Μπράβο, κορίτσια....

 από την 
Η καθηγήτρια των Εικαστικών
ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ


  Όταν μου ζητήθηκε πέρυσι από το Φεστιβάλ του Δήμου Καλλιθέας να στείλω μια ομάδα παιδιών από το Γυμνάσιο  να δουλέψει Γκράφιτυ σε τοίχο, με πραγματικά…πυρά, σπρέυ εννοώ, ομολογώ πως βρέθηκα σε δύσκολη θέση. Πίστευα πως το Γκράφιτυ είναι μια τέχνη για «μεγάλα» παιδιά με μεγάλο μεράκι και πολύ τρέλα που δεν τσιγκουνεύονται εκείνες τις πανάκριβες μάσκες για προφύλαξη από το καρκινογόνο σπρέυ μιας και έρχονται συνέχεια σε επαφή μαζί τους. Ένα ακριβό «άθλημα» που εκτός των χρημάτων τους στοιχίζει και σε ύπνο αφού αναγκάζονται να δουλέψουν τη νύχτα μακριά από τα φώτα της μέρας με ότι αυτό συνεπάγεται. Από κάθε άποψη πίστευα πως το Γκράφιτυ δεν είναι ένα σπορ για παιδιά.

        Μιας και για λόγους υγείας απαγόρευα τα σπρέυ στα παιδιά του Γυμνασίου πραγματικά δεν ήξερα τι να κάνω επειδή κανείς από τους «ΚΑΛΛΙΤΈΧΝΕΣ» μου δεν είχαν πιάσει σπρέυ στα χέρια τους. Οι μόνοι πιτσιρικάδες που είχαν λίγο δουλέψει με σπρέυ ήταν κάτι ποδοσφαιρόφιλοι μανιακοί που αρέσκονται στο να γράφουν το όνομα της ομάδας τους οπουδήποτε χωρίς καμία διάκριση με αποτέλεσμα να έχουν καταστρέψει όλα τα ωραία Γκράφιτυ της περιοχής  επειδή πάνω απ αυτά γράφουν την ομάδα τους ή το ψευδώνυμό τους  με απαίσιο κακότεχνο τρόπο. Ότι γίνεται και στη κοινωνία μας δηλαδή, όχι τίποτα καινούργιο… ότι καλό κάνει κάποιος,  κάποιος άλλος  άμεσα το καταστρέφει! Εννοείται πως δεν μπορούσα να εμπιστευτώ αυτά τα παιδιά…



         Τι έχετε σήμερα κυρία δεν σας βλέπουμε στα κέφια σας! Μου λέει η ΟΜΑΔΑ μου της ζωγραφικής . Έτσι τους είπα το πόνο μου και τις ανησυχίες μου σχετικά.
 Εμείς κυρία, εμείς! Θα πάμε και θα κάνουμε τη προσπάθειά μας και θα βγάλουμε το Σχολείο ασπροπρόσωπο.( Ήταν η Νικόλ και η Αλεξάνδρα οι « Γκραφίστριες»  του Λυκείου μας φέτος). Οι μόνες που χωρίς κανένα ενδοιασμό θέλανε να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Έπρεπε σε λίγες μέρες να πάνε στο καθορισμένο μέρος και ήταν οι μόνες που μπορούσα να εμπιστευτώ επειδή εκτός από το ταλέντο τους στη Ζωγραφική ,είχαν και ταλέντο στη συνέπεια και στον ενθουσιασμό!! Άριστες μαθήτριες , λίγο σπάνιο για τις «καλλιτεχνικές» μου ομάδες και με απόλυτο στόχο. Με κατέπληξαν! Στην ώρα τους , ελαφρά εξασκημένες ( αφού δοκίμασαν ένα μικρό γκράφιτυ στο Σχολείο) με τη συμπαράσταση των γονιών τους ( άλλο σπάνιο!) και πολύ προσεκτικές με τις μάσκες   ( αν και ακατάλληλες αυτές οι μάσκες που διαθέτει το Φεστιβάλ) . Τα κορίτσια δεν σταμάτησαν μέχρι να το τελειώσουν λεπτό και μετά κάτσανε αγκαλιά και το χαζεύανε! Το απόλαυσαν και το αποτέλεσμα εκπληκτικό!!  Σα να το έκαναν πάντα! ( Έστειλα μαζί τους και ένα αγόρι που περίμενα να κάνει θαύματα αλλά αυτός προτίμησε να το ρίξει στον ύπνο Κυριακή πρωί στις 11.00μμ)

          Όταν βρέθηκα λοιπόν στο 6ο Λύκειο φέτος ήξερα ποιες να προτείνω για το Γκράφιτυ Φέστιβαλ. Η Νικόλ Ρωμιού και η Αλεξάνδρα Κατσινέλλου της Α Λυκείου ήταν οι πιο κατάλληλες, και θριάμβευσαν φυσικά !


          Κάποιοι «αρσενικοί» του Λυκείου παρεξηγήθηκαν που στείλαμε κορίτσια στο Γκράφιτυ Φέστιβαλ. Τι κι αν είναι κορίτσια; Μήπως δεν απέδειξαν έναν αιώνα τώρα τα κορίτσια πως είναι ικανότατες σε όλες τις αντροκρατούμενες  δουλειές; Σας πληροφορώ πως δεν ήμασταν εξαίρεση , συμμετείχαν πολλά κορίτσια στο Φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία. Εξ άλλου αν μας αποδείξουν τα αγόρια  πως μπορούν να κάνουν και κάτι καλύτερο από το να γράφουν κακότεχνα την ομάδα τους παντού, εδώ είμαστε να τους δώσουμε και σπρέυ και ευκαιρίες! Και να μη ξεχνιόμαστε, γλυκός ο πρωινός ύπνος της Κυριακής αλλά οι συνεπείς τον θυσιάζουν για κάτι που ανέλαβαν με αγάπη!

ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!



Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια στα κορίτσια για το χρόνο, τον κόπο, την έμπνευση και το μεράκι τους!Συγχαρητήρια στην αξιολάτρευτη συνάδελφο, τη δημιουργική Μαρία Πετρούλια!Κατερίνα Κάρλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις