπροστά κι η λέσχη ανάγνωσης, ίσως κι η ανανέωση του μπλογκ μας, συμπληρώσαμε ήδη έντυπα με επιθυμίες συμμετοχής σε διάφορες εκδηλώσεις, τα παιδιά με αφορμή τις σχολικές γιορτές άρχισαν να πηγαινοφέρνουν τα μουσικά τους όργανα, πήρε το μάτι μου σε έναν υπολογιστή την Αγγέλα να ετοιμάζει τη φετινή συμμετοχή στην προσομοίωση του ευρωκοινοβουλίου, κάποιοι αξέχαστοι απόφοιτοι μας ήρθαν κιόλας πρόθυμοι για βοήθεια και συμμετοχή … ζεσταινόμαστε, ζεσταινόμαστε!

Κι η Ειρήνη βάλθηκε να κατεβάσει ιδέες για την αξιοποίηση του αίθριου.
Ελάτε, πείτε κι εσείς τις δικές σας. Μην αφήσουμε τη χρονιά να γλιστρήσει από τα χέρια μας αναξιοποίητη.
Όλοι ξέρουμε πως ο αγώνας παράλληλα με τις κινητοποιήσεις γίνεται και στις καθημερινές μας παρεμβάσεις – ας δοκιμαζόμαστε εκεί, λοιπόν.
Ειρήνη, ευχαριστούμε, είμαστε έτοιμοι!

Σχόλια

  1. Μπράβο στην Ειρήνη! Συγχαρητήρια σε όλους για την αντίσταση σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να διαφημίσω και τη δική σου αντίσταση:roadartist.blogspot.com Δρόμοι παράλληλοι, roadartist. Καλή σου βδομάδα. Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις-χαιρόμαστε όταν νιώθουμε το σχολείο μας ανοιχτό.

      Διαγραφή
  2. Η περιβαλλοντική ξεκίνησε για μια ακόμη χρονιά, τις Κυριακές 3-5 το απόγευμα κια ο κήπος γέμισε φωνές, γέλια και πειράγματα! Θα ακολουθήσει φωτογραφικό ρεπορτάζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλουμε και λεπτομέρειες, κους κους, κουτσομπολιά, κ. Χριστοπούλου! Όχι μόνο φωτογραφίες:-)

      ( Χρόνια τώρα, όποτε έρχομαι Κυριακές και βλέπω το κλίμα που διαμορφώνεται στον κήπο από τα παιδιά της περιβαλλοντικής ... παίρνω τα πάνω μου! )

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Α, ευχαριστούμε, Αλς. Ας ελπίσουμε πως θα έχουν και συνέχεια.
      Φιλιά και σε σένα - έχεις κι εσύ να ξεκινήσεις ένα σωρό πράγματα, ε;

      Διαγραφή
    2. χα! μα πώς τα λες; ναι έχω ξεκινησει κάποια τα οποια δεν ξέρω αν συνεχίσουν. Άλλα τελειώνουν. Άλλα ψάχνω για να τα αρχίσω. Ασε άσε ..

      φιλιά Διονύση!

      Διαγραφή
    3. Ε, κάπως έτσι προχωράμε μπροστά, βρε Αλς! Ό,τι έγινε καλώς καμωμένο κι ό,τι είναι να γίνει με το καλό να γίνει:-)
      Πολλά φιλιά κι από μένα.

      Διαγραφή
  4. Καμιά φορά αρκεί μια σπίθα για να ανθίσει η ελπίδα.Η Ειρήνη κι εσείς όλοι να είσαστε καλά και να δίνετε σε όλους μας το παράδειγμα.Καλή επιτυχία σε ό,τι δημιουργικό σχεδιάζετε και για τη φετινή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύα μου, σε ευχαριστούμε πολύ. Έχουμε χαθεί λιγάκι από τα διαδικτυακά μας παράλληλα μονοπάτια κι είναι πολύ ωραίο να συνειδητοποιείς κάποιες στιγμές πως "εδώ είναι" οι φίλοι σου, πως συμπορεύεσαι.
      Καλή δύναμη και σε σένα και με το καλό και τα δικά σας σχέδια.

      Διαγραφή
  5. Γιατί δεν κάνετε μια κινηματογραφική λέσχη στην οποία να γυρίζετε μικρά βιντεάκια και να τα προβάλετε εκεί? Μια ιδέα μόνο.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη μαύρη οχιά!

      Κάτι είναι στα σκαριά από τα πρωτάκια μας, καλό μας φιδάκι. Δείχνουν να έχουν όρεξη για δραστηριότητες σχετικές με τον κινηματογράφο. Θα σε κρατάμε ...ανήμερη! :-)
      Φιλιά στα σύνορα.

      Διαγραφή
  6. Για δες...η δημιουργικότητα αναπνέει ακόμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις