Είμαστε ο,τι τρώμε (Ι)

Με τίτλο 
"Ένα μοναδικό κυλικείο σε σχολείο στον Ωρωπό δίνει το πιο όμορφο παράδειγμα!"
http://enallaktikiagenda.gr/2016/09/kylikeio-sxoleio-oropos-paradeigma/
παρουσιάζεται ένα διαφορετικό κυλικείο στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμινίου στον Ωρωπό. 
http://www.juniorsclub.gr/iperocho-mathitiko-kilikio-apo-tin-dimotikou-tou-scholiou-sikaminou-oropou/
Μεταξύ άλλων διαβάσαμε ότι:
"Εδώ τα κέικ είναι χειροποίητα, υπάρχουν σάντουιτς με αγνά υλικά και αραβική πίτα, χειροποίητα τυροπιτάκια, γαλατόπιτες ζεστές, φρουτοσαλάτες και χυμοί που στίβονται μπροστά στα μάτια των παιδιών!"
"Κάθε εβδομάδα, μία ομάδα παιδιών αναλαμβάνει τη λειτουργία του κυλικείου. Η ομάδα των παδιών μαζί με τους γονείς τους αναλαμβάνουν να παρασκευάσουν όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν στο σχολείο την βδομάδα αυτή. Το πρωί, πριν μπουν οι μαθητές στην τάξη, δύο άτομα από την ομάδα του κυλικείου, ανακοινώνει τι θα προσφέρεται στα διαλείμματα. Στο ταμείο υπήρχαν αποδείξεις με την εικόνα αλλά και την τιμή του κάθε προϊόντος."

http://gematodiatrofi.hua.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=341:sxoliko-kilikio&catid=108&Itemid=948
Συνδυάζονται εδώ δυο βασικές συνιστώσες αυτού που θάπρεπε να είνια η παιδεία: η συμμετοχικότητα των φορέων του σχολείουκαι η σωστή διατροφή. Πάνω σε αυτό στην πολύ ενδιαφέρουσα  ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής  Υγείας του νοσοκομείου Παίδων
http://youth-health.gr/thematikes-enotites/genika-gia-tin-efibeia/h-diatrofi-tou-efibou#.V96X44iLSzc
αναφέρεται σχετικά:
"Η διατροφή κατά την εφηβική ηλικία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημαντικούς στόχους :
Α. Παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για την επίτευξη της φυσιολογικής εφηβικής ανάπτυξης και της καθημερινής εφηβικής δραστηριότητας
Β.Πρόληψη καταστάσεων κατά την εφηβική ηλικία
Γ. Πρόληψη παθολογικών καταστάσεων κατά την ενήλικο ζωή.
Οι βασικές συστάσεις της Ένωσης Ελλήνων Διαιτολόγων για την ηλικία αυτή είναι :
1. Να μην παραλείπονται κύρια γεύματα
2. Το πρωινό είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας
3. Να μην καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων πρόχειρες τροφές. Οι πρόχειρες τροφές περιέχουν αρκετό λίπος, αλάτι και κενές θερμίδες. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
4. Λιγότερα λίπη και ζάχαρη
5. Κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
6. Άφθονα φρούτα και λαχανικά
7. Κατανάλωση ποικιλίας τροφών καθημερινά
8. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους
9. Αργό μάσημα
10. Άφθονο νερό
11. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά
12. Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών
13. Να αποφεύγεται το πολύ αλάτι
14. Άσκηση καθημερινά
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=527944
απόσπασμα από ένα άρθρο της  Άρτεμης Τσίτσικα
Το τι πρέπει να διατίθεται στα σχολικά κυλικεία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας μπορούμε να βρούμε εδώ:
http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Teachers/Teachers_ArticlesSV.aspx?ArticleID=4#.V96f6oiLSzc

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις