Προέλευση των κομητών


http://www.physics4u.gr/news/2009/scnews3650.html
Γράφει ο Δημήτρης Βάγιας , διευθυντής του σχολείου μας μέχρι πέρσι. Τον ευχαριστούμε και το "ανεβάζουμε " με ιδιαίτερη χαρά! 

          Πολλές φορές οι άνθρωποι διερωτώνται από πού έρχονται οι κομήτες,είναι ένα ερώτημα των αστρονόμων και συνάμα ένας φόβος για τις μεγάλες μάζες των ανθρώπων διαχρονικά.

      Ο Δανός αστρονόμος Τycho Brahe επέφερε πρώτος την απομυθοποίηση σε μια σειρά από θεωρίες για κομήτες το 1577, όταν απέδειξε ότι αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται πέρα από την γήινη ατμόσφαιρα.

Τύχο Μπράχε: ο αστρονόμος που αμφισβήτησε το αριστοτελικό δόγμα του στατικού σύμπαντος



    Όμως πραγματική πρόοδος προέκυψε από μελέτες στα μισά του 20ου αιώνα. Τότε ο Ολλανδός αστρονόμος Oort, κατέληξε στην ιδέα της κυλιόμενης μπάλας για τους κομήτες.


Μετά μελέτησε τις τροχιές για πολλούς μακροπερίοδους κομήτες(των οποίων οι περίοδοι περιφοράς γύρω από τον Ήλιο είναι μεγαλύτερη των 200 ετών),και πρότεινε ότι αυτοί δημιουργούνται σε ένα σφαιρικό νέφος με κέντρο τον Ήλιο.Για τα χρόνια τα «επιστημονικά»οι αστρονόμοι παραδέχονται εύστοχα ότι το «νέφος» του Oort, είναι αποθήκη όλων των μακροπερίοδων κομητών.


        
       Η βαρύτητα ενός διερχόμενου αστέρα ή μοριακού νέφους ή παλιρροιακών επιδράσεων,με τον δίσκο του Γαλαξία μας, μπορεί να αποκολλήσει ένα κομήτη από την περιοχή του και να τον στείλει σε μια μακρόχρονη περιπλάνηση κοντά στον Ήλιο.Το νέφος αυτό σχηματίζει μια σφαίρα που περιβάλλει το Ηλιακό Σύστημα σε απόσταση 20000-100000 αστρονομικών μονάδων(ΑU: είναι η μέση απόσταση Γης-Ηλίου).Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι το νέφος αυτό περιέχει μερικά δις έως 2  τρισεκατομμύρια κομήτες. Μικρότερης περιόδου κομήτες προέρχονται από την κοντινότερη ζώνη Kuiper που απέχει 30-50 ΑU. από τον Ήλιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας στο αξιόλογο ιστολόγιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι φιλοδοξία μας να γίνει αυτό το ιστολόγιο μια φιλόξενη γωνιά, για ελεύθερη έκφραση και ενημέρωση. Όσο για σένα, Δημήτρη, είναι σπίτι σου αυτό εδώ, μην το ξεχνάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό. Δημήτρη πολύ χαίρομαι!
    Πέτρος Αρμάος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις