Δεσμοί


Το αρκουδάκι που μου χάρισε στα γενέθλιά μου. Η φωτογραφία στο φόντο-εδώ στην παραλία, στη Θάσο. Η κόκκινη κούπα. Ακόμα απ’ αυτή πίνω. Α, το τραγούδι που έπαιζε στο «Must», όταν είχαμε πάει. Το άσπρο μπουφάν. Έχει φθαρεί πια, αλλά δεν το πετάω.

Κι ό,τι φτιάχνει το μικρόκοσμό μας, το μικρό μας κόσμο, το μεγάλο, τη ζωή μας όλη. Οι δεσμοί μας. Με τα πρόσωπα, τα πράγματα, τις στιγμές ακόμα που μας φιλοξένησαν ζεστά στην αγκαλιά τους. Αυτά που έτυχε να ξεχωρίσουμε απ’ τον κόσμο, να τα κάνουμε δικά μας, να τα κάνουμε κόσμο μας.
Ένα σχολείο που καλλιεργεί δεσμούς είναι ένα καλό σχολείο.
Γιατί οι δεσμοί ξεκινάνε από την καρδιά ( «Και τα άστρα είναι τόσα όση κι η καρδιά μας κι η καρδιά μας είναι πιο πολύ κι απ’ τ’ άστρα», έγραφε ο Ρίτσος).


Οι χώροι, η ζωή μέσα σ’ αυτούς, το γέλιο, η συντροφικότητα, οι κοινές δραστηριότητες, οι ομάδες, οι έξω από τα σχήματα στιγμές, οι ρωγμές στο μάθημα απ’ όπου τρυπώνουν κουβέντες ειλικρίνειας και κατανόησης, οι εκπλήξεις, η ζωή, η χωρίς προσποίηση ζωή, η συλλογικότητα,
είναι τα αμόνια μας όπου σφυρηλατούνται οι δεσμοί.
Δεν πέρασε μέρα απ’ αυτές τις πρώτες του σχολείου, που να μην είδα περσινά αγαπημένα παιδιά. Στη βιβλιοθήκη, στα παγκάκια της εισόδου έξω, στο Σύλλογο, στην αυλή, στα γραφεία. Στη βιβλιοθήκη κάπου αφημένο το χαρτί που φωτογράφισα.
Πόσο χαίρομαι.
Κάποιες στιγμές θέλεις να βλέπεις τους τοίχους του σχολείου να καμπυλώνουν και να γίνονται μια αγκαλιά.

Σχόλια

  1. Ξέρετε και σήμερα κάποια παιδιά απορημένα που ήμουν μέσα στη βιβλιοθήκη και καθόμουν,αν και δυο χρόνια απόφοιτος,με ρώτησαν γιατί είμαι εκεί αφού έχω αποφοιτήσει και το πρώτο που μου ρθε και απάντησα ήταν έτσι!Δε μου ρθε κάτι άλλο,γιατί μου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό αυτό!Δεν είναι απλά ένας μηχανισμός εξετάσεων,είναι ένας χώρος περικυκλωμένος με αναμνήσεις και συγκρούσεις και για αυτό είναι κάτι ξεχωριστό!!!!
    Στο 6ο των δεσμών λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και χρειάζεται πολλή προσπάθεια, Νίκο, για να μεταμορφωθεί ένα σχολείο από "μηχανισμός εξετάσεων", όπως λες, σε πεδίο συγκίνησης και επιστροφής. Αλλά "ό,τι αξίζει..." ( το ξέρεις το παλιό των Πυξ Λαξ, ε;)

      Διαγραφή
    2. Μια ερώτηση έχω αν και δεν ξέρω αν πρέπει να την κάνω. Ο Ρας ποιος είναι από τους 3;

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ έχω μια ερώτηση, Εντμιρ, ή μάλλον δύο:1) Ποιος είναι ο Ρας;
      2) Ποιοι είναι οι τρεις;(!!)

      Χαιρετισμούς πολλούς

      Διαγραφή
    4. 1)Ο Ρασκόλνικωφ!!παπαπαπαπα!!Τσ τσ τσ!!:Ρ
      2)Τι να σας πω,κάποιους ξέρω!:Ρ

      Διαγραφή
  2. μα το σχολείο ειναι η πιο δυνατή αγκαλιά!!!

    προγραμματιζω κ γω οπως καθε σεπτεμβρη (κ όχι μονο) να παω στο σχολείο μου απο βδομάδα!
    Αγαπημένες συνήθειες... Κ δε θελω να σκέφτομαι τη μερα που δε θα πάω γιατί απλά δε θα υπαρχουν οι πιο αγαπημενοι μου καθηγητες..

    καλως να τους δέχεστε!!!!

    υγ: υπεροχοι οπως παντα οι στιχοι του ριτσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπεις, Αλς, που τελικά οι άνθρωποι, οι σχέσεις, είναι αυτά που δημιουργούν τους δεσμούς. Εμείς. Δική μας κι η ευθύνη. Γλυκιά, πάντως.

    ΥΓ. Από το "Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού" οι λέξεις του Ρίτσου. Είναι όμορφο, μικρό και χαριτωμένο. Αν πας σε κάποιο βιβλιοπωλείο, ξεφύλλισέ το:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φτάσαμε να λέμε ξεφύλλισέ το αντί για αγορασε το ε; :)

      τα φιλια μου

      Διαγραφή
    2. Ε μπορείς να το ξεφυλλίσεις και μετά να το κλέψεις!!Που είναι το πρόβλημα στη κλοπή,εμ δανεισμό χωρίς επιστροφή εννοώ,βιβλίων;;:ρ

      Διαγραφή
    3. νομίζω ότι με παρασύρεις στην παρανομία ! :P

      Διαγραφή
    4. Εγώωωωωωωωωω;;;Κάθε άλλο!!!:Ρ
      Εσύ με παραδίδεις στην ανομία!:Ρ

      Διαγραφή
  4. Είχα καιρούς να περάσω από δω-κάτι σαν "δε μας έφταναν τα προβλήματα του κόσμου,έχουμε τώρα και τα δικά μας"-κι ανάπνευσα γαλανό του κόσμου κ'των ανθρώπων...αγαπημένοι άνθρωποι με τα μικρά τους ονόματα-αγκαλιές και ι-χνουδάκια μέσα σε γνώριμα τοπία και...τι να πεις για εκείνη τη στιγμή που σε άγγιξε ένα βλέμμα,που σε ρούφηξε ένα πρόσωπο,που σε βασάνισε μια απορία,που σε ησύχασε μια συγκατάνευση,που σε τάισε μια γενναιοδωρία...[βάλε μια-μια- τελεία,μας ζάλισες]
    ευσαριστώ,Διονύση
    Άννα Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα αυτά που λέμε, Άννα, με πολλά και επιμελημένα λόγια, στα χωριά το λένε με μια λέξη στην ταμπέλα: Καφενείον "Η συνάντησις"

    ( Μακριά από μένα ο υπαινιγμός περί καφενείου!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καφενείο είναι ένας τόπος συνάντησης των ανθρώπων που έχει και κάτι να πιεις!Κυλικείο υπάρχει,το σχολείο είναι χώρος συνάντησης,οπότε το σχολείο είναι καφενείο!!:Ρ

      Υπόδειγμα συλλογισμού εε;;:Ρ

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα!

    Χθες βρέθηκα σε μια παρέα αποφοίτων όπου ήταν και μια απ'τους δημιουργούς του μηνύματος προς το 6ο και πολύ συγκινήθηκε όταν έμαθε ότι κοσμεί το blog.
    Και το έμαθε γιατί η κουβέντα φυσικά (και) πήγε στο σχολείο και από εκεί στο blog και από εκεί στην ανάρτηση και στο περιεχόμενό της.

    Είναι τώρα 3 μήνες που, θεωρητικά τουλάχιστον, έχουμε φύγει και όμως χθες συζητούσαμε για το τι και ποιος θα μας λείψει τι και ποιος δε θα μας λείψει,αναπολούσαμε και αναρωτιόμασταν πώς θα "αντέξει" το 6ο χωρίς εμάς. (Ξέρετε εκείνη η αίσθηση ότι δεν πέρασες απλώς από ένα χώρο,αλλά ότι άφησες ένα κομμάτι σου,ότι φεύγοντας δε θα είναι πια ο ίδιος)


    Δεσμοί,λοιπόν.Δεσμοί υδρογόνου που μετρούσα στη δευτέρα λυκείου στο χημείο.Δεσμοί με τις ρίζες του πανσέ που φύτεψα στον κήπο μας.Δεσμοί με κάτι που έγραψα στο θρανίο ή στο Ισμήνη-Λίζα στο τουβλάκι του jenga στη βιβλιοθήκη.Δεσμός με τη βιβλιοθήκη.Με τα βιβλία, το σκάκι,τα χαρτιά,τη λέσχη,την ποίηση,τη μουσική,τις συζητήσεις,τους τσακωμούς,τα love stories,το κουτσομπολιό,τους ανθρώπους της.Δεσμός και με την αίθουσα εκδηλώσεων.Μια σχέση πάθους,με ανασφάλειες,άγχος,ενθουσιασμό,περηφάνια,συγκίνηση, δημιουργία. Πρόβες,πρόβες κι άλλες πρόβες(:Ρ),γιορτές,ταινίες(κλαμα σε ταινίες)φαγητό.Δεσμοί με τα μαθήματα.Παίδεμα στα μαθηματικά,ενδιαφέρον στη βιολογία,μπλέξιμο στη φιλοσοφία,λαχάνιασμα στη γυμναστική....συζητήσεις στην τάξη για τα πάντα.Εντάσεις.Διαμόρφωση απόψεων, σύγκρουση απόψεων,αλλαγή απόψεων.

    Δεσμοί.Σχέσεις.
    Καλές, κακές,τυπικές,ουσιαστικές,επιφανειακές,βαθύτερες,από ανάγκη,από επιθυμία, φιλικές, ερωτικές,συμπάθειας,αντιπάθειας,μόνιμες,προσωρινές, απροσδιόριστες...

    Τρία χρόνια.
    Ζωή.

    Ωραία ήτανε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε παιδάκι μου, τόσο ωραία τα λες, δεν κάνεις και καμιά ανάρτηση, να μην τις αφήνεις στους ασχέτους;

      Όλα αυτά που περιγράφεις νομίζω κι εγώ πως εύλογα καταλήγουν στην τελευταία σου λέξη-διαπίστωση:Ζωή. Κατά έναν περίεργο τρόπο, πάντως, η ζωή μέσα σε πολλά σχολεία αλλά και άλλους δημόσιους χώρους ναρκώνεται ή και καταργείται. Αναζητάμε πάντα τους τρόπους να οξυγονώνεται, να ισχύει..

      Τέλος πάντων, ας αφήσω τις θεωρίες: Τι ωραία που τα λες:-)

      Διαγραφή
  7. Αυτή η δημιουργός Ισμήνη προσπαθεί να γράψει για να πει ένα ευχαριστώ στον κ.Μάνεση αλλά δν ξέρει γιατί δεν εμφανίζεται το μήνυμα της.Ελπίζω να μη μας ξεχάσετε.
    Ειρήνη Κατσαδάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι η πρώτη φορά που γράφω γιατί καταφέρατε να συγκινήσετε ακόμα και μένα κ.Μάνεση.Ποτέ δεν περίμενα ότι θα έβλεπα την ''αυθόρμητη'' ζωγραφιά μου στο μπλογκ μας.Πάντως την άφησα εκεί για να τη βρείτε εσείς.Με το ''εκεί'' εννοώ το γραφείο σας στη βιβλιοθήκη ΜΑΣ που λάτρευα να κάθομαι...(μαλακότατη η καρεκλίτσα).Σας ευχαριστούμε για όλα λοιπόν και ελπίζω να μη μας ξεχάσετε...
    Ειρήνη Κατσαδάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε! Εκπλήξεις! Δεν είχα ιδέα ποιος το είχε σχεδιάσει!

      Κρατάω, πέρα από όλα τα άλλα που επίσης κρατάω, το "ΜΑΣ" από την ανάρτησή σου. Και το κρατάω σα χαμόγελο της κάθε μέρας.

      Ειρήνη, δε σας ξεχνάμε - βλέπεις, άλλωστε, ότι είμαστε ακόμα μαζί:-)

      Καλό ξεκίνημα στη σχολή.

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάντως κρατάω το σχόλιο για την καρέκλα. Πράγματι, πολύ βολική ήταν η άτιμη.

      Λίζα :Ρ

      Διαγραφή
    3. Ααααααααα! Τελικά το έφερες από 'δω, το έφερες από 'κει, θα με κάνεις να μιλήσω, πάνω που έλεγα να το αποσιωπήσω από ευγένεια και μόνο: Βρε σεις, πού να ξέρω πώς ήταν η καρέκλα;;
      Μ'αφήσατε και ποτέ να καθήσω;!

      ( Ααα, μία ανακούφιση σαν μετά από ψυχανάλυση, ένα πράμα!)

      Διαγραφή
    4. Κ. Μάνεση στη κάθονται οι εκλεκτοί!!:Ρ

      Αλλά μην ανησυχείτε,τώρα που φύγαν όλοι είναι δικιά σας,εκτός αν έρχεται καμιά Ισμήνη που και που και σας την κλέβει!:Ρ

      Διαγραφή
    5. Τόση καλοσύνη γύρω μου και εντός, από του παντός τη μεγαλοσύνη;;;
      Ευχαριστώ, Νίκο μου.

      Διαγραφή
    6. Τίποτα καλε!!Απλά τις προάλλες πουλούσαν καλοσύνη σε ένα παζάρι κάπου στο κέντρο και πήρα μπόλικη για να την εμπορευτώ!!:Ρ

      http://www.youtube.com/watch?v=M19r61MkFsE

      Διαγραφή
  9. Δεν θα σας ξεχάσουμε Ειρήνη μου, αφήσατε μέσα μας ένα ίζημα τρυφερότητας, αγάπης και σας καμαρώνουμε και ευχόμαστε να πετάξετε με τα καινούργια σας φτερά!
    ...και σας ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς να δείτε! Ειδικά αυτά τα κέικ σας... ΚΟΛΑΣΗ!

      Λίζα :Ρ

      Διαγραφή
    2. Μα το κεικ;;Το κεικ;;;:Ρ

      Διαγραφή
  10. Όχι. Αρνούμαι να κάνω σοβαρό σχόλιο για την ανάρτηση γιατί θα σας πιάσουν τα κλάματα (εμένα όχι :Ρ ).

    Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη! :Ρ

    Λίζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μας πιάσουν τα κλάματα;Α, όχι, όχι: υποσχόμαστε να μην προσέξουμε τη σύνταξη:-)

      Διαγραφή
  11. Δε μας πιάνουν βρεεε!Κάνε σοβαρό σχόλιο!!

    Και λίγα τα λόγια σου για τους συναδέλφους νεκροθάφτες!!:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ ας πει κάποιος στον Κατσιαούνη να μην πετάγεται συνεχώς γιατί χαλάει την ατμόσφαιρα.Κ.Μάνεση δύσκολα με ξεχνάνε εμένα οι άντρες γενικώς και για αυτό ανησυχώ και για εσάς.Κ.Στέλλα ούτε εμείς θα σας ξεχάσουμε και γνωρίζετε άλλωστε πόσο σας αγαπάμε.Εύστοχο το σχόλιο μου για τους νεκροθάφτες.Κάπου μέσα σε αυτό το σχολείο σίγουρα θα ζούμε και εμείς όσα χρόνια και να περάσουν,όσοι και να πέρασουν.
    Υ.Γ Κατσιαούνη find a girl.
    Ειρήνη Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό υπάρχω για να χαλώ βεβαιότητες!!

      ΥΓ:Να σου πω το ίδιο ή θα γίνω κακός;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις