Μια ενδιαφέρουσα έκθεση

Ο Σπύρος Λάης μας παρουσιάζει την


Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

του J.Guofang


Τις προάλλες επισκέφτηκα μία έκθεση ζωγραφικής που με εντυπωσίασε πολύ. Πρόκειται για την «Απαγορευμένη Πόλη» του κινέζου ζωγράφου Jiang Guofang, στο ίδρυμα Θεοχαράκη, στο κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν είναι καλής ποιότητας αφού τις τράβηξα από κινητό.
Εικοσιεπτά πίνακες – από τους εκατό που είναι όλη η σειρά-αποκαλύπτουν το καλύτερα διατηρημένο σύμπλεγμα αρχαίων κτιρίων της Κίνας , στο οποίο η είσοδος ήταν απαγορευμένη στους απλούς πολίτες για περίπου 600 χρόνια.

Η «Απαγορευμένη Πόλη» κτίστηκε τον 15ο αιώνα. Το κτίσιμό της κράτησε 14 χρόνια και απασχόλησε περίπου 100.000 ανθώπους. Από τότε χρησιμοποιήθηκε ως παλάτι μέχρι το 1911. Συνολικά 24 αυτοκράτορες βασίλεψαν στην «Απαγορευμένη Πόλη».

Είναι το μεγαλύτερο παλάτι του κόσμου με μήκος 960 μ. και πλάτος 750μ. Το 1987 κηρύχτηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ίδιος ο J.Guofang μιλώντας για την έκθεση λέει:
«Η σειρά της Απαγορευμένης Πόλης έχει γενικά νεοκλασσικό ύφος, με έντονα τα στοιχεία του ιερού, του μεγαλειώδους, της αισθητικής και ιερής απόλαυσης. Ο νεοκλασσικισμός, όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι η ερμηνεία του παρελθόντος με έναν τρόπο προσιτό στον σύγχρονο άνθρωπο ……Με την παγκοσμιοποίηση τα κινέζικα χαρακτηριστικά φθίνουν όλο και περισσότερο. Ο λόγος που επέλεξα την Απαγορευμένη Πόλη είναι γιατί θέλω να επαναφέρω την θύμησή τους, ακαλύπτοντας και πάλι την εθνική ταυτότητα…»


Σας προτείνω να επισκεφθείτε την έκθεση αυτή, ανεξάρτητα αν ασχολείσθε με τη ζωγραφική ή όχι. (ούτε και γω ασχολούμαι).Γενικά μια κίνησή μας έξω από τα συνηθισμένα, ένα θέατρο, ένα μουσείο, μια συναυλία ή απλά μια βόλτα, αποδεικνύεται ότι την έχουμε πολύ ανάγκη, μας κάνει πιο «ανθρώπινους». Αρκεί να ξεκουνηθούμε…

Σχόλια

  1. Σπύρο,

    Η σχεδία σε ευχαριστεί ιδιαιτέρως γαι τις ομορφιές που της έφερες στα πόδια της.

    Ελπίζω η έκθεση να είναι ακόμα, αλλά κι οι περισσότεροι να μην είναι φευγάτοι από την πρωτεύουσα, ώστε να δουν κι από κοντά την απαγορευμένη πόλη.

    Περιττό να πούμε πως η χαρά είναι πολλαπλάσια, γιατί με την ανάρτησή σου εγκαινιάζεις μια συνεργασία που πολύ τη θέλουμε, πολύ την περιμέναμε και πολύ θα την απολαύσουμε:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις