Παγωμένοι κόσμοι στο Ηλιακό μας Σύστημα

    Είναι πάντα για εμάς χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στη Σχεδία τον αγαπημένο μας προηγούμενο διευθυντή Δημήτρη Βάγια και να ταξιδεύουμε μαζί του στους μακρινούς κόσμους που μας μαγεύουν!
Ταξίδι σε μια άλλη Ευρώπη, ένα μακρινό φεγγάρι,εκεί που ίσως ο φόβος δεν κυριαρχεί, όπως τώρα στη γή.

/physics4u.wordpress.com
 Μερικές από τις θέσεις στο Ηλιακό μας σύστημα φιλοξενούν πλήθος μικροβίων ,
και το φεγγάρι του Δία  Ευρώπη έχει θέσει την πρώτη  υποψηφιότητα.

       Πλανητολόγοι  επιστήμονες πιστεύουν ότι η Ευρώπη έχει εκτεταμένο υγρό νερό υπό μορφή ωκεανού κάτω από μια κρούστα πάγου. Η Ευρώπη είναι πλούσια σε πυριτικά άλατα, πιθανόν  δε έχει έναν πυρήνα σιδήρου ,μια ισχνή ατμόσφαιρα και μια παγωμένη επιφάνεια αυλακωμένη με σκασίματα και ρήγματα

       Η επέκταση των ποσοτήτων πάγου νερού πάνω στην Ευρώπη παρασύρεται από την παλίρροια και τεντώνει ή σφίγγει τον υπόγειο ωκεανό, η ύπαρξη του οποίου υποστηρίχθηκε το 2014,με τον εντοπισμό στην  τεκτονική πλάκα του φεγγαριού λεπτής κρούστας πάγου, κάτι που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο ηλιακό σύστημα έξω από την Γη.

       Περαιτέρω ,το 2013,οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ εντόπισαν μεταλλικά επιστρώματα από άργιλο στην επιφάνεια της Ευρώπης, και αυτά τα μέταλλα στη Γη συχνά συνδυάζονται με οργανικά μόρια. Το φεγγάρι επίσης δείχνει σημάδι από ατμό νερού σε σχήμα λοφίου  παρόμοιο  με το φεγγάρι Εγκέλαδος του Κρόνου."

Δημήτρης Βάγιας
Μαθηματικός Ερασιτέχνης Αστρονόμος.



Καλλιτεχνική απεικόνιση της παγωμένης επιφάνειας της Ευρώπης με έναν πίδακα νερού στο προσκήνιο και τον Δία καθώς και τον Ηλιο στο βάθος (Credit: K. Retherford, Southwest Research Institute)
http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=548375

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ για την φιλοξενία στην Σχεδία μας.Το 6ο Λύκειο συνεχίζει ακάθεκτο να κοσμεί την παιδεία και την γειτονιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις