Οι σκέψεις της σκιάς

Η ζωή όλη ένα ψέμα
Ψέμα σκληρό που χτυπά με ορμή
Ορμή μεγάλη ,όρμη θανατηφόρα
Ψέμα που δε θέμε να πιστέψουμε
Που δε το αντιλαμβάνει νους ανθρώπινος
Άνθρωπος δε θέλει να το πιστέψει
Δε το εκλαμβάνει το μυαλό
Πως τόσα ψέματα υπάρχουν
Πόσο ψεύτικος είναι τούτ' ο κόσμος
Μα και πόσο ειρωνικός
Να πιστεύει τούτο
Μα ο ίδιος μην διαφέρει

 Ποίημα ενός συμμαθητή 

Σχόλια

  1. Ο κόσμος είναι ψεύτικος αλλά πάντα υπάρχουν αχτίδες αλήθειας,αρκεί να τις αναζητήσουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι "ψεύτικος ο κόσμος",παραείναι αληθινός για να τον αντέξουμε,ν'αντέξουμε την αηδία του.Κι επιτέλους να "λεμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη".Κι όπως λέει κι ο ποιητής "περίσσεψαν οι πρτιπέτειες οι ιδιωτικές"-αρκεί με την ιδιώτευση,με τις "σκέψεις της σκιάς".Να πάμε παραπέρα;
    Άννα Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι εννοείτε με την ιδιώτευση και πώς τη συσχετίζετε με τις σκέψεις της σκιάς;

    Για να το ξεκαθαρίσω:οι σκέψεις της σκιάς είναι ένας ενιαίος τίτλος που έδωσα σε όλα όσα γράφω αυτή την περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την αηδία όμως που κάποιοι άλλοι δημιούργησαν,μια γενιά που ξεκίνησε με όνειρα και δημιούργησε έναν εφιάλτη.Και με την ιδιώτευση δεν πάμε παραπέρα!!Με το έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους θα σωθούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από εμένα!


    Χμ... Είμαι γνωστή για την αντιπάθεια που τρέφω απέναντι στην ποίηση (ναι, η Θετική είμαι :Ρ) αλλά θα προσπαθήσω να συμπεριφερθώ σα να μην ισχύει αυτό.

    Να διαφωνήσω μαζί σας; Θα διαφωνήσω.
    Δε μου αρέσει η σκέψη: "αυτός ο κόσμος είναι τραγικός, είναι σκοτεινός, είναι βυθισμένος στη σκιά", όπως ανέφερε ο/η φίλος/φίλη μας, "εξαιτίας των πράξεων ΤΟΥΣ, εξαιτίας της ανικανότητάς ΤΟΥΣ, εξαιτίας της διαφθοράς ΤΟΥΣ". Μπορεί, πράγματι, αυτοί οι 'άλλοι' να φταίνε για το πρόβλημα αλλά τι κάνεις ΕΣΥ για το πρόβλημα αυτό;

    Κάθεσαι και μιζεριάζεις; Κατηγορείς τους άλλους για αυτό που σου συμβαίνει; Κάν'το.
    Φτάσε όμως και στο επίπεδο του να ΔΡΑΣΕΙΣ. Γιατί, αν συνεχίσεις να πνίγεις τον εαυτό σου στην στεναχώρια, ή θα κάνεις κακό στον εαυτό σου ή θα παραμείνεις υποχείριο των 'άλλων'.



    *Δε θέλω να προσβάλλω κανέναν μα κανέεεεναν. Αυτές ήταν απλώς οι σκέψεις μου και δεν αφορούν εσάς. ^__^ *

    - Θετική :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντιπαθές άτομο που αντιπαθείς την ποιήση!!ΧΑΧΑ!!

    Θα αναγκαστώ όμως να συμφωνήσω μαζί σου Λίζα!!(Να σημειώσεις την ημερομηνία!!ΧΑΧΑ!!)

    Και αφού τις μοιράστηκες μαζί μας αφορούν τους πάντες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θετική,

    Ξεπερνάω τα περί αντιπαθείας απέναντι σε ένα ανυπεράσπιστο είδος τέχνης και:

    Και συμφωνώ και διαφωνώ μαζί σου: Ούτε εμένα μ' αρέσει να σταματάμε στις διαπιστώσεις, πόσω μάλλον όταν είναι και χιλιοειπωμένες. Ναι, δεν είναι ο καλύτερος αυτός ο κόσμος και το ξέρουμε. Συμφωνώ, επίσης, ότι χρειάζεται να προχωράμε στην πράξη, στη δράση, εκεί που η αντίστασή μας στην ασχήμια παίρνει σάρκα και οστά.

    Όμως, ένα ποίημα είναι ένα ποίημα. Δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει κάτι που θα απαιτούσαμε από έναν πολίτη. Μπορεί να είναι μια έκφραση πόνου, ένα ράγισμα, μια έκπληξη, μια κραυγή, ένα φαναράκι, ο,τιδήποτε.
    Και η πράξη τού να καταθέσεις και να εκθέσεις το ποίημά σου είναι μια χειρονομία δοτικότητας και μια πρόταση επικοινωνίας.
    Και γι' αυτό ευχαριστώ τον ανώνυμο συμμαθητή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όντως,καλό μου,δεν είναι ξεκάθαρο το τι εννοώ.Δικό μου πράμα,δική μου αναπηρία-αν θες-προβάλλω.Μάλλον "άτσαλα",ίσως να το θεώρησες-και με το δίκιο σου-επιθετικό το σχόλιο.Με μένα μιλούσα όταν έγραφα,σε μένα στρέφομαι,με μένα τα βάζω.Εσύ κι η σκέψη της "σκιάς" μ'ανάγκασε να θυμώσω με τις "σκιες" που μας σκιάζουν,με τις "ανιστόρητες αναβολές",με τον κόσμο που τονε λέγαμε ψεύτικο γιατί τρομάζαμε να αναμετρηθούμε με την φρίκη της αλήθειας του.Κι έχει δίκιο ο Νίκος,όπως έχει δίκιο κι η Λίζα κι ο Διονύσης.Κι έχεις δίκιο πρωτίστως εσύ που μας τη χάρισες τη "σκια σου"-έτσι κι αλλιώς "ποιος πάει για το καλύτερο ο θεος το ξέρει".Να επιμείνω μονο σ'εκείνο το τελευταίο "να πάμε παραπέρα"-"με όλο το φως και το σκοτάδι που έχουμε".Να πάμε όμως παραπέρα.
    [συγγνώμη,καλό μου,από καρδιάς.Συνέχισε να συνομιλείς με τις -φωτεινές σου-"σκιες"...
    Άννα Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν ήμουν παιδί στο σχολείο και με ρωτούσαν "τι θέλει να πει ο ποιητής;;;;" ένιωθα απίστευτη καταπίεση και αμηχανία!
    Έτσι τώρα που διαβάζω αυτούς τους στίχους γράφω για εκείνα που με κάνουν να νιώθω.
    Το πρωί που ερχόμουν στο σχολείο υπήρχε το φεγγάρι στη Δύση του και πέταξε ξαφνικά μπροστά του ένα σμήνος πουλιών, έτσι για λίγα δευτερόλεπτα, μια εικόνα ανείπωτης ομορφιάς πέρασε μπροστά στα μάτια μου και με παρηγόρησε και μου έδωσε ελπίδα. Θάθελα να πάρω τον ποιητή μαζί μου μια μέρα, να χαρούμε αυτό το πρωινό μαζί και τότε "το ψέμα" που βλέπει(και που βλέπω) ίσως χάσει τη δύναμη του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θετικη,
    Θα ηθελα να σου απαναντησω γιατι δεν ειναι ολα ετσι ακριβως.Πρωτον δεν λεω οτι δεν φταιω και εγω σε ολο αυτο,δεν με βγαζω απεξω.Μετα η δικη μου ματια ειναι οτι οντως ο κοσμος που ζουμε ειναι σκοτεινος.Ο καθενας ουτως η αλλως εχει την δικη του αποψη για τον κοσμο που ζουμε.Τελος θα συμφωνησω στο σημειο που λες οτι πρεπει να δρασω απλα υπαρχουν θεματα που με προβληματιζουν ακομα και με βαζουν σε διαφορες σκεψεις.

    Α και τελος,ναι Στελλα θα θελα αυτη την βολτα το πρωινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χμμμμμ!!!Ο καθένας έχει τη δική του άποψη για τον κόσμο που ζούμε πράγματι!!Αλλά αυτό είναι πολύ υποκειμενικό!!Πρέπει να έχουμε μία σταθερή βάση στην οποία θα σταθούμε,πάνω στην οποία θα δομήσουμε όλη την υποκειμενικότητα της ύπαρξης μας!!Δεν ξέρω μου φαίνεται πολύ κοινότυπη αυτή η άποψη ότι όλοι έχουν διαφορετική άποψη για τον κόσμο,και πολύ παράλογη!!Δεν γίνεται!!Κάτι για να σταθεί χρειάζεται θεμέλια!!Δεν στέκεται στον αέρα!!Υπάρχει λοιπόν ΜΙΑ αντικειμενική θεώρηση του κόσμου μέρη της οποίας με τις μικρές μας νοητικές ικανότητες βλέπουμε εμείς και θεωρούμε λανθασμένα ότι είναι διαφορετικές ενώ είναι όψεις του ίδιου πράγματος!!

    Λίγο άσχετο το σχόλιο αλλά είναι κάτι το οποίο ήθελα να το εκθέσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις