Μια βόλτα στην Ελευσίνα

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας πραγματοποίησε μια εξόρμηση στην κοντινή μας Ελευσίνα. Μια πόλη με μεγάλο ιστορικό παρελθόν και βιομηχανική παράδοση. Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε μια μικρή κοιτίδα πολιτισμού που αναμένεται να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. 


        Μαθητές και καθηγητές ξύπνησαν με σκοπό να επισκεφτούν την Ελευσίνα και οδηγό την περιέργεια και τη φαντασία για το πως μπορεί να είναι αυτή η βιομηχανική περιοχή για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί αλλά γι’αυτούς που έχουν πάει στο παρελθόν μια νέα ευκαιρία για να παρατηρήσουν πως αλλάζει μέσα στον χρόνο και πως  εξελίσσεται .


     Πρώτος σταθμός της εξερεύνησης μας ήταν το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευσίνας. Όλοι μαζί σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του κέντρου μιλήσαμε και συζητήσαμε για σημαντικά θέματα όπως η αειφορία, η επανάχρηση και οι εναλλακτικές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να περιορίσουμε τη μόλυνση και την ασταμάτητη κατανάλωση των φυσικών μας πόρων, ζητήματα τα οποία μας φαίνονται τόσο δύσκολα αλλά στην πραγματικότητα με θέληση και διάθεση όλα λύνονται εύκολα και με λιγότερες συνέπειες στο περιβάλλον.


      Τελειώνοντας τις δραστηριότητες στο περιβαλλοντικό κέντρο, χωρισμένοι σε ομάδες επισκεφτήκαμε μια σειρά από σημαντικούς χώρους και κτίρια της πόλης όπως η εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία, η κεντρική πλατεία της Ελευσίνας,ο πεζόδρομος με τις όμορφες καφετέριες και μαγαζιά με θέα τον αρχαιολογικό χώρο, το παλιό ελαιουργείο το οποίο φιλοξενεί το φεστιβάλ “Αισχύλεια” καθώς και έναν περίπατο στην παραλία. 
















Στο τέλος της βόλτας μας στην πόλη κάθε ομάδα παρουσίασε και περιέγραψε τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις της από όσα είδε και έμαθε για την Ελευσίνα όπως είναι σήμερα αλλά και για τη μελλοντική της πορεία .


      Ο καθένας μας από πρώτη όψη θα θεωρούσε την Ελευσίνα έναν χώρο εργοστασίων που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όμως δεν πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τη φαινομενική πλευρά των πραγμάτων; Να ξεφύγουμε λίγο από τον μικρόκοσμο του σπιτιού και της γειτονιάς και να επεκταθούμε λίγο παραπέρα; Η απάντηση δική σας......


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις