"όλα τα κάνουμε μαζί"

Αυτή η φράση της Αναστασίας Τσιλιμπίου , μαθήτριας του Γ4, αγγίζει την ψυχή και μάλλον της αρμόζει να είναι ο τίτλος για το κείμενο της, που επιχειρεί να μας βάλει στο παρασκήνιο μιας υπέροχης παράστασης:

Το Σκλαβί


Λίγα Λόγια για το έργο:

Το «Σκλαβί» είναι ένα λαϊκό παραμύθι από τη Σύμη, το οποίο γράφτηκε για πρώτη φορά κάπου στις αρχές του 1900 και στη συνέχεια διασκευάστηκε από την Ξένια Καλογεροπούλου, αποσπώντας το βραβείο Κάρολος Κουν ως το καλύτερο ελληνικό θεατρικό έργο της περιόδου 2000-2001. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό;


"Ένα βασιλόπουλο βλέπει τη ζωγραφιά μιας βασιλοπούλας που κρατάει ένα γαλάζιο ρόδο, την ερωτεύεται και ξεκινάει να την βρει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι που είναι μακρύ και επικίνδυνο, τον συνοδεύει ο αδερφός του, νόθος γιος του βασιλιά, παιδί μιας σκλάβας. Η βασιλοπούλα όμως, δεν ερωτεύεται το βασιλόπουλο αλλά το "σκλαβί", που ποτέ δεν θα παραδεχτεί πως την αγάπησε."



Ξένια Καλογεροπούλου: Το Σκλαβί, Κέδρος, Αθήνα, 2000
Το υπέροχο έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου "Το Σκλαβί" ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας από την Εφηβική Θεατρική Ομάδα σε σκηνοθεσία Νίκου Τσεργά.

Η παράσταση απευθύνεται σε νέους αλλά και σε γονείς. Συμμετέχουν 29 μαθητές προερχόμενοι από: τρία σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 10 της Δευτεροβάθμιας, καθώς και απόφοιτοι . (Οι 29 ηθοποιοί συμμετέχουν με διάφορους ρόλους και σε όλες τις ομαδικές σκηνές).



Μαζευόμαστε κάθε φορά στις 10.30 στο Δημοτικό Θέατρο. Και έτσι αγουροξυπνημένοι ετοιμαζόμαστε για την παράστασή μας. Κουστούμια μπαίνουν στις κρεμάστρες με τη σειρά εμφάνισης, φωνές ακούγονται να κάνουν φωνητικές ασκήσεις για να ζεσταθούν και μερικοί «κρεμασμένοι» στους καθρέφτες για να βαφτούν. Ο σκηνοθέτης απ’ έξω δίνει οδηγίες στην ομάδα σκηνικών και ο κόσμος αρχίζει να φτάνει. «Όλοι πάνω στη σκηνή» φωνάζει ο «σουγιάς» μας (ο κύριος που ότι πρόβλημα να έχεις, ακόμα και αν έχει να κάνει με σκισμένο κουστούμι, θα στο λύσει σε δυο λεπτά!). Και να ‘μαστε και εμείς, 29 παιδιά, πίσω από μια αυλαία, έτοιμοι να ζήσουμε το παραμύθι μας. Και μόλις ανοίγει η αυλαία, ζούμε στον άλλον μας κόσμο. Αυτόν με το σκλαβί, τις βασιλοπούλες και τα βασιλόπουλα, τους βασιλιάδες, τους δράκους και τα γαλάζια ρόδα.


 Εκεί που δεν μας νοιάζει τίποτα. Που ενωνόμαστε και γινόμαστε κάτι δυνατό, κάτι το αξεπέραστο. Είμαστε μαζί. Και όταν τελειώνει αυτό το παραμύθι μας, είμαστε και εκεί μαζί, να νιώσουμε την ανατριχίλα στο χειροκρότημα. Δουλεύουμε πάνω από δυο χρόνια πάνω σε αυτό το έργο. Ήταν εκείνο το «μυστικό» μας  που προβάραμε κάθε Πέμπτη και άλλες τόσες Κυριακές.Το ότι τώρα ξεδιπλώνεται στη σκηνή και ακούμε τη Καλλιθέα να το αγαπάει όσο εμείς, είναι ο έναυσμα μας για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά. Η πιο μεγάλη μας όμως ευλογία , είναι ότι είμαστε μια οικογένεια. Ότι όλοι μαζί μοιραζόμαστε την αγάπη μας για το θέατρο. Για το «Σκλαβί» μας. 


       Καλά μην νομίζετε, σφαζόμαστε πολλές φορές πίσω από τα καμαρίνια. Όμως έτσι είναι οι οικογένειες. Με τις μικροδιαφορές  τους. Γελάμε, θυμώνουμε, κλαίμε, χαμογελάμε. Αλλά όλα τα κάνουμε μαζί. Και όταν κάποιος από εμάς «πέσει», είναι σίγουρο, ότι θα είμαστε εκεί όλοι μαζί να τον «σηκώσουμε». Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για τις τελευταιές μας παραστάσεις για φέτος. Σάββατο 04/04 και Κυριακή 05/04 στις 12 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας για να ενωθούμε για δυο τελευταίες φορές. Αλλά προσέξτε! Γιατί το σκλαβί θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατό του χρόνου!

Η Αναστασία μας.
Θερμά ευχαριστούμε!

Σχόλια

  1. Σας ευχαριστω που ηρθατε και ειδατε να κανω αυτο που αγαπαω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν χαρά μας! Να είσαι καλά να κάνεις αυτό που αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι πολύ, Αναστασία, που στέκεσαι σ' αυτό το μαζί, που πλάθεται από την κοινή προσπάθεια, το μοίρασμα της αγάπης. Νομίζω πως αυτό "έβγαινε" και στην παράσταση.
    Πιστεύω πως, πέρα από το ίδιο το έργο κάθε φορά, που δίνει ό,τι δίνει, ο θεατής έχει να πάρει πάντα από τους συντελεστές, από την ατμόσφαιρα που αυτοί δημιουργούν, από τα όνειρα που μοιράζονται μαζί του στη σκοτεινή αίθουσα.

    Κι εγώ, στην παράστασή σας, πήρα πολλά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά μπράβο σε σένα και σ' όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις