παρακαλώ, τι θα πάρετε;

 

Με το όνειρο να συνεχίσει να αποτελεί για όλους μας το σχολείο το δεύτερο σπίτι μας, ένα δημιουργικό κύτταρο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα πεδίο επικοινωνίας και έκφρασης, ένας χώρος ουσιαστικής καλλιέργειας, ένας λόγος χαράς, τώρα που όλο και περισσότερο τη στερούμαστε, προτείνουμε και για φέτος κάποιες βασικές δράσεις και στην πορεία προσθέτουμε ό,τι άλλο προταθεί ή προκύψει ως ανάγκη. Περιμένοντας, λοιπόν, την εκδήλωση του ενδιαφέροντος αλλά και τις δικές σας προτάσεις, έχουμε και λέμε:



η σχεδία  lykeio6o.blogspot.com


Στο σχολείο μας, από τη σχολική χρονιά 2008-9 υπάρχει αυτό το blog. Γράφουμε και συζητάμε ελεύθερα, μικροί – μεγάλοι, θέματα που μας ενδιαφέρουν, μας προβληματίζουν ή μας διασκεδάζουν. Ερχόμαστε σε επαφή τόσο μεταξύ μας, όσο και με μαθητές-καθηγητές άλλων σχολείων, καθώς και διαδικτυακούς φίλους.


Φέτος θα θέλαμε να το αναδιοργανώσουμε, να το ζωντανέψουμε, να γίνει πιο επίκαιρο και παρεμβατικό, να ανοίξει τα θέματά του και τα ενδιαφέροντά του, να γίνει σημείο αναφοράς για όλους όσοι ζούμε στο 6ο λύκειο.
Μπες στο blog, γράψε κι εσύ το άρθρο σου, διάβασε, συζήτησε, σχολίασε.

Έλα να γίνεις συνεργάτης. Σε περιμένουμε.

η σχολική μας βιβλιοθήκη

 

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας λειτουργεί από το 2003. Είναι προϊόν της προσφοράς όλων μας, μαθητών και καθηγητών. Δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται με τα βιβλία και το υλικό που εμείς οι ίδιοι προσφέρουμε.

τι μπορείτε να κάνετε στη βιβλιοθήκη
 
Εκτός από το δανεισμό βιβλίων, CD/ DVD, μπορείτε να περνάτε τα διαλείμματά σας ή τις ώρες που έχετε κενό, διαβάζοντας βιβλία και περιοδικά, μελετώντας, παίζοντας σκάκι και άλλα επιτραπέζια, σερφάροντας στο ίντερνετ, κουβεντιάζοντας στο σαλονάκι, ακούγοντας μουσική, ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας, συζητώντας και παίρνοντας συμβουλές για βιβλία και άλλα από τους υπεύθυνους, έχοντας ενημέρωση από τους πίνακες ανακοινώσεων και μικρά δωράκια ( καρτούλες, αφισούλες, σελιδοδείκτες..) από αυτά που έχουμε συγκεντρώσει.
τι μπορείτε να κάνετε για τη βιβλιοθήκη

Θυμηθείτε πως μπορείτε κι εσείς να συνεισφέρετε στη βιβλιοθήκη, εκτός από την καλή σας διάθεση και το σεβασμό στο χώρο της, βιβλία, σχολικά βοηθήματα ή άλλο σχετικό υλικό που δε χρειάζεστε.
καλή σας χρονιά
( παρέα με ένα βιβλίο! )

ΒΑΒΕΛ,η αναγνωστική μας λέσχη



ΒΑΒΕΛ, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ονομάσαμε τη λέσχη ανάγνωσης που ξεκινήσαμε από τη σχολική χρονιά 2008-9 στο σχολείο μας, μαθητές και καθηγητές. ΒΑΒΕΛ: ΒΑρυστομαχιασμένοι Ββλιοφάγοι του Εκτου Λυκείου. Διαβάζουμε και συζητάμε βιβλία, γινόμαστε μια παρέα και, με αφορμή το βιβλίο που διαβάζουμε, συναντιόμαστε στο σχολείο αλλά και αλλού.
Φέτος σκεφτόμαστε να ανοιχτούμε περισσότερο. Να επισκεφτούμε χώρους σχετικούς με το βιβλίο, να συναντηθούμε με συγγραφείς, να συνεργαστούμε με άλλες σχολικές λέσχες, να οργανώσουμε εκδηλώσεις, να γίνουμε πιο ενεργητικοί και παραγωγικοί.


Η πρόσκληση για συμμετοχή είναι για όλους όσοι αγαπάνε το βιβλίο και διαβάζουν ήδη αλλά και όσοι θέλουν να ξεκινήσουν τώρα.


ENGLISH CLUB




Στο σχολείο μας δραστηριοποιούνται δύο ομάδες που έχουν ως κύριο στόχο την εξάσκηση της Αγγλικής και ….όχι μόνο!


1)Το σχολείο μας τα τελευταία 5 χρόνια συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε διοργανώσεις του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (ακριβής προσομοίωση των εργασιών του ΟΗΕ), συνέδρια τριών ημερών, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική και μια σημαντική ευκαιρία που δίνεται στους μαθητές Λυκείων να ασχοληθούν με επίκαιρα θέματα, να εξασκήσουν την Αγγλική σε υψηλό επίπεδο και να γνωρίσουν συνομήλικους από όλο τον κόσμο.

2) Από την περσινή χρονιά λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το DEBATE CLUB κατά τα πρότυπα των Αμερικάνικων σχολείων και κολλεγίων. Πρόκειται για μηνιαίες δίωρες Κυριακάτικες συναντήσεις κατά τις οποίες δύο ομάδες μαθητών επιχειρηματολογούν υπέρ και κατά ενός θέματος , κατόπιν έρευνας και προετοιμασίας.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ





Χρόνια τώρα έχουμε καθιερώσει τα κινηματογραφικά βράδια, το χειμώνα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και, όταν ο καιρός φτιάχνει, στο αίθριο. Προβολές ταινιών για εφήβους και μεγάλους, που πολλές φορές συνοδεύονται και από συζήτηση και πάντα από έναν αυτοσχέδιο μπουφέ. Αφιερώματα σε θέματα, σε πρόσωπα, σε χώρες, ταινίες ήδη αγαπημένες και άλλες που αξίζει να γνωρίσει κανείς και να αγαπήσει.

Ελάτε να συμμετέχετε στην ομάδα που θα οργανώνει τις προβολές και θα μετατρέπει κάποια βράδια το σχολείο σε κινηματογράφο.

Περιβαλλοντική ομάδα



Τέσσερα χρόνια πριν γεννήθηκε μια ομάδα που ασχολείται με την καλλιέργεια του κήπου του σχολείου με λαχανικά, κηπευτικά και λουλούδια. Συναντιόμαστε κάθε τρίτη Κυριακή 3-5 το μεσημέρι για να περιποιηθούμε τα φυτά μας, να τα απολαύσουμε να μεγαλώνουν, να χαρούμε τους καρπούς τους και τα άνθη τους. Κυρίως όμως να διασκεδάσουμε να επικοινωνήσουμε κάνοντας, επιτέλους, κάτι βιωματικό.

Οι Περιβαλλοντικές Δράσεις απλώνονται και σε άλλους τομείς όπως η ανακύκλωση και άλλους που αποφασίζονται από την ομάδα.

Προβλέπονται ακόμη, περίπατοι και εκδρομές πάντα σχετικά με τις «περιβαλλοντικές μας δράσεις», που αφορούν όχι μόνο στη βιολογική καλλιέργεια, αλλά και σε οτιδήποτε μας ευαισθητοποιεί και μας κινητοποιεί.

Η μουσική συναντά την ποίηση





Προτείνουμε φέτος, όποιο παιδί θέλει, να λάβει μέρος σε ένα άτυπο πρόγραμμα, σε ώρες εκτός μαθημάτων, με τίτλο

«Η μουσική συναντά την ποίηση».

Φιλοδοξία μας να γνωρίσουμε, καταγράψουμε τα ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί, να τα τραγουδήσουμε και να τα παρουσιάσουμε σε μικρές συναυλίες-εκδηλώσεις στο σχολείο, να φτιάξουμε video clip, να τα συνδυάσουμε με φωτογραφίες, να φιλοτεχνήσουμε σχετικό υλικό ( κάρτες, αφίσες, σελιδοδείκτες κλπ), να γράψουμε κείμενα γι’ αυτά και να τα δημοσιεύσουμε στο blog, να διοργανώσουμε συναντήσεις με δημιουργούς στο σχολείο μας και έξω απ’ αυτό, να παρακολουθήσουμε σχετικές εκδηλώσεις έξω από το σχολείο και να οδηγηθούμε, ίσως, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο τέλος της χρονιάς.

Ένα ταξίδι στην ποίηση, δηλαδή, μέσα από τη μουσική. Τι λέτε;


θεατρική ομάδα




Έχεις ταλέντο στο θέατρο, στη σκηνοθεσία, στα σκηνικά? Θέλεις να εξερευνήσεις το χώρο του θεάτρου και να δοκιμάσεις τον εαυτό σου σε μια καινούργια δραστηριότητα? Από φέτος ξεκινάμε την λειτουργία της θεατρικής μας ομάδας με στόχο την θεατρική παιδεία, την προσωπική έκφραση μέσα από το ανέβασμα ποικίλων θεατρικών παραστάσεων.


Άπορίες; Βρήκατε κάτι να σας κάνει; Άλλες προτάσεις;

Σχόλια

  1. Νομίζω πως πρέπει να αλλάξουμε και την ταμπέλα κάποια στιγμή!Αντί για σχολείο να γράφει πολυχώρος 6ου λυκείου!!!
    Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το σχολείο ποτέ δεν θα το βαρεθείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω, Γιώργο, ότι αυτή η σκέψη για αλλαγή της ταμπέλας μπορεί να αποβεί αρκετά επικίνδυνη. Υπάρχουν πολλές προτάσεις...:-)

      Κι αν κρίνω από το ότι εσύ τώρα, φοιτητής "πράμα",μένεις στην παρέα μας, τότε ναι, με πείθεις ότι το σχολείο αυτό δεν το βαριέσαι εύκολα:-)

      ( Αλλά, λύσε μου μια απορία: Τόσες εκδηλώσεις, με ποιους "τεχνικούς" θα γίνουν; Αυτή η περιβόητη θεία φώτιση ακόμα να με επισκεφτεί...)

      Διαγραφή
  2. Συγνώμη, να ρωτήσω κάτι. Έτσι είναι όλα τα σχολεία τη σημερινή εποχή ή μόνο το δικό σας; Με τόσες δράσεις; Και όλο αυτό να φανταστώ ότι ξεκινάει από τους μαθητές και συνεργάζονται και οι καθηγητές. Εγώ τελείωσα το 1978 οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι ούτε στο πιο τρελό μας όνειρο κάτι τέτοιο...

    Ε μα αν πήγαινα κι εγώ σ' ένα τέτοιο σχολείο ίσως να ήμουν διαφορετική σήμερα!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Αθηνά,

      Μπα, δεν είναι όλα τα δημόσια σχολεία έτσι..Ούτε το δικό μας είναι:-)Συνήθως, όταν γίνεται κάτι, από το περίσσεμα των ανθρώπων γίνεται. Ο καημός αυτός είναι. Όλα αυτά να "ανοίξουν". Να μπουν περισσότερα παιδιά, να συνδράμουν περισσότερο περισσότεροι καθηγητές, να ασχοληθεί περισσότερο, βαθύτερα, ουσιαστικότερα, θεσμικά, η εκπαίδευση της πολιτείας.

      Όσο για το από πού ξεκινάει, κι αυτό μού φαίνεται μεγάλη συζήτηση. Πολλά μπορούν να ξεκινάνε από τους μαθητές, από την άλλη κι οι ίδιοι έχουν την ανάγκη της έμπνευσης, της συμβουλής, της καλής εννοούμενης καθοδήγησης - ποιο, άλλωστε, το νόημα της εκπαίδευσης, της σχέσης εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου;

      Στο σχολείο μας, πάντως, προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα μαζί -"μαζεί", όπως λέω εγώ.. Βλέπεις πως στο blog αυτό συνυπάρχουμε και τόσα χρόνια μένουμε ζωντανοί, στη λέσχη ανάγνωσης τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν ταυτόχρονα 4-5 καθηγητές, 9-10 παιδιά. Και πάει λέγοντας. Ή προσπαθώντας...

      Καλημέρα και καλή βδομάδα:-)

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον. Δεν θέλω να διαλέξω, θέλω να έρθω σε ΌΛΑ, σε ΌΛΑ σας λέω. Μήπως πρέπει να μοιράσουμε μερικά φυλλάδιάκια με όλες αυτές τις δράσεις γιατί πολλά παιδιά δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει μπλοκγ για να ενημερωθούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή μου μαύρη οχιά (?!),

    Το υλικό για την ανάρτηση το πήρα από το ... φυλλάδιο που έχουμε ετοιμάσει. Νομίζω πως προλάβαμε να το μοιράσουμε στην Α΄ λυκείου και να το βάλουμε και στους περισσότερους πίνακες ανακοινώσεων των τάξεων. Τα τριτάκια, παραδοσιακώς, δεν τα ενοχλούμε πολύ, να μην τα αποπροσανατολίσουμε κιόλας, αλλά αυτό δε σε αποτρέπει από μια συμμετοχή...part time όπου θες.

    Καλημέρα:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΑΑ μου μυρίζει ενέδρα και καλοφτιαγμένη πλεκτάνη. Θέλετε μήπως να μας αφήσετε απ'έξω(σνιφ) για να μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε τα πρωτάκια? Ντροπή και αίσχος! Μια ερώτηση μόνο. Που υπογράφω για να συμμετέχω και εγώ?

      Διαγραφή
    2. Σιγά μην υπογράψεις, κιόλας! :-)

      Υπάρχουν για την κάθε δραστηριότητα υπεύθυνοι καθηγητές, οι οποίοι αναγράφονται στο φυλλάδιο που λέγαμε. Οπότε, υπομονή. Αύριο, με τη δροσούλα, εκεί θα είμαστε και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
    3. Έχω την εντύπωση ότι δεν με παρακολουθείτε. Θα σας μαλώσω!!! Εννοούσα να βάλετε και εμένα στο κόλπο. Ξέρετε του βασανισμού των πρωτακίων!!!

      Διαγραφή
  5. Ε τι να πω τώρα;;Απλά οικτιρώ τη μοίρα μου που είμαι μακριά και δε μπορώ να έρχομαι σε όλα!!Μια μηχανή τηλεμεταφοράαας σας λεεεωωω!!:Ρ

    Πέρα από τη πλάκα νομίζω ότι είναι αναζωογονητικό να λειτουργεί ακόμα έτσι ένα σχολείο μέσα σε τόση μαυρίλα!Ισχύει ο στίχος του Αναγνωστάκη "Ερημοι και μόνοι μπρος στη φοβερή ερημία του πλήθους"!!
    Να ευχηθώ τεράστια συμμετοχή ως αηδίας σε όλα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε, ντοστογιεφσκικέ μας. Θα λέγαμε ότι θα μας λείπεις, αλλά δε θα ήταν αλήθεια, μια και είσαι πάντα παρών - είτε από 'δω είτε από 'κει.

    Καλημέρα, καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε αφού λέει ο κ. Ένοχος ότι θα λείπω από το σχολείο τότε πρέπει να με λατρευόυν και οι τοίχοι!:Ρ
      Ε όσο μπορώ και εγώ κάνω ότι μπορώ!:Ρ

      ΕΠίση,επίσης!:)

      Διαγραφή
  7. Διονύση, Λίλα και τα άλλα παιδιά (χωρίς εισαγωγικά παρακαλώ) μήπωςς μας παίρνει να κάνουμε μικρές- μικρές συζητήσεις στη βιβλιοθήκη; π.χ. έχουμε επετείους θανάτων και γεννήσεων των ποιητών μας, έχουμε και άλλες αφορμές. Μπορεί να μετάσχει ένας εξωσχολικός σε μια τέτοια εκδήλωση; (για την αφεντιά μου ρωτάω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγγελική, τι χαρά!!

    Το ρωτάς; Έχει κι άλλο σχολείο την τύχη να του προτείνουν οι ίδιοι οι συγγραφείς συναντήσεις;
    Με αφορμή ή χωρίς, με πρόγραμμα ή όχι.
    Θα τηλεφωνηθούμε, αν θες, και το κανονίζουμε.

    ( Και, αλήθεια, πόσο "εξωσχολική", και κυρίως γαι την κοινότητα του 6ου λυκείου, μπορείς να είσαι εσύ, Αγγελική;)

    Πολύ σ' ευχαριστούμε, θα τα πούμε σύντομα:-)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ τι υπέροχο λύκειο!
    Εμείς είχαμε στο γυμνάσιο , όχι όσα εσείς αλλά είχαμε την Λέσχη Ανάγνωσης, Τη κινηματογραφική λέσχη και την θεατρική ομάδα, α και ένα μικρό μπλόγκ!

    Ελπίζω να έχουμε και στο λύκειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντμίρ, είπαμε: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.( Είναι τόσο ωραίο, όμως, να θέλουμε να το κάνουμε χρυσό..)

      Από τα λίγα που ξέρω, εξ αποστάσεως, το Γυμνάσιό σας έκανε ένα σωρό πράγματα. Ελπίζω, αφού τα παιδιά του Γυμνασίου συνεχίζετε μαζί και στο λύκειο, να πάτε με φόρα και, αν δε βρείτε τίποτα έτοιμο, να πρωτοστατήσετε εσείς στο να γίνει.

      Καλή βδομάδα σε σένα, στο νησί σου.

      Διαγραφή
  10. Περιμενω. Εχω τη γενιά του 30 "παιδιά με τα γρατζουνισμένα γόνατα"... και άλλα πολλά- μην τρομαξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω πως δεν είναι απαραίτητο να αναφέρω ότι είμαι μέσα στις ενότητες περι μουσικής και θεάτρου που σχεδιάζετε, άλλωστε το 6ο έχει βαρεθεί να με βλέπει πια!:P
    Απλή αναφορά αυτό κύριε Μάνεση, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, και ως επισήμανση στην συζήτηση σας με τον Ντούρα ότι το 6ο δεν το βαριέσαι ποτέ, νομίζω πως αποτελώ ένα μικρό παράδειγμα περι αυτού! Χιχι!:P Και πόσο μαλον για τεχνική υποστήριξη!
    Πολλές αγάπες σε όλους σας και περιμένω κάλεσμα! Αν και ίσως σας κάνω κανα ντου, που λέμε, έτσι για να μην με ξεχνάτε και να τα πουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 6ο, Οφσέπ δεν έχει βαρεθεί καθόλου να σε βλέπει. Άλλα είναι τα πράγματα που βαριόμαστε να βλέπουμε..
      Τη χαρά μας που συμπορευόμαστε την ξέρεις, αλλά δεν κάνει κακό κάπου κάπου να τη δηλώνουμε:-)

      Πολλά φιλιά και, μην ανησυχείς, όταν διαμορφωθεί κάτι, θα χτυπήσει το κινητό σου:-)

      Διαγραφή
  12. Χαίρομαι! Ο,τι θελήσετε! Και θα σας επισκευτώ κάποια στιγμή, διότι, διακρίνω το ηθικό σας κάπως πεσμένο και δεν μου αρέσει θα έρθω να σας ανεβάσω λίγο, όσο μπορώ! Χαχαχα! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις