Εντροπία #(Πάει τόσος καιρός που πραγματικά δεν θυμάμαι ….)


Αφορμή για τα κείμενά μου ήταν πάντα η επικαιρότητα . Και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κουκκίδα του αστρικού χάρτη που λέγεται γη επιφέρει μεγάλες συζητήσεις. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ζεις εν μέσω μιας πανδημίας. Και το κακό είναι πως το πιο δύσκολο κομμάτι (τουλάχιστον για εμένα ) είναι η συνωμοσιολογία και όλοι αυτοί που ζουν και αναπνέουν προσπαθώντας να σε πείσουν πως είσαι ένα χαζό πρόβατο που πιστεύεις σε αυτούς που θέλουν να σε κυριεύσουν.
Θα μου πεις τώρα , πρώτη φορά έρχεσαι σε επαφή με αυτούς ;
 Και η απάντηση είναι όχι . Ως φυσικός η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το κομμάτι δεν έχω παράπονο . Το πείραμα της Φιλαδέλφειας, το ταξίδι στην σελήνη, η επίπεδη γη και άλλα πολλά .
Απλά τώρα βλέπεις άτομα ,που μέχρι χθες είχαν λογική σκέψη ,να έχουν περάσει στην απέναντι όχθη . Από όλες αυτές τις μαγικές ιστορίες που ακούω σήμερα η αγαπημένη μου είναι με διαφορά το εμβόλιο-τσιπάκι . Πραγματικά φαντάζομαι σε μυστικές συζητήσεις κατά την δημιουργία του μύθου κάτι τέτοιο:
<< -Έχω φοβερή ιδέα ! Θα πούμε ότι θα μας βάλουν τσιπ μέσω του εμβολίου .
- Έλα ρε Τάκη τώρα , είπαμε ! Ποιος θα το πιστέψει αυτό ;;; >>
Και το πίστεψαν ….

Αλλά δεν θα σας γράψω για το εμβόλιο , υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα για αυτό . Εγώ θα πω μόνο πως ο εμβολιασμός είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής , μετά την πρόσβαση σε καθαρό νερό .
Το εμβόλιο δεν είναι υποχρέωση , είναι προνόμιο !

Ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι ένα άλλο διαμάντι της εποχής , το 5G ! Σκοπός του κειμένου λοιπόν είναι να εξηγήσω όσο πιο απλά και σωστά μπορώ τι είναι αυτό και πόση βλάβη προκαλεί στον άνθρωπο . ( Και επειδή είμαι φυσικός και όχι προφήτης για ό,τι πω θα υπάρχει στο τέλος του κειμένου και η αντίστοιχη πηγή με μελέτες, έρευνες , θεωρίες κ.α. )

Το 5G είναι μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ανήκει στην κατηγορία των ραδιοκυμάτων .
Η ακτινοβολία είναι η διάδοση ενέργειας είτε μέσω σωματιδίων (πχ. ηλεκτρόνια ) είτε μέσω κύματος (πχ. ραδιοκύματα ).Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την ακτινοβολία είναι συνεχής. Συνυπάρχουμε με τις ακτινοβολίες σε όλη την διάρκεια της ζωής μας καθώς μας περιβάλουν αρκετές πηγές ακτινοβολίας (φυσικής και τεχνητές ). Μόνο ένα μικρό μέρος αυτών μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον άνθρωπο μέσω των αισθήσεών του ( Το ορατό φως μέσω της όρασης και οι υπέρυθρες ακτινοβολίες μέσω την θερμότητας ).
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τον τελευταίο αιώνα έχουμε την δυνατότητα να μελετήσουμε τις ακτινοβολίες σε μεγαλύτερο βάθος .
Και αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θέλω να κρατήσουμε . Η μελέτη των ακτινοβολιών δεν είναι κάτι νέο . Υπάρχουν μελέτες δεκαετιών για τις ακτινοβολίες και τα ραδιοκύματα οπότε ο ισχυρισμός “ Το 5G είναι καινούργιο και δεν έχουμε στοιχεία για το αν είναι ασφαλές “ δεν ισχύει . ( Θα βρεις τις μελέτες στις πηγές) 
Φυσικές πηγές ακτινοβολίας είναι τα φυσικά ραδιοϊσότοπα (τα οποία βρίσκονται στο έδαφος και στο υπέδαφος, στον αέρα, στο νερό και υπάρχουν από το σχηματισμό της γης) , ο ήλιος και η κοσμική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα .

Τεχνητές πηγές ακτινοβολίας είναι τα μηχανήματα παραγωγής ακτινοβολιών (όπως τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εφαρμογές), οι λαμπτήρες, τα ραντάρ, οι κεραίες κ.α.


Sources Pie Chart


Οι ακτινοβολίες χαρακτηρίζονται από το μήκος κύματος τους ( είναι η απόσταση που θα έχει διανύσει το κύμα στο χρόνο μιας περιόδου , μετριέται σε μέτρα ) ή την συχνότητα που έχουν (είναι ο αριθμός των κυμάτων που διαδίδονται ανά μονάδα χρόνο , μετριέται σε Hz) και την ενέργεια που φέρουν . Επειδή οι ακτινοβολίες έχουν την ικανότητα να διαδίδονται σε διάφορα υλικά και στο ταξίδι τους αυτό το μήκος κύματος αλλάζει από υλικό σε υλικό (γιατί αλλάξει και η ταχύτητα με την οποία διαδίδονται σε αυτό ) χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η συχνότητά τους ( δεν αλλάζει από υλικό σε υλικό, παραμένει πάντα σταθερή) . Μάλιστα η συχνότητα είναι ανάλογη της ενέργειας ( E= hf ) άρα όσο πιο μεγάλη συχνότητα έχει μια ακτινοβολία τόσο πιο μεγάλη ενέργεια θα διαδίδει .

Ανάλογα την ενέργεια που έχει μια ακτινοβολία και την επίδραση που έχει όταν αλληλεπιδράσει με την ύλη χωρίζουμε τις ακτινοβολίες σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Α)Ιονίζουσα ακτινοβολία
Β)Μη ιονίζουσα ακτινοβολία.


Ιονίζουσα είναι μια ακτινοβολία μεγάλης συχνότητας που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιονισμό των ατόμων( δηλαδή να απομακρύνει ένα η περισσότερα ηλεκτρόνια από το άτομο μετατρέποντάς το σε θετικά φορτισμένο ιόν ) , να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βιολογικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ιονίζουσες ακτινοβολίες είναι οι ακτίνες Χ (που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική), οι ακτινοβολίες α, β, και γ (που εκπέμπονται από τους ασταθείς πυρήνες ατόμων), η κοσμική ακτινοβολία (που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα ) και οι υπεριώδης ακτινοβολία μεγάλων συχνοτήτων ( όπως θα δούμε και στα σχετικά γραφήματα στις πηγές η υπεριώδης ακτινοβολία είναι στο διαχωριστικό όριο των μη ιονίζουσων και των ιονίζουσων ακτινοβολιών , οι μικρές και μεσαίες συχνότητες αυτής είναι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες ενώ η υπεριώδη μεγάλης συχνότητας είναι ιονίζουσα ακτινοβολία )





*Η ακτινοβολίες α,β και γ προέρχονται κυρίως από ραδιενεργά στοιχεία. Η ιδιότητα αυτών των στοιχείων να εκπέμπουν τέτοιου είδους ακτινοβολίες ονομάζεται ραδιενέργεια. Παντού γύρω μας υπάρχουν φυσικά ραδιενεργά στοιχεία, από το νερό της θάλασσας μέχρι και στο φαγητό που τρώμε. Για παράδειγμα, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε Κάλιο-40, ένα κοινό ραδιενεργό στοιχείο. Μάλιστα αν για κάποιο λόγο φας 200 μπανάνες θεωρητικά θα είναι σαν να έχετε μόλις βγάλει μία ακτινογραφία θώρακα.

Προσοχή : Γενικά επικρατεί μια ταύτιση της ακτινοβολίας ( που είναι ένα μεγάλο φάσμα ) με την ραδιενέργεια ( που είναι ένα μικρό κομμάτι της ακτινοβολίας ) . Το κινητό σου , το ρούτερ σου και η κεραίες δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και άρα η πρόταση “ Το κινητό και το ρούτερ εκπέμπουν ραδιενέργεια άρα κάνουν κακό στον άνθρωπο “ είναι μια λάθος πρόταση . Σίγουρα η ραδιενέργεια είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά το κινητό σου δεν εκπέμπει ραδιενέργεια !

Και γιατί οι ιονίζουσες ακτινοβολίες είναι επιβλαβής για τον οργανισμό ;
Λόγω του ιονισμού . Το κακό με τον ιονισμό είναι πως όταν το άτομο μετατρέπεται σε ιόν προκαλεί προβλήματα στο μόριο στο οποίο ανήκει. Αν σε ένα κύτταρο ζωντανού οργανισμού εκτεθούν αρκετά μόρια σε ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, τα μόρια θα καταστραφούν και θα προξενήσουν δυσλειτουργία στο κύτταρο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το ίδιο το DNA του κυττάρου, οδηγώντας σε μετάλλαξη.
Μία από τις επιπτώσεις τέτοιας μετάλλαξης είναι η δημιουργία καρκινικών κυττάρων
 .
Το ερώτημα που μπορεί να προκύψει εδώ είναι το εξής :

Αφού δεχόμαστε καθημερινά επιβλαβή ακτινοβολία από διάφορες πηγές (ραδιενεργά ισότοπα, ακτίνες Χ , κοσμική ακτινοβολία κ.α. ) τότε θα έπρεπε όλοι δυνητικά να εμφανίσουμε καρκίνο.
Αυτό όμως είναι κάτι που δεν συμβαίνει . Γιατί ο πολύπλοκος αυτός οργανισμός που λέγεται άνθρωπος έχει καταφέρει με την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια στη Γη όχι μόνο να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις πάνω του από αυτή την πολύ μικρή ποσότητα ακτινοβολία , αλλά να δρα θετικά σε αυτόν ( περισσότερα στις πηγές) .
Λες τελικά εκείνος ο περίεργος τύπος με τα άσπρα μούσια να είχε δίκιο για εκείνη την Εξέλιξη ;;;

Μπορείς λοιπόν να φας άφοβα 200 μπανάνες . Θα έχεις πολλά προβλήματα μετά από αυτό αλλά σίγουρα ο καρκίνος δεν θα είναι ένα από αυτά .

Προσοχή #2: με τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αφήσω να εννοηθεί ότι η ραδιενέργεια είναι κάτι καλό και όμορφο . Η παγκόσμια πυρηνική κοινότητα είχε ένα πολύ μεγάλο πάθημα που τις έδωσε πολλά μαθήματα , το Τσερνόμπιλ . Σε καμία περίπτωση όμως η συσκευή που έχεις στην τσέπη σου δεν είναι ένα Τσερνόμπιλ σε μίνι έκδοση !

Μη ιονίζουσες είναι μία ακτινοβολία μικρής συχνότητας που δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να προκαλέσουν ιονισμό . Έχει όμως θερμικά , χημικά και ηλεκτρικά αποτελέσματα .
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ραδιοκύματα ( τηλεπικοινωνίες ) , τα μικροκύματα ( φούρνους μικροκυμάτων, Wifi ) οι υπέρυθρες ακτινοβολίες ( χρήση σε θερμαντικά μέσα ) το ορατό φως και οι υπεριώδεις ακτινοβολίες μικρής και μεσαίας συχνότητας

Άρα το 5G (ραδιοκύματα ) σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί ιονισμό άρα δεν μπορεί να συνδεθεί με την δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Τι συμβαίνει όμως με την θερμοκρασία ; Το Wifi που εκπέμπει μικροκύματα μπορεί να μας ψήσει ;
Η απάντηση και εδώ είναι όχι . Και ο λόγος είναι πως σημαντικό ρόλο παίζει και η Ισχύς της ακτινοβολίας (πόση ενέργεια έχω ανά μονάδα χρόνου ) . Ένας κοινός φούρνος μικροκυμάτων έχει ισχύ 700Watt ενώ το Wifi έχει τιμές από 0,1 έως 1 Watt( 700 φορές μικρότερο )

Η αλήθεια είναι πως όλες οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες μπορούν να θερμάνουν τα κύτταρα και τους ιστούς των οργανισμών προκαλώντας μέχρι και εγκαύματα εάν η ισχύς της ακτινοβολίας είναι αρκετά υψηλή. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τα laser. Το laser pointer που χρησιμοποιείται σε διαλέξεις και παρουσιάσεις είναι ακίνδυνο. Ένα βιομηχανικής ισχύος laser όμως, μπορεί να λιώσει μέχρι και τιτάνιο. Και τα δύο αυτά laser εκπέμπουν στις συχνότητες του ορατού, αλλά η διαφορά στην ισχύ μπορεί να είναι και ένα εκατομμύριο watt.
Άρα καθοριστικό παράγοντα παίζει η ισχύς της ακτινοβολίας .
Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που έχω ακτινοβολίες μικρής ισχύς (όπως το Wifi και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας) άλλα έχω μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης . Το ρούτερ είναι ανοικτό όλο το 24ωρο , το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού  μου άρα όλη  αυτή η  ενέργεια δεν θα μπορούσε αθροιστικά να προκαλέσει προβλήματα ; 
Η απάντηση και εδώ είναι όχι . Αν μια ακτινοβολία δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να πραγματοποιηθεί ένα φαινόμενο , αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί !
Σκέψου ότι έχεις ένα τυπικό φακό (το φακό του κινητού σου , για να μείνουμε και στο θέμα ) και προσπαθείς στρέφοντας τον σε ένα κερί να ανάψεις το κερί με την ακτινοβολία του φωτός. Μπορείς να κάτσεις ώρες εκτελώντας αυτή την διαδικασία , το κερί θα παραμείνει σβηστό...   

ELECTROMAGNETIC SPECTRUM
Ας δούμε και λίγο τι λένε οι αριθμοί :Στην Ευρώπη, το 5G θα χρησιμοποιήσει τρεις περιοχές συχνοτήτων:
μια στα 700MHz χαμηλής συχνότητας, μια στα 3.4-3.8GHz που θα είναι και η πιο κοινή στη χρήση και μια υψηλότερη συχνότητα στα 24.25-27.5GHz.
Το τελευταίο αυτό εύρος είναι περισσότερο θεωρητικό. . Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι συχνότητες εμπίπτουν σε ένα εύρος που θεωρείται ασφαλές από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες – ICNIRP (όπως έχει διατυπωθεί για πρώτη φορά το 1998 και πάλι το 2009).Ο γενικός πληθυσμός καλύπτεται πλήρως και με μεγάλα περιθώρια ασφάλειας από τα ισχύοντα όρια της ICNIRP(Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες) και του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ενώ η πραγματική του έκθεση θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ορίων αυτών.
Τονίζεται ότι σε χώρους ανθρώπινης πρόσβασης, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι (μετά από χιλιάδες επανειλημμένες μετρήσεις και επιβεβαιώσεις) και θα παραμείνουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα διεθνή όρια. Εκτός αυτού, η νέα τεχνολογία θα λειτουργήσει αρχικά στα 3,5 – 3,7 GHz, συχνότητες όπου η διείσδυση της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο ιστό είναι μηδαμινή (μόνο επιδερμική) σε σχέση με άλλες χαμηλότερες συχνότητες.
Richard Llewellyn on Twitter: "A handy guide to where 5G sits in ...




Γιατί όμως επικρατεί όλος αυτός ο χαμός με το 5G ;
Γιατί είναι κάτι νέο . Και πάντα ο άνθρωπος φοβάται το νέο και το άγνωστο .
Τα ίδια είχαμε και στο ασύρματο ίντερνετ , τα ίδια είχαμε στο 4G , τα ίδια θα έχουμε και στο 6G ( αν και όταν έρθει... )
Θα κλείσω με μια φράση από το παρελθόν , που έχει ισχύ και τώρα ….

Η τηλεόραση είναι σίγουρα επικίνδυνη για τον άνθρωπο , όχι όμως λόγω της ακτινοβολίας της , λόγω του περιεχομένου που προβάλει …. Το ίδιο ισχύει και για το διαδίκτυο !


Υγ1. Αρνούμαι να πιάσω το θέμα " το 5G ευθύνεται για κορωνοϊό "  . Το 5G θα υπάρχει στην γη για πολλά χρόνια μετά τον ιό και υπάρχουν χώρες που έχουν κρούσματα και θανάτους αλλά δεν έχουν το νέο δίκτυο τηλεπικοινωνιών . Επειδή όμως όπως είπα δεν είμαι προφήτης στις πηγές θα υπάρχει και η ανακοίνωση του Π.Ο.Υ. σχετικά με το θέμα .
Υγ2. Αν μια λέξη επαναλαμβάνεται συχνά στο παραπάνω κείμενο , αυτή είναι η λέξη πηγές . Όχι τυχαία ! Δες τες , αξιολόγησε τες και άρχισε να τις αναζητάς και στα μελλοντικά άρθρα που διαβάζεις. Οι θετικές επιστήμες δεν είναι δογματικές , ακόμα και ο Αϊνστάιν είχε κάνει λάθος, ακόμα και ο Τέσλα άρχισε να τα λέει περίεργα στα τελευταία του .
Δεν έχει καμία σημασία ποιος λέει κάτι, αλλά αν αυτό που λέει είναι επιστημονικά ορθό.




ΠΗΓΕΣ
Ακτινοβολίες :




Ιοντίζουσα ακτινοβολία :


Καρκινικά Κύτταρα :



Η μπανάνα, η ακτινογραφία θώρακα κ.α. : 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Radiation_Dose_Chart_by_Xkcd.png


Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και υγιής οργανισμός:




Κινητά τηλέφωνα και υγεία : 
https://eeae.gr/docs/president/_KINHTA-final.pdf


INCIRP 1998 και 2009:

Σύνδεση προβλημάτων υγείας και χρήσης κινητού τηλεφώνου
 :




1. http://bit.ly/2JJdk9K
2. http://bit.ly/34q5No4
3. http://bit.ly/36rK7d9


5G και Covid-19 :



Εικόνες :





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις