Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Ο Άλφρεντ Σιντάρος κι ο Μηνάς Σάκερ μας φέρνουν άρωμα ΑιγύπτουΗ αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι ένα κράτος κυρίως της βορειοανατολικής Αφρικής μαζί με τη χερσόνησο του Σινά που είναι γέφυρα ξηράς στη Ν.Δ. Ασία. Γι’ αυτό η Αίγυπτος είναι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στην Β. Αφρική, στη Μεσόγειο, στον Ισλαμικό κόσμο και στην Ερυθρά θάλασσα. Είναι διάσημη για τον αρχαίο πολιτισμό της.


Διακυβέρνηση
Η χώρα είναι ημιπροεδρική δημοκρατία με αρχηγό κράτους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Από το 1981 στο αξίωμα αυτό διατελούσε ο Χόσνι Μουμπάρακ μέχρι και για πριν λίγες εβδομάδες που έφυγε από την θέση αυτή έπειτα από παράπονα του λαού και αφού απέσπασε μεγάλο χρηματικό ποσό). Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δεν έχει δικαίωμα ψήφου όλος ο λαός αλλά ορισμένο μέρος του λαού (συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι) που πρέπει να τους δοθεί έπειτα από αίτησή τους ειδική ταυτότητα. Η ψηφοφορία γι’ αυτά τα άτομα είναι υποχρεωτική και αν δεν ψηφίσουν υφίστανται κυρώσεις.
ΔημογραφίαΠρωτεύουσα είναι το Κάιρο. H χώρα αριθμεί πάνω από 80.000.000 κατοίκους. To προσδόκιμο ζωής είναι 72 χρόνια για το σύνολο του πληθυσμού (74 για τις γυναίκες και 69 για τους άντρες)


Μορφολογία
Η έκταση της Αιγύπτου είναι πάνω από 1.000.000 τετραγωνικά χλμ. Από αυτά μόνο τα 40.000 είναι γόνιμη γη και κατοικείται όλος ο υπόλοιπος τόπος είναι έρημος με μεγάλες οάσεις (όπως η Φαγιούμ και η Σίβα)

Εθνογραφία
Οι Αιγύπτιοι που μένουν στα χωριά και ασχολούνται με τη γεωργία ονομάζονται Φελάχοι. Από τα αρχαιότερα χρόνια μέχρι σήμερα ο αιγυπτιακός λαός κατοικεί στις όχθες του Νείλου και μένει αναλλοίωτος. Ο φελάχος γεωργός μοιάζει καταπληκτικά στη μορφή με τους προαιώνιους προγόνους που βρίσκονται ζωγραφισμένοι στις πολύτιμες αρχαίες τοιχογραφίες.

Οικονομία

Η Αίγυπτος είναι γεωργική χώρα, από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα είναι σπουδαίος σιτοβολώνας και έρχεται τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού. Ετησίως παράγονται πάνω από 12.000.000 τόνοι αραβόσιτου, 5.000.000 τόνοι ντομάτες, πατάτες, ρύζι, βαμβάκι, τριφύλλι κ.α. .Σχετικά με την κτηνοτροφία υπάρχει εκτροφή βοοειδών, βουβαλιών και αμνοεριφίων. Η Αίγυπτος είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα με 335.000.000 βαρέλια ετησίως και 25.000.000 τόνους φυσικού αερίου. Υπάρχουν πολλά ορυχεία αλατιού, σιδήρου και αργίλου. Εισάγει χημικά προϊόντα, μηχανήματα, εξοπλισμό μεταφορών, τρόφιμα, μέταλλα κ.α. κυρίως από την Ευρωπαϊκή ένωση και από τις Η.Π.Α. Εξάγει πετρέλαιο, βαμβακερά νήματα και υφάσματα και μεταλλουργικά προϊόντα. Ένα κύριο εισόδημα της Αιγύπτου είναι η διώρυγα του Σουέζ από την οποία κερδίζει το μήνα ένα τετραγωνικό μέτρο χρυσού.


Μεταφορές
Κύρια λιμάνια είναι της Αλεξάνδρειας, της Νταμιέτας, του Σουέζ και του Πορτ-Σάιντ. Η Αίγυπτος συνδέεται σιδηροδρομικά με την Λιβύη και το Σουδάν. Το οδικό δίκτυο καλύπτει περισσότερα από 92.000 χλμ. .Οι αεροπορικές συγκοινωνίες εξυπηρετούνται από 85 αεροδρόμια και 3 ελικοδρόμια.


Άμυνα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου αποτελούνται από 450.000 μέλη ενεργό προσωπικό και στα τέσσερα σώματα (πεζικό, ναυτικό, αεροπορία και αεροπορική άμυνα). Η στρατιωτική θητεία διαρκεί δεκαοχτώ μήνες για όσους έχουν τελειώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και ξεκινάει στα 21 τους, και εικοσιτέσσερις μήνες για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και ξεκινά στα 18 τους χρόνια.


Πόλεις
Χτισμένη στη κορυφή του δέλτα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αιγύπτου το Κάιρο με πάνω απο 20.000.000 κατοίκους. Το Κάιρο διαιρείται σε δύο τμήματα στην αραβική συνοικία με τα στενά δρομάκια και τη θορυβώδη κίνηση και στη κομψή ευρωπαϊκή πόλη. Η Αλεξάνδρεια το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου και από τα πιο ξακουστά στον κόσμο αριθμεί πάνω από 3.000.000 κατοίκους. Έχει μια σπουδαία βιβλιοθήκη που στο εξωτερικό της έχει σύμβολα και φράσεις σε πολλές γλώσσες από όλο τον κόσμο. Το Πορτ-Σάιντ σπουδαίο λιμάνι στην έξοδο της διώρυγας του Σουέζ προς τη Μεσόγειο θάλασσα με πάνω από 300.000 κατοίκους.


Πυραμίδες/Σφίγγα
Οι πυραμίδες είναι ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, είναι το αρχαιότερο σωζόμενο και καλύτερα διατηρούμενο από αυτά. Χρονολογείται περίπου στο 3500 π.Χ. Οι φήμες λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν για τον ενταφιασμό των Φαραώ. Οι πυραμίδες είναι τρείς η πρώτη και η μεγαλύτερη είναι του Χέοπα με ύψος πάνω από 140 μέτρα, βάρος πάνω από 16.000.000 τόνους. Για την αποπεράτωση της χρειάστηκαν πάνω από 100.000 εργάτες. Το εσωτερικό της είναι λαβύρινθοι από διαδρόμους και δωματιάκια, στον κύριο χώρο βρίσκεται η σαρκοφάγος του Φαραώ. Ο χώρος αυτός έχει ύψος 5 μέτρα πλάτος 5 μέτρα και μήκος 10 μέτρα, χώρος σχετικά πολύ μικρός με το εξωτερικό μέγεθος της. Η λάρνακα που βρίσκεται μέσα ο Φαραώ ήταν από ροζ γρανίτη. Η δεύτερη σε μέγεθος πυραμίδα είναι του Χεφρήνου με ύψος πάνω από 100 μέτρα και βάρος περίπου 10.000.000 τόνους. Είναι ο τάφος του Χεφρήνου, διαδόχου του Χέοπα, η τρίτη και τελευταία σε μέγεθος πυραμίδα είναι του Μυκερίνου το ύψος της φτάνει περίπου τα 80 μέτρα και το βάρος της τους 8.000.000 τόνους, είναι τάφος του Μυκερίνου διαδόχου του Χεφρήνου. Η Σφίγγα είναι κατασκευασμένη απο ασβεστόλιθο και έχει το κεφάλι ενός Φαραώ που φοράει τα βασιλικά του κοσμήματα και έχει το σώμα ενός λιονταριού. Είναι δύσκολη στη συντήρηση της λόγω του όξινου κλίματος. Έχει ύψος 20 μέτρα και πλάτος 57 μέτρα.


Νείλος
Είναι το μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο (6.695 χλμ.). Κύρια πηγή του είναι η λίμνη Βικτώρια. Από την αρχαιότητα υπήρξε <<γραμμή ζωής>> για την Αίγυπτο. Σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και στον τουρισμό της χώρας.


Πανίδα
Υπάρχουν γαζέλες, αγριοπρόβατα της ερήμου, μεγάλα τρωκτικά που μοιάζουν με καγκουρό, αιγυπτιακά τσακάλια, αγριόγατες-κόμπρες στις αγροτικές περιοχές αλλά δεσπόζει ο περίφημος κροκόδειλος του Νείλου, το μεγαλύτερο ερπετό στη γη και στο είδος του με μήκος που φτάνει τα 10 μέτρα. Επίσης υπάρχουν πάνω από 350 είδη πτηνών ενώ ο Νείλος έχει πάνω από 200 ποικιλίες ψαριών.


Θρησκεία
Από τα περίπου 85.000.000 κατοίκους της Αιγύπτου μόλις οι 12.000.000 είναι χριστιανοί, οι υπόλοιποι (73.000.000)είναι μουσουλμάνοι. Επειδή οι χριστιανοί είναι μόλις το 14% αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, και αντιμετωπίζονται υποτιμητικά από τους άλλους. Ανάμεσα στις δύο θρησκείες παρατηρούνται αρκετές διαμάχες και το τραγικό είναι ότι συχνά σκοτώνεται κόσμος. Για παράδειγμα πρόσφατα είχε τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης έξω από μια εκκλησία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα ανάμεσα τους αρκετά παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και δεκάδες να τραυματιστούν, το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι φανατικοί ακόμη και αν συλληφθούν δεν τιμωρούνται και πάντα «τη βγάζουν καθαρή» λόγω του ότι όλοι οι εισαγγελείς, δικαστές κτλ. είναι μουσουλμάνοι.


Καθημερινή ζωήΗ ζωή στην Αίγυπτο είναι αρκετά δύσκολη, η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνεται και δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον διπλανό σου άνθρωπο ακόμα και αν είναι φίλος σου. Ο κόσμος όσο τίμιος και να δείχνει με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσει να καταφύγει σε παράνομους ηθικά και κοινωνικά τρόπους εύκολου πλουτισμού. Για παράδειγμα πρόσφατα στην Αίγυπτο υπήρχαν πολιτικές εξεγέρσεις για την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας Χόσνι Μουμπάρακ και ο στρατός και η αστυνομία ήταν στους δρόμους, αυτό το βρήκαν πολλοί ως ευκαιρία και άρχισαν να λεηλατούν και να κλέβουν από μικρά και φτωχά σπίτια μέχρι που επεχείρησαν να κλέψουν το εθνικό μουσείο της Αιγύπτου. Σπάνια θα βρεθεί άνθρωπος που να αξίζει να εμπιστευτείς, επίσης ο κόσμος δεν νοιάζεται παρά μόνο για τον εαυτό του και τα δικά του περιουσιακά στοιχεία. Γι’ αυτό όμως φταίει και το ίδιο το κράτος που σε ορισμένες γειτονιές πρέπει να προχωρήσεις χιλιόμετρα για να βρείς ... ένα κάδο σκουπιδιών να πετάξεις τα σκουπίδια, γι’ αυτό και πολλοί τα πετάνε στους δρόμους μακριά από τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσοσμία στους δρόμους και να μην μπορείς να περπατήσεις με ευκολία. Όλα αυτά είναι δύσκολο να βελτιωθούν επειδή πρέπει να αρχίσει να υπάρχει εμπιστοσύνη και πάνω από όλα να καταλάβουν κάποιοι τι θα πει ευθύνη και φιλότιμο δύο λέξεις που δεν υπάρχουν παρά μόνο στο λεξικό λίγων Αιγυπτίων...


Μηνάς Σάκερ - Άλφρεντ Σιντάρος

7 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω γιατί αλλά γιατί νομίζω ότο εχω ξαναδει αυτή τη ανάρτηση;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και εγώ έχω την ίδια αίσθηση.Θυμάμαι, πέρυσι το Μάιο είχαμε ανεβάσει τέτοιες αναρτήσεις και νομίζω πως ήταν και η Αίγυπτος.
  Όπως και να έχει τα παιδιά κάνανε καλή δουλειά και τα ευχαριστούμε πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
  Η Αίγυπτος είναι τόπος προκλητικός, ονειρεμένος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστούμε,παιδιά,για την "ονειρεμένη"-όπως λέει κι η Στέλλα-χώρα του "μυθικού" πανάρχαιου πολιτισμού,που μας γνωρίζετε.Τι θησαυροί σας χαρίστηκαν!Αλλά και σήμερα μας συνεπαίρνετε με τη ζώσα ιστορία της πλατείας Ταχρίρ[τη γράφω σωστά;]
  Άννα Ζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ζώσα ιστορία για το καλό των ανθρώπων ή για το κακό;Επιφυλλάσομαι!!Μετά την καταστροφή στη Λιβύη(οι ΗΠΑ αποστέλλουν 12.000 στρατιώτες στην "ελεύθερη" Λιβύη) έχω πολλές επιφυλάξεις για την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη!!Τελικά μάλλον ισχύει ότι δεν υπάρχει αγώνας για την ελευθερία,αλλά επιλογή δυνάστη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αχχ,δυστυχώς μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα.
  Δύσκολο να απελευθερωθείς αλλά όχι και ακατόρθωτο.

  Όσο θα υπάρχει εξουσία, δε θα υπάρχει ελευθερία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καταρχάς να απευλευθερωθείς από τι;;

  Και μετά απο ποια εξουσία;Και τι ονομάζουμε εξουσία;;Η μόνη εξουσία που υπάρχει είναι αυτή της κοινωνίας-κράτους-εθνους που την διαχειρίζεται αυτος ή αυτοι που επιλέγει.Αν υπάρξει εκτροπή υπάρχει δικτατορία-χούντα!!Επειδή τώρα τελευταία της μόδας είναι οι χούντες του δημοκρατικού ολοκληρωτισμού ας τις λέμε έτσι και όχι εξουσία.Δεν είναι ο σωστός όρος νομίζω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)