Η ioanna κι η ελληνογερμανική φιλία

Η ioanna, της Γ΄Λυκείου, μας έστειλε έναν επιστολικό διάλογο
που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό stern
και πιστεύει πως θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις
και στο μπλογκ μας.

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες, με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern. Ο υπέρτιτλος του άρθρου αναφέρει: «Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».

Αγαπητοί Ελληνες, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.

Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.

Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι' ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι' επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν' αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν, ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι κι' εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι' έχετε δίκιο.

Οι Έλληνες είναι εκείνοι, που μας είχαν δείξει το δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι λάθος δρόμος. Κι' από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα.

Και η απάντηση που δόθηκε από ένα συμπατριώτη μας:

Αγαπητέ μου Walτer Wuellenweber, ονομάζομαι Γεώργιος Π. Ψωμάς. Είμαι δημόσιος λειτουργός κι' όχι υπάλληλος, όπως κατά κόρον τα ΜΜΕ των «συμπατριωτών» σου (μου) και άλλων «συμπατριωτών» σου (μου) αναφέρουν, ως βρισιά και με περίσσεια χλεύη. Ο μισθός μου είναι 1.000. Το μήνα, όχι την ημέρα, όπως ίσως σ' έχουν παρασύρει, να νομίζεις. Ούτε 1.000 λιγότερα από σένα.

Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι' έναντι αυτών των 200 δις που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου. Αν ξεχνώ κάτι, ζητώ να με συγχωρέσεις. Σημειώνω, πως είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας.

Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο η πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι' αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού.

Λοιπόν Walτer, μισός αιώνας και πάνω πέρασε από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τότε που η Γερμανία έπρεπε να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.
Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:

α) Σε χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
β) Σε χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.
γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.
δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.
ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).
στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.


Ξέρω Walτer, σε πειράζουν αυτά που γράφω, αλλά και μένα με πείραξαν, αυτά που έγραψες! Αλλά περισσότερο με πειράζουν, αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να κάνεις για μένα και τους «συμπατριώτες» σου, τους Έλληνες !


Walτer, φίλτατε Walτer, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.


Ξέρεις Walτer, σύντομα δε θα μπορώ ν' αγοράζω Γερμανικά προϊόντα, γιατί δεν θάχω λεφτά. Εγώ Walτer μεγάλωσα στα λίγα, θα τ' αντέξω . και μην ανησυχείς για τους νέους στην Ελλάδα, . είμαστε ακόμα πολλοί παλιοί, για να τους βοηθήσουμε, να εξοικειωθούν στη νέα κατάσταση . αλλά εσείς βρε Walτer, . τους ανέργους σας, που θα δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, πως θα τους αντιμετωπίσετε;


Πες μου σε παρακαλώ . έχω απορία: εμείς οι Έλληνες πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, την Ευρωζώνη (κι' απ' όπου αλλού θέλετε, εσείς, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και λοιποί «συμπατριώτες). Πρέπει να φύγουμε, για να σωθούμε από μια Ένωση, κατ' επίφαση. Από μια ομάδα κερδοσκόπων. Από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώναμε τα προϊόντα των συμπαικτών !


Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, . δεν μπορούν και δεν πρέπει ! ... Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ' αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, βρε αδερφέ, τι να κάνουμε !

Φίλτατε Walτer, θα πρέπει να κανονίσουμε και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες».
αν μου επιτρέπεις βέβαια, γιατί εσύ είσαι ο «πιστωτής» της ζωής μου.
Ξέρεις βρε φίλε Walτer, θέλω να μου επιστρέψεις τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μου,
που έκλεψες εσύ (όχι ΕΣΥ βεβαίως, αλλά κάποιοι ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ),
θέλω τα ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ,
που βρίσκονται στα Μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου,
του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης!
Τα θέλω τώρα, που μπορεί να πεθάνω,
αλλά θέλω να πεθάνω, κοντά στους πατέρες μου !

Η ανάρτηση έγινε από την ioanna

Σχόλια

  1. Το είχα ξαναδιαβάσει αυτό πρόσφατα αυτό.Ορθώς του απάντησε ο συμπατριώτης μας.Βέβαια αυτό που λέει ο Γερμανός για τη διαφθορά και το λαϊκισμό είναι αλήθεια και πολύ πικρή μάλιστα.Για αυτό νομίζω ότι πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι.Όταν τόσα χρόνια άλλοι αλώνιζαν,αλλοί ευεργετούνταν από τους προηγουμένους και όλοι οι υπόλοιποι όταν κάποιος πήγαινε να αλλάξει τα πράγματα αντί να βοηθήσουν συντάσσονταν με τους διεφθαρμένους και τίποτα δεν γινόταν και έτσι φτάσμε στο σήμερα και έρχεται η κάθε Γερμανική φυλλάδα,όπώς αυτές που μας έβριζαν την εποχή της ληξιαρχικής πράξης θανάτου της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και της Πρωτουλιστικής εποχής που ελπίζω να μην ξαναγυρίσουν ποτε των ποτών για να γλιτώσουμε από τα δεινά τους,καθώς και της επίσημης απώλειας ανεξαρτησίας του Ελλαδικού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμ..οντως εχεις δικιο νικο!!!
    εγω πιστευω πως μια χαρα του τα ειπε του ''φιλτατου walter'' . οταν το πρωτοδιαβασα σκεφτηκα..μα καλα τι λεει ο τυπος??? σε μερικα πραγματα ομως, οπως ειπες κι εσυ νικο εχει λιγακι δικιο...αλλα διαφωνω , γενικα , μαζι του.
    απο την αλλη.. η απαντηση του ελληνα μου αρεσε παρα πολυ και χρησιμοποιησε εντονο ειρωνικο υφος..ακριβως οπως επρεπε..η μαλλον ακριβως οπως μου φαινεται εμενα οτι επρεπε(αυτο θα χρησιμοποιουσα κι εγω)...
    ασε που αυτος ο walter τα λεει ολα απ'εξω απ'εξω ..οπως κανουν τα παιδακια για να πεισουν τους γονεις τους οτι δεν εχουν κανει καμια σκανταλια..τα λεει ολα οπως συμφερει τους γερμανους ( συγνωμη που μιλαω με εθνικοτητες ομως το ονομα του γερμανου ειναι με λατινικους χαρακτηρες και βαριεμαι να αλλαζω την γλωσσα συνεχεια ...:P)
    επισης να πω πως μου αρεσε ο τροπος που χειρηστηκε την απαντηση του ο ελληνας ..που ξεκινουσε δηλαδη με τις ιδιες προτασεις που χρησιμοποιουσε και ο γερμανος!
    και...για να μην πω αλλα..ενα τελευταιο! αναρωτιεμαι τι θα απαντουσε ο γερμανος στον ελληνα στις αποριες που του εθεσε...χμμμ...

    Υ.Γ. το κειμενο αυτο μου το εστειλε ενα γλυκο πουλακι ομως δεν θα το μαρτυρησω...:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι και γω το χω ξαναδιαβασει. και ειχα πει μαλιστα (σε αλλο μπλογκ) οτι μπραβο του που του τα πε εξω απο τα δοντια!!
    και μου ειχε απαντηση ο ιδιοκτητης του μπλογκ, τα ειπε αλλα θα τα κανει;(οχι δηλ. αυτος, αλλα ολοι μας)

    και καταλαβα πως ειχε δικιο. Συμφωνω με την απαντηση και μαλιστα νιωθω μια, καπια περηφανια, αλλα αληθεια, θα γινουν ολα αυτα πραξη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτο, η αλιθεια ειναι , ειναι ενα μεγαλο ερωτημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα σχολιάσω την ουσία των τοποθετήσεων, μια που και οι δυο "συνομιλητές" μιλούν με στοιχεία, από τη δική του πλευρά ο καθένας.
    Θα σταθώ στα σχόλια των παιδιών μας εδώ, που με κάνουν να νιώθω περήφανη και αισιόδοξη. Πόσο ώριμα κρίνουν και αναζητούν την αλήθεια, ακόμα και την τοποθέτηση του Γερμανού, που είναι προκλητικά(και εν μέρει δίκαια, ανθελληνική)!
    Εξάλλου και εμείς μεταξύ μας , τα συζητάμε και όλα αυτά περί διαφθοράς, επιπολαιότητας, ωχαδελφισμού και άλλα χαρακτηριστικά μας ...
    Ίσως όμως απαλλασσόμαστε σιγά σιγά από τη νοοτροπία του "άσπρου-μαύρου", αρχίζουμε , δηλαδή, να ωριμάζουμε.
    Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε αυτοκριτική και αλλάζουμε!

    Μπράβο στην Ιωάννα για την ιδέα της!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η αλιθεια ειναι πως ειμαστε κι εμεις (και οταν λεω ''εμεις'' εννοω τους ελληνες σε πλειονοτητα ) ολο λογια! λογια λογια λογια .. λογια που ευελπιστω καποια στιγμη να γινουν πραξη!
    ισως βεβαια τα λογια αυτα τα ειναι η αρχη απλα των ενεργειων για αλλαγη!
    ισως βεβαια και να εχουν γινει ''σιωπηλα '' τα πρωτα βηματα για αλλαγη..(απο ολους εμας τους πολιτες..)
    το θεμα ειναι παντως να αρχισουμε σιγα σιγα ολοι μας να αναρωτιομαστε και να προβληματιζομαστε ο καθενας οπως μπορει ... για να μην εχει να πει τοτε τιποτα και κανενας γερματος, σουηδος , αγγλος κλπ...

    Υ.Γ. σας ευχαριστω πολυ κυρια! *-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιωάννα υπάρχει η απάντηση του Γερμανού,την έχω διαβάσει και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.Ισχυρήζεται μάλιστα ότι δεν τα ήξερε όλα αυτά.Πάντως η "πειθώς" του συμπατριώτης μας υπήρξε ισχυρή.Αν βρω το μπλογκ που το είχα διαβάσει μαζί με την απάντηση του γερμανού θα την αναφέρω.Βασικά μέχρι τώρα δεν είμασταν όυτε λόγια,ζούσαμε απερίσπαστοι το ελληνικό όνειρο,φαί μέχρι σκασμού,ξενύχτι και διασκέδαση μέχρι τελική πτώσεως,ατιμία και διαφθορά,καθόλου δουλειά λες και θα γίνονταν όλα από μόνα τους χωρίς προσπάθεια,πολιτιστική και ηθική ισοπέδωση για να γίνουμε τάχα Ευρώπη,πλαστική και υλική ευμάρεια χωρίς πνευματική ευημερία.Άρα εφόσον αρχίσαμε να μιλάμε για αυτά και πόσο μάλλον να προσπαθούμε να τα λύσουμε ειναι μεγάλη πρόοδος για ανθρώπους σαν τους παραπάνω.

    Ειρήνη θα γίνουνε.Όρεξη και εργατικότητα να υπάρχουν και τα υπόλοιπα είναι μικροπράγματα,ακόμα και η ηθική αναμόρφωση.

    Κ. Χριστοπούλου δεν ξέρω αν ωριμάζουμε όλοι ή αν απλώς ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.Θα το διαπιστώσουμε εντός ολίγου καιρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. think positive νικο!
    πιστευω πως υπαρχουν πολλοι εκει εξω που προσπαθουν για να αλλαξει η κατασταση!
    δεν ειναι ολοι οπως( πολυ ωραια παρεπιπτοντως) σχολιασες...χωρις φυσικα να εννοω οτι δεν υπαρχουν και τετοιοι..σιγουρα υπαρχουν.
    kαι ναι αν το βρεις πες το..ειμαι περιεργη :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν λέω υπάρχουν,αλλά γιατί να φθάσουμε εδώ για να υπάρξουν ή να αποκαλυφθούν και μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν οι παραπάνω?Μήπως άραγε δεν ήταν αρκετά υγιεις ή το πιθανότερο δεν ήθελαν να μπλέξουν?Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι σχεδόν όλοι με το ένα ή τον άλλο τρόπο ή το ανεχθήκανε ή κυνήγησαν το ελληνικό όνειρο.Πάντως πρέπει να σου πω ότι σκέφτομαι θετικά.Όλα θα πάνε καλά,αλλά όχι από μόνα τους,πρέπει και οι Έλληνες να κάνουν κάτι με σκοπό να καθαρθούν και να αναμορφωθούν ηθικά και σε αυτό το σημείο είναι που πολλές φορές φοβάμαι και μελαγχολώ,γιατί βλέπεις μετά από την τόση δυνατη εμπειρία του ελληνικού ονείρου δεν είμαι σίγουρος αν θα θελήσει κανείς να πάρει το δύσκολο δρόμο.Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. νικο!
    1. χαιρομαι πραγματικα που σκεφτεασαι θετικα..γιατι τελικα κατεληξα στο οτι για να μπορεσει καποιος να παει εκει που θελει , πιο μπροστα στην ζωη του πρεπει να σκεφτεται ετσι..:P
    2. ο φοβος ειναι αυτος που απο οτι εχει δειξει η ιστορια τα τελευταια χρονια κυριαρχει! πραγματι ειναι δυσκολος ο δρομος τησ αντιδρασης και της αλλαγης...ομως ενυσχιεται το πνευμα-φλογα αυτο της ανατροπης απο κατι τετοια μικρα πραγματακια οπως κατι τετοιες αναρτησεις...
    ολο το ζητημα σε ολο αυτο ειναι να συνειδητοποιησουμε την δυναμη μας ως ενα συνολο. μια γροθια ολοι ενωμενοι.. χωρις να επηρεαζομαστε απο εξωτερικους παραγοντες που σπερνουν διχονια αναμεσα μας διχοτομωντας μας και αρα αποδυναμωνοντας μας!!!
    αυτα.... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιωάννα,
    Άμα είχες σταματήσει την ανάρτηση πριν την απάντηση του Έλληνα, το πιθανότερο είναι ότι δε θα ήξερα πώς να αντιδράσω.Μπορεί και να μην αντιδρούσα καν!Θα 'λεγα έχει ένα δίκιο ο άνθρωπος,όσο και αν αυτό με ενοχλεί και με νευριάζει.Μετά την απάντηση και του Έλληνα, ένιωσα μια περίεργη ανακούφιση η οποία δεν ξέρω αν είναι για καλό!Εννοώ ότι για μια στιγμή(μπορεί και δύο!) ένιωσα ότι έπαψε να υπάρχει πρόβλημα.Δυστυχώς όμως πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και είναι κρίμα που δίνουμε συνεχώς λαβή για αρνητική κριτική...
    Πάντως αν αυτή ήταν η πρώτη σου ανάρτηση,τότε το μέλλον διαγράφεται λαμπρό!:P

    ΥΓ Συγχαρητήρια για σήμερα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. να ξεκινησω να σχολιαζω απο το τελος του σχολιου σου ισμηνη! (παντα το καταλαβαινω οποτε εισαι esy και σου το εχω ξαναπει..ειναι ιδαιτερος ο τροπος που απαντας! :) )
    σ ευχαριστω πολυ(gia thn ekdhlwsh)!!! θελω ομως ακομα πιο πολυ να ευχαριστησω την ΚΥΡΙΑ ΖΩΓΑΓΗ που πραγματικα ειναι θεα και ειμαστε υπερηφανοι που την εχουμε για υπευθηνη τμηματος!!! την αγαπαμε πολυ και ειναι παντα εκει για μας ..ακομα και αυτες τις μερες που υπηρχαν καποιες εντονες στιγμες στην προβα ηταν γλυκια!!! και επισης το Γ5 που το αγαπαω ιδαιτερα γιαti ΤΑ ΣΠΑΑΑΕΙ!!!
    ομως αρκετα μιλησα για αυτα..απλα ηταν κατι που ηθελα να πω ..
    οπως ειπα και παραπανω..ισμηνη εχεις εναν δικο σου ιδιαιτερο τροπο που προσεγγιζεις τα πραγματα και μου αρεσει πολυ! οπως και σε αυτην την αναρτηση αλλωστε!
    στην πραγματικοτητα το προβλημα υπαρχει και ειναι αρκετα μεγαλο μπορω να πω.. ωστοσο we think positive οπως ο νικος και περιμενουμε στιγμες αλλαγης! (και βοηθαμε κιολας )
    Υ.Γ. αυτη ηταν η πρωτη μου αναρτηση δηλαδη η αναρτηση του κυριου μανεση ! γιατι αυτος την εκανε και θα ηθελα να τον ευχαριστησω πολυ !!! *-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιωάννα,
    Έλα κατά βάθος ανώμαλος θες να πεις όχι"ιδιαίτερος"!Ευχαριστώ πάντως!(Νομίζω:Ρ)

    Όντως είναι απ'τις (μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού)φορές που συμφωνώ με το Νίκο!Αν δεν αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία τη ζωή μας τότε τι!Μην πάμε και στο άλλο άκρο βέβαια...ο κόσμος να καίγεται δηλαδή και εμείς να μην αντιδράμε γιατί σκεφτόμαστε θετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εεεεεεεεε! Περιμένετε λίγο!

    Το κακό, όταν αργείς να γράψεις σχόλιο είναι πως μαζεύονται πολλά να πεις. ( Κακό για τους άλλους, δηλ, χι!)

    Από πού να πρωτοξεκινήσω;
    Απ' την Ιωάννα. Πουυ πρέπει να την ευχαριστεί όλο το σχολείο για τη συμμετοχικότητά της. Που μας κάνει χαμογελαστούς, όταν την πετυχαίνουμε στους διαδρόμους, στις σκάλες, στο προαύλιο, χαμογελαστούς για να της "απαντάμε" στο δικό της χαμόγελο. Που μας θυμίζει πώς ονειρευόμαστε να είναι η σχέση όλων μας μ' αυτό το χώρο.
    ( Αυτό, άλλωστε, Ισμήνη, θεωρώ "θετική στάση" και όχι τη χαζοχαρουμενίαση - στην οποία τείνω εγώ, για παράδειγμα.)

    Η πρώτη σου ανάρτηση, Ιωάννα, συνοδεύεται και με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
    Να πω μόνο πως τόσο η γερμανική κατσάδα όσο και η περήφανη ελληνική απάντηση έχουν κάτι γενικευτικό. Κείμενο πρώτο: Οι έλληνες είναι τεμπέληδες, μπαγαπόντηδες και αποτελούν βάρος για τις καλοσχηματισμένες ευρωπαϊκές πλάτες. Κείμενο δεύτερο: Οι γερμανοί είναι υπερφίαλοι, καταχραστές,εκμεταλλευτές και δεν έχουνε καθρέφτη να κοιτάξουνε τα μούτρα τους που είναι χάλια

    Γενικεύσεις. Που, πιθανώς, συντηρούν τις στερεότυπες αντιλήψεις μας.
    Χαίρομαι πάρα πολύ που όσοι σχολίασαν το έκαναν με κριτική ματιά και για τις δυο επιστολές.
    Το γνωστό του Αναγνωστάκη: " Έστω. Ανάπηρος. Δείξε τα χέρια σου. Κρίνε για να κριθείς" Και το "δείξε τα χέρια σου", φαίνεται πως αρχίζουμε να το εννοούμε και με τους δυο τρόπους: Τολμάμε να δούμε τα ανάπηρα χέρια μας. Και βρίσκουμε δύναμη να τα σηκώσουμε για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε.

    Ιωάννα, φαίνεται πως κατάφερες το ακατόρθωτο: 1) Να συμφωνεί η θεωρητική με το Νίκο, 2) Εγώ και με τους δύο ταυτοχρόνως! Απίστευτα.

    ΥΓ. Όσο για τα σχόλια για τη συγκίνηση που μας χαρίσατε στους σημερινούς μονολόγους για τη Γάζα, είναι πολλά και τους αξίζει περισσότερος χώρος! Υπομονή, να τα πούμε σε επόμενη ανάρτησή μας - ένα πρόχειρο "μποράβο σας" απ 'δω δε λέει τίποτα:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χαχαχα...
    1. σας ευχαριστω πολυ κυριε μανεση για τα καλα σας λογια xD
    2. χαιρομαι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ που σας αρεσε η αναρτηση και που προκαλεσα το ακατορθωτο!(οπως λετε)
    3.εεεμ..εσεις αργησατε να μπειτε και η αλιθεια ειναι οτι οντως αν αργησεις να μπεις βλεπεις τα σκουρα μετα..χανεσαι :P
    4. ειναι γενικευσεις εχετε δικιο ..ομως γενικευσεις απο τις oποιες βγαινουν στο φως και αρκετες αλιθειες...
    5. σας ευχαριστω εκ μερους του Γ5 και ''οχ'' (με την καλη την εννοια παντα..) ειμαι σιγουρη οτι θα εχετε μαζεψει αρκετο υλικο για την επομενη αναρτηση..σας εβλεπα στην εκδηλωση συνεχεια με μια καμερα στο χερι :P

    Υ.Γ. Κ.ΜΑΝΕΣΗ! το σκεφτομουν τις 2 τελευταιες μερες...πιστευω πως αν ησασταν τραγουδι θα ησασταν το
    http://www.youtube.com/watch?v=5q9H2cd36RU&feature=player_embedded
    το οποιο για οσους βαριουνται να το ανοιξουν ειναι το:βαλς των χαμενων ονειρων του μανου χατζιδακη!!! αγαπημενο ( και αφιερωμενο πριν κατι μερες στο αγαπημενο μου ρεγγινακι!!! *-*)
    ομως πραγματικα ειμαι σιγουρη πως αυτο το τραγουδι σας αντιπροσωμευει παρα πολυ!!!!
    αυτααααααααααααααααααα...xD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ισμηνη!
    καθολου ανωμαλος!!! αντιθετος θα ελεγα!
    ολοι μας τα βλεπου σαφως τα πραγματα απο διαφορετικες οπτικες γωνιες , ομως η δικια σου μου αρεσει πολυ! δηλαδη παραξενευομαι πολλες φορες απο τις απαντησεις που δινεις..εκπλησομαι!και οχι οτι δεν εχω ικανη για τετοιες απαντησεις η κατι τετοιο απλως δεν το εχω σκεφτει εγω..δεν το εχω δει απο την απτικη γωνια που το εχεις δει εσυ .. , καλυτερα .
    και! εννοειται πως δεν φτανουμε στα ακρα...

    Υ.Γ. χιχιχιχι..(πονηρο) επιτελους καταφερα την ισμηνη να συμφωνησει με τον νικο η τον νικο να συμφωνησει με την ειρηνη ...οπως θελετε.!!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ισμήνη εγώ στα έλεγα ότι όταν γράφεις σε γνωρίζω και για αυτό φυσικά σε ανακάλυψα τη προηγούμενη φορά.Ευχαριστώ που συμφωνείς μαζί μου.Να το κάνεις πιο συχνά δεν είναι και τόσο δύσκολο πια!!!

    Ιωάννα είμαι ο πιο αισιόδοξος άνρωπος που ξέρεις,απλά πολλές φορές μελαγχολώ για τα προηγούμενα.Επίσης πρέπει να σου πω ότι έχω μια φοβία για τις μάζες-σύνολο παθολογική θα έλεγα,διότι υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες να μετατραπούν σε όχλο.Μιλάω πάντως για εσωτερική ανατροπή που θα φέρει αυτόματα και την εξωτερική.Επίσης συχγαρητήρια για την πρώτη σου ανάρτηση,ας την έκανε ο Μάνεσης.Έτσι ένοιωθα και εγώ στη δική μου πρώτη.Ακόμα ναι μπράβο μας έκανες να συμφωνήσουμε με την Ισμήνη,αν και θα την "κάνω" να συμφωνεί πιο συχνά,αλλά με την Ειρήνη ατύχησες.Βλέπεις η Ειρήνη είναι αντιπρόεδρος της Η.Α. και είμαστε ΠΟΛΥ καλοί φίλοι.

    Κ. Μάνεση η δική σας περίπτωση είναι ανίατη και ειδική.Είστε ειδική κατηγορία.Α έτσι κ. Μάνεση.Καλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Θα το κανονίσω αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ιωάννα,

    Χα! Ε, ναι, μάζευα λίγο υλικό. Έχω γίνει γραφικός, - λέγαμε με την Ισμήνη σήμερα για την έννοια του γραφικού - μαζεύοντας υλικό...Πάντως, μην ανησυχείς. Δεν υπάρχει πολύ πράμα, μια και ήταν πολύ σκοτεινή η αίθουσα και οι φωτογραφικές μου γνώσεις δε φτάνουν μέχρι το βήτα..

    Όσο για το βαλς των χαμένων ονείρων...με συγκινείς. Οπωσδήποτε κάτι σε χαμένο θα ήμουν, τι άλλο, αλλά αυτή η μελωδία του Χατζιδάκι μ' αρέσει πολύ, όπως κι ο μεσημεριανός σας Κεμάλ άλλωστε, και να σου λένε πως κάποιο σου στοιχείο μοιάζει με τη μουσική αυτή, εκτός από μια ποιητικότατη δήλωση είναι και μια κολακεία απ' αυτές που σε κάνουν να θέλεις να κρυφτείς:-)

    Όσο για τις απαντήσεις της Ισμήνης...Εγώ έχω να λέω για τις ερωτήσεις της!

    Καλό σας βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. νικο!
    φαινεσαι κατ αρχας οτι εισαι πολυ αισιοδοξος! μπραβο σου!
    και καταλαβαινω απολυτα την φοβια που λες..και εμενα με πιανει καμια φορα...
    ...μια χαρα ( και δυο και τρεις) ηταν η πρωτη μου αναρτηση οντως ενοιωσα πολυ καλα..
    ειναι προκληση οχι μονο για μενα αλλα και για οσους σχολιαζουν στο μπλοκ να σε κανουμε να συμφωνησεις με την ειρηνη..:P

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. sorry! ξεχασα να βαλω ονομα... εγω το εγραψα το απο πανω...:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κ.Μανεση!
    δεν νομιζω να ειστε και χαλια στην φωτογραφιση..ομως η αλιθεια ειναι οτι η αιθουσα ηταν λιγακι παραπανω σκοτεινη! ετσι την θελαμε ομως να εχει ατμοσφαιρα η αιθουσα..:P
    χαχα..χαμενο ε...??? πραγματι σας ταιριαζει! :P
    ( ο κεμαλ ειναι ΤΕΛΕΙΟ τραγουδι και η εκτελεση του ιωαννιδη που ακουσαμε ηταν ΥΠΕΡΟΧΗ! )
    θα συμφωνησω μαζι σας για τις ερωτησεις της...γενικοτερα ..ισμηνη ---> ενα ιδιαιτερο πνευμα!

    Υ.Γ. περιμενω με ανυπομονυσια να δω την δουλεια σας!
    :P xD :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ομολογώ ότι στον "Κεμάλ" δάκρυσα λίγο..Το "Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ" μού προκαλεί ένα μούδιασμα...

    Anyway στην επόμενη ανάρτηση αυτά.Βασικά γράφω γιατί τα τελευταία σχόλια με κάνουν να νιώθω λίγο αμήχανα...!:Ρ

    (Η υπερεκτιμημένη θεωρητική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χαχα...εισαι και μετριοφρων!!!
    ναι κι εμενα με ανατριχιαζει..και ηθελα να το γραφει στο power point αλλα δεν μπορουσε να εμφανιστει αυτος ο συγκεκριμενος στοχος!!! δεν ξερω γιατι..:/

    αυτο πηγαινε στην καθολου υπερεκτιμημενη θεωριτικη :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια και μιλάμε για το τραγούδι ναι ο κεμάλ ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ τραγούδι.Σε κάνει να νοιώθεις παράξενα κάθε φορά που το ακούς.Αυτή ήταν η μικρή παρεμβολή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις