Μιλάνε οι φωτογραφίες;
Ένας φωτογράφος. Νίκος Οικονομόπουλος
Μία φιλόλογος. Μαίρη Μπελογιάννη.
26 μαθήτριες και μαθητές του Βαρβάκειου πειραματικού Γυμνασίου.
Ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι των εκδόσεων Γαβριηλίδης, έκδοση 2008, με τίτλο
<< Ο κόσμος των παιδιών>>
Το σχέδιο απλό. Τα παιδιά εμπνέονται από κάποιες φωτογραφίες και γράφουν, με βάση αυτές, τα κείμενά τους. Τους ζητήθηκε να αφηγηθούν αυτό που βλέπουν με τα μάτια του νου, της ψυχής, της καρδιάς.
Χωρίς παρεμβάσεις.
Σημειώνει στην εισαγωγή η φιλόλογός τους:" Οι ιστορίες που ξεπήδησαν από τις φωτογραφίες του Νίκου Οικονομόπουλου έδειξαν πολλά. Πρώτα απ' όλα ότι αρκετοί μαθητές κατέχουν τις αφηγηματικές τεχνικές σα να γεννήθηκαν συγγραφείς. Ότι διαθέτουν χιούμορ, σπινθηροβόλο πνεύμα, αντίληψη, ευαισθησία και ξεχειλίζουν από συναίσθημα. Μάθαμε ότι τους αγγίζουν τα πάντα, μολονότι παριυσιάζονται αφασικοί, εγωιστές και κακομαθημένοι. Ότι επιθυμούν να είναι περισσότερες ώρες με τον μπαμπά και τη μαμά και κυρίως να παίζουν μ' αυτούς ακόμα και τώρα που μεγάλωσαν. Ότι παρ' όλο που ακολουθούν τη μόδο και το styling , για να είναι in, επιζητούν την απλότητα και την έλλειψη επιτήδευσης. Ότι τρελαίνονται για το ποδόσφαιρο. Ότι θέλουν ν' αγαπήσουν και ν' αγαπηθούν τρελά. Ότι θέλουν να ζήσουν σ' έναν κόσμο όπου δε θα υπάρχουν η φτώχεια, η πείνα, η ανεργία, ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, ο ρατσισμός, το ψέμα, το άδικο, το κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον, η κρατική αδιαφορία, όπου δε θα χωρίζονται οι οικογένειες ή οι φίλοι, γιατί δεν θα χρειάζεται πια να μεταναστεύσουν. Μάθαμε επίσης ότι θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, χωρίς να χρειαστεί να πουλήσουν την ψυχή τους. Κυρίως όμως μάθαμε ότι θέλουν να μείνουν για πάντα παιδιά…"
Διαβάστε ένα δείγμα, με βάση την παρακάτω φωτογραφία:
<< Ο Χρήστος κι ο Μάνος ζουν στην Καλαμάτα. Σήμερα είναι μια πολύ διασκεδαστική μέρα γι' αυτούς. Θα πρέπει να " φτιάξουν" το σχολείο τους για τις μεθαυριανές εκλογές. Είναι εκλογικό κέντρο βλέπετε κι έτσι…
"Αχ! Τι ωραία, Μάνο! Επιτέλους εκλογές!"
"Ναι…Για σκέψου! Τέσσερις μέρες καθισιό! Αυτές δεν είναι εκλογές, είναι διακοπές!" "Γιατί τέσερρις;Τρεις είναι".
" Ωχ, βρε Χρήστο…Σκέψου λίγο. Σήμερα 'φτιάχνουμε ' το σχολείο. Αύριο Σάββατο, μεθαύριο Κυριακή είναι οι εκλογές και αντιμεθαύριο, τη Δευτέρα, πάλι θα είμαστε κλειστά".
" Εντάξει, δίκιο έχεις".
Τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα. Εκλογές! Μια λέξη που μόνο καθισιό έφερνε στο μυαλό τους!
" Εσένα ο μπαμπάς σου τι θα ψηφίσει; Μπλε ή πράσινους;"
" Βρε Χρήστο, αγράμματος είσαι; Άκουσε εκεί μπλε ή πράσινους! Ποδόσφαιρο είναι; Άσε που η ψήφος είναι μυστική, που σημαίνει πως δεν την ξέρει κανείς άλλος εκτός απ' αυτόν που τη ρίχνει. Γι' αυτό είναι κι ανώνυμη. Εκτός κι αν εσύ θα γράφεις το όνομά σου πάνω!"
" Αμάν, βρε Μάνο, ούτε ο κυρ Ανέστης ο μπαμπόγερος δε θα έκανε τέτοιο κήρυγμα!" Τα παιδιά άρχισαν να γελούν με την κακία που μόλις είχαν πει για τον κύριο Ανέστη, το δάσκαλό τους. Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι συνεχίζοντας τις…κακίες τους, σκεφτόντουσαν τι απίστευτα που θα περνούσαν την αυριανή και τη μεθαυριανή μέρα. Πράγματι. Δεν είχαν κι άδικο. Το Σάββατο πέρασε φανταστικά μα και γρήγορα. Όλοι μαζί στους δρόμους…με τα ποδήλατα…χωρίς μαθήματα…Το ίδιο και η Κυριακή, η ημέρα των εκλογών. Το απόγευμα, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, ο Μάνος και ο Χρήστος βγήκαν στους δρόμους κι άρχισαν να παίζουν με τα ψηφοδέλτια. Τι όμορφα που ήταν! Τετραήμερο καθισιό με την παρέα, στους δρόμους, παίζοντας με τα ψηφοδέλτια! >>
Με απλές, πολύ απλές κινήσεις, μια τάξη μπορεί να γίνει εργαστήριο δημιουργίας και γνώσης…
Με απλές, πολύ απλές κινήσεις, μια τάξη μπορεί να γίνει εργαστήριο δημιουργίας και γνώσης…
Η ευαισθησία του φωτογράφου συνάντησε πρώτα την ευαισθησία της δασκάλας και μετά ευτύχησε να γνωρίσει την ευαισθησία των μαθητών. Έτσι πολλαπλασιάστηκε, διαδόθηκε παντού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑισιόδοξο μήνυμα, πραγματικά σε δύσκολους καιρούς.
Στέλλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα που και μεις το διαδίδουμε. Κι ακόμα χειρότερα:Θα πρότεινα να το μιμηθούμε κιόλας.
...Σου βρίσκεται καμιά καλή φωτογραφία πουθενά; :-))
Πολύ καλή και εμπνευσμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι διδάσκεται η παραγωγή κειμένου- έκθεση, με τεχνικές δημιουργικής γραφής, όχι αφού έχουμε για 5 ώρες αλαλιάσει τα παιδιά με ασκήσεις της κακιάς ώρας, για να μάθουν θεωρίες και σχήματα άνευ περιεχομένου, μετά τους βάζουμε και μερικά "θέματα" προς επεξεργασία, ως άλλοθι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συγκεκριμένη καθηγήτρια έχει πάντα τρόπο να σε κάνει να μάθεις. Όλοι οι καθηγητές μπορούν να σε ζαλισουν με θεωρίες αδιαφορώντας για το τι πιστεύεις εσύ ο ίδιος. Πολλοί θέλουν απλά να φέρουν σε πέρας την αποστολή-εργασία τους χωρίς να νοιάζονται αν όντως μαθαίνεις κάτι βγαίνοντας από την αίθουσα και άλλοι δεν προσπαθούν ούτε καν γι'αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή όμως, όχι. Δεν είναι σαν τους άλλους. Δεν ήταν και δε θα γίνει ποτέ. Θα είναι πάντα ξεχωριστή. Και θα σε μαθαίνει με τον πιο όμορφο τρόπο που μπορείς να φανταστείς. Αν τύχει ποτέ και τη συναντήσεις, νιώθεις πως είσαι ευλογημένος από τον Θεό. Και βλέπεις πως σιγά σιγά η προσωπικότητα σου αλλάζει μέσα από την "τριβή" μαζί της. Και δεν μπορείς παρά να της πεις στο τέλος ένα τεράστιο "Ευχαριστώ". Μακάρι όλοι οι καθηγητές να έκαναν παρόμοιες δράσεις όπως αυτή. Απλά υπέροχη!