Μην κλείνετε τις πόρτες των μουσείων


Ακούω από τώρα τις αντιρρήσεις, τα σχετικά περί πολυτέλειας του πολιτισμού, πως σε τέτοιες εποχές ένα κλειστό μουσείο μας μάρανε, πως εδώ άνθρωποι πεινάνε κι εσύ..


Ναι, ένα κλειστό μουσείο μάς μαραίνει.


Αναφέρομαι στην απόφαση του Μουσείου Μπενάκη να περιορίσει τις μέρες που θα είναι ανοιχτό, τη στιγμή που ήδη είχε προχωρήσει σε άλλα, περιοριστικά της λειτουργίας του, μέτρα, για να μπορέσει να επιβιώσει.


Σε μια πρωτεύουσα όπου ο πολιτισμός μόνο πρωτεύουσα σημασία δεν έχει, σε μία πόλη που κάθε μέρα που περνάει οι άρχοντές της όλο και πιο πολύ την εγκαταλείπουν στην τύχη της, όπου σταδιακά υποβαθμίζονται και οι βασικότερές της λειτουργίες, σε μια πόλη που χρειάζεσαι τα εσωτερικά σου φώτα για να μπορέσεις να τη δεις, ή ακόμα καλύτερα να τη φανταστείς, τα ζωντανά μουσεία είναι φάροι. Είναι χώροι που και μόνο με την ύπαρξή τους βοηθάνε να διαμορφώνονται συνειδήσεις, συμπεριφορές, στάσεις. Πόσω μάλλον με την περιουσία τους και με τις ποικίλες δραστηριότητες που προτείνουν. Είναι ο πλούτος μας, η κληρονομιά μας, το παρελθόν το παρόν και το μέλλον μας. Υπάρχουν για να μας βοηθάνε να γίνουμε αύριο αυτό που θα θέλαμε να ήμασταν σήμερα. Πολεμάνε την κρίση στην καρδιά της. Δεν αποτελούν πολυτέλεια. Πηγή πρόσφορη και ζωογόνα διψασμένων ανθρώπων αποτελούν. Κι εμείς, όπως είχε προβλέψει πριν 40 περίπου χρόνια ο Κατσαρός ( «Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία.») το χρειαζόμαστε αυτό το νερό. Για μας, για να ποτίσουμε τους κήπους μας , όπου φυτρώνουν οι μέρες που έρχονται και τα όνειρά μας.

Ας αντιδράσουμε. Όπως σημειώνει κι η Μαρία Κατσουνάκη στην Καθημερινή τής 5-9-12, «Εάν τώρα γυρίσουμε την πλάτη, ανασηκώσουμε τους ώμους και απομακρυνθούμε, αδιάφοροι στις απώλειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, χώρους παιδείας και πολιτισμού, το κόστος δεν θα βαρύνει μόνο το παρόν, θα εγγραφεί υπερτοκισμένο και στο όποιο μέλλον».

4 χρόνια πριν κάποια παιδιά των σχολείων μας έζησαν τη θαλπωρή,
την ατμόσφαιρα, την πολλαπλή προσφορά του φιλόξενου μουσείου της Πειραιώς.
Η φωτογραφία από μια πρόβα.

Σχόλια

  1. Στεναχωριέμαι που ακούω για τον περιορισμό λειτουργίας ενός μουσείου, δεν έχει σημασία ποιο είναι, είναι φάροι όπως είπατε!
    Έστω και για τους λίγους που τα εκτιμούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ μας φίλε, Εντμίρ, εδώ είσαι; Πολλά φιλιά σε σένα, στους συμμαθητές, στη δασκάλα σου.
    Ναι, εστίες γνώσης και παιδείας (και) τα μουσεία και όχι μόνο για τους λίγους που τα εκτιμούν. Πιστεύω πως είναι για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες τα χρυσόστομε!

    Πες τα μπας και βρεθούν ώτα ακουόντων (εκεί που πρέπει να βρεθούν)...

    Αχ... και πάλι αχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαα, Flora, τα ώτα τών ιθυνόντων κλείνουν πιο γρήγορα κι από τα μαγαζιά.
      Αλλά, απ' την άλλη, πώς να μένεις και στη σιωπή. Σκεφτόμουνα να οργανώναμε κάποια διαμαρτυρία επί τόπου, με τραγούδια, φέιγ βολάν κλπ. Ίσως και μέσα από το ίντερνετ να ξεκινούσε. Όμως θέλει κι αυτό την οργάνωσή του που νομίζω ( είμαι σίγουρος, δηλαδή..) πως δεν μπορώ να αναλάβω.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιο σημαντικό το Ναό της Δημοκρατίας όπου τρέφουν 1800 άτομα με υπέρογκους μισθούς παρά ένα χώρο που μπορεί μέσω της παιδείας να μορφώσει ανθρώπους!Δυστυχώς must σε αυτή τη χώρα είναι η αμορφωσιά οπότε τι να λέμε τώρα!Για να κατάλαβει κάποιος την αξία ενός μουσείου πρέπει να λειτουργεί λίγο το μυαλό του!Το θαύμα πια θα είναι να συνεχίσει το μουσείο την ίδια τη λειτουργία του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, εγώ δε θα ήθελα να κάνω συγκρίσεις. Από μόνο του το γεγονός της δυσκολίας της λειτουργίας ενός μουσείου όπως το Μπενάκη, που τόσα έχει προσφέρει, με αγανακτεί και με ανησυχεί.

      Διαγραφή
  5. Δεν το ήξερες Διονύση; Όταν θέλουν να καταστραψουν μια χώρα τη χτυπούν στον πολιτισμό πρώτα... Εξάλλου από κει ξεκινάει η κρίση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Αλς.
      Αν είναι έτσι όπως τα λες, τότε ας κάνουμε κι εμείς από την άλλη μεριά την προσπάθειά μας. Για τον πολιτισμό. Για την ύπαρξή μας.

      Διαγραφή
  6. Αυτά πονάνε πάρα πολύ, πραγματικά!
    Νομίζω ότι θα πρέπι να οργανώσουμε και διαδικτυακή αντίσταση! Ας το συζητήσουμε, ανα συμφωνείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Στέλλα, κάτι τέτοιο σκεφτόμουν κι εγώ απαντώντας πιο πάνω στη Flora.

      Διαγραφή
  7. Είναι πολύ κακός οιωνός και για τα υπόλοιπα. Δεν έχω λόγια Διονύση, φοβάμαι πως απλά θα ακολουθήσουν σταδιακά κ τα υπόλοιπα τον ίδιο δρόμο. Σκληρές εποχές, ειδικά για όσους πίστευαν σε καλύτερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βάσιμος ο φόβος σου, Roadartist, το ξέρεις, λέγονται ήδη διάφορα, όπως κι αν έχει, όμως, δε χωνεύεται με τίποτα.

      ( Τι χαρά να σε συναντάω. Είχα καιρό να "μπω" στο χώρο και μου φάινεται πολύ όμορφο που σας ξανασυναντάω. Θα περάσω, συντόμως κι από τη γειτονιά σου)

      Διαγραφή
  8. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι. Μας πήραν τα πάντα, ας μην τους αφήσουμε να πάρουν και τον πολιτισμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Μαύρη Οχιά, καλή χρονιά! Από μεθαύριο θα τα συζητήσουμε κι από κοντά κι αυτά. Και..(για να το πάω και εκεί που θέλω!) στην τάξη πολιτισμό μπορούμε να παράγουμε. Ας το προσπαθήσουμε και εκεί, ε; :-)

      Διαγραφή
  9. Καλή χρονιά και σε εσάς. Πολύ θα ήθελα να παράγουμε κάτι, απλά ελπίζω τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερη θέληση από πέρσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις