Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Σίγουρα αύριο! 21 Ιουνίου, θερινό ηλιοστάσιο στο σινέ ΣχολείονΤο σινέ Σχολείο μας πια έχει αποκτήσει την παράδοσή του την ημέρα του θερινού ηλιοστάσιου. Είναι η τέταρτη χρονιά που θα αποχαιρετήσουμε τη μεγαλύτερη μέρα του καλοκαιριού, αλλά και πολλά από τα παιδιά μας, στο αίθριο του σχολείου με μια ταινία, συζήτηση, μεζεδάκια κι ίσως και κανένα τραγουδάκι.


Τις προηγούμενες χρονιές ήταν

Τα παιδιά της χορωδίας,

Το κύμα,

Ο ταχυδρόμος.

Φέτος η ταινία που πήρε το Όσκαρ 2011 καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας:

"Ίσως αύριο"

( " In a better world"),

της Susanne Bier από τη Δανία.Γράφει ο Νεκτάριος Σάκκας για την ταινία ( http://www.cinemanews.gr/): Σε ένα στρατόπεδο προσφύγων κάπου στην Αφρική, ο Anton (Mikael Persbrandt) είναι ένας γιατρός που δίνει άνιση μάχη με τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζει. Πίσω στη Δανία βρίσκεται η οικογένειά του, η οποία δε διάγει και τις καλύτερες των ημερών της. Ο Anton και η Marianne (Trine Dyrholm) βρίσκονται σε διάσταση. Ο μεγάλος τους γιος, Elias (Markus Rygaard), υπομένει καθημερινά τη βία και το χλευασμό μερίδας των συμμαθητών του. Ανέλπιστο υποστηρικτή θα βρει στο πρόσωπο του Christian (William Johnk Nielsen), ενός Σουηδού πιτσιρικά άρτι αφιχθέντα από το Λονδίνο που έχει μόλις χάσει τη μητέρα του από καρκίνο, ο οποίος ορθώνει δυναμικά ανάστημα απέναντι στους νταήδες. Τα δύο παιδιά θα γίνουν γρήγορα καλοί φίλοι, ο Christian όμως δείχνει μία σαφή ροπή προς την αυτοδικία, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.
Στο δρόμο - ή μάλλον την επιθυμία - για έναν καλύτερο κόσμο ο καθένας εντάσσει τον υποκειμενισμό και τις θεωρήσεις του. Συχνά, υπομένοντας μία κοινωνία πολυεπίπεδης βίας το πρώτο που σκέφτεται (;) κανείς να αντιτάξει είναι ακριβώς το ίδιο. Μόνο που έτσι δε στοιχειοθετείται κοινωνία, αλλά ζούγκλα.
Εκεί επικεντρώνεται και η ματιά της Susanne Bier στο «
In A Better World»: σε ζητήματα βίας, αυτοδικίας, κοινής λογικής και εν τέλει στην ικανότητα ή ανικανότητα συγχώρεσης. Σκαλίζει το μάταιο της εξατομικευμένης εξουσιαστικής συμπεριφοράς ψηλαφίζοντας τις οδυνηρές συνέπειες που τη συνοδεύουν. Δύο παιδιά που αντιλαμβάνονται γύρω τους ένα βίαιο κόσμο πιθήκων και που αναζητούν δικαιοσύνη και οικογενειακή ασφάλεια, ενώ οι γονείς αδυνατούν να αφουγκραστούν εγκαίρως τη σοβαρότητα του ζητήματος και να αναλάβουν δράση.
Για μας, πέρα από το ενδιαφέρον της ταινίας, σημασία έχει και η συνάντηση αυτής της ημέρας. Παιδιά, καθηγητές, φίλοι, γονείς, με καλοκαιρινή διάθεση βρισκόμαστε μαζί στο χώρο που μας ενώνει, αποχαιρετάμε τη χρονιά και κάνουμε χαλαρές κουβέντες για την επόμενη.
Θα είμαστε εκεί, λοιπόν,
είστε καλεσμένοι όλοι,
φέρετε μόνο την καλή σας διάθεση
κι εμείς θα φροντίσουμε για όλα τα άλλα :-)

8 σχόλια:

 1. Θα είμαστε εκεί!!Εμένα δεν με ενδιαφέρει τη ταινία θα δούμε!!Με ενδιαφέρει που θα είμαστε όλοι μαζί!!!!!Εξάλλου αυτό είναι το νόημα της βραδιάς!!Έτσι δεν είναι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σας! Μπορούν να έρθουν και "εξωσχολικοί" στην ταινία;
  Διονυσία από Zante.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκο,

  φέρε και την παρέα σου. Αν έγραψαν καλά, ελάτε να το γλεντήσετε. Αν όχι, να παρηγορηθείτε:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Διονυσία,

  Αμ, καλά έκανες και έβαλες τη λέξη σε εισαγωγικά. Εξωσχολική είσαι εσύ; Τα βιβλία σου είναι στη βιβλιοθήκη μας, εκδήλωση χωρίς εσένα δε γίνεται, μάντολες μας έφερες προχτές στο πανηγύρι, άσε που είσαι κι από το Zante ( Αυτό κι αν είναι πασπαρτού!)

  ( Αποσιωπώ παλιούς δεσμούς και σχέσεις!!!)

  Σε περιμένουμε:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για να παρηγορηθούμε θα έρθουμε!!!!Μας άλλαξαν τα φώτα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. τι καλάααα....!

  νικοοο νικοοο... ασε τα παράπονα.. αντε μην αρχίσω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ίσως αύριο να είμαι σχολείο.

  Χμ...σίγουρα θα είμαι σχολείο!:Ρ

  (Θεωρητική)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τι έκανα βρε Ειρήνη??????????????????Καλά ταε αφήνω τα παράπονα!!!Όοοοοοοοχοουυυυυυυ!!!!!!!!!χα χα χα χα χα χα χα χα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)