Χρειάζεται αντίσταση!


Ο πατέρας μου καβαλούσε καμήλα, εγώ οδηγώ αυτοκίνητο, ο γιος μου πετάει με αεροπλάνο. Ο γιος του θα καβαλάει καμήλα.
ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η ρύπανση από πετρέλαιο στο Μεξικό, παίρνει διαστάσεις τρομακτικού ατυχήματος, ανάλογου με την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ. Για άλλη μια φορά κάποιοι φαίνεται ότι προτίμησαν να υπερασπίσουν το κέρδος, παραμελώντας τους κανόνες ασφάλειας, υποτιμώντας τους κινδύνους.



Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση «ταξιδεύει» πολύ πιο γρήγορα από τη χερσαία και το πετρέλαιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε αυτή την περίπτωση, πράγμα που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα καθημερινά, από τις ανταποκρίσεις των ΜΜΕ.




Διάφορες σκέψεις γεννιώνται …
Το τέλος της ιστορίας του πετρελαίου γράφεται ακόμα, αλλά είναι φανερό πως δεν θα αργήσει να έρθει,


Οι ενδείξεις είναι διφορούμενες. Στο Ντιτρόιτ εκατοντάδες κάτοικοι αναμορφώνουν την πρωην πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας, σκεπάζοντας την με πολλά στρέμματα περιβολιών, ενώ βορειότερα, στον Καναδά, οι αξιωματούχοι υπογράφουν με ενθουσιασμό μέτρα για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις πισσώδεις άμμους. Ανάλογα συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.




Το τέλος της ιστορίας του πετρελαίου – που ξεκίνησε πριν από εκατομμύρια χρόνια, στα σπλάχνα της Γης- θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι πολίτες που αντιστέκονται στην εξαρτημένη από το πετρέλαιο ζωή και υιοθετούν λιγότερο καταναλωτικούς τρόπους διατροφής, μεταφοράς και στέγασης, θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την μπουλντόζα της πετρελαιοβιομηχανίας.
Υπάρχει ακόμα χρόνος!

(πηγή: Crude, «Η ιστορία του αργού πετρελαίου» της Sonia Shah, εκδόσεις Άγρα)

Διακοπές πλησιάζουν, χαλάρωση, απόλαυση…
Ας προσπαθήσουμε να τα ζήσουμε όλα αυτά, απλά, κοντά στη φύση!


Σχόλια

  1. Καλό καλοκαίρι και γέμισμα 'μπαταριών' που χρειάζεται περισσότερο από άλλοτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουσιαστική πρόταση και ματιά που ταιριάζει σε ένα δάσκαλο εν εγρηγόρσει. Καλημέρα.trinf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή η παροιμία, η σαουδαραβική, ήθελα νά 'ξερα, σοβαρολογεί; Κατάλαβαν, επιτέλους, ότι το μέλλον είναι στις πλάτες των συμπαθών τετραπόδων; Ε, δεν αντλήσαμε και λίγο..

    Στέλλα, πολύ ουσιαστική ανάρτηση, ικανή να μας βγάλει από την...μπλογκική νιρβάνα του Ιουνίου. Χρειάζεται αντίσταση, βέβαια, αλλά, συζητώντας για την περιοχή έξω από τη μικρή μας ακτίνα, χρειάζονται και καινοτόμοι τρόποι.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής σχεδόν είχα ξεχάσει για το ατύχημα... οπότε ή απλά ζω στον κόσμο μου ή τα Μ.Μ.Ε. έδωσαν διαστάσεις στο θέμα για σύντομο χρονικό διαστημα και μετά τίποτα...Μάλλον συμβαίνουν και τα δύο!Πάντως η απεξάρτηση απ'το πετρέλαιο δε νομίζω να είναι τόσο δύσκολη όσο τη φανταζόμαστε.Απλά για μία ακόμη φορά θα πρέπει να φτάσουμε στο απροχώρητο για να καταλάβουμε ότι χρειάζεται αλλαγή στη στάση μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ καταρρίπτονται όλες οι ελπίδες για τον "Ελπιδοφόρο" Πρόεδρο Ομπάμα που με τις ενέργειες του επιβάρυνε το πρόβλημα.Τώρα η εταιρία μαζί με αυτόν προσπαθούν να τα κουκουλώσουν.Δεν νομίζω να τα καταφέρουν.Τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις