Εντροπία #1



Εν έτει 2013 και η Ελλάδα,όπως και όλη η Ευρώπη και η Αμερική, βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης...
Ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ακρίβεια κ.α.π. είναι πλέον η καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές.
Υπάρχει λοιπόν ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί μια λύση!
Και γίνονται προσπάθειες για αυτό!
Ή μήπως όχι ;
Σε μια παλαιότερη ανάρτησή μου είχα διαπιστώσει πως οι μειώσεις και οι περικοπές μισθών και συντάξεων (λύση που είχε εφαρμόσει η Ε.Ε.) έδωσαν αντίθετα αποτελέσματά και αντί να περιορίσουν το οικονομικό έλλειμμα της εκάστοτε χώρας, το διόγκωναν!
Αντιθέτως μια πρόταση που βάδιζε σε μια άλλη φιλοσοφία κατόρθωσε να περιορίσει αρκετά την κρίση στην Βραζιλία...
Αυτό όμως δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόταση που δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Τι γίνεται όμως αν πίσω από αυτά εφαρμόζεται ένα άλλο σχέδιο;



Θα μου πεις τώρα, σιγά που υπάρχει άλλο σχέδιο πίσω από αυτό!!!
Κάνοντας όμως μια βόλτα στην αγορά θα δεις πως οι τιμές έχουν αυξηθεί σε αρκετά βασικά αγαθά!
Συγκεκριμένα, μόνο τους πρώτους 8 μήνες του 2012 η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί 14,9% από πέρυσι, τα αναψυκτικά 8,2%, οι χυμοί φρούτων 6,9%, τα αυγά 6,8%, ο καφές 5,9%, τα νωπά φρούτα 5,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια 4,5%, το νωπό παστεριωμένο γάλα 4,4%, τα νωπά λαχανικά 4,3%, η μαργαρίνη 4,2%, το γιαούρτι και το βούτυρο 3,2%


Πρόκειται για αυξήσεις πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη τιμών, που τον Αύγουστο ήταν 1,72% πιο πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι λίγο πιο προσεκτικά ορισμένα πράγματα είναι το γεγονός ότι τόσο η ραγδαία μείωση του πετρελαίου από το 2008 και η παραμονή της τιμής του στα ίδια επίπεδα έπειτα  όσο και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και περισσότερο στον τομέα της παραγωγής, κάνουν το κόστος της να παραμένει στα ίδια επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με προηγούμενα έτη!
Άρα, γιατί αυτή η αύξηση στα προϊόντα;
Ένας πονηρός θα πει πως από τη στιγμή που τα χρήματα δεν μπορούν να εισπραχτούν από τους φόρους, γιατί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι όντως τεράστιο, είναι ένας έμμεσος τρόπος να ξοδέψουν χρήματα όσοι τα έχουν και να περικόψουν βασικά και αναγκαία αγαθά όσοι δεν έχουν χρήματα!
Εγώ όμως δεν είμαι πονηρός!
Εσύ;

Σχόλια

  1. Δε θα λεγα ότι είναι μόνο θέμα φόρων αγαπητέ!Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι εισαγόμενα οπότε επιβαρύνονται από τα μεταφορικα!Βέβαια οι πολυεθνικές επειδή γνωρίζουν τη μπουρδελοκατασταση που επικρατεί στη χώρα έχουν αυξήσει ιδιαίτερα τις τιμές,ενώ επιπλέον πολύ σημαντικό στοιχείο διαμόρφωσης των τιμών ειναι και η μη ύπαρξη καρτελ και ολιγοπωλείων(νταξει σαν το ΚΚΕ ακούγομαι,αλλά έτσι είναι) και η Ελλάδα δε φημιζεται για αυτό!
    Εντέλει ρε φίλε τι θες τον καφέ,τα αυγά,τους φρούτα,τα αναψυκτικά και τη ΖΑΧΑΡΗ;;;Δε σου χουν μάθει πως κάνουν κακό στην υγεία;;Ρε τι γκρινιάρηδες που μαστε σα λαός!Προσπαθούν να μας κάνουν να αρρωσταίνουμε από ασθένεις που οφείλονται στη κάκιστη διατροφή μας και εμείς γκρινιάζουμε!!Το μέγα παράπονο του ΓΑΠ!ΤΙ να πει κανείς,απροσάρμοστοι είμαστε!!Τσ τσ τσ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο που ξεχνάς κάτι!
    Όλα τα προϊόντα που είναι εισαγόμενα σε μια χώρα δεν είναι ακριβά!
    Ο λόγος είναι πως πρέπει να κερδίσουν μια καινούρια αγορά και αυτό το πετυχαίνουν με χαμηλές τιμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή όμως για να υπάρξει ο απαραίτητος ανταγωνισμός μεταξύ των προιόντων ο εισαγωγέας αυξάνει όσο θέλει τη τιμή.Άσε και το άλλο το γεγονός της ξενομανίας που δεν επιτρέπει στην εγχώρια παραγωγή να επεκταθεί.!!

      ΥΓ:Όσο για την μη αναφορά της πηγής θα σε καταγγείλω για λογοκλοπή!!Κουφαλαα λογοκλόπε!:Ρ

      Διαγραφή
    2. Κάνεις λάθος!
      Και στο λέω γιατί λόγο δουλείας το έχω ψάξει!
      Οι τιμές των ελληνικών προϊόντων είναι 2 φορές πιο πάνω από τις τιμές των ξένων!Και σου ξαναλέω ότι αυτό είναι λογικό και είναι φαινόμενο που θα βρεις στις αγορές κάθε χώρας!
      Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα είναι στις ίδιες τιμές τόσο στα Ελληνικά ράφια όσο και στα ράφια της Αγγλίας και της Αμερικής(και ορισμένες φορές σε χαμηλότερες τιμές από της τιμές εδώ!)
      Και έτσι γίνεται και με κάθε αγαθό από κάθε χώρα!

      Όσο για τις πηγές έχεις δίκιο,δική μου παράλειψη...

      Διαγραφή
  3. (Ξέχασα να αναφέρω τις πηγές μου:
    Εφημερίδες Καθημερινή και Νέα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο, ντροπή ( και όχι εντροπία..), με μπέρδεψες, φιλόλογο και απονήρευτο άνθρωπο..

    Και βέβαια δεν κάτάφερα να εξηγήσω γιατί τα ντόπια προϊόντα είναι ακριβότερα από τα εισαγώμενα. Στο τέλος γράφεις ότι είναι έμμεσος τρόπος να περικόψουν βασικά και αναγκαία προϊόντα όσοι δεν έχουν (χρήματα). Ποιος, γιατί και πώς έχει κέρδος απ' αυτό; Κάτι ( ή πολλά) δεν καταλαβαίνω;

    ( Ζω για να με μαθαίνεις - φιλιά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντροπία!Σωστά είναι ο τίτλος!
    mΤο γιατί έχω βάλει αυτόν τον τίτλο θα το εξηγήσω όταν κάνω όλες τις αναρτήσεις που θέλω...
    Είναι έμμεσος τρόπος για είσπραξη χρημάτων!Όσοι έχουν χρήματα θα τα ξοδέψουν για την αγορά αγαθών!Μόλις τελειώσει αυτό το κομμάτι θα δεις ότι ως δια μαγείας θα μειώσουν την φοροδιαφυγή και θα κατασχεθούν οι παράνομες καταθέσεις!(Θα πει πάλι κάποιος πονηρός...)
    Απλά όσοι δεν έχουν χρήματα, θα αναγκαστούν να περικόψουν αγαθά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντροπή και εντροπία: φοβερός ο διάλογος ενός φιλολόγου και ενός (μέλλοντος) φυσικού! Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, Γιώργο! Περιμένουμε τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις