Σου έχω εμπιστοσύνη…..


Μάιος , Ιούνιος μήνeς εξετάσεων, απαράδεκτα μακρύ, κατά τη γνώμη μου, διάστημα, όπου οι έφηβοι – το ξεχνάμε ότι πρόκειται για εφήβους! – καλούνται να αξιολογηθούν ή και να διαγωνιστούν σε ζητήματα που «δουλεύτηκαν» στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αυτή την περίοδο, αλλά και όλες τις άλλες, πάντα δηλαδή, θάπρεπε να μας απασχολούν ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σημασίας ζητήματα, όπως η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ , η ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ, ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

Προτείνω να διαβάσουμε με προσοχή αποσπάσματα από το άρθρο

«Πώς θα προσφέρουμε στα παιδιά την ενθάρρυνση που χρειάζονται»
(όπως δημοσιεύτηκε στο http://www.alfavita.gr )
της Κατερίνας Τριανταφύλλου

….καλοί τρόποι για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά είναι:

• Να εκφράζουμε εμπιστοσύνη στις κρίσεις και στις επιλογές τους, να ενισχύουμε τον αυτοσεβασμό τους και να τα βοηθούμε να τολμούν. «Μου αρέσει τρόπος που το χειρίστηκες», «Εμπιστεύομαι την κρίση σου», «Τι σκέφτεσαι να κάνεις για να λύσεις αυτό το πρόβλημα;», «Είμαι σίγουρη ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Αξίζει να δοκιμάσεις!»
• Να τα κατευθύνουμε αντί να τα ελέγχουμε και να δηλώνουμε παρόντες σε περίπτωση που θα μας χρειαστούν. «Μπορείς να μελετάς ένα κεφάλαιο κάθε μέρα. Αν κάποια στιγμή χρειαστείς να σου κρατήσω το βιβλίο, πες το μου».



• Να σεβόμαστε τις ατομικές διαφορές των παιδιών και να μην τα συγκρίνουμε με άλλους. Να αποφεύγουμε τις κριτικές και τις «ταμπέλες». «Η αδελφή σου είχε αριστεύσει στο μάθημα αυτό»,«Ήταν αναμενόμενο, πάντα είσαι απρόσεκτος».

• Να αναγνωρίζουμε και να επαινούμε κάθε μικρή προσπάθεια των παιδιών. «Σ’ ευχαριστώ, με βοήθησες πολύ στην επιλογή της διακόσμησης, φαίνεται ότι έχεις πολύ καλό γούστο». Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ολοκληρωθεί η προσπάθεια ή να προκύψει άριστο αποτέλεσμα. «Είμαι σίγουρη ότι έμαθες πολλά από την προσπάθειά σου αυτή για το πτυχίο των αγγλικών και ότι θα τα χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά στην επόμενη εξέταση. Ποιες ελλείψεις διαπίστωσες ότι έχεις;». «Παρατηρώ ότι προοδεύεις». Εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η ενθάρρυνση δεν ταυτίζεται με τον έπαινο. Ο έπαινος αποτελεί επιβράβευση μετά από ένα επίτευγμα, ενώ η ενθάρρυνση εκφράζει την εμπιστοσύνη προς το ίδιο το παιδί, ανεξαρτήτως επιτευγμάτων.


• Να επικεντρωνόμαστε στα θετικά σημεία τους, να εντοπίζουμε τα προτερήματά τους και να τους δείχνουμε ότι τα ελαττώματά τους μπορούν με κατάλληλο τρόπο να στραφούν σε προτερήματα. «Από μια πλευρά, το άγχος σου για τις εξετάσεις είναι θετικό, γιατί σε κάνει να προετοιμάζεσαι καλύτερα».



• Να ενδιαφερόμαστε για τα συναισθήματά τους και να τους το δείχνουμε. «Πώς νοιώθεις γι’ αυτό;», «Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες».
Όταν προβαίνουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις ενθάρρυνσης του παιδιού, πρέπει να προσέχουμε να μην τις συμπληρώνουμε με φράσεις που επιδιώκουν την τελειότητα. Αυτό μπορεί να καταστρέψει τη θετική ατμόσφαιρα ενθάρρυνσης που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και να φορτώσει το παιδί με ακόμη μεγαλύτερο άγχος. «Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες τη συμμετοχή σου στους αγώνες και είχες τόσο καλή παρουσία. Άντε, στους επόμενους αγώνες περιμένουμε το χρυσό μετάλλιο!» «Παρατηρώ ότι προοδεύεις στα μαθηματικά. Στο επόμενο τρίμηνο μπορείς να πάρεις άριστα!».

Κατερίνα Τριανταφύλλου
εκπαιδευτικός, σύμβουλος σταδιοδρομίας,

ψυχοθεραπεύτρια
triadaf@otenet.gr

Σχόλια

  1. Οντως ο επαινος ειναι τοσο σημαντικος ακομη και στους εφηβους μα και σε μας τους φοιτητες! Δεν φανταζεστε ποσο θελουμε να ακουσουμε ένα μπράβο, μα οι καθηγητες δεν το λενε συχνα!
    Επισης, θα ηθελα να επισημανω οτι το "πιστευω σε σενα" εχει θετικοτερα αποτελεσματα απο το "δε σε φοβαμαι εσενα". Γιατι το παιδι αγχωνεται και δεν σκεφτεται να παλεψει για τν δικο του στοχο αλλα για να ευχαριστησει τους αλλους μονο.
    Πολυ ωραια η αναρτηση λοιπον! και στην καταλληλη στιγμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά όλα αυτά, αλλά να μην ξεχνάμε και το χιούμορ.Είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος όταν το άγχος κτυπάει κόκκινο! Απομυθοποιεί τη δραματικότητα των εξετάσεων και αποφορτίζει συναισθηματικά και το παιδί και το γονέα ή το δάσκαλο.
    Προϋποθέτει όμως καλή σχέση, κοινούς κώδικες, αλλιώς μπορεί να εκληφθεί ως ειρωνεία ή κοροϊδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανδρέας Μαρκουλιδάκης24 Μαΐου 2010 στις 1:59 μ.μ.

    Και να θέλει κάποιος όμως να μας ενθαρύνει δεν τον αφήνουν καμιά φορά.
    Ξέρω κάποιους που αν τους άφηναν το πρωί των εξετάσεων θα ήταν στη πόρτα να μας έστω μια καλή κουβέντα πριν μπούμε στη τάξη για τις εξετάσεις! Το μεγαλύτερο ελάττωμα ίσως των Πανελληνίων είναι αυτό. Θα ήθελα να ήταν εκεί οι καθηγητές οι οποίοι ήταν δίπλα μας όλον αυτό το χρόνο, και μας συμπαραστάθηκαν. Γράφαμε προχτές 1 μάθημα, και περιμένοντας τα θέματα λεγαμε μεταξύ μας ότι, αν άφηναν τον τάδε,αυτόν που μας έκανε το μάθημα όλη τη χρονιά, να είναι έξω από την πόρτα θα έρχόταν μόνο και μόνο για να μας πει -μήν αγχόνεστε, θα σκίσετε-! Και ήταν ίσως η στιγμή που το χρειαζόμασταν περισσότερο, γιατί απλά μας είχαν κοπεί τα πόδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για δες, βρε παιδί μου, ολόκληρη επιστήμη η ενθάρρυνση..Διαβάζω και αγανακτώ. Με μένα - με ποιον άλλο; Πόση ενθάρρυνση (που θα μπορούσα να..) δεν έχω προφέρει στη ζωή μου..
    Τολμώ, πάντως, να προσθέσω πως προϋποθέσεις για την εκδήλωση τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς είναι η αγάπη και η ουσιαστική αποδοχή του άλλου- με τα όποιοα του χαρακτηριστικά. Και καθόλου εύκολα δεν κατακτιούνται αυτά. Πολλά "μουσκεμένα χιλιόμετρα" πρέπει να βαδίζουμε κάθε μέρα..

    Ανδρέα,
    Τι καλά που τα λες!
    Πάντως, και που δεν ήταν στην πόρτα ο καθηγητής σας, να σας εμψυχώσει, το δύσκολο και το σημαντικό το έχετε ήδη καταφέρει: Ένα χρόνο τώρα η σχέση σας βάθυνε έτσι που να το σκέφτεστε, να το νιώθετε, να το εκφράζετε. Κι αυτό είναι κέρδος και της στιγμής ( κατά την οποία σίγουρα "είναι μαζί σας" και το αισθάνεσθε) αλλά και της ζωής.
    Καλή επιτυχία και στα 2 τελευταία σας. Δεν είσαστε μόνοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλς,
    πολύ καλή παρατήρηση το "θα ηθελα να επισημανω οτι το "πιστευω σε σενα" εχει θετικοτερα αποτελεσματα απο το "δε σε φοβαμαι εσενα",
    έχεις απόλυτα δίκιο.
    Ακόμα καλύτερο είναι το "σ΄αγαπώ", όπως και αν είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. gyristroula2,
    το κειμενάκι δεν αναφέρεται σε όλα τα σχετικά με τις εξετάσεις ζητήματα.
    Σίγουρα το χιούμορ ανήκει στα "μεγάλα μέσα" και το βάζεις πολύ σωστά, με τις κατάλληλες προυποθέσεις.Αξίζει ξεχωριστή ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανδρέα μου,
    είναι μια ακόμη σκληρή παρενέργεια των Πανελλαδικών.
    Ελπίζω να φτάνει σε σας τουλάχιστον, κάτι σαν "καλή ενέργεια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διονύση μου,
    λίγοι άνθρωποι, λίγοι καθηγητές είναι τόσο ενθαρρυντικοί όπως εσύ!
    Τα παιδιά το ξέρουν και εμείς οι... μεγάλοι(!) το απολαμβάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο καλύτερος τρόπος για να μην έχεις άγχος στις εξετάσεις είναι να ξεχάσεις ότι έχεις εξετάσεις.Ή χαλαρά που λένε και στο Βορρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παντως οι καθηγητες μπορουν να ειναι κοντα μας... ας ειναι εξω απο το σχολειο πριν γραψουμε. κανεις δεν το απαγορευει.. σε μας ηταν καποιοι...!:)
    αν και εμεις ειχαμε την τυχη να αγαπαμε πολυ τον διευθυντη κ υποδιευθυντη μας οποτε ηταν πιο ευκολα κοντα μας στις πανελλαδικες. και πραγματικα μετρουσε πολυ στην ψυχολογια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανδρέας Μαρκουλιδάκης25 Μαΐου 2010 στις 9:22 μ.μ.

    Εμείς ξέραμε ότι κάποιοι απ τους καθηγητές μας θα έκαναν τα πα΄ντα για να είναι εκεί, και ήταν δίπλα μας με τη σκέψη τους!
    Όσο γράφαμε, όπου κάναμε ΠΑΤΑΤΑ βλέπαμε το καθηγητή να μας λέει να το διορθώσουμε!
    Και αυτό νομίζω ότι είναι και το πιο σημαντικό, γιατί απλά δεν ήμασταν μόνοι μας! Ήμασταν τόσοι πολλοί εκεί, άλλοι σωματικά και άλλοι με τη σκέψη τους, που μόνο άγχος δεν μπορούσαμε να έχουμε!

    *εγώ πάντος περιμένω με ανυπομονησία να αρχίσουν οι ενδοσχολικές, ώστε να ξαναδούμε τους καθηγητές, γιατί 2 βδομάδες τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αντρεα,
    ενας καθηγητης μου περσι μας ελεγε "εγω θα ειμαι εκει οταν θα γραφετε. οταν κατι θελετε να με ρωτατε κ θα σας απανταω". Ειναι αυτο που περιγραφεις.. Ηταν οντως εκει.. ολοι οσοι μας αγαπουσαν ηταν σε καθε μας λεξη κ σκεψη :)
    και αυτο μετρησε τοσο στη δικη μου επιτυχια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις