"το κρυφό μας σχολειό, το φως μας μέσα σ' αυτή τη θολούρα"


Να πάμε την Παρασκευή ή το Σάββατο, 12, 13/7, στην Επίδαυρο.

Χρόνια έχει ανοίξει τους λογαριασμούς του με τον Αριστοφάνη ο Διονύσης Σαββόπουλος. Από την εποχή που ο Κουν του είχε ζητήσει μουσική για τους Αχαρνής κι ο ανήσυχος καλλιτέχνης κατέληξε με μια πρόταση-διασκευή του έργου, τότε, στα τέλη του 1970 και αργότερα περνώντας κι από τον Πλούτο, τη μουσική του οποίου είχε προσφέρει στην παράσταση του Λούκα Ρονκόνι το 1985.

Και να τος τώρα, μεταφραστής, σκηνοθέτης, μουσικός, ηθοποιός, αυτός κι όλος ο θίασος με τα γιορτινά του, στήνουν το πανηγύρι στην Επίδαυρο.

Γιατί ένα πανηγύρι είναι ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Ένα πανηγύρι των φτωχών και των τίμιων βιοπαλαιστών που, αφού οδήγησαν τον Πλούτο στο γιατρό και ξαναβρήκε την όρασή του, τώρα αυτός ακριβοδίκαια μοιράζει τα καλούδια του και όλοι γιορτάζουν. Βλέπετε, όσο αυτός ήταν τυφλός, πήγαινε κι όλο έπεφτε σε κάτι απατεώνες και χαραμοφάηδες, σε τοκογλύφους, ληστές και κομπιναδόρους..

Τον χρειαζόμαστε το μύθο και το όνειρο του Αριστοφάνη, χρειαζόμαστε το καθαρτήριο πανηγύρι της καθαρότητας, τη χρειαζόμαστε την ίδια τη Επίδαυρο, όπως ακριβώς το θέτει κι ο ίδιος ο Σαββόπουλος στη συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία:

«Κάθε χρόνο κατεβαίνουμε κατά χιλιάδες στην Επίδαυρο, που είναι χρόνια τώρα το κρυφό μας σχολειό, το φως μας μέσα σε αυτή τη θολούρα». ( όλη η συνέντευξη εδώ)


Και, κοιτάξτε: Το νεανικό εισιτήριο για το πάνω διάζωμα κοστίζει μόλις 5 ευρώ. Το κόστος για κάθε άτομο που θα πάει με ένα Ι.Χ και άλλους 4 παρέα είναι επίσης μόλις 5 ευρώ.

Άντε, ακόμα το σκέφτεστε;




Δείτε  εδώ  αποσπάσματα από τις πρόβες της παράστασης

Απόσπασμα από τους εμπνευσμένους Αχαρνής. 
Η παράβαση, με τον αξέχαστο Νίκο Παπάζογλου:


Το τραγούδι της Πενίας, από τη μουσική του Σαββόπουλου
 στην  παράσταση  του Πλούτου, του 1985

Σχόλια

  1. Πολύ κατατοπιστική η παρουσίαση, Διονύση! Ελπίζω να το δούμε και πιο κοντά! Πραγματικά η Τέχνη, είναι ένα σταθερό φως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δούμε - όλο το καλοκαίρι θα παίζεται σε διάφορα μέρη. Και οι πρώτες εντυπώσεις φαίνεται πως είναι καλές.

      Διαγραφή
  2. Ζω για την ώρα και την στιγμή που θα μπει ένας Μάνεσης μέσα στην τάξη εν ώρα αρχαίων και θα πει:
    << Σήμερα δεν θα κάνουμε μάθημα!Θα πάμε το στην Επίδαυρο!!! >>
    Αυτό είναι πλούτος!!!
    Και για κάτι τέτοιες αναρτήσεις έχουμε τον Διονύση στο Blog
    (Ε ναι ρε φίλε,θέλω μια χάρη για αυτό σου κάνω τον καλό...:Ρ)
    Αλλά πέρα από την πλάκα,άλλη μια όμορφη ανάρτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αστειεύεσαι, Γιώργο. Κι αν δεν μπορούμε για πρακτικούς λόγους να πάμε στην Επίδαυρο ( που κι αυτό το μπορούμε..), θα μπορούσαμε να φέρουμε λίγη Επίδαυρο στην τάξη. Το στοίχημα αυτό είναι. Να ζούμε στην τάξη σαν να είναι κάθε φορά να πηγαίνουμε στην Επίδαυρο - ή, γενικότερα, σαν να ταξιδεύουμε. Η προσπάθεια προς τα εκεί..
      ( Άντε, πες μου και τη χάρη τώρα!) :-)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις