μέρες περιβάλλοντος



Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα
http://www.sansimera.gr/worldays/38

Το περιβάλλον απειλείται: η πετρελαιοκηλίδα στο Μεξικό, είναι ένα μόνο από τα ΠΟΛΥ σοβαρά προβλήματα που θάπρεπε να απασχολούν
την ανθρωπότητα.


Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που μας απειλούν;;;;

Γι΄αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω μας ενημέρωσαν με e-mail.
Μας φάνηκε σαν όνειρο κι όμως είναι γεγονός, αυτή η κοινότητα υπάρχει, για να μας θυμίζει, όπως και προηγούμενη ανάρτηση του Διονύση, για την παρέμβαση στα Εξάρχεια, πόσα πράγματα είναι δυνατόν να γίνουν!

«Ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο για το περιβάλλον και τον Άνθρωπο. Η οικονομία της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας (Γούρα) βασίζονταν ανέκαθεν στην παραδοσιακή κτηνοτροφία και οι οικογένειες εξασφάλιζαν μόλις και μετά βίας τα προς το ζην.
Οι κτηνοτρόφοι, ο καθένας μόνος του, συμβίωναν με τα κοπάδια μέσα στο χωριό, οι δρόμοι ήταν δύσβατοι και λασπωμένοι. Η ευωδιά της Φύσης μπερδευόταν με τη δυσοσμία από την κοπριά των ζώων. Οι νέοι απογοητευμένοι... με μια βαλίτσα έτοιμη στο χέρι και το βλέμμα στα κοντινά αστικά κέντρα.
Φτώχεια, εγκατάλειψη, μαρασμός!
Δεν θα μπορούσε η Ανάβρα των 1.000 μ. υψόμετρο και των 400 ψυχών να έχει διαφορετική μοίρα από τα υπόλοιπα απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας...
Το 1990 όμως επέλεξαν ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο. Δεν υιοθέτησαν τις επίσημες πελατειακές «γραμμές» των κομμάτων και εξέλεξαν στην Κοινότητα έναν συνδυασμό «για την Κοινότητά τους».
Έτσι, η Ανάβρα σήμερα αύξησε τους κατοίκους κατά 250! Εχει 0% ανεργία και 0% εγκληματικότητα. Οι κτηνοτρόφοι φροντίζουν τα κοπάδια τους με σύγχρονες μεθόδους και τα δώρα της Φύσης αξιοποιούνται στον υπέρτατο βαθμό με σεβασμό στο περιβάλλον
Δηλαδή, δημιουργήθηκαν:



Αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 17MW.
• Το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «ΓΟΥΡΑ» που ξεκινάει από τις πηγές του Ενιπέα, με διατήρηση της βιοποικιλότητας και των παραδοσιακών μορφών ζωής (Μαντάνι, Ντριστέλα, Νερόμυλο)
• Τρία βιολογικά κτηνοτροφικά πάρκα έξω από το χωριό, όπου εγκαταστάθηκαν όλα τα ποιμνιοστάσια. Όλα τα ζώα του χωριού είναι ελευθέρας βοσκής και εκτρέφονται βιολογικά!
• Πιστοποιημένο κοινοτικό σφαγείο με ISO, HASP, S64 και βιολογική γραμμή σφαγής!
• Απαγορεύτηκε η διέλευση των ζώων μέσα στους δρόμους του χωριού, ενώ δημιουργήθηκαν περιφερειακοί αγροτικοί δρόμοι.
• Αγροτικό ιατρείο με δωρεάν κατοικία για τον γιατρό, ώστε να κατοικεί μόνιμα στο χωριό και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για όλους τους ηλικιωμένους.
• Ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο με δωρεάν κατοικία στους δασκάλους σε νεόδμητα κτίρια.
• Κλειστό γυμναστήριο δωρεάν για τους κατοίκους, που λειτουργεί και το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν υπό το μηδέν.
• Δύο αίθουσες εκδηλώσεων 100 και 300 θέσεων
• Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής.
• Νέα ασφαλής Παιδική Χαρά, πετρόχτιστες βρύσες, παρτέρια με δένδρα και Πλατώματα για αγνάντεμα κι αναψυχή. Νέο δίκτυο ύδρευσης, πεζόδρομοι, πλατείες, και διώροφο πάρκινγκ στο κέντρο του χωριού. Γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, αποδυτήρια και κερκίδες, γήπεδο μπάσκετ.
• Το εσωτερικό οδικό δίκτυο αναβαθμίστηκε με ασφαλτόστρωση και πλακοστρώσεις, ενώ η πρόσβαση στα αστικά κέντρα έγινε εύκολη με τη διαπλάτυνση του επαρχιακού δικτύου.
• Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) ασύρματα για όλους τους κατοίκους ολοκληρώνεται.
Γίνεται διανομή κοινοτικών οικοπέδων σε όσους άστεγους δημότες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ανάβρα.
Όλα τα έργα που έγιναν ήταν και είναι απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον.



Προετοιμάζονται για κατασκευή:
• Μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 4 MW, με αξιοποίηση μόνο του 70% του νερού του Ενιπέα, το οποίο δεν θα λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες, που η διαθεσιμότητα του νερού μειώνεται.
• Σύστημα τηλεθέρμανσης με καύσιμη ύλη βιομάζα (Υπολείμματα υλοτόμησης και κοπριές ζώων) που θα εξασφαλίζει θέρμανση και ζεστό νερό σε όλους τους κατοίκους δωρεάν.»



Και στα δικά μας!
Ας μου επιτραπεί να στείλω με την ευκαιρία, ένα διαδικτυακό φιλί στα μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας, που χάρη στη δική τους υπέρβαση, ο κήπος μας εξακολουθεί να ανθίζει!

Σχόλια

  1. ουαου... κι ομως συμβαινουν ε; οι ανθρωποι ειναι χιλιοοομετρα μπροστα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι Στέλλα που βρήκα Ανάβρα! Πράγματι "προς μίμησιν"!Άλλο να το λες, κι άλλο να το κάνεις! Μεγάλη υπόθεση!
    Φιλιά σε όλους, καθηγητές και μαθητές!
    Καλά αποτελέσματα στα παιδιά και ΚΑΛΟ Καλοκαίρι σε όλους σας!

    Πολλά φιλιά και σε σένα, Ρηνούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απ' την τεράστια οικολογική καταστροφή στην ανέλπιστη, ελληνικής μάλιστα κοπής, χαραμάδα φωτός.
    Το αξιοσημείωτο είναι πως η κατατροφή δεν παίρνει την έκταση που επιβάλλεται στα ΜΜΕ. Προέχει η οικονομική κρίση, λες και είναι ανεξάρτητα αυτά τα δυο.
    Απ' την άλλη, παραδείγματα όπως αυτό της Μαγνησίας [το αγνοούσα παντελώς, θα σπεύσω να μάθω...]λες πως καλλιεργούν συνειδήσεις, πως διαμορφώνουν πολίτες που δεν αφήνουν τη ζωή να περνάει μακριά τους. Υποθετικά: Με τετοιους πολίτες δε θα είχαμε προλάβει - ή αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα - τέτοιες καταστροφές;

    Τώρα, ώρα διαφήμισης: Στο σημερινό ένθετο περιοδικό της Καθημερινής προτάσεις για οικολογικές συμπεριφορές/λύσεις στην καθημερινή ζωή.

    Στέλλα, ευχαριστούμε. Και για το περιβαλλοντικό φιλί.
    Το οποίο σύσσωμη η περιβαλλοντική ομάδα σου επιστρέφει με τόκο:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και δεν είναι μόνο αυτό το χωριό είναι και άλλα που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και όσο πάει ο καιρός αυξάνεται.Για παράδειγμα το Άγγιστρο του νομού Σερρών δίπλα στην Βουλγαρία με ένα ειδυλιακό περιβάλλον το οποίο εκμεταλλεύτηκε σε συνδυασμό με τις ιαματικές πηγές το έχουν κάνει μεγάλο οικοτουριστικό κέντρο,οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι μένουν εκεί και μάλιστα αυξάνονται και βελτιώνεται συνεχώς και όλα αυτά μέσα σε μια δεκαετία.Άρα στην ελληνική επαρχία υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα που εμείς των πόλεων πρέπει να βρούμε.Και για όσους τυχόν το σκεφτούν δεν κάνω διαφήνιση για την εκδρομή της περιβαλλοντικής του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα χναρια,
    φιλια φιλια!!!:)

    νικο,
    καλυτερα να πατε προς μαγνησια αν θελετε εκδρομη ;) εχει ωραια μερη η γειτονια μας..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα!

    Μου φαίνονται σχεδόν ουτοπικά όλα αυτά που κατάφεραν σε αυτή την κοινότητα. Και είναι και στην Ελλάδα!
    Πράγματι θα 'πρεπει να είναι υπόδειγμα για όλες τις υπόλοιπες περιοχές αλλά οι προκαταλήψεις των ανθρώπων και οι σκέψει τύπου: Οι ανεμογεννήτριες μου χαλάνε τη θέα, δεν πρόκειται να μας αφήσουν να πάμε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α , Στέλλα, σ΄ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις πάντα για τα «καλά» κι ελπιδοφόρα.

    Υ.Γ. Ακούω πως οργανώνονται και επισκέψεις για μια «εκ του σύνεγγυς» γνωριμία μ΄αυτό το…γαλατικό χωριό!
    (Μήπως…..;;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά που συμβαίνουν στη Μαγνησία,
    αλλά και αυτά που διαβάζουμε εδώ,
    σίγουρα ενθουσιάζουν
    γεννάνε ελπίδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι όντως πολύ αισιόδοξη ανάρτηση!Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι για να αλλάξει μια νοοτροπία και να γίνουν βήματα προόδου πρέπει να φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο...Φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πρωτοβουλίες και να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις