Η σύγκρουση μέσα μου...

Το μυαλό εκτροχιάζεται.Η καρδιά ονειρεύεται.Οι σκέψεις πετάνε ψηλά, τις παίρνει ο αέρας ψηλά,μέχρι τον ήλιο και ξανά πιο χαμηλά.Αν όχι πάντα,όμως,τις περισσότερες φορές τις χτυπάει ο σκληρός άνεμος και τις ρίχνει απότομα κάτω,στο έδαφος, σαν το χαλάζι.Εκεί είναι η στιγμή που ξυπνάς απ'τον αξεπέραστο κόσμο της φαντασίας και σου κόβονται τα φτερά.Άλλωτε γιατί κάποιος άλλος σε προσγειώνει απότομα,είτε επειδή η λογική σου μπαίνει στη μέση σαν τοίχος που δεν μπορείς να σπάσεις,ούτε να περάσεις.


Άλλες φορές,διχάζεται η καρδιά σου στα δύο.Το ένα κομμάτι σου φωνάζει να μην αφεθείς ελεύθερη,να κάνεις το "σωστό" και "ηθικό".Μερικές φορές, μάλιστα,οι φωνές αυτές με πνίγουν και γυρνάνε στο μυαλό μου ασταμάτητα.Όσο και να χώνω το πρόσωπό μου στο μαξιλάρι ουρλιάζοντας για να μην τις ακούω πια,αυτές δυναμώνουν.Το άλλο κομμάτι,ψιθυρίζει "προχώρα".Δεν μπορώ να εξηγήσω για ποιον λόγο οι ψίθυροι με επηρεάζουν περισσότερο από τις φωνές.Απλά συμβαίνει.



Όσο γλυκειά και να είναι η ιδέα της ευχαρίστησης,της ικανοποίησης αυτού του κομματιού μέσα σου που σκέφτεται ηθικά,το πάθος είναι πολύ πιο δυνατό.Είναι ανεξέλεγκτο.Γεμίζει άλλες φορές σιγά-σιγά το είναι σου,μέχρι που φτάνει στο αποκορύφωμα,πιέζει την ψυχή σου και ψάχνει διέξοδο για να εκτοξευθεί.Άλλες φορές,σ' έχει καταλάβει και προτού καν το αντιληφθείς σε έχει συνεπάρει.


Κάπου-κάπου νιώθω ότι είμαι 2 άνθρωποι,παγιδευμένοι σε ένα σώμα και πασχίζουν ο ένας να εξολοθρεύσει τον άλλο.Ο ένας είναι ήσυχος,ηθικός,απόμακρος,μάλλον μελαγχολικός.Ο άλλος θέλει να ζει στον κίνδυνο,να πράττει χωρίς συναίσθηση των πράξεών του,απλά οδηγείται απ΄το πάθος του.Πιστεύει πως μπορεί να νικήσει κάθε δύναμη.

Άραγε ποιος θα υπερτερήσει;
Ποιος είναι πιο δυνατός;
Ίσως συνυπάρχουν και θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με εντάσεις.
Ίσως και όχι.


Της Δανάης από το Β'3

Σχόλια

  1. Αυτή η σύγκρουση είναι απαίσια!!Από τη μία ξέρεις τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις,από την άλλη ξέρεις τι ΘΕΛΕΙΣ να κάνεις!!Προσπαθείς να εξαφανίσεις,να αφανίσεις το ΘΕΛΩ,να αφήσεις το πάθος να εξαφανιστεί,να μη νσε βασανίζει!!Και όμως αυτό βρίσκει τρόπο και σε βασανίζει!!Σε πνίγει!!Οι ψίθυροι είναι πιο δυνατοί από τις φωνες γιατί οι ψίθυροι λένε πάντα την αλήθεια,αυτό που θέλουμε πραγματικά και στο μυαλό δεν αρέσει η αλήθεια!!Προτιμά να μένει σε αυτό που θέλει!!Και όμως ποτε δεν γίνεται αυτό που θέλει η λογική!!Η λογική υπακούει στην καρδιά,την προσκυνά γιατί την δύναμη την έχει η καρδιά και όχι το μυαλό!!!!Ο πόλεμος των δύο "ανθρώπων" μέσα μας,μέσα σου θα υπάρχει πάντα!!Είναι μέσα στην φύση μας!!Οι άνθρωποι έχουν και μυαλό και καρδιά!!Απλά πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν!!Και αυτό καθυστερεί!!Σου εύχομαι γρήγορα να τελειώσει γρήγορα αυτή η μάχη με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!!
    Καληνυχτώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχ αυτή η σύγκρουση! τη βιωνω συχνά... είναι όμως σπαστικη, παραδεξου το! μερικες φορες δεν ξερω αν η λογικη είναι καλυτερη ή η καρδιά. αλλά αυτό που μου τη σπάει είναι όταν η καρδιά φωνάζει τα σωστά σου και η λογική τα σωστά των άλλων..

    δεν αντέχεται...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή όταν η καρδιά φωνάζει τα σωστα σου και η λογική από φόβο δεν τολμά να τα παραδεχτεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφο,τι αληθινό κείμενο![αυτό που είναι κι η Δανάη.] Μου έφερε εκείνη τη φράση του Καζαντζάκη "η προαιώνια πάλη καρδιάς και νου".Νομίζω πως είναι η ίδια η ουσία της ανθρώπινης περιπέτειας αυτή "η σύγκρουση μέσα μας"-ωραίος τίτλος στην ανάρτηση κι ευαίσθητη παρουσίαση,καλέ μας Στέλιο.Μήπως δεν είναι γι'αυτό,για τις αντιφάσεις της - μας, συναρπαστικό ταξίδι η ζωή κ'συγκλονιστικό ον ο άνθρωπος;Αν δεν πορευόμασταν με τις "κραυγές" μας και τους "ψιθύρους" μας ,δε θα ξέραμε καν να ονομάσουμε,καν να ξεχωρίσουμε,καν να ακούσουμε,καν να μιλήσουμε,καν να σιωπήσουμε.Θα βρυχόμασταν ή θα ρευόμασταν-στην αφόρητα βαρετή,θλιβερή μας ύπαρξη."Πόλεμος πατήρ πάντων",που έλεγε ο-διόλου πολεμοχαρής-Ηράκλειτος ή αλλιώς-με της Δανάης τον τρόπο-"η σύγκρουση μέσα μας" μας κάνει να είμαστε άνθρωποι ζωντανοί,να σπαρταράμε από σφύζουσα ανάγκη συνειδητής ύπαρξης,ΝΑ ΖΟΥΜΕ.
    Άννα Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δανάη,

    Αν δεν υπήρχε αυτή η σύγκρουση, δε θα βαριόσουν; :Ρ

    - Θετική :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δανάη, τα λέτε τόσο ωραία, εσύ κι όσοι έχουν ήδη σχολιάσει, που θα καταφύγω στα...μεγάλα μέσα, γαι να συμπληρώσω. Ασκητική του Καζαντζάκη, μια και μνημονεύτηκε από την Άννα:
    « Ο νους βολεύεται. Θέλει να γιομώσει μ’ έργα μεγάλα τη φυλακή του, το κρανίο. Να χαράξει στους τοίχους ρητά ηρωικά, να ζωγραφίσει στις αλυσίδες του φτερούγες ελευθερίας.
    Η καρδιά δε βολεύεται. Χέρια χτυπούν απόξω από τη φυλακή της, φωνές ερωτικές αφουγκράζεται στον αγέρα˙ κι η καρδιά, γιομάτη ελπίδα, αποκρίνεται τινάζοντας τις αλυσίδες˙ και σε μιαν αστραπή τής φαίνεται πως έγιναν οι αλυσίδες φτερούγες.
    Μα γρήγορα η καρδιά πέφτει πάλι αιματωμένη, έχασε πάλι την ελπίδα και την ξαναπιάνει ο Μέγας Φόβος.
    Καλή η στιγμή, παράτα πίσω σου το νου και την καρδιά, τράβα μπροστά, κάμε το τρίτο βήμα.
    Γλίτωσε από την απλοϊκή άνεση του νου που βάνει τάξη κι ελπίζει να υποτάξει τα φαινόμενα. Γλίτωσε απ’ τον τρόμο της καρδιάς που ζητάει κι ελπίζει να βρει την ουσία.
    Νίκησε το στερνό, τον πιο μεγάλο πειρασμό, την ελπίδα. »

    (Βέβαια, θέλει κουβέντα αυτό το τελευταίο, μέρες που όλοι μας αναζητούμε την ελπίδα)

    Και, οπωσδήποτε, δεν ξέρω τι θα επικρατήσει, όπως λες. Όμως οι σκέψεις που προκαλεί αυτή η σύγκρουση, η ενδοσκόπηση, η επαφή με τα μέσα μας ολοζώντανα στοιχεία, αλλά και η διάθεση όλα αυτά να τα προσφέρεις, αυτό είναι κατάφαση, είναι ζωή. Και σου εύχομαι να είναι πάντα έτσι για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βάσανο αυτές οι συγκρούσεις.
    Είναι αλήθεια όμως ότι σημαδεύουν την αληθινή ζωή.
    Οι βεβαιότητες είναι βολικές, όμως δεν ταιριάζουν με τον ανήσυχο νου...
    Πολύ ωραία ανάρτηση κι ας μην έχουμε απαντήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ... (χαιρομαι που γραφω)
    εγω δεν θα ηθελα να προσθεσω κατι..μονο να πω ευχαριστω στο στελιο( απο ολους) για την αναρτηση και ενα μπραβο στην δαναη!!! (πολυ ομορφο)

    ..και κατι λιγο ασχετο με την αναρτηση... ποσο χαιρομαι που βλεπω παλι τους καθηγητες να σχολιαζουν..ειναι σαν να τους εχω μπροστα μου και να τους ακουω να μιλανε ..ο καθενας με τον τροπο του!!!


    ..απειρα φιλια σε ολους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις