αφιερωμένο εξαιρετικά....



….σε αυτούς που έφυγαν ,
σ΄αυτούς που επιστρέφουν




Το γεγονός:
Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986, τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού
«Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, αποπειράθηκαν να κάνουν ένα πείραμα για να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτού του πειράματος έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του.
Στη 1.20 το πρωί η αλυσιδωτή αντίδραση στον αντιδραστήρα της τέταρτης μονάδας προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το κάλυμμα του αντιδραστήρα. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.




Πολλά χρόνια μετά,
Στο site
http://englishrussia.com/index.php/2006/09/13/lost-city-of-chernobyl/
βρήκαμε τις φωτογραφίες του Alexandr Vikulov , που επισκέφτηκε την περιοχή με γκρουπ τουριστών, σε οργανωμένες ξεναγήσεις που οργανώνονται τώρα στο Τσέρνομπιλ



Εικόνες που αποτυπώνουν



τη φυγή





την εγκατάλειψη
σε ένα σχολικό εργαστήριο χημείας


στην αίθουσα ενός παιδικού σταθμού




σε μια κούκλα που ξέφυγε από ένα παιδικό χέρι...





κι όμως, η ζωή διεκδικεί,
οι άνθρωπο επιστρέφουν δειλά δειλά,
ανάμεσα σε ραδιενεργά κουφάρια,
σκελετούς μεταλλικούς που θυμίζουν και τρομάζουν




επιστρέφουν και φτιάχνουν μνημεία
για να τιμήσουν εκείνους
που προσπάθησαν να επανορθώσουν το κακό.


Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου, Στέλλα! Παραδέχομαι πως με έχει ευαισθητοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό το θέμα "Ραδιενέργεια-Πυρηνικά εργοστάσια". Οι φωτογραφίες είναι τόσο μα τόσο ρεαλιστικές!! Η πανταχού παρούσσα GreenPeace έχει ετοιμάσει ένα βίντο για την επέτειο των 25 χρόνων φρίκης... http://www.greenpeace.org/greece/el/news/25_xronia_chernobyl_1_month_fukushima_neo/
    Ας ελπίσουμε τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα στην Φουκουσίμα και ας μας δώσουν οι επιστήμονες μία ελπίδα ζωής!! Κουράγιο Ιαπωνία!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την Μιρέλλα!!Χα χα χα επιτέλους.Τέλοσπάντων στο θέμα μας το ζήτημα είναι ότι η πυρηνική ενέργεια αν και πάρα πολύ επικίνδυνη,παρά τις κατά καιρούς αυτά που λέγονται ότι ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος είναι ελάχιστος μεν αλλά ΥΠΑΡΚΤΟΣ, είναι και απαραίτητη για το σύχγρονο τρόπο ζωής.Συνεπώς δύο λύσεις υπάρχουν για το περιορισμό της 1)μείωση της κατανάλωσης και 2)επενδύσεις στη σύντηξη υδρογόνου που προσφέρει τεράστια ποσά ενέργειας και είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ασφαλής μιας και το μόνο παραπροιόν είναι ακίνδυνο νεράκι.Αυτή είναι η λύση και όχι οι ανανεώσιμες διότι απλά δεν φτάνουν για τα 6,5 δισ. ανθρώπων του πλανήτη.Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να καλύψουμε όλες τις αγροτικές εκτάσεις με φωτοβολταικά και αιολικά και εμείς να παίρνουμε ενέργεια βάζοντας τα δάκτυλα στην πρίζα μιας και η τροφή εξαιτίας του προηγουμένου δεν θα υπάρχει.Και τέλος αν και κανονικά θα έπρεπε να λυπηθώ τους Ιάπωνες,δεν τους λυπάμαι,λυπάμαι βέβαια αυτούς που ξεσπιτώθηκαν και θα ξεσπιτωθούν αλλά όχι το σύνολο μιας και επιδιώξαν την πυρηνική ενέργεια για να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια αδιαφορώντας για την ασφάλεια μιας και όπως αποδεικνύεται από διάφορες πηγές ήταν γνωστά τα προβλήματα που είχε ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός αλλά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο.Για αυτό και μόνο αυτό όλος ο κόσμος κινδυεύει τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδες;;; Απέκτησα αυτοπεποίθηση!! Χαχαχα.. Βλέπω το έχεις μελετήσει το θέμα κι εγώ δεν έχω μία τόσο ολοκληρωμένη άποψη περί του θέματος.. Μπορώ να πω πως το βλέπω περισσότερο ανθρωπιστικά το θέμα.. Άμα γινόταν κάτι ανάλογο της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, θα φταίγαμε εσύ κι εγώ;; Δεν νομίζω... Μην τους κατηγορείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα φταίγαμε αν για χάρη του κέρδους πουλούσαμε τον άνθρωπο!!Τόσα χρόνια που η TEPCO (ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο) προσέφερε φθηνή ενέργεια παρά το παρελθόν που είχε στα προβλήματα ασφαλείας και στα ατυχήματα σε όλη την Ιαπωνία δεν άνοιξρ ρουθούνι,τώρα θυμηθήκαν πόσο επικίνδυνη είναι.Αυτός ο αντιδραστήρας σύμφωνα με την επιστημινική κοινότητα έπρεπε να έχει κλείσει καθώς ήταν μεγάλης ηλικίας και δεν πληρούσε τα πρότυπα ασφαλείας που ισχύουν διεθνώς παρατάθηκε για το κέρδος όμως.Στην Ελλάδα δεν θα γίνει επειδή δεν έχουμε αντιδραστήρα,αλλιώς θα το συζητήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααα!! Δεν απαντάω!!! Είσαι πολύ ψαγμένος και μου τη λες.... χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εννοείται!!Δεν αφήνω τίποτα στην τύχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που μ'αρέσει στις αναρτήσεις σας(μάλλον ένα απ'τα πράγματα που μ'αρέσουν)είναι ότι επικεντρώνεστε στην κοινωνική προέκταση της επιστήμης.
    Παρ'όλα αυτά θα προτιμούσα να μην είχε υπάρξει λόγος να γίνει μια τέτοια ανάρτηση.

    Μιρέλλα,
    Μη χάσεις την ανθρωπιστική σου ματιά,τη χρειαζόμαστε.Επίσης μη φοβάσαι να πας κόντρα στο Νίκο,το χρειάζεται.:Ρ

    (Θεωρητική που επέστρεψε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πες τα ρε Ισμήνη, γιατί με καταπλάκωσε ο Νίκος!! Χαχα.. θα προσπαθήσω να του πάω κόντρα, όσο μπορώ βέβαια, γιατί με εκβιάζει με γάμους!!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Θεωρητική που επέστρεψε (που σημειωτέον είναι η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση) προσπαθεί να συνασπίσει τους διάφορους εναντίον της ΝΙΚΗΦΟΡΑΣ Η.Α.!!!!Μανεσικιά μέχρι το κόκκαλο.Τσ τσ τσ τσ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιρέλλα μου,
    αν και δεν είναι χαρακτηριστικό μου η απαισιοδοξία,
    δεν περιμένω από τους επιστήμονες,ελπίδα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
    Νομίζω ότι ο δρόμος των πυρηνικών είναι απλά ΛΑΘΟΣ.
    Συμφωνώ με τη στάση σου απέναντι στους Ιάπωνες, και ...
    Νίκο,
    είσαι-παντα- πολύ αυστηρός
    η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και δεν χωράει αφορισμούς.
    Με τρελαίνουν πάντως οι διάλογοι σου με τους πάντες εδώ!
    Ισμήνη,
    καλώς όρισες και ...καλημέρα!
    Ελπίζω να γέμισες ενέργεια από την εξοχή και να επέστρεψες ανανεωμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βρε, βρε, βρε!

    Όσο κι αν το θέμα μελαγχολικό, δεν μπορώ παρά να χαίρομαι που επιστρέφοντας συναντάω την παρέα και μάλιστα ευδιάθετη! Χρόνια πολλά σε όλους!

    Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω την ανάλυσή σου, Νίκο, μένω κι εγώ, όπως οι υπόλοιποι, στην ανθρώπινη διάσταση που έχουν οι χρήσεις αυτές κι οι καταστροφές που καμιά φορά προκαλούν. Το βίντεο της Greenpeace που παραπέμπεις, Μιρέλλα, είναι πολύ ενδιαφέρον κι οι φωτογραφίες "σου", Στέλλα κινητοποιούν την ψυχή.

    Χρειάζεται μια τεράστια, πιστεύω, αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο ο δυτικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πρόοδο, για να αλλάξει κάτι απ' όλα αυτά. Ίσως να έχει ήδη ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία τα τελευταία 10-20 χρόνια, αλλά σίγουρα ο δρόμος είναι μακρύς..

    Και, βέβαια, Ισμήνη, αν οι περισσότεροι επιστήμονες πρόκριναν τις κοινωνικές προεκτάσεις της επιστήμης τους, όπως η κ. Χριστοπούλου, τα πράγματα θα είχαν ήδη προχωρήσει πολύ περισσότερο.

    Καλώς σας βρήκα, λοιπόν:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ. Χριστοπούλου πάντα κάποιος πρέπει να είναι ο αυστηρός μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα.Και δεν νομίζω ότι είμαι αφοριστικός!!Αλλά αν μελετήσετε την κατάσταση θα διαπιστώσετε τις ευθύνες του ιαπωνικού καλού που όσο η πυρηνική ενέργεια βόλευε και αυτούς και τις εταιρίες(δεν υπήρξε ποτέ έντονο αντιπυρηνικό κινημα στη χώρα) συνέχιζαν με τρομακτική ταχύτητα την ανάπτυξη παρόμοιων σταθμών.Η κατάσταση στην Ιαπωνία παρουσιάζει γενικά τρομακτικές ομοιότητες με την εληνική περίπτωση σε διαφορετική φυσικά διάσταση.Έτσι και στην Ελλάδα όλοι ήξεραν τα προβλήματα που υπήρχαν στη χώρα,όλοι ήξεραν ποια λογική κατάληξη θα υπάρξει,αλλά τόσα χρόνια όλοι βολεύονταν από αυτήν την κατάσταση.Τώρα το τρένο πέφτει στο γκρεμό και όλοι κατηγορούν τους μηχανοδηγούς.Όχι ότι δεν φταίνε,αλλά ένα τρένο γεμάτο επιβάτες δεν είδε ότι πάμε στο γκρεμό?Και τέλος αυτά που λέω για την Ιαπωνία επιβεβαιώνεται και από το Wikileaks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/04/2011_388885 γιατί τα πυρηνικά είναι στη ζωή μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νίκο,

    Αυτό μπορεί να είναι και καλό. Σκέψου ότι, π.χ, οι αναλύσεις σου πάνε σε βάθος δυσθεώρητο για μας τους κοινούς θνητούς!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφήστε τις γαλιφιές κ. Ένοχε δεν παιρνάνε στο προεδρείο της Η.Α.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βρε Νίκο, για την οικονομική κρίση π.χ. στην Ελλάδα φταίμε εγώ, εσύ, ο παππούς μου, η μαμά σου, η αδερφή σου;;;;; Αυτό θέλω να μου απαντήσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μιρέλλα επειδή είσαι καινούργια στα λημέρια μας και δεν θα ξέρεις θα σου πω.Ναι φταίμε.Και θα μου πεις γιατί.Φταίμε γιατί ανεχθήκαμε,φταίμε γιατί αφεθήκαμε να διαφθαρούμε,φταίμε γιατί αφήσαμε την παράδοση μας για χάρη του ξενόφερτου που είναι ευκολότερο,φταίμε γιατί πουλήσαμε με δόσεις και αντιπαροχή αυτή τη χώρα γεμίζοντας την αυθαίρετα,φταίμε που δεν έχουμε καμία διάθεση να δουλέψουμε για την αναγέννηση επιθυμώντας την επιστροφή σε μια πλαστή ευμάρεια,φταίμε που καθόμαστε και ανεχόμαστε τον κάθε παλαβό που λέει ότι είναι με το λαό να κάνει ότι του καπνίσει στο μαγαζί που λέγεται Ελλάδα,φταίμε που τα δώσαμε ΟΛΑ για εκποίηση,φταίμε για πολλά εν τέλει.Όλα αυτά δεν έγιναν χωρίς εμάς,έγιναν με όλους μας.Είμαστε δειλοί,άβουλοι μοιραίοι όπως θα έλεγε και ο Βάρναλης.Δες και μια παλιά ανάρτηση για να καταλάβεις αυτά που σου είπα.

    http://lykeio6o.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις